Camilla spikade ÅF Offshore Race

camillaafor12.jpg
Det verkar ha varit västkustbåtarnas år i ÅF Offhore Race. Camilla tog totalen i ORCi och vann enkelt klassen. Karukeira (Karlstad är väl västkusten?) och Teknova dominerade ORC B med stor marginal till 3:an och Feelgood spikade ORC C 4.5 timme (!) före nästa båt. Grattis!!! Foto: Oskar Kihlborg.

I min vadslagning med Jonas Wiström på ÅF så tror jag att jag vann en flaska skumpa: Almaviva/Blur 50:15:37 vs Amarone 64:42:30.

Sedan undrar man ju lite varför det är så mycket fokus på “först i mål” och “line honours” i KSSS egen rapportering? Att DI eller DN har svårt med respitsegling är en sak, men som arrangör borde man anstränga sig för att hylla de som faktiskt vinner klasserna. Nu toppar man nyheterna med Solsidan och Vindile. När det var Blå’s och La Dolce Vita som vann. Skärpning.

Camilla från Västkusten snabbast på Östkusten
 
Det blev Johan Frost från västkustens seglarmetropol Marstrand som tog totalsegern i årets ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt). På onsdagsförmiddagen stod det klart att Johans båt Camilla från KNS (Kongelig Norsk Seilforening) vunnit.
 
– Vi har jobbat hårt på förberedelserna och litat på vår väderplan. Och så är vi ett härligt kompisgäng. Det är en väldigt demokratisk båt, säger Johan.

När hela ÅF Offshore Race för första gången hade en delsträcka i Stockholms skärgård så var det alltså en besättning från västkusten som seglade hem totalseger. 35-årige Johan, med Marstrand som hemmaklubb, deltog med Camilla för tredje gången.

– Vi har varit totaltrea de två senaste åren och jag kände att här fanns möjligheter att ta totalsegern. Redan när vi kryssade ut på havet på söndagskvällen efter skärgårdsseglingen så kände vi att vi hade bra fart i båten, säger Johan.

I de lätta undanvindarna, efter rundningen av Hoburgen, tappade Camilla till konkurrenterna ”Pace” och de andra TP 52:orna samt tyska Varuna. Men när vinden ökade kom de tillbaka och efter Visby valde de en mer ostlig kurs än konkurrenterna, vilket var ett lyckat drag.

Camilla är en av få större båtar som inte har ett företagsnamn utan är döpt efter ägarens fru.

– Ägaren är den norske finansmannen Ole Martin Vordahl. Han seglade själv 2010 men i fjol och i år har jag och Ole Martins son Ole Chistian fått låna henne, säger Johan som till vardags jobbar som båtman, dvs tar han om Camilla.

Camilla, som är en Cookson 50:a med svängköl, slog TP 52:an Blixt Pro Sailing med skepparen Tomas Blixt som Johan har seglat för på Ericssons hospitalitybåt under flera år.

– Det är klart att det är extra kul att slå Thomas. Och jag tycker han tar det bra, säger Johan och skrattar.

Thomas Blixt har vunnit fyra kappseglingar runt Gotland. Och tack vare andraplatsen idag blev han svensk mästare i ORC Int 2012 där sju bankappseglingar under Sandhamn Open för några veckor sedan ingick.

– Jag unnar verkligen Johan att vinna. Han är en bra yrkesman och har ju aldrig vunnit tidigare. Vi sa alla ombord att låt Johan vinna ÅS Offshore Race så vinner vi SM, säger Thomas.

Förutom skipper Johan Frost består Camillas besättning av två norrmän och tio svenskar: Ole Christian Vordahl, Espen Myklebust, Erik Lindsten, Peter Olsson, Liane Arnerud, Calle Glaumann, Patrik Bladh, Ulf Dolfei, Karl Lindsten, David Jonsson och Sören Karlsson.