Extreme Sailing Series | Muscat

essoman13_540-6
Extreme Sailing Series har länge stått på listan över race jag skulle vilja besöka. Det finns flera anledningar till det. Dels är ju stora katamaraner cool. Men man försöker också förändra segelsporten genom att segla inne i städer och på ställen där man normalt inte kör race – men där det finns publik. “Stadium Sailing” blir ju alltid en kompromiss mellan det sporstliga och själva showen, men uppenbarligen har man lyckats. Att man nu är inne på sin sjunde säsong med en bra line-up av både seglare och sponsorer är väl bevis nog.

Och som projektledare för M32 Cup så är det så klart ännu mer intressant att se hur man gör detta. Därför var det ett bra tillfälle att ta sig ner till Muscat i Oman för deras första race på året.

essoman13_540-3
Jag visste att man seglade nära land, men det här var helt otroligt. Ni som har varit på Stena Match Cup vet vad jag pratar om. Men det här är ännu närmare!

Åtta kattor kör race som tar 12-15 minuter och man ser det helt perfekt från kajen eller VIP-tältet. Och sjukt bra action, då lite extra tryck på ena kanten gör stor skillnad. Jag tror aldrig jag har sett roligare segling live.

Man har också fullt med aktiviteter på beachen med provsegling, fotboll, musik, massor av action. Skall spana in det lite mer i dag.

Så klart finns det stora utmaningar med den här typen av arrangemang. Jag satt ner med Mark Turner från OC Sports som ju var initiativtagare. de senaste åren har man ju gått från en Europeisk serie till en global, och det erbjuder så klart nya utmaningar. Framför allt på ställen där man inte brukar arrangera kappsegling. Stora delar av anläggningen här fanns inte för 5 år sedan…

essoman13_540-4
Racingen då? Fruktansvärt tät med små marginaler. Red Bull med Tornado-gurun Roman Hagara har dominerat i det lätta. Bra starter (oftast i lovart) och smarta/säkra vägval i rundningarna har gett dem en klar ledning. Även Alinghi har överraskat. Ernesto styr och Morgan Larson kör taktik.

Jag fick vara med ombord på två race. Kul så klart, och alltid lärorikt att segla med duktiga team.

Först i race 17 med Team Duqm Oman och Robert Greenhalgh. Slipat gäng. Vann starten med tappade Red Bull efter en split på andra kryssen. Sedan i race 20 med danskarna i SAP. Ett svårt race i lätt vind där man slutade femma. Jag filmade bägge racen och lägger upp dem så fort de är klara.

Det är intressant att lyssna på snacket ombord. Framförallt när stressnivåerna blir höga, då låter det ungefär som i ens egen båt när allt inte går som det skall… SAP började professionellt på engelska (man har ju Pete Cumming ombord), men när det gick trögt så gnälldes det allt mer på danska. Man var ju nya i klassen förra året och har så klart en del utmaningar. Men man är på rätt spår.

Kolla förresten in SAP Sailing Analytics, där man kombinerar tracking med analysverktyg. Pretty cool stuff.

essoman13_540-2


essoman13_540-5

essoman13_540-7

essoman13_540-8