Skip to content

46 Comments

 1. Mats V
  Jul 5, 2015 @ 22:20

  Lättvindsvecka. Annars hade NM38:orna nog toppat. Stoora och oerhört svåra att slå utom i lätt då de har lite för lite power. Så fort det blir medel/hårda vindar gynnas de större/snabbare båtarna i varje klass. Vi hoppas alltså på ganska lätt på EM i Pärnu…

  Reply

 2. Martin
  Jul 6, 2015 @ 08:09

  TP52 och Swan 42 är ju stora snabba båtar I sin klass….

  Reply

  • Mats V
   Jul 6, 2015 @ 16:28

   Det är generellt alltid en fördel att vara stor/snabb i klassen. Aningen mindre i lätt vind och kortare race (banrace).
   Sedan är det dessutom riktigt, riktigt duktiga seglare på de båtar du syftar på.

   Reply

 3. SilverSurfer
  Jul 7, 2015 @ 13:08

  I alt 11 X-yachts og 7 Swan blandt de 30 både – de bedste med imponerende placeringer. Dertil en antal one-offs i den store klasse og et par spændende nye både (Italia 9.98 f.eks.). Det lader vel til at ORC virker helt OK med et sådant mix ?

  Og en-type sejlads skærper konkurrenceevnen (som om det var nyt). Swan 45, Swan 42, TP 52, X-41……

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 7, 2015 @ 18:23

   Det man kanske saknar är en enda båt <40′ med peke :-)

   Sedan seglas det väl nästan ingen entyp med dessa båtar, och det skiljer lite i konfig? Alla verkar köra ORC även på de stora regattorna som Palma Vela. Att det finns flera likadana båtar i ett fält är så klart nyttigt i vilket fall.

   Reply

   • SilverSurfer
    Jul 8, 2015 @ 10:01

    Det er nok rigtigt at få af dem er i One-design-trim. Men stadig – som du også siger – det er nyttigt med (næsten) ens både.
    Vedr. peke kunne det have været sjovt at se hvordan en top-klasse J/109 eller First 34.7 kunne have klaret sig. J/111 er måske for let for at fungere i ORC.
    Regelmagerne kan jo stadig ikke lide for lette både i de mindre klasser.

    Reply

 4. Kalle
  Jul 7, 2015 @ 19:56

  Swan 42 har peke…

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 7, 2015 @ 20:40

   … men är inte <40′?

   Det finns faktiskt en J/111 med extra blytackor på 26:e plats i klass B. Men i övrigt inga pekebåtar, något som verkar poppis på många andra ställen :-)

   Reply

 5. Martin
  Jul 8, 2015 @ 15:34

  Pekebåt eller inte. Jag tycker inte en regel inte skall favorisera någondera. Är det snabbare med en spinne på läns så kör man med det. Är det inte så att en mindre båt inte får upp tillräckligt hög hastighet på en läns som man seglar på mästerskap så att den skenbara vinden kommer mer förifrån. Skall man favorisera små pekebåtar? TP52 hade säkert kört spinne om det var snabbare men väljer att anväda ytan som gennaker.
  Kanske skall man ändra till en klassisk olympiabana med slör efter första kryssen ? Man har ju ändrat till CDL tal för att gynna lättre mindre båtar.Har någon lätt topp båt provat med peke I klass C?.Kanske funkar bra på en båt typ Farr 30.En topp Farr 30 skulle troligtvis placerats sig bra på VM I lättvinden. X-37 Hansen kom 2a på VM men hade svårt mot Farr på MBBR. Jo jag vet att det var hårdvind där. Vi har haft svårt mot farr 30 I lättvind med vår Salona och seglar jämnt med Hansen I lättvind.. Ker 39 som vi kör idag har tagit bort sitt långa peke I IRC. troligtvis för att det var effektivare med spinnaker på kryss läns bana. Den givna ytan är troligtvis mer effektiv som runner på läns. tycker du att man skall få rabatt och köra med ett större undanvinds segel bara för att man har det på peke? Peter nu höjer vi temperaturen lite på din semester sömniga blogg . Hoppas du lägger in VM nästa år:)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 8, 2015 @ 15:48

   Det är väl mer att jag gillar regler där folk kan segla med det de har. Har man skaffat en J/109, First 34.7 eller Farr 395 med peke så behöver man inte såga av det och fylla båten med blytackor bara för att segla ORC. Jag vill inte välja mellan att vara konkurrenskraftig eller att ha en rolig båt :-)

   Vi gjorde analysen ganska ordentligt på J/109 och vann banregattor mot spinnakerbåtar både i SRS och IRC. Men straffet är för högt i VPP-baserade regler som ORC eller DH. Troligtvis för att aero-modellerna som används liknar varandra.

   Sedan är det väl moment 22. Bra båtar (som vi) inser att de har en nackdel, och bra seglare (som ni) väljer rätt redskap.

   Blur är i offshoremode och vi kommer inte att köra VM med J/111.

   Reply

 6. Martin
  Jul 8, 2015 @ 16:11

  Men i övrigt inga pekebåtar, något som verkar poppis på många andra ställen skriver du….
  Under Commodore cup så tror jag J-109 kör utan peke. är båten roligare för att man sätter på ett peke?
  Det går ju att kombinera med S2 + A1+A3 tex.
  Frågan är om “små”båtar skall ha undanvinds rabatt för att man kör assy I IRC o ORC?
  Om man ändrar bansträckningen på commodores cup o ORC seglingar så kanske det passer mindre båtar bättre. Det finns minst 1 Ker 39 med långt peke och den uppsättningen är troligtvis bättre på långrace med sträckbogar. Kika på Öresund Regatta så får du se en ful ank unge :)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 8, 2015 @ 16:57

   Jag är ju ganska övertygad om att Italia 9.98 Low Noise hade blivit rejält mycket roligare att segla med en gennaker på 130 m2 i ett lättvindsbetonat Barcelona. Och det är så man hade designat den om man inte tittat på reglerna. Så ser ju t.ex. Xp-33 ut.

   Nu fick man en partialhissad spinnaker på 84.5 kvadrat. Dessutom med kort spinnbom och nästan 200 kg extra blytackor. Tröstlöst och synd på en fin båt. Men den mäter ju bra…

   http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/63963.pdf

   Jag tycker inte att det är upp till dig, mig eller ORC att avgöra vad som är rätt, utan regeln borde rimligtvis bedöma olika konfigurationer på ett rättvist sätt? Och just i ett lättvindsbetonat Barcelona så är det ju konstigt att inte en enda båt vågade satsa på lite större assy undanvindssegel :-)

   Reply

   • seglaren
    Jul 8, 2015 @ 18:21

    det är väl alla respitregler som på det ena eller andra sättet gynner eller missgynner båttyper/konfigurationer. Det är alltid modeller som ligger till grund.
    Om det är så att gennacker missgynnas I ORC (är väl gammal ost…) så kommer det säkerligen justeras I ORC.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 8, 2015 @ 20:28

     Fast vissa regler leder till en tydligare type-forming än andra. Framför allt box eller VPP-baserade regler där man ganska snabbt ser vilka båtar som inte funkar. Därför ser vi ingen tung 50-fotare som presterar i ORC A och ingen rask 30-fotare som gör sig besväret i ORC C.

     ORC B är faktiskt den klass som verkar bäst balans, där sweeta standardbåtar som X-41 och Swan , men även semi custom som Ker eller Mills, gör bra ifrån sig.

     Tittar man på Spi Ouest, Cowes Week eller SRS-cuperna så ser man en mycket bättre blandning av båttyper och konfigurationer. Det tror jag främjar bredden och innebär en längre tröskel än när fokus ligger på kölbyten, blytackor, och små segel för att jaga rating.

     Sedan håller ju VM i ORCi hög klass och har andra målsättningar, så jag har inget problem med det. Så länge man är på det klara med att det inte är för alla.

     Reply

     • seglaren
      Jul 8, 2015 @ 22:06

      batter blandning på Spi Ouest, Cowes Week eller SRS-cuperna hanger väl inte ihop med respitregel utan mer med arrangemang som rikta sig till bredden skulle jag saga.

   • Anders Nilsson
    Jul 8, 2015 @ 19:31

    Dehler 34SV ritades för IRC och spinnakern var redan då partialhissad men med en längre spinnakerbom än J. De vann Hamble Winter Series 2008 i IRC det året.
    IRC regeln gjorde att båtarna som designats för genua konfigurerades om till fock. Få valde också att köra med gennaker. Värsta konkurrenten var First 34.7 med fock och spinnaker.

    Jag tror som sagts ovan att det är inte i huvudsak en regelgrej som gör det svårt utan det är för bantypen som gennaker är långsamt val för mindre båtar.

    Reply

   • Antti
    Jul 8, 2015 @ 21:27

    Jag har än lite mera extrem 10 m båt som har peke och 125 m2 gennaker. GPH är 570. Jag har inte kappseglat under ORCi men har gjort ganska mycket jämförelse mellan våra värkliga och ORCi beräknade fart.

    Det ser ut så att vi kan gå ganska bra på läns och kryss mot vpp men 60, 75 och 90 grader TWA ser ut nästan omöjliga. Till exempel borde vi köra 6,6 kn på 6 kn vind och 90 TWA vilket ger 42 AWA. Det är ju omöjligt med våra enda allround gennaker. Förstås borde vi ha mindre och planare A0 som i bra förhållanden kan kanske gå up till 35-40 AWA. Under 6 knop och 75 TWA borde vi ha fart 6,46 kn vilket ger 36 AWA. Enligt vpp är då focken (30,5 m2) som gäller. Med 95 m2 mindre yta borde vi bara tappa 0,15 kn. Det är säkert att prestanda hål mellan olika segel är mycket större än vad vpp tycker. Ju större skillnaden man har mellan gennaker och fock/genua desto större blir fel i vpp. Det här är problem bara på offshore banor.

    Den andra problem med stora gennaker är mellan vind läns. Vi har det bra när vinden är under 10 kn eller över 16-18. Från 10 till 16 måste vi gå låg och långsamt och i 14 kn går vi redan mot skrov fart men kan ändå inte plana. Med spinnaker kunde man gå även lägre och kortare kurs men det går inte med peke och gennaker. För att inte nå skrov fart för tidigt lönar det att välja mindre gennaker kanske även så att man kan plana bara över 20 kn vilket ses inte i vpp.

    Den tredje är kanske enkelhet åt nå topp fart. I bra förhållanden när det är litet vågor jämfört vinden går det att gå låg med gennaker på peke, men om man har mera vågor då är det mycket enklare att gå ner med spinnaker. Vindtunnel test som man har gjort för att värdera olika segel typ kan inte se sådan skillnad som finns i värklighet.

    Reply

    • Martin
     Jul 8, 2015 @ 22:02

     Vi har seglat SRS mot Farr 30 på kryss läns bana med vår Salona 37.
     Lättvind och hårdvind så går dom som tåget på läns men som du beskriver så har lätta båtar det lite tuffare i mellanvind när det är vattenlinje kör.även på kryss.
     Pratade med Klause Landmark (Landmark 43) på VM förra året och han beskrev samma syndrome mot TP 52. när planingen kommer igång så gör det skillnad med så olika typer av båtar i samma klass. ORC fångar nog inte upp detta helt. Givetvis så är det aldrig helt rättvist i respit segling.

     Reply

    • srsseglaren
     Jul 9, 2015 @ 00:42

     Kanske kul med lite båtinfo om ngn mot förmodan inte läst artikeln ? http://www.blur.se/2013/07/25/anotherblueboat/

     En fundering på det första problemet som Antti beskriver, kanske bara gäller SRS ?
     Man önskar mer Power i lättvind samt när det öppnar några grader men riskerar att en större genua/reacher alt. Code 0 höjer mätetalet mer en vad man får ut i verklig fart?

     Har för mig att XP33 Tjaba löste det med en kort code 0 som fästes ca metern framför samt ovanför förstaget skotades på fockskenan.
     Fungerar och höjer mätetalet som en genua men har fördelen av att kunna seglas samtidigt som focken då vinkeln öppnar några grader vilket då ger mer Power pga ytan av två segel samtidigt ?

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 9, 2015 @ 11:16

     Min erfarenhet av VPP är att de tenderar att underskatta ett segels “sweetspot” och överskatta den “valley of death” :-) som finns mellan olika segel.

     Vi gjorde en övning tillsammans med Alan Johnstone som designat J/111, där vi körde ett antal olika code-segel och gennakers i ORC. Utifrån dessa har vi sedan uppdaterat våra egna polarer. ORC förutsätter att du har alla tillgängliga gennakers och kan segla 100% genom hela rangen. ORC överskattar också codens förmåga, då den inte är effektiv från TWA 60 till 110 i 6-8 knops vind. Våra tester säger att vår C0 med 50% halvbredd är effektiv i TWA 75-100.

     Min analys av detta är att man måste fylla sin segelgarderob för att segla upp till ORCs siffror. Sedan är det som du säger, att VPP-modellen överskattar förmågan att segla djupt.

     Träffar man yacht designers eller prestandaanalytiker så är det uppenbart att det inte går att skapa en VPP-modell som täcker alla möjliga båtar från 26 till 100 fot och att man måste skapa en unik VPP för en viss box eller typ av båt. Men ORC är en bra generalisering som så klart innehåller en del brister.

     För din information så är här våra siffror för 6 knops vind (actual ej ORC):

     42.7 5.53
     45.0 5.67
     50.0 5.86
     55.0 5.98
     60.0 6.08
     65.0 6.14
     70.0 6.21
     75.0 6.51
     80.0 6.61
     85.0 6.69
     90.0 6.75
     95.0 6.83
     100.0 6.84
     105.0 6.84
     110.0 6.83
     115.0 6.75
     120.0 6.64
     125.0 6.54
     130.0 6.41
     135.0 6.20
     139.8 6.00

     Reply

     • Antti
      Jul 10, 2015 @ 00:09

      Jag har ju en code med 55% halvbred och. Designen är gjord när 55% var minimivärde under ORCi så det är inte så plant som det kunde nu vara. Ytan är 69 m2. Den går up till 30-32 awa men enligt ORCi borde det funka även på kryss in min båt. På 6 kn vind beat vmg går up 0,1 kn om jag tar den i garderob. Enligt vpp är AWA då 23 grader. Igen det ser ut so att aeromodell funkar inte i lätt vind men ser ut mera realistisk redan från 10 kn där code används enligt vpp från 75 till 90 TWA. När båtens rättande moment räcker inte till de omöjligt små vind vinkel är vpp värdena realistiska. Enligt det här är under 75% halv bred segel (flying headsail) ju helt omöjliga att använda effektivt under ORCi.

     • Anders Nilsson
      Jul 10, 2015 @ 09:27

      Får du inte ändrade Beat Angles i 6kt och 8kt vind när du har med din Code?

     • Peter Gustafsson
      Jul 10, 2015 @ 10:40

      Antti, här är vår körning med 55% code (den 50% som vi har i SRS går inte att köra i ORC).

      http://www.blur.se/images/j111-vpp-code.pdf

      Man kan konstatera att VPP tror att den skall funka upp till TWA 45 och vara effektivare än J1 från TWA 50 typ. Det stämmer så klart inte. Våra tester på vattnet säger att man “pushar” seglet vid TWA 60 och att det är effektivt från TWA 70.

      På samma sätt menar man att coden är ett bra segel ner till TWA 120. Alla som har provat det i 3 m/s vet att det inte funkar. Det är också intressant att se deras gissning vid ännu djupare vinklar. Skulle en 68 m2 code vara marginellt långsammare på läns än en gennaker på 150 m2 :-)

      Som jag skrev ovan. Ett VPP underskattar prestanda i ett segels sweetspot, men överskattar prestanda utanför verkligt användningsområde.

     • srsseglaren
      Jul 10, 2015 @ 23:25

      Peke setup kommer upp då och då.
      Undrar lite hur mycket uppåtriktad kraft som hamnar på själva peket på Blur´s lösning ?
      http://www.blur.se/2014/08/29/j111-blur-code-0-setup/
      Bild två är riktigt bra, merparten av uppåtkraften borde tas upp av den vita bobstay linan men blir det uppåtbelastning även på peket ?

      Såg en lösning där den svarta loopen/ögglan samt den vita bobstay linan utgjordes av en och samma lina.
      Blir loopen/ögglan tillräckligt stor hamnar all uppåtkraft i bobstay, kvar blir sidokrafter i peket samt kraften från den grå linan/tackline.

      Den senare kraften “från grå lina” som drar fram rullen samt trycker peket inåt blir rätt stor.
      Lösningen ger ingen uppåtkraft på peket, kanske bra på centerpeken ?
      Hoppas namnen på linor blev rätt ?

     • Peter Gustafsson
      Jul 10, 2015 @ 23:53

      Med anpassning av bobstay och “grå lina som håller ut” så blir det i stort sett ingen uppåtkraft på peket. Dessutom hamnar den på insidan av peket, dvs i centrumlinjen.

      Vi laddar på så mycket vi orkar = 2:1-fall där man grindar så mycet man orkar + tar hem i hydraulbackstag. Blir helt ok.

     • srsseglaren
      Jul 11, 2015 @ 00:17

      Minns att det fanns en diskussion med varvet hur långt ut som var ok att köra code 0 antagligen pga dom stor krafterna, antog då att det var uppåtkraften som var störst ?
      Eller så vill man ha lite marginal om ngt går fel som missat hemtag på bobstay ?

      Tack för svar, kul med fart på bloggen, höll på att få abstinens :-)

     • Peter Gustafsson
      Jul 11, 2015 @ 00:44

      På vårt peke så är det ok att köra en meter ut på peket om man INTE har bobstay.

      En del amerikaner kör hela vägen ut, med bobstay, men då är det utpräglade lättvindssegel,

     • srsseglaren
      Jul 11, 2015 @ 07:51

      Ett par fördelar till med den föreslagna lösningen med loop på boobstay, är att boobstay inte behöver spännas separat utan blir spännt av att tackline spänns vilket borde vara bra för peke´n som inte är så väldimensionerat som J boats ?

    • Antti
     Jul 10, 2015 @ 21:06

     Jag kollade just på ORCi regel och det ser ut så att flying headsail har ändrats mycket från två år sedan när jag gjorde designen till min code. Jag kan inte se att det finns begränsning gällande halv bred/underliks längd so det är möjligt att använda din 50% segel under ORCi också. Mätningsproceduren för flying headsail är samma som normal fock/genua. Man har två olika varianter. Flying headsail och Flying headsail tight luff. Alla segel som har tillräkligt korta förlik och JGM mindre än 60% LPG eller har lattor är tight luff segel. Minimi ytan är också mycket lägre nu.

     Jag har inte bestält speedguiden och har bara mättbrev värdena. När man ser dina speedguide polarprints är det mycket enkel att förstå hur mycket är det fel.

     ORCI 6 kn TWS
     Code: beat angle 45.0, vmg 3,92, speed 5,54, apparent 23,4
     Jib: beat angle 42.6, vmg 3,80, speed 5,16, apparent 23,0

     Baserad på det här är min nuvarande code helt fel segel under ORCi. Det är tight luff segel men för djup och kan inte skotas tillräkligt bra för små AWA. Jag borde ha en små “jib code” som skotas i samma punkt som focken så det överlappar inte och fungerar på kryss. Peken är kanske inte tillräkligt styv för det. Jag tror så att stor överlappande code borde nu vara 60% JGM. Måste beställa ett par testbrev igen eller bara segla med LYS 1,38 som ser ut ganska bra mot GPH.

     Reply

   • SilverSurfer
    Jul 10, 2015 @ 11:01

    Jeg synes jo ikke at Low Noise er underrigget. De har næsten 69 M2 max på kryds og en spiler på 84.5 er vel heller ikke direkte lille. Siden har de 107,3 kg ballast og ikke 200 kg som du skriver. Men de har registreret deres batterier med 71 kg.
    Jeg går ud fra at du også har batterier i din J/111, så at medregne dem i “Ballast” er vel ikke korrekt – alle både i denne størrelse har vel batterier……..
    Så på mig virker Low Noise ganske harmonisk, og der er mange som har relativt mindre sejlareal.

    Så til peke. Min båd (Loa 9.99) er rigget med S2, A3 og A5. Og det er for det meste dejligt nemt med gennakker – det synes jeg også – specielt shorthanded. Men faktisk er det jo sværere/mere besværligt at bjærge en gennaker på hård skæring end det er at bjærge en spiler under de samme forhold. Så jeg synes ikke at alt er nemmere eller sjovere med gennakker.

    Tips om bjærgning af gennakker på hård skæring modtages gerne.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 10, 2015 @ 11:23

     Low Noise är helt ok, men det känns ändå fånigt att en supermodern racer blir omseglad av familjer i Xp-33 :-)

     Jag brukar ta ner “letterbox” mellan storsegel och bom. Helst i kombination med en snabb fallning till läns för att få ur trycket. Brukar räcka med 30-40 meter “runway” om man förberett väl. Lite kostsamt vid kappsegling, men snabbare än att lägga den i vattnet…

     Reply

     • Mats V
      Jul 10, 2015 @ 12:40

      Vilka “familjer i XP33” är det som seglat om Low Noise? Generalisering baserad på VPP i ORCi-mätbrevet eller fakta?
      Low Noise är nog väldigt väl optimerad för ORCi och seglar säkert snabbare än VPP:t i mätbrevet. Vet inte om XP33 gör detsamma – tvivlar på att den gör det på samma sätt som Low Noise. Alla handikappregler leder till optimering. Thats’s life. Sedan kan man ju tycka att Katarina 2-kölen ser märklig ut… Om den nu ser ut så pga regeloptimering.

     • Peter Gustafsson
      Jul 10, 2015 @ 16:22

      Tittar man på en Xp-33 med 95 m2 symmetrisk (t.ex. ITA-3300) så har man bättre VMG än Low Noise II i de förhållanden som rådde i Barcelona: 5.2% bättre VMG i 6 knop och 4.1% bättre VMG i 8 knop. Ganska mycket snabbare alltså.

      Skulle man i stället bestycka en Xp 33 som vinnaren av ÅFOR, Xp-33 Tärna, med en assy på 115 m2 så skulle båten bli rejält snabbare precis i den här rangen. Och roligare.

      Jag förutsätter att en bra besättning krämar ur prestanda relativt VPP på de flesta väldesignade båtar.

      Enda anledningen till att INGEN båt i lilla klassen har vågat sätta upp för snabb VMG i lätt vind är ju att regeln straffar det för hårt. Vilket ju är synd. Och lite tråkigt. På samma sätt så har ALLA som mätt in sin Xp-33 i ORCi valt att köra utan peke. Konstigt :-)

    • Anders Dahlsjö
     Jul 10, 2015 @ 12:48

     Effektiv nedtagning av gennaker!
     https://youtu.be/qvWBqKjCTSU
     :-)

     Reply

     • Per Tengå
      Jul 10, 2015 @ 22:51

     • SilverSurfer
      Jul 13, 2015 @ 16:22

      Jo – imponerende – men jo en op-ned-bane og derfor ikke svar på mit spørgsmål.
      På en spiler kan man slippe faldet og samle agterliget ind inden man lader luv skøde gå. På den måde holder man spileren ude af vandet selv på en hård skæring.Man skal nok ikke prøve samme metode med en gennakker…..
      Kan det gøres uden at ændre kurs ?

 7. Martin
  Jul 8, 2015 @ 19:03

  Även 100 m2 hade varit relativt stor spinnaker på Low Noise i ORC och IRC.
  Helt klart är det skillnad på segel konfig beroende på om man vill vinna VM eller bara segla fort på distans seglingar för att det är roligt.
  En del drivs av loggen och andra vill sätta upp en båt för att vinna mästerskap. även jag hoppas att utvecklingen går mot lättare båtar I respit seglingar. Jag kan tycka det är en bra utveckling när man kan hävda sig med en Xeller swan på VM. Hoppas det trigger några båtar inför 2016.
  Vi kanske skall sätta ihop en lista på båtar som är gångbara på VM i Köpenhamn nästa år.
  X-37 Hansen har bytt köl….vet ej om det är nödvändigt.
  På Salonan har kört med A1+A3 på spinnaker bom och detta straffas marginellt i ORC.
  På Ker 39 har vi S2+A1+A3, lika stora segel. även detta är det ett relativt litet straff på.
  Hoppas även man kan få till ett SM i Malmö 2016 där är det +10 båtar som kommer att köra VM nästa år.
  Detta är det största man kan segla som kölbåts seglare närmaste åren i vårt närområde.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 8, 2015 @ 20:39

   Som kölbåstseglare så är det väl ganska stort att segla VM i J/70 (5 svenska team på plats), Melges 24 eller Drake. Alla dessa klasser samlar nära 100 båtar med några av världens bästa seglare.

   Fastnet firar 90 år med 330 båtar på linjen, vilket också är också ganska stort… I alla fall om man går igång på havskappsegling. Som Comanche, Rambler, Ran och några andra halvbra båtar. 7 svenska team på plats i Cowes i augusti, vilket måste vara rekord i modern tid.

   Men VM i ORCi smäller också högt. Om det är den typen av segling man fokuserar på.

   Jag kan inte avgöra om det är större att bli världsmästare i Melges 24, ORCi eller vinna klassen på Fastnet. Det är olika saker som ställer olika krav på båtar och besättning. Jag hyser stor respekt för alla som brinner för “sin grej” vilket är viktigare än att segla en viss båt eller efter en viss respitregel.

   Reply

 8. Martin
  Jul 8, 2015 @ 20:42

  Fastnet ligger inte i vårt närområde kan jag tycka.

  Melges och J-70 räknar jag som sport båt även om dom har köl.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 8, 2015 @ 20:56

   Som sagt. Var och en definierar seglingsvärlden på sitt eget sätt :-)

   Ert schema med Gbg-Sandhamn-Pärnu-Gbg = 1200 distans.
   Vårt Gbg-Cowes-Svendborg-Gbg = 1400 distans = 1 dygn extra.

   Reply

 9. Mats V
  Jul 8, 2015 @ 20:59

  Det var väldigt snabbt analysen av VM i ORCi gjordes om till en diskussion om peke… igen… ;-)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 8, 2015 @ 23:05

   Haha… Ja, om vi tjatar i en 4-5 år till så kanske ORC får till sin aeromodell :-)

   Vi har ju samma diskussion varje år. ORC skickar ut en fin pressrelease om att “nu har vi skruvat lite så nu är regeln rättvis och alla mäter lika bra”, sedan ser man exakt samma typ av båtar i topp. Så kör man ett varv till. Jag tyckte bara att det var lite symtomatiskt att även helt nya båtar ser likadana ut.

   Det är inte för egen del jag driver frågan, men jag tror att ORC (och Skandinavisk kappsegling som helhet) hade tjänat på att fler bra båtar ansågs konkurrenskraftiga utan kostsamma modifikationer.

   Reply

 10. Martin
  Jul 8, 2015 @ 21:19

  Då får vi med ÅF+EM+SM+ att vi skall segla om en bil, efter det blir det kanske Danmark.
  Även vi har Fastnet på Bucket list :)

  Reply

 11. Alexander
  Jul 10, 2015 @ 14:27

  Nästa VM utanför tuborg hamn blir nog dominerat av Hansen även om de seglade med peke och gennaker :-)
  (Bra koll på ström och vindskift tror jag spelar större roll)

  Reply

 12. Peter Gustafsson
  Jul 10, 2015 @ 17:26

  Det är ju skönt att någon går igång på sån här skit.

  En fraktionshissad spinnare och en så här köl. Det är framtiden om man frågar Cossutti :-)

  cosuttikeel27

  Cossutti37katariinaII

  Reply

  • Sam V
   Jul 10, 2015 @ 18:12

   Att de inte skäms.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.