Magic Monday

Ännu en fantastisk måndagskväll i Långedrag, där vi i lätta vindar på 4-8 knop fick köra mot M34 Teknova och FarEast 28R (det är Danny från Search Magazine som har skaffat storbåt).

Det är fantastiskt hur mycket det ger att få köra mot en annan likvärdig båt. Framförallt en kväll med ostabil vind med massor av shear, då siffrorna som loggas inte säger så mycket. Sedan är det lite för trångt utanför Långedrag för att få de där riktigt långa sträckorna båt mot båt, men om alla anstränger sig för att hitta bra positioner så löser det sig ändå.

Så här ser vår todo-lista för våren ut. Vi börjar beta av den…
– crossovers/polaruppdatering J0/C0 4, 6, 8 knop
– crossover J2/J3.5 18, 20 knop
– test nytt riggtrim i 6, 8, 10 knop
– undanvind i vågor, A3
– manöverträning inför MBBR

mon-pract-160509-6

Viktigast för oss var att testa nya J0 (liten code som kan skotas framför vanten) mot Teknovas variant. Och vi måste vara nöjda med resultatet då vi tar full höjd, vilket de inte riktigt kan göra. Även farten var helt ok mot dem.

mon-pract-160509-8

Rejält med yta som gör nytta i lätta vindar. M34 är en smal båt, så den kan skotas utanför vanten utan att det straffar sig allt för mycket. Men tidvis kunde vi gå 5-10 grader högre när hade max inhal på focken (6.5 graders skotvinkel). Vi provade också med en vanlig code 0, och då var vi i stället 10 grader lägre.

mon-pract-160509-18

Sedan en session med fockar, där vi var mycket lika. Lite som förra veckan.

mon-pract-160509-20

Undanvindarna kändes också bra. Vi testade med en A3 som är lite mer slörbetonad (och lättare att fylla i lite vind), men var ändå den båt som kunde gå lägst utan att tappa fart. Även manövrerna satt bra, och vi rycker lite i varje gipp. Det är sånt som sitter när man seglat en båt intensivt i 4 säsonger…

Stort tack till Teknova och Dannys gäng. Mycket nyttigt.

Fler bilder här.