Skip to content

15 Comments

 1. Swedepeak
  Jul 11, 2014 @ 16:10

  Nice. Gamla Nordsjön som svallar och brusar…

  Reply

 2. Swedepeak
  Jul 11, 2014 @ 22:40

  Finns det nån j/88:a i Sverige förresten?

  Reply

 3. Kjell Vågfelt
  Jul 12, 2014 @ 20:45

  Fin film! Men – varför inga flytvästar på gubbarna? En broach och en kinagipp så kan det vara färdigt! Tråkigt kanske, men sant.

  Reply

  • Erik Barkefors
   Jul 13, 2014 @ 09:24

   Din fråga är berättigad vilket visas av aktuell statistik på vilka som drunknar. Det är män utan flytväst som är i förkrossande majoritet. Men om det inte är kappsegling (flytvästtvång i Sverige…) utan repor på viken eller hemsegling från racet med perfekta förhållanden, sol och en toppfart på 17 knop så åker tydligen inte västen på.

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 13, 2014 @ 13:15

   Det finns jättebra statistik på vilka som drunknar. Att det är “män utan flytväst” påminner om miljöpartiets svepande argumentation att det är män som står för det mesta som är dåligt :-)

   Tittar man noga (jag gick igenom all statistik när SSF införde sina regler), så ser man att drunkningsolyckor från aktivt seglade båtar (kappsegling eller ej) är extremt ovanliga. I år har Sjöflygplan, kranbilar och pistmaskiner stått för fler fall än “män utan flytväst” som drar repor med spinnakern…

   http://www.svenskalivraddningssallskapet.se/statistik-och-sakerhet/drunkningsstatistik

   Så klart skulle killarna på filmen haft flytväst på sig, Men generellt sett så har seglare och arrangörer runt om på jordklotet bra omdöme och vet hur man håller sig vid liv eller stannar kvar ombord.

   Reply

   • seglaren
    Jul 13, 2014 @ 13:26

    visst så kan man också säga, det har ju inte hänt.
    efter egen upplevelse ser åtminstone jag lite annorlunda på det. året var 1983 ingen flytväst på tiden var ring midnatt. Båten rullade ganska reellt på undanvindssegling med spinnaker uppe. naturligtvis en kappsegling. lyckligtvis lyckades jag hoppa in i vanten när jag kände på att jag låg vågrätt i luften. inte alla behöver uppleva en närahändelse som lätt kan gå över en riktigt olycksfall.
    det finns bra om material där det vissas att folk allt för ofta har rent tur att värre inte skett.
    Kan också vara intressant att sätta händelse i relation till utövare.

    ingen snack om att flytväst ska på.

    Reply

   • Skoglund
    Jul 13, 2014 @ 14:20

    De flesta som dör i trafiken har säkerhetsbälte på sig. Med din logik så skulle man inte använda det.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 13, 2014 @ 14:41

     Skrev jag det?

     Om vi nu har noll dödsfall på kappseglande båtar så gör vi antagligen ett ganska bra jobb. Då förstår jag inte att detta kan vara en stor/känslig fråga? Vore det inte bättre att vi då fokuserade på saker som faktiskt räddade liv eller förebyggde andra typer av skador inom segelsporten?

     Om nu duktiga människor tar fram statistik, både kring drunkning i allmänhet, och olyckor med segelbåtar i synnerhet, så skulle vi kunna använda denna för att ta oss förbi ganska enkel retorik och åstadkomma verklig nytta.

     Reply

     • Skoglund
      Jul 13, 2014 @ 17:12

      Nä du skrev inte det men logiken är den samma. Jag kan bara inte förstå hur vuxna människor kan ens komma på tanken att segla under dessa förhållanden utan flytväst. SSF:s ställningstagande i denna fråga är för mig självklar och jag kan inte förstå varför någon kan ha något emot det. Vad är problemet med flytväst på? Inte lika tufft på film?

 4. SilverSurfer
  Jul 13, 2014 @ 13:22

  Måske er Sverige anderledes end Danmark. Men i Danmark sker de fleste dødsulykker i havnene:
  http://minbaad.dk/nyhed/article/sejlerne-doer-i-havnene/?cHash=d2159c500070eb32ffec0274c5221568

  Reply

 5. Peter
  Jul 13, 2014 @ 18:06

  En enkel lösning är:
  Flytväst på innebär minimalisk kostnad när olyckan ar framme.
  Typ som försäkring på båt.
  – Ingen försäkring kostar det ur egen ficka.
  Ja ni är säkert med hur jag tänker.

  Ser man livet som utmanande och lust att slanta vid eventuelt olycka så kostar det. utan flytväst.

  pg
  ( Intressant läsning)

  Reply

 6. Kjell Vågfelt
  Jul 14, 2014 @ 07:52

  Temat blev aktuellt för mig i torsdags på en segling från Laesö till Tistlarna. Vi hittade en uppblåst men tom räddningsflotte vid Kummelbanke. Det visade sig att den var från olyckan tidigare på torsdagsmorgonen då en ensam fiskare från Laesö rammades av ett lastfartyg. Mannen fördes till Sahlgrenska med helikopter, men avled. Både svenska och danska sjöräddare deltog i aktionen och jag tycker att det är dåligt att man inte tog hand om flotten. Vi blev skärrade och larmade sjöräddningen (i onödan).
  Det var nordlig vind på 5 m/s och liten sjögång vid tillfället, och vi hade inga flytvästar på oss. Det är en bedömning man gör utifrån omständigheterna, men i de förhållandena som råder i filmen hade i alla fall jag tagit på västen.

  Reply

 7. Sebastian Larsson
  Jul 14, 2014 @ 20:22

  Jag tror att det är en kulturfråga gällande vad som anses fräckt och proffsigt.
  Hemma tar vi ibland på oss flytvästarna först när vi kör in i hamnen för motor för att underkasta oss regeln att alla är lika inför havets mycket oförutsebara faror. Då åker västarna på om de inte var på innan. Likaså om det skall tas foto och filmas. (förväntar mig inte att någon annan än jag har gjort så i fint väder, eller hur?)
  Kulturen bland de på filmerna är den motsatta. För att likna en TP52-besättning åker enhetlig klädsel fram och västarna av under filmning och i hamn.

  Reply

 8. Stéphane
  Jul 15, 2014 @ 01:43

  I have never done 22,5 knots with my J92 singlehanded but I enjoy a lot the offshore regattas on the med: https://www.youtube.com/watch?v=eEljfZlEk2A.
  Congrats, super blog and super boat (blur.se + J111 = super cocktail) !
  Best regards from Spain.
  Stéphane

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.