Skip to content

61 Comments

 1. Per
  May 6, 2012 @ 09:31

  Kul & riktigt vettigt! Får man gissa att Moth ersätter Finn till 2020?

  Reply

  • Lars M
   May 6, 2012 @ 11:49

   Man kan ju hoppas men det lär väl inte hända! Finn och 470 hänger nog kvar i 20 år till.

   Reply

 2. Gerhard
  May 6, 2012 @ 13:04

  Vad hände med seglingen?
  Är detta döden för segling som OS sport? Kanske lika bra….!

  Reply

  • Casper
   May 6, 2012 @ 14:26

   Vad menar du? segling som OS sport har väl varit dött länge? precis som OS utan x-games är skittråkigt. Detta livar upp segling enormt mycket, den nya 49er FX är ett grymt bra val eftersom det finns 49ers till bra pris begagnat, det ger många en möjlighet att börja satsa, kanske ungdomar också intresserar sig för FX riggen för att komma in i klassen tidigt.
   Kiteboarding istället för tråkiga lättvindssurfingbrädor är också ett bra val. Det var aldrig den action i RS:X som i t.ex formula. Segling bör vara en sport som får utvecklas, inte tvingas stanna upp pga tråkiga OS-klasser.

   Reply

 3. Feffe
  May 6, 2012 @ 16:40

  Dagens scoop ! Mixed spökboll kommer ersätta fotbollen. Det är ju allmänt känt att de bästa spelarna återfinns där. Det ryktas också om att löpningen kommer ersättas av shorttrack på inlines, mixed även där så klart. RIP seglingen :-)

  Reply

 4. Erik Barkefors
  May 6, 2012 @ 17:54

  Nu börjar det låta som pappa när jag var liten. Allt som inte är klassiskt och allra helst stråkorkester är inte musik utan oljud (när vi barn spelade den musik vi gillade).
  Segling ska alltså ske i vissa farkoster annars är det inte segling?
  Min åsikt är kanske att de klasser som nu lyfts fram premierar den fysiska delen ännu mer än tidigare. Passar kanske på ett OS där idrottsmän/kvinnor tävlar ;-)

  Reply

  • Feffe
   May 6, 2012 @ 19:02

   Hälsa pappa ! Gillar han segling ?

   Reply

 5. Peter K
  May 6, 2012 @ 18:17

  Helt rätt Erik. Men det hade väl varit kul om det fanns kvar en (1) klass som premierade huvudet också. Segling är ju strategi och taktik också…..

  Reply

 6. Jakob
  May 6, 2012 @ 19:00

  Det vore fett med 18ft skiff. 49er är cool men 18 fotarna rätt mycket sjukare i min mening. Kanske lite trist med bara aussies på pallen dock…

  Reply

  • Lars M
   May 7, 2012 @ 17:25

   Håller med, 18-fotaren borde vara given, det är den snabbaste cb-jollen (om man räknar bort Mothen).
   Dessutom skulle man ha en liten snabb kölbåtsklass typ Melges 24.
   Bort med gamla reliker som Finn och 470.

   Reply

 7. victor västeräs
  May 6, 2012 @ 19:21

  Jag tror att alla båtar premierar huvudet, bara för att det är går fort betyder det väl inte att man måste anstränga hjärncellerna mindre. Det handlar bara om att man måste tänka snabbare.

  Reply

  • Niklas Bengtsson
   May 6, 2012 @ 19:49

   +1. Snarare snabbare…

   Reply

 8. Feffe
  May 6, 2012 @ 20:02

  Reply

  • srsseglaren
   May 6, 2012 @ 20:16

   Kanske för att även äldre kunde ställa upp i OS ? Paul Elvström var 56 och 60 år när han seglade 1984 samt 1988, blev visst en fjärde plats 1984.
   Eller så vart det för få vurpor ?

   Ngn med koll på Skiffsegling ?
   Har undrat om regeln tillåter att man placererar uppblåsbara tuber längst ut på utriggarna ? skulle förmodligen innebära betydligt jämnare segling, färre vurpor.
   Tråkigare ? jmf Volvo Ocean två deltagare i mål ?

   Reply

 9. Bo Staffan Andersson
  May 6, 2012 @ 21:12

  Jag tycker detta är riktigt illa. Segling har fyra huvudgrenar som jag ser det: kölbåt, centebord, flerskrov och bräda. Att inte kölbåt finns med som är både klassiskt (inte minst den finstämda taktiken) men också väldigt populärt är stor skandal. Centerbord är klart överrepresenterat… Flerskrov är tillbaka tack o lov! Med bräda menar jag vindsurfing -inte kite. Hur många världscusarenor i seglingen har ens sådana stränder så ett fält med kitar kan segla ut? Hur undsätter man en kite seglare utan att trassla in propellrar o s v? Vicket jävla trassel det blir!! Vindsurfing är den enklast tillgängliga formen av segling av alla. Kite en av de minst tillgängliga. Hoppas på come back för kölbåt och vindsurfing till 2020!

  Reply

  • Jonas
   May 6, 2012 @ 22:56

   Vindsurfing enklast tillgängliga och kite en av de minst tillgängliga?

   Du måste ha snubblat på tangenterna eller så har du inte utövat åtminstone en av de två vilket jag har.

   F ö ball med Nacran som har böjda boards.

   Reply

 10. Gerhard
  May 6, 2012 @ 22:03

  Är inte så säker på att Starbåten inte dyker upp i Rio……!

  Reply

 11. Kalle
  May 6, 2012 @ 22:59

  Lite komiskt med alla bakåtsträvare. Brukar ju vara så att ISAF får skit för att de är för konservativa och låsta vid gamla klasser men den här gången överasskade de alla. Härligt!

  Reply

 12. Gerhard
  May 7, 2012 @ 00:03

  Kul att det kommer klasser som lockar unga, lätta och o etablerade seglare till OS.
  Det tragiska är att det är på de etablerade meriterade proffs seglarnas bekostnad.
  Skall inte många år av segling på högsta nivå i kölbåt som ändå seglas av de flesta proffsen ha en klass i OS?
  Hur tror ni media och sponsorer ser på detta, tror man att det kommer bli lättare för våra seglare att kunna leva på sin segling när man tar bort en av Kungaklasserna som man brukar rekrytera ifrån?

  Reply

  • Kalle
   May 7, 2012 @ 00:35

   Numera rekryterar man ju mest från 49er och katamaranklasserna till VOR och AC så det löser sig nog.

   Starseglare är passé.

   Kalle

   Reply

   • Gerhard
    May 7, 2012 @ 01:52

    Det är nog tyvärr inte så även om dom rekryterar några från 49er så är ändå merparten från kölbåtssegling. Inte många från cattamaraner

    Reply

   • Feffe
    May 7, 2012 @ 07:17

    80% av världens segling sker i kölbåt. Enligt konstens alla regler borde kölbåt vara en gren i OS men framtiden får väl utvisa om Kite & flerskrov kan fylla den luckan. Att rekrytering av AC seglare sker från flerskrov är ju kanske inte så konstigt när de seglar just flerskrov…

    http://www.svensksegling.se/Elitsegling/Nyheter/2011/2akvart/BlandadekansloromISAFsOS-beslutfor2016/

    Tycker Rahm sammanfattar läget ganska bra. Att vråla bakåtsträvare visar nog mest att man inte har koll…

    Reply

    • Gerhard
     May 7, 2012 @ 13:37

     Man tror ju med automatik att man rekryterar från katamaran klasserna till AC för det skulle vara mest logiskt. Man började med det men har gått tillbaka till de rutinerade seglarna, mestadels från kölbåt, då det visade sig att det var lättare för en duktig seglare att ställa om till katamaran än att hitta duktiga starka flerskrovsseglare som var tillräckligt rutinerade?
     Det är inte heller många skiffseglare som är uttagna i besättningarna, dom som är med är i huvudsak rorsmän från skiff.
     Så det är nog som så att oavsett vilken klass man seglar i OS så kommer man rekrytera seglare till proffs cirkusen som är erfarna, duktiga, tunga och starka. det är inte det man odlar fram med att välja båtar som lämpar sig för seglare mellan 55-85kg.

     Reply

 13. Sture Smith
  May 7, 2012 @ 16:22

  Trenden inom OS är att locka ungdomar och göra OS mer attraktivt media mässigt. Har en son som åker freestyle inom skidor. Till OS i Sochi 2014 tog man med både Slopestyle och Halfpipe båda mycket spektalära dicipliner som inte ens fanns inom FIS (Internationella Skidförb). Under Junior VM (FIS) såg jag med egna ögon hur outveklad diciplinerna är, säkerhet regelverk osv. Men X-Games jagar OS med blåslampa. Skulle inte förvåna mig om X-Games plockar med någon häftig seglingsdiciplin tex. Kite. Man har ju snöskoter.
  Skidsporten är precis som segling rädda för att åka ur OS om man inte är mer trendkänsliga. Längdåkningen fick ju mer eller mindre ett ultimatum, sprint eller ingen längdåkning i OS. Utförsåkning ungefär samma situation, förnyelse.
  Både segling och skidåkning är ju två ordentligt konservativa sporter med traditioner.
  Sedan om detta är bra för segling är ju en annan fråga, Starbåtens taktiska spel är ju helt grymt, men kanske inte så TV mässigt för den oinvigde.
  Hur som helst mkt. intressant spörsmål.

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39 SQ

  Reply

 14. Stefan Kolmodin
  May 9, 2012 @ 11:28

  Hur fan kan kite-kappsegling bli OS-gren?! Jag kanske har nollkoll men det känns ju inte som en särskilt/tillräckligt utbredd och stor aktivitet…

  Reply

  • P
   May 9, 2012 @ 13:36

   Stränderna runt i världen är fulla av kites. Jag har inte sett alla stränder, men åtminstone i victoria, alicante, dominikanska republiken, kuba, miami, och kapstaden har jag de senaste åren sett massa masa kites. Under samma tid har jag inte sett så värst många från gamla kända osklasser. Starar kan gott trötta runt med drakar på marstrand och i newport där gamla flanar i röda byxor trivs.

   Reply

   • Gerhard
    May 9, 2012 @ 16:52

    Det är väll det! Stränderna är fulla av Kitsurfare som seglar fram och tillbaka och har säkert hur kul som helst. Men är det någon organiserad träning och tävling runt en bana? Inte vad jag har sett och jag har sett många stränder runt jorden. Bara för att det är kul att segla omkring och hoppa i vågorna, om man nu skall generalisera, borde inte göra klassen till en OS klass med dom bästa seglarna i världen.
    Och vad det beträffar att likna Starbåts seglarna vid gamla flanar i röda byxor bekräftar bara att du inte har någon koll på den ädla sporten segling och dess utövare.

    Reply

    • P
     May 9, 2012 @ 21:30

     Ädel? Mm, spännande som ädelvisp.

     Reply

     • Feffe
      May 10, 2012 @ 00:16

      Flanarna seglar vidare på VM. Vilodag i dag men race i morgon igen. Lööf & Salminen har en dålig segling som drar ner resultatet so far. Scheidt seglar som vanligt bra i sina röda brallor…:-)

   • Feffe
    May 9, 2012 @ 19:10

    Flane var ordet :-)

    Reply

   • Stefan Kolmodin
    May 10, 2012 @ 09:52

    Visst finns det många Kitesurfare men jag har aldrig sett eller hört talas om en regatta?
    En parallell kan göras med min andra sport klättring där det finns många utövare men att skapa tävlingssport under ordnade former har bara visat sig patetiskt.

    Reply

    • p
     May 10, 2012 @ 10:37

     Det kan ju hända att de finns utan att du hört talas om dem? t ex Copa Mexico, eller King’s Cup i Phuket, eller varför inte det klipp med babordsstarten som visades på Blur häromdagen. http://www.inmotionkitesurfing.com/2011/phuket-kings-cup-regatta-invite

     Reply

     • Gerhard
      May 10, 2012 @ 14:22

      Man måste leta ordentligt! Det pågår ingen organiserad elit träning i några seglings klubbar vad jag vet?
      Är det rätt att man tar ut en OS klass där det inte finns någon elit värt namnet, och som inte heller är utspridd runt jorden.
      NZ måste annonsera för att hitta utövare som kan tänkas vilja satsa på Kite segling på elitnivå. Det behöver man inte i dom etablerade klasserna där redan eliten och idrottsmännen finns.
      Kanske skall hitta på att spela fotboll med fyra bollar, det blir säkert spektakulärt men är det samma sport?

     • Stefan Kolmodin
      May 11, 2012 @ 07:29

      Det var därför jag satte ett frågetecken bakom. Då kanske Thailand kan vinna sitt första OS-guld? :-)

 15. p
  May 10, 2012 @ 14:41

  Mmm, jätteordentligt. Det tog mig tio sekunder att googla upp regattorna (som inte skulle finnas). Lika lätt var det att googla fram Kite Surf Associations. Funkar inte google hos er?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   May 10, 2012 @ 14:54

   Det som inte syns från klubbens balkong finns inte :-)

   Det pågår väl ingen organiserad elitträning i Stare i Sverige heller? Vi har haft 1 (en) enda båt på elitnivå så länge jag kan minnas, och de seglar inte ens här hemma. Visst, det är superduktiga seglare, men det är det i Drake eller Etchell också.

   Reply

   • Kalle
    May 10, 2012 @ 15:03

    Med all respekt Peter, jag tror nog till och Drake eller Etchellseglarna skulle erkänna att de 10-15 bästa starbåtsseglarna seglar på en lite högre nivå än vad man gör i dessa klasser.

    Kalle

    Reply

   • Peter Gustafsson
    May 10, 2012 @ 15:27

    Och kanske just för att det är en OS-klass. Inte beroende på båttypen.

    Reply

    • Misilen
     May 10, 2012 @ 17:38

     Och därmed kan vi konstatera att det inte är redskapet i sig som är intressant, det är konkurrensen som är avgörande! En OS-klass samlar alltid de bästa seglarna. Nog har vi haft duktiga starbåtsseglare mer än Lööf, Hans Wallén och Bobby Lohse tog ju silver 1994, Mats Johansson och Leffe Möller tillhörde ju världstoppen i många år samtidigt med Wallén.

     Reply

     • Gerhard
      May 10, 2012 @ 18:17

      Nog för att jag är jävig, men vi har två juniorer som seglar på en hög nivå i Starbåt.
      Philip och Benjamin är rankade 23 i världen och det blir man inte utan att satsa.
      Philip seglar mer eller mindre på heltid i Miami under vintern dock inte alltid Starbåt även om det blir en hel del av det också!
      Dom flesta andra toppseglarna seglar inte heller bara Stare,
      de seglar det dom får betalt för att segla.
      Samma sak är det med många andra seglare utomlands i OS klasserna. Dom seglar det som seglas där dom är eller det dom får betalt för och för det mesta på en hög nivå.
      Du hittar dom i allt från Katamaran, Melges från 20 till 32, Etchell, TP 40-52 och div andra kölbåtar i varierande storlekarar.
      Leker gör dom ibland med Kite surfing
      Jag är inte så säker på att det är bäst att bara segla en klass hela tiden.
      Vad det gäller nivån på seglarna i Starbåtsklassen så gå in på ISAFS och kolla på vem som är vem inom segling.

     • Misilen
      May 11, 2012 @ 11:50

      ISAF rankingen visar egentligen en sak,,vilka som deltagit i flest världscuper hamnar högst på listan. Det finns en relativt liten skara besättningar som åker på alla världscuper.

     • Misilen
      May 11, 2012 @ 12:01

      Eivind Melleby ligger etta, långt före Robert Scheidt (7) och Ian Percy (22), eller Torben Grael (33). Kul att din grabb är 23:a, då måste han ju vara lika bra som Ian Percy och avsevärt bättre än Torben? Självklart inte Så den rankingen säger absolut ingenting.

     • Gerhard
      May 11, 2012 @ 19:46

      Misilen.
      ISAF rankingen går efter dom 7 bästa resultaten i en internationell regatta EM, VM eller GP enkelt räknat, inte dom som seglat flest.
      Philip & Benjamin har INTE seglat dom senaste 3 stora seglingarna
      däremot har Percy och Torben misslyckats på en del stora regattor under 24 månader.
      Givetvis är dom inte lika bra som Percy och Grael när dom är som bäst, men dom har slagit båda, och har tränat en hel del med Grael! Men det var inte det det handlade om, utan om att det är fler i Sverige som seglar Starbåt på en hög internationell nivå, och det kan ingen ta ifrån dom.
      Rankningen är ändå den som ISAF och SSF går efter när det passar.
      Om du tycker att någon som är rankad i topp 50 i Starbåts rankningen inte är en riktigt bra seglare på en internationell nivå så undrar jag vad du går efter när du bedömer?
      Fler OS och Världs mästare i olika klasser hittar du ingen annan stans.

 16. Feffe
  May 11, 2012 @ 01:04

  Nu gällde väl inte diskussionen Starbåten utan om kölbåtssegling borde vara en OS klass ? Peter, du kan väl lägga upp en enkät så får vi se vad Blurs läsare anser ?

  Har kölbåten spelat ut sin roll som seglingredskap i OS ?

  Reply

 17. Stefan Kolmodin
  May 11, 2012 @ 07:31

  Jag tycker att en sport/disciplin inom en sådan skall vara stor, ha en viss historia och stabilitet samt internationell spridning för att vara aktuell som OS-gren.

  Reply

  • Kalle
   May 11, 2012 @ 08:35

   Som en hundra år lång historia då tycker väl starbåtseglarna eller minimum femtio år stämmer 470 och finnjolleklassen in med…..

   Reply

   • Stefan Kolmodin
    May 11, 2012 @ 09:35

    Min åsikt handlar inte om Starbåtar eller ens segling utan alla OS-grenar.

    Reply

  • p
   May 11, 2012 @ 09:35

   Som om os-status inte ger just det.

   Reply

 18. Patrick L
  May 11, 2012 @ 13:05

  På diskussionen kunde man tro att det är Stare som har ersatts av Kite men så är det ju inte. Det är vindsurfing som åker ut till förmån för Kite.

  Staren ersätts av mixed flerskrov. Även om jag tillhör de som tycker att kölbåtssegling egentligen borde ha en given plats (dock inte nödvändigtvis Staren) så känns det ändå fräscht och upplyftande att segling får en mixad disciplin – segling är ju en av ganska få OS-grenar som lämpar sig ytterligt väl för detta!

  Sedan är det väl så att valet att inte ha kölbåt med också beror på logistiska utmaningar. Det kostar på att köra omkring tunga båtar runt jorden för att kunna tävla på högsta nivå och en Stare väger otvetydigt mer än en Nacra 17.

  Reply

 19. Gerhard
  May 11, 2012 @ 17:12

  Jag ger mig!
  Framtiden får utvisa vad som är bäst beslut för seglingen, kanske är det så att seglingen på proffs nivå blir bäst och mest lockande för företagen att sponsra om den utövas med lätta unga seglare i Kite, skiff eller flerskrov, tillåt mig tvivla även om dom skulle vara billigare att transportera!

  Reply

 20. Feffe
  May 16, 2012 @ 12:10

  SSF har meddelat att det inte blir någon Svensk 49:er i OS 2012. Om jag fattat det hela rätt var resultaten för dåliga för att skicka dit en besättning. Tråkigt för de besättningar som satsat hårt men de får spotta i nävarna och komma igen 2016.

  Debatten ang grenarna i OS känns ju helt plötsligt mera aktuell än någonsin. Vi har väl varit en “hygglig” OS-nation med en del medaljer i Segling genom åren. När det gäller de nya flytetygen verkar vi inte vara riktigt där. Hur är statusen på våra flerskrovsseglare ? Är för dåligt insatt men har vi någon besättning som skulle kvala in på ett OS ? Det borde väl vara F18 seglarna som ligger närmast tillhands, har vi några vassa rorsmän där som kommer satsa ? Kite, någon som har koll ?

  //F.

  Reply

 21. Per
  May 16, 2012 @ 17:45

  Det skulle vara kul att se Wallen och en bra 470 tjej i Nacran.

  Reply

  • Feffe
   May 16, 2012 @ 18:21

   Strandberg med fru kanske ? Scheidts fruga kör väl laser ? De skulle ju kunna lyckas.

   Reply

 22. Bus
  Jun 1, 2012 @ 21:54

  IOK och ISAF satsar på skiff, SSF och SOK gör motsatsen.

  http://www.expressen.se/sport/ny-kritik-mot-sok—efter-seglarpetning/

  Tjänstefel??

  Reply

 23. Misilen
  Jun 2, 2012 @ 00:15

  Om inte von Geijer med 14 år i klassen tar en OS-plats, hur skall man tagga unga seglare att satsa? SSF och SOK agerar oansvarigt !

  Reply

  • Gerhard
   Jun 2, 2012 @ 11:43

   Allt är inte OS…! dock tråkigt och märkligt att ingen 49.er besättning får åka.
   Om ungdomar måste motiveras med om dom kommer till OS eller ej när dom börjar en klass, då kommer dom aldrig till OS.
   Segling är något man måste brinna för och vilja utöva bara för att man älskar att segla oavsett klass, ingen ev. framtida OS plats i världen kan motivera till det.
   Sedan är tråkigt nog ekonomin oftast problemet för många att kunna utöva sin segling på den nivån dom önskar, kanske är OS då den enda räddningen men det är ett tunt halmstrå att famla efter.

   Reply

 24. Carl
  Feb 21, 2013 @ 19:32

  Reply

  • Gerhard
   Feb 21, 2013 @ 20:03

   Jag hörde detta från ett helt annat håll när jag var i Miami. Men vill nog ha det mer officiellt innan det blir ett riktigt Hurra! Men det är inte lätt att släcka en Stjärna!

   Reply

 25. Olle
  Feb 21, 2013 @ 20:06

  Ja, SA har ju alltid varit en säker källa :-) Dream on guys!

  Reply

  • Gerhard
   Feb 21, 2013 @ 20:22

   ;-))

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.