Allsvensk final på Gröto

Var ute på Grötö idag och spanade in sista deltävlingen i Allsvenskan. Kanske inte lika enkel att ta sig till som de tidigare eventen, men skön stämning och fantastiska förhållanden. Lyssnar man på seglarna så verkar man väldigt nöjda med första säsongen; man gillar formatet, J/70 är en kul och lagom utmanande båt och den sociala sidan av seglingen är mycket uppskattad. Både det som sker i den egna klubben, men också klubbar emellan.

Det skall bli kul att se hur många som är sugna på att kvala till nästa år. Min gissning är att man fyller de 18 platserna på kvalet.

allsvenskan-groto-5

Halmstads SS går ut hårt i Allsvenska finalen

I helgen ska det avgöras vilken klubb som är Sveriges bästa kappseglingsklubb. Den tredje och sista deltävlingen av Allsvenskan Segling pågår just nu på Grötö i Göteborgs norra skärgård. Efter första dagens seglingar är det Halmstads Segelsällskap som har kommit igång allra bäst med tre delsegrar.

Klubbarna har toppat sina besättningar med sina bästa seglare, i startfältet finns bland andra Josefin Olsson, som till vardags tillhör den absoluta toppen i OS-klassen Laser Radial. Josefin tävlar för sin moderklubb, Oxelösunds Segelsällskap, som också gör sin bästa deltävling hittills med två vinster den första dagen.

Vid förra deltävlingen i Malmö imponerade Värmdö Jolleseglare, som då kom på andra plats. Även denna helg börjar de bra och ligger nu tvåa med två vinster. Ekolns Segelklubb, som leder i den totala tabellen efter två deltävlingar ligger på tredje plats, de har också två vinster, men har också två tredje placeringar och i det hårda motståndet i Allsvenskan så räcker det inte för att placera sig i den absoluta toppen.

Göteborgs Kungliga Segelsällskap, som har två OS-seglare ombord i Malin Källström och John Harrysson har seglat jämnt och avslutade fredagen med en seger. De ligger nu fyra i sammanställningen i deltävlingen. Endast ett poäng efter GKSS ligger Kungliga Svenska Segelsällskapet, som också har ett starkt lag med Volvo Ocean Race-veteranen Magnus Woxén, vinnaren av Stena Match Cup Sweden, Mathias Bredin och de två unga och talangfulla 29er-seglarna Emil Järudd och Julius Hallström.

Fredagen bjöd på friska vindar och strålande solsken så förutsättningar var perfekta. Därmed fick alla 18 klubbar segla fyra race. De sex J/70 båtarna, som lätt kommer upp i planing, har varit uppe i över 12 knop på undanvindarna.

Seglingarna pågår precis utanför hamnen på Grötö, men det går också att följa tävlingen via internet.

Resultat deltävling 3 efter dag 1 av 3
1. Halmstads Segelsällskap, 23 poäng
2. Värmdö Jolleseglare, 21 poäng
3. Ekolns Segelklubb, 20 poäng
4. Göteborgs Kungliga Segelsällskap, 20 poäng
5. Kungliga Svenska Segelsällskapet, 19 poäng

allsvenskan-groto-1

allsvenskan-groto-2

allsvenskan-groto-3

allsvenskan-groto-4

allsvenskan-groto-6

allsvenskan-groto-8

allsvenskan-groto-9

Fler bilder på Facebook.