Julklappstips 2014

Nu är det dags igen. Årets tips på julklappar till olika typer av seglare: entyps-, offshore-, solo-, land- och soffseglaren har alla skrivit till tomten.

Har ni egna tips, tveka inte att komplettera listan.

jul14-thenub

Nub (eller Nubben på svenska?) måste ju vara den sötaste lilla grejen någonsin? I stället för eller som komplement till Antal-ringar. Borde komma i massa söta färger?

jul14-windapp

Vad skall man ha sin smartphone till, om inte för att göra slut på bryggdiskussionen om hur mycket det blåser egentligen. Folk är ju ganska kassa på att gissa? Nya Vaavud Sleipnir mäter vinstyrka med 4% felmarginal och riktning med 10%. Helt ok. Fornnordiska namn är ett extra plus.

jul14_seascape-beanbag

Gillar ni mjuka klappar? Då pratar vi inte stickade halsdukar eller strumpor utan en Saccosäck från Seascape. Ny favoritdetalj ombord på Blur.

carloborlenghi2015
Kalendrar med snygga båtar är en klassisk klapp. I år är Carlo Borlenghi bästt…

julklappstips14-jbostacalendar
…om man inte väljer J/boats kalender.

jul14-iridiumgo

Teknik är alltid högt på listan, framför allt hos navigatörerna. Och Iridium GO verkar ju vara “the shit” när man kommer utanför mobiltäckningen. Läs också vad Panbo skriver.

jul14-oceansignal

Säkerhet är högt på listan, framför allt för oss som skall segla OSR Cat 2 nästa säsong. Ny EPIRB står på önskelistan och Ocean Signal verkar ha de bästa grejerna just nu.

highlatitude

Vintermörker, brasa, en god rom och en bra bok? High Latitude Sailing av Jon Amtrup och Bob Shepton till exempel.

vindenarfricover

Eller Vinden är fri av Bengt Jörnstedt.

jul14-blokart

Blokart. Roligaste seglingen på mycket länge, och enkelt att utöva året om även på våra breddgrader. Får dessutom plats under granen eller i bagaget på bilen. Jag är fast…

jul14-time

Finns det en enda sak som ger mer fart och roligare segling så är det mer tid i båten. Så varför inte strunta i alla prylar och se till att att alla kan få lite ledigt i stället.

jul14-carbon

Vad som helst i kolfiber

jul14-drone

Drönare har ju varit lite småhett. Men nu exploderar det. GoPro lanserar ett par egna under 2015. Ett måste för alla seriösa jolleklasser och mediasnubbar runt om i Skandinavien.

jul14-j70vsseascape

Har man varit extra snäll så kommer tomten med båt. I år är det små läckra trailerbara paket. Shorthandedseglaren som vill åka runt och segla sköna repor på havet och hinna med alla doublehandedregattor på en säsong får Seascape 27. Banseglaren som vill segla med barnen och polarna, eller testa förmågan i väldens snabbast växande entypsklass överraskas med J/70.