Två Dufour med 50 års skillnad

Det pratas ju ofta om hur mycket båtarna har utvecklats över tid. Och ibland känns det som att det inte har hänt så mycket. men när man jämför två 30-fotare från Dufour, gamla Arpege och nya Grand Large 310, så blir det ganska uppenbart.

Hade varit kul med några skarpa siffror. Hur mycket skiljer det på en kryssbog? Eller en undanvind? Vad innebär det för den tilltänkta målgruppen?

Vi spelade in en video för ett par veckor sedan i sköna vårvindar utanför Sandhamn, en video som jag tror kan locka till lite diskussion hos Blur.ses fanclub. Vi testar 50 år gamla Dufour Arpege mot deras helt nya modell i samma storlek – Dufour 310 Grand large.

Det pratas ju mycket om att nya båtar är så mycket tyngre än gamla och många undrar om det till och med är så att de gamla båtarna i vissa fall är snabbare. Så var inte minst fallet när vi testade XP 33. Vissa trodde att en X 99 skulle vara snabbare. Dessvärre fick vi inte möjlighet att jämföra då men den här jämförelsen är också ganska kul. Vad är det egentligen som skiljer…

Vad tycker Blurs läsare om gammalt vs nytt?

Gustav Morin