Night Tail – en lysande tellis?

I samband med Silverrudder så testade jag en ny dansk produkt, Night Tail. Det är en tell-tale som består av ett speciellt garn och en liten specialdiod som lyser upp denna på natten.

nighttails-2

Allt är mycket snyggt packat i en liten låda. Först sätter man på en svart bakgrund och själva tellissen. Sedan sätter man i batteriet och monterar dioden. Detta funkar mycket bra, men bör göras under lugna förhållanden på eftermiddagen (batteriet håller minst 18 timmar). Jag gjorde misstaget att sätta på den lite sent då det blåste och gick sjö.

På morgonen pillar man bord dioden och tar ur batteriet. Sätter man på bakstycket på den lilla klisterdekalen så kan man återmontera den när den behövs igen.

Tellisen syns bra, framförallt en kolsvart septembernatt.

Själv är jag instrumentseglare och vill kunna se hela segelplanet med jämna mellanrum. Då får man leva med att mörkerseendet förstörs när man lyser på seglen. Jag har också satt reflex på ett av trim-märkena på spridaren, vilket gör att jag lätt reproducerar focktrimmet mellan slagen.

Men för de som styr mycket på tellisarna så kan det här vara en bra grej.

nighttails-1