Express SM 2014 | promo

Expresseglarna laddar för ett händelserikt 2014

Expresseglarna har minsann inte legat på latsidan under vintern. Hösten 2013 bjöd på ett uppsving i Expressklassen i Norden och 2014 ser ut att bli ett fullspäckat år om man seglar Express.

Nyligen blev det klart att den fyrfaldige svenska mästaren Sten Bergqvist blir klasstränare för Expressklassen. Första träningslägret är spikat är den 7-8 juni i Marstrand.

– Min tanke är att försöka hjälpa både nya och mer etablerade team med att hitta både nya grepp och finslipa teknik på kappseglingsbanan. Dessutom är det många nya unga seglare på väg in i klassen från exempelvis E-jolle, och dessa seglare behöver lite extra stöd i att hitta sina roller i en kölbåt och hjälp med besättningsarbetet. Som tränare i E-jolleförbundet har jag ju redan en koppling till dessa tjejer och killar vilket självklart förenklar. Det skall bli så kul att återigen vara aktiv i Expressklassen berättar Sten Bergqvist.

Sten Bergqvist-intervju.

SM seglas den 1-3 augusti i seglingsmetropolen Marstrand. I skrivande stund är 34 båtar anmälda från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Och det är inte vilka namn som helst som aviserat att de kommer. Collberg, Björn Österberg, Arne K Larssen, Team Henri Lloyd, regerande mästare Ronny Gustavsson, Aage Reerslev, m.fl är redan anmälda. Både topp och bredd bjuder Expressklassen på.

Sveriges Expresseglare har bokat hela Carlstens Soldathotell för boende under SM. Anmälan till detta släpps fredagen den 24 januari. Först till kvarn! Boendebokningen.

Nordiska Mästerskapen seglas i år i Oslo. Norska Kung Harald har genom sitt inköp av en egen Express (Ex SWE 997) säkerligen hjälpt till att höja intresset i Norge och det är just nu 62 båtar anmälda.

Vi sjösatte ett nordiskt samarbete som vi kallar SEA (Scandinavian Express Association) Denna skall verka för en gemensam klassregel samt att koordinera mästerskapen i norden.

Därav den nyinstiftade cupen med det långa namnet North European Express Championship Cup (NEECC) blir till verklighet. Det är de nationella mästerskapen i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland som ingår i cupen, och ska uppmuntra att Expresseglare åker till grannländerna och seglar. Redan nu i januari är det ett imponerande prisbord som sponsorerna Benns, UK Syversen, North Sails, Seldén, LifeSaver och Liros ställt upp med.

Mer information på express-cup.com