Träning inför Allsvenskan

I helgen har ett antal vätskustklubbar samlats i Hjuvik för att träna inför Allsvenskan. Jag var där i går och tog lite bilder.

Allsvenskan i segling - västkustträning

En skön blandning seglare i de olika lagen. Tjejer och killar. Unga och gamla. Lasse Linger från Cape Crow YC var med som coach och gav feedback till teamen.

Denna dag var GKSS, Hjuvik, Kullavik, Långedrag och Sotefjordens SS på plats. Idag kör nog även Lerum. Extra kul var att det kördes C55-regatta i Hjuvik samtidigt, så fullt drag på hamnplan denna sköna lördagsmorgon.

Allsvenskan i segling - västkustträning

Förmiddagen ägnades åt att lära känna båtarna. Kryss, läns och rundningar.

Som väntat så brottades man lite med krysstrim. Båten har inte så mycket segel, men kräver ändå att man seglar den aktivt för att det inte skall luta för mycket. Generellt så tyckte jag att man hade lite för lite twist och för mycket lutning.

Allsvenskan i segling - västkustträning

På undanvindarna gäller det att hitta rätt vinklar. Högt och fort eller soaka så lågt det går? Första dagen gillade de flesta att segla lite hetare vinklar :-) Det finns också mycket att göra på gipparna, framförallt att rulla rejält för att ta båten genom gippen och få fart när man kommer ut.

Allsvenskan i segling - västkustträning

Det finns också stor förbättringspotential på nedtagningar, där det finns mycket att vinna på en riktigt bra “mexican” eller sen lovartsnedtagning. Det är viktigt att pricka sista layline in mot märket.

Lite tips kring nedtagningar:

Allsvenskan i segling - västkustträning

Sedan fanns det de som var lite för ambitiösa. Hjuvik med Linda Rahm som rorsman försökte få plats långt in i zonen, och försökte sedan utan framgång gå bakom Långedrag. Fullträff med peket… Skall vi gissa att Kristina Hedström hade en del feedback till Linda efteråt?

Allsvenskan i segling - västkustträning

Den stora frågan är väl när jag skall få segla nya Blur 4 själv…