Close
Skip to content

11 Comments

 1. Bosse
  Nov 28, 2013 @ 09:32

  Tycker det är lite märkligt när det gäller fairings. På vanliga kölbåtar så ser det olika ut på alla båtar i övergången mellan köl och skrov. Borde det inte 2013 finnas så mycket erfarenhet att alla nya båtar tenderat att se likadana ut?

  Reply

  • Mikael Vesala
   Nov 28, 2013 @ 12:43

   Jo, man kan tycka att kunskapsnivån borde kommit längre, men jag tror tyvärr inte att det är så. De flesta seglare koncentrerar sig på att segla sina båtar och har varken intresse eller kunskap nog för att ifrågasätta båtkonstruktörer/ konstruktioner. Därav att området blir försummat. De flesta båtar har kölar och roder som inte är bättre än att en lekman kan förbättra funktionen efter att ha studerat ämnet en vinter eller två.

   Reply

 2. Kåre
  Nov 28, 2013 @ 12:46

  Hej Bosse

  Intressant fråga

  Att utforma fairings till AC72 T-foils är inte riktigt densamma som att designa fairingen till kölen på en kölbåt.
  Två stora skillnader är att fairingen på en kölbåt skall bl.a. minska motståndet som bildas när det tjocka turbulenta gränskiktet från skrovet möter det tunna förhoppningsvis laminära gränskiktet från kölen medans på T-foilsen på Oracle skall fairingen framförallt förhindra kavitation.

  Reply

  • Bosse
   Nov 28, 2013 @ 14:26

   Spontant känns det som att fel utformad fairings kan störa det laminära flödet långt ner på kölen likaväl som att en bulb kan störa på samma sätt underifrån. Den effektiva, ostörda delen av kölen som genererar lift krymper. På samma sätt ökar motståndet genom ökad turbulens.

   Hur gör vi med detta världsproblem?

   Reply

   • Kåre
    Nov 28, 2013 @ 16:35

    Helt korrekt en felaktigt utformad fairing kan göra mer skada än nytta.
    Framförallt skall man vara försiktig med fairings på framkanten dessa brukar kunna leda det turbulenta gränsskiktet från skrovet ner på kölen och förstöra det laminära gränskiktet vilket leder till ökat motstånd.
    Jag vågar påstå att de flesta framkants-fairingarna på båtar gör med skada än nytta. Bakkants-fairingar är däremot betydligt lättare att utforma och ett effektivt sätt att minska motståndet.
    En korrekt utförd framkants-fairing kan vara effektiv men jag har inte sett många som är korrekt utformade, Alinghi såg ut att ha en korrekt utformad framkant-fairing när de vann AC.
    http://www.sail-world.com/photos/Alt_vm1j1991w.jpg
    (OBS det räcker inte med att kopiera shapen från sida för att få det att fungera det är ett korrekt tredimensionellt utformning som gäller om det skall fungera). Pappan bakom denna typ av fairing är Loek Boermans.
    Tyvärr är nog kunskapsnivån i strömningsmekanik inte alltid så hög bland de som ritar båtar samt att man litar allt för mycket på enkla CFD-program. Ofta styr mode mer än kunskap designen.

    Reply

 3. Adrian
  Nov 28, 2013 @ 14:18

  Enligt Oracle själva så var deras datacrunching en stor hjälp de sista dagarna in i finalen också :-)

  Reply

 4. Jeppe
  Nov 28, 2013 @ 23:10

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 28, 2013 @ 23:12

   Tycker väl nästan att Oracle kunde ha finansierat det :-)

   Reply

   • Jeppe
    Nov 28, 2013 @ 23:44

    Håller med!

    Reply

 5. Jack Griffin
  Dec 4, 2013 @ 11:34

  I haven’t received any funding from Oracle, but Jeppe has made a pledge. Thanks, Jeppe!

  I would really appreciate it if others would make a pledge, too. By the way, I was part of Artemis Racing: I was the expert commentator in their VIP lounge in San Francisco during all the races.

  The Kickstarter project is “all or nothing” – if it does not reach the goal ($17,000) then no pledges are collected. It would be a big help if people here could make a pledge! Maybe join together for $50 and we’ll have a Skype conf call, $500 for a webinar.

  http://www.kickstarter.com/projects/jackgriffin/comeback-2013-americas-cup-showdown-in-san-francis

  Thanks,
  Jack

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.