Sailjet – flipp eller flopp?

Vad sägs som en 40-fotare som gör 20 knop för motor med en 280 hästars V8, kryssar som en Vega och har bastu i förpiken. Allt detta för det facila priset 3.6 miljoner kronor.

Oliven och Gustav på Hamnen verkar gilla den i alla fall… jag är inte lika säker. Finska Sailjet kan inte lämna någon oberörd.

Hoppas lege e bra i Götet!

Vi har varit ute på upptåg och testat en uppstickare som jag tycker är en av båtvärldens roligaste modeller. Det är finskt ingenjörsskap och dårskap när det är som bäst. En båt som kan segla snabbt, köra i 20 knop för motor och erbjuda en varm bastu i en grund naturhamn. Det går nämligen att hissa upp både roder och köl.

Enligt Blurs läsare är detta förmodligen en fullkomligt idiotisk skapelse men den lär i alla fall bjuda in till lite diskussion och kanske en och annan syrlig kommentar:).

Jag tycker dock att den är riktigt ball och att idén är helskön. Jag menar vilken segelbåt kan dra dubbla vattensportare samtidigt? Kul om det är stiltje och man har transportsträcka att avverka.

Det finns ju många lustiga hembyggen som knasiga sköningar till båtentusiaster knåpat ihop. Ofta är det roliga modeller och idéer. Men slutresultatet ser ofta ut som ett lapptäcke som stickats ihop av en fylltratt. Jag tycker dock inte att Sailjet faller i den fällan.

Om den är vacker eller inte kan man orda om men den sticker verkligen ut från mängden. Ingen kunde låta bli att vrida på huvudet när vi dånade förbi under testdagen. Och om alla funktioner håller ihop, med elverk, hydraulik och allt, lär Sailjet ge ett svårslaget rikt båtliv.

Vad tror du, blir den ensam i ett hörn eller kommer den att hitta någon köpare?

Såklart jättekul om du vill dela filmen.