M32 Cup i Malmö

m32cup-mmo-8
Jag har ju varit runt på jordklotet och sett massor av segling. Auckland, Newport, Oman, San Francisco och Valencia är fantastiskt men vi kan göra coola saker här hemma också. Efter M32 Cup i Malmö förra veckan så råder det inget tvivel – konceptet är klockrent.

Här kommer lite av mina reflektioner bakom kulisserna.

m32cup-mmo-1
Vi hade vår Race Village på Dockplatsen som ligger längst inne i den docka som Kockums använde. Nu är hela området kontor och bostäder men precis som många andra nybyggen vid vattnet så saknas det event som gör området levande. Vi lägger ganska mycket krut på att prata med kommunen och fastighetsägarna om hur vi kan samverka på bästa sätt. Ofta kan vi hjälpa dem att kommunicera kring sin ort eller område – och för oss är det mycket roligare att vara delaktig i deras vision än att bara vara ett “hit-and-run”-event.

Vi har också upptäckt att det är viktigt att ha båtarna i anslutning till Race Village. Då finns seglarna alltid i närheten, och meckandet blir en naturlig happening. Mycket folk kommer också förbi och undrar vad som händer. Här skall vi jobba hårdare på informationen kring cupen, teamen och hur tidsschemat ser ut.

m32cup-mmo2-1
Skepparmöte första dagen. Spänd förväntan.

m32cup-mmo-2
Torsdag och fredag seglade vi inne i själva hamnbassängen vid Klaffbron. Den är kanske 400×200 meter, så vi var lite oroliga för att seglarna tycka att det var trångt, men de verkade gilla utmaningen det innebar.

m32cup-mmo-3
Med kajer runt omkring så blev det en perfekt arena, där man både fick överblick och kom så nära båtarna att man kunde höra seglarna prata och flåsa i manövrarna. Vi försöker ju lägga riktigt bra banor, men med något märkle eller mållinje (den blå flaggen) nära land.

m32cup-mmo2-2
Oscar Langenius och Cornelius Löfmark är spekers medan Stefan Blom från Solidtango basar för livesändningen. Med två kameror i land, två på båtarna och en i en RIB så blev det en bra test på hur man skulle kunna göra. Inte helt trivialt. Sedan vill man addera tracking och lite snygg grafik.

strombergtracking
Så här såg det ut från Martin Strömbergs perspektiv…

m32cup-mmo-4
Seglingsmässigt då? Många bra duster mellan Rahm, Wallén och Lööf där de andra båtarna bar med och högg.

Många frågar mig om de verkligen satsar 100%. Det är ju inte VM eller OS. Men det står mycket prestige på spel, och ingen gillar att förlora. Så de gör nog vad de kan. Man märker också att det tar tid att komma in i båten, för racingen blir tätare och tätare för varje event.

m32cup-mmo-5
Hans Wallén dominerade under fredagens tajta seglingar. Vi försökte analysera varför han plötsligt vann så många race, när han tidigare hade haft det svårt mot Lööf och Rahm. Jag tror mycket handlar om att vårda farten i manövrar och rundningar. Jag vet inte om man skall kalla det “graciöst” men det var sällan som Wallén stod still. Skillnaden ligger ju inte i att segla 24 eller 22 knop på en bog, utan i att en båt ligger still medan en annan gör 15 knop i en rundning.

m32cup-mmo-6
Det var relativt ok med folk på kajerna. Det är svårt att nå ut i bruset då det pågår Malmöfestival, volleyboll, konferenser och massa annat i Malmö samtidigt. Men för att vara första året så är vi nöjda.

m32cup-pressklipp
Det som var viktigast i år var att testa formatet och få sponsorer, media, Malmö Stad och potentiella team att förstå vad vi gör. Och reaktionerna var mycket positiva. Nästa år får vi tillsammans med staden och de lokala aktörerna jobba hårdare på att locka publiken.

m32cup-mmo2-3
En komponent i detta är lite olika happenings. Till exempel hade vi en av världens mest kända grafitti-konstnärer, Ola Kalmins, på besök under after sail för att göra sin grej.

m32cup-mmo-9
På lördagen seglade vi i Västra hamnen nedanför Turning Torso. Perfekta förhållanden och lätt att lägga banan nära land. Här är ju mycket folk när det är fint väder, och vi flyttade ut både speaker och filmteam.

m32cup-mmo-7
Seglingarna blev bra med många fighter. Efter att ha justerat riggtrimmet var även Sail racing med Klabbe Nylöf med i matchen och tog en spik och en andraplats i två av racen. I Malmö var man förstärkta av Martin Strömberg och Philip Carlsson.

m32cup-mmo-10
Även seglarna verkar gilla att segla inför publik. De vinkar och seglar lite extra spektakulärt.

m32cup-mmo-11
Sportsligt då? Mattias Rahm med besättning (Johan Barne, Fredrik Aurell och Kristian Malmsjö) seglade stabilt och konservativt och var egentligen aldrig hotade. Wallén och Lööf blandade spikar med lite sämre resultat och drabbades också av lite materialproblem.

Min personliga analys är att Mattias har fått ihop ett bra team där man jobbar målmedvetet som grupp. Sedan tror jag att Johan Barne gör större skillnad än vad man tror – det är ingen slump att han ofta finns i den vinnande båten i olika klasser. Man har haft struktur på sina träningar och har bra koll på båten. Det är väldigt sällan det strular eller går sönder, vilket så klart gör att de kan segla med stort självfötroende.

m32cup-mmo-12
Efter sista racet så bjöd Mattias team Matrisen (som normalt seglar X-35 och Farr 30) på en åktur. Läs mer om det på Sailzone.