Sweet… Flirt of Paget

flirtofpaget-19

Det är ju lite tunnt med segelbåtar på båtmässan, men det ligger en liten godbit i veteranhallen. Lasse Klingström ser så klart nöjd ut bredvid sitt renoveringsprojekt; Ron Hollands 41-fots IOR-racer i trä, Flirt of Paget.

Det var Pelle Pedersen, som ju älskar gamla IOR-hojar, som lurade in mig och Pelle Lindell i veteranhallen. Och även om jag gillar att titta framåt, så är det något visst med de IOR-båtar som satt uppe på pojkrumsväggarna…


Helt klar en imponerande renovering och det kommer att vara en av de snyggaste båtarna på kusten när man seglar i sommar. En del jobb kvar inuti, men man kan se potentialen. Själv kanske jag hade lagt lite mindre energi på titandetaljer och lite mer på seglingsegenskaperna, men jag har den största respekt för de som tar sig an – och slutför – ett sånt här projekt.

flirtofpaget-15

flirtofpagetsorc-1
Så här såg det ut på SORC 1984. Mer av historen på RB Sailing:

Flirt of Paget is a 40ft Ron Holland design built in New Zealand by Brin Wilson in 1981 for the Admiral’s Cup of that year, and featured a kauri planked hull (around an aluminium space frame) and her varnished finish made her instantly recognisable.

The yacht was designed as a ‘minimum rater’, coming in at 30.1ft on IOR, to meet the 30.0ft minimum set by the rules for the Admiral’s Cup. Unusually for a racing yacht at this size she was fitted with a masthead rig, and this was expected to make her more competitive in lighter airs.

Spritzer, as she was originally known, competed against other seven other yachts in the New Zealand trials, and finished in fifth place, with individual placings of 5/4=/4/5/3=/5. The line up for the series was notable for the resurgence of Holland designs which had gained some ascendancy since the changes to the IOR that had severely penalised the light displacement designs of the likes of Bruce Farr and Laurie Davidson. There was little of the light airs which was expected to be her forte, but as it turned out her best results were in the fresher winds. Crucially however she couldn’t foot it with the fractional-rigged yachts on a two-sail reach and although she was well sailed tactically, and often made up places by going the right way, she didn’t have the boat speed of the others.

flirtofpaget-2


SAMSUNG DIGIMAX A503

flirtofpaget-3
Claes Axstål har tagit bilderna från bygget på Nya Varvet.

flirtofpaget-4

flirtofpaget-5

flirtofpaget-6

flirtofpaget-7

flirtofpaget-8

flirtofpaget-9

flirtofpaget-10

flirtofpaget-11

flirtofpaget-12

flirtofpaget-13

flirtofpaget-14

flirtofpaget-16

flirtofpaget-17

flirtofpaget-18

Pelle Pedersen, Pelle Lindell och en stolt båtägare.