Höstknalten 2012

Årets Höstknalt i Långedrag blev en blöt och ganska blåsig historia…


Här är vi på väg mot start. J/92 Jalla startade 09:55:12 och är på väg söderut. Alla bilder från starten är tagna av Peter Pilups.

Höstknalten har ju varit en liten lokal tävling som har lockat några fler båtar varje år. I år var 34 båtar anmälda (skall jämföras med 18 startande 2008). Tyvärr var det många som stannade hemma då det kunde bli blåsigt. Till sist kom 26 båtar till start.


Mumm 36 Aero jagar. Startade 10:13:54.


Finn Flyer 36 Manix2 på väg. Startade 10:14:27, nästan 10 minuter före oss.


Och till sist är det vår tur. 10:24:18.


Fullt drag söderut. Rapporterna hade varierat mellan 9 och 12 m/s från VNV och det stod 10-12 när vi startade. Många hade tagit ett rev, men vi skulle falla efter start och dessutom så brukar det vara bra med lite extra power bland öarna. Lite på gränsen, men helt rätt beslut.


Fredrik Roos med fokus på trim.


Lång till båtarna framför. Lite kul att det var matchracingtävlingar i Långedrag hela dagen, och vår bana gick precis bakom startlinjen. Mycket action. Som det alltid borde vara i en seglarmetropol.


Hela gänget hikar. Det har ju blivit lite av en tradition att ta med lite blandat folk på det här racet, och jag annonserade ju för en vecka sedan efter gastar. Nu var väl halva gänget under 25! Superkul.

Och de som inte fick plats på Blur seglade med Dahljös Dominant och 2-3 andra båtar. Skulle tro att det var 10-talet nya gastar med idag som förhoppningsvis fortsätter segla med några av båtarna.

Vi som körde på Blur var:

Peter Gustafsson
Fredrik Roos
Patrik Måneskjöld
Tobias Bergqvist
Philip Carlsson
Victor Pilups
Anders Westberg
Gustav von Sydow
Alexander Scott
Simon Kindt

Tack alla!

En annan sak som var lite kul var att ett gäng av mina gamla kompisar från Chalmers var med med sina båtar. Normalt brukar de segla eskader denna helg och kalasa tillsammans. Nu körde de racet som en del av detta arr. Jättekul att fler upptäcker kappsegling.


Starbåtsseglaren Philip Carlsson på stor. Tuffaste jobbet ombord en sån här dag.

När vi kom ner till Valö så låg vinden stadigt på 12-13, så vi fick i ett rev innan vi kom ut på havet. Nu började sjön bli stökig också, men vi hade bra rulle ner mot Knalten. Nu var vi bra sugna på att bara falla av och surfa med vågorna in mot Lerkil eller något. Brant halvvind är ganska stökigt i de här vindstyrkorna.

Efter rundningen så blev det en kort kryss västerut. Först ett kort styrbordsben där vi hittade ett bra trim. Efter slaget mot NV så ökade vinden och vi hade som mest 15 m/s under ett par perioder. Nu var sjön riktigt stökig och vi hade svårt att få till trimmet. Men alla andra verkade ha ännu större problem och vi kunde nu plocka en hög med båtar.

Vi missade layline med 5+ meter och fick göra ett kort slag för att ta oss runt Vanguards grund innan vi kunde runda och segla norrut. TWA 90-110 är en snabb bog, men det hade varit ännu roligare att falla 30 grader och få plana iväg.


J/92 Jalla saknar delar av storen. Efter racet visade det sig att 5 båtar hade brutit, men ingen hade några allvarliga skador. Flera vände när man kom ut på öppet hav och upptäckte hur tufft det var. Bra beslut. Framförallt om det blåser 15 m/s och man sitter i en CB-66.


Wet, wet, wet… men alla var glada ändå. På den här halvvinden plockade vi Manix2 som var först av de lite större båtarna. Men vi kunde fortfarande inte se Dominant 105 Lady Godiva som ju är erkänt snabba när det blåser mycket.


Efter rundningen utanför Känsö så blev det plattläns in mellan öarna. 12-14 m/s, smala sund och hälften av besättningen nya är ingen bra kombination så vi körde på med fock. Precis som alla andra vi kunde se. Återigen längtade vi efter lite öppna ytor där man skulle kunna lufta gennakern.

Efter Kössö var det dags att svänga norrut mot mål, och vi såg nu att det fortfarande var långt kvar till de små båtarna i täten. Jaja, vi hade seglat bra mot de andra snabba båtarna.

Efter målgång så packade vi ihop snabbt och tog oss bort till LdSS där det bjöfs på ärtsoppa och punch i ett fullsatt klubbhus. Jättetrevligt. Och så blev det så klart prisutdelning. Eftersom racet hade gått så snabbt så blev det omräkning till korrigerad tid…


Och det visade sig att vi blev 2:a efter Anders Dahlsjö och hans gäng i Dominant 105. Det skiljde 30 sekunder korrigerat, vilket innebär att vi borde seglat 22 sekunder snabbare… Med tanke på hur mycket problem Anders hade (deras story här), medan vi inte hade något krångel, så var de definitivt värdiga vinnare. Stort grattis!

Full resultatlista.

Sammanfattningsvis en härlig och tuff dag på havet. Det enda vi saknade var en undanvind på öppet vatten.

Och ett bra arr av LdSS. Stort tack till Lennart, Göran och PeO. De pratade om att köra “Trubaduren” som ett liknade race i maj nästa år. Stay tuned.