Från renoveringsobjekt till regattavinnare
Detta är en artikel från North Sails nyhetsbrev. Ett bra exempel på att man kan åstadkomma mycket med begränsad budget. Seglingsbilder: Magnus Rudén.
Ung besättning visar framfötterna
Det är alltid kul när det dyker upp friskt satsande unga besättningar, särskilt inom kölbåtssegling där medelåldern av någon anledning är ganska hög. Som 22-årige David Christofferson och hans gäng i 707:an Nano. Med mottot ”det ska vara kul att segla” har de radat upp topplaceringar i SRS-seglingarna i Göteborgsområdet. Men det har krävts en hel del för att komma dit.
Sveriges svar på Bruce Farr – eller var det tvärtom?
Det hela började för lite drygt fem år sedan, när David var 16 år. Han hade tidigare seglat jolle en del, men nu var han ute efter en rolig båt till som skulle kunna fungera för både kappsegling och lite semestersegling. Budgeten var begränsad – han gick ju på gymnasiet – men när han råkade se ett Youtubeklipp på en 707:a i hårdvind föll alla bitarna på plats.
707 är en ganska makalös båt. Den lanserades 1972 men ritades redan 1970 av bröderna Gösta och Gunnar Edwardsson från Göteborg. Konstruktionen har alltså snart 50 år på nacken. Ändå känns båten inte det minsta omodern.
Det kan kännas frestande att beskriva bröderna Edwardsson, som ju även låg bakom Dominantbåtarna, som ”Sveriges svar på Bruce Farr”, men frågan är om det inte var tvärtom. 707:an var ju minst ett par decennier före sin tid; det lätta, flatbottnades skrovet med den djupa bulbkölen hade i princip kunnat vara ritat i idag.
Pratar vi seglingsglädje per krona är 707 ett svårslaget alternativ. Och det var just det David var ute efter. Han hittade sin båt i Kullavik, där den hade stått på land en längre tid. Någon kärlek vid första anblicken var det väl inte tal om – båten såg ut att vara ”på väg mot graven” – men en närmare granskning visade att den strukturellt var i gott skick. Det var kort och gott ett bra renoveringsprojekt, och eftersom David gillade att fixa med båtar och pappa Ulf lovade att hjälpa till var det inget som avskräckte sextonåringen. Det var nog tur det, för det har krävts lite jobb att göra Nano till den pärla hon är idag.
Dags att kavla upp ärmarna
Ett problem på många 707:or (och en hel del andra båtar också) är att det inte finns något skott som håller ihop båten i sidled. Så när man spänner vanten pressas båten ihop. Det syns inte för ögat men den blir helt enkelt lite smalare, och det gör att man tappar vantspänning.
Det här kan lösas på lite olika sätt. En del spänner upp stag eller bygger upp mer eller mindre avancerade konstruktioner av aluminiumrör. Det funkar bra men har en del praktiska nackdelar – det finns 707:or där man knappt kommer in i förpiken…
David plastade istället in en rejäl ”ringframe” inne i båten. Det är helt enkelt en tjock balk i divinycell och glasfiber som går mellan röstjärnen i taket och ända ner till till kölbalkarna på båda sidor.
Däcket var också ett stort projekt. Det rensades på absolut allt som gick att skruva loss, och efter att ha lagat 250 borrhåll var det dags att bygga upp en ny däckslayout. Den togs fram tillsammans med Henrik Ottosson på North-loftet i Göteborg. Henrik är ju gammal Express-räv och det är inte utan att det märks när man tittar på Davids 707:a.
Mycket av trimmet är samlat på luckgaraget och i princip allt – inklusive genuaskoten – går att justera med fötterna i krängbanden. Det är viktigt på en så liten och lätt båt där en stor del av totalvikten utgörs av mänsklig ballast.
David har även bytt roder. På diverse omvägar lyckades han få tag på ett helt nytt Diva 24-roder. Det har sedan modifierats för att bli mer balanserat och göra båten mindre hård på rodret. Själva profilen var bra och har inte behövt röras.
”Det nytta rodret gör väldigt stor skillnad”, tycker han. ”Nu kan vi segla mycket hårdare utan att broacha”.
Haveri med lyckligt slut
Och så sitter det en ny mast på båten. Det var egentligen inte med i de ursprungliga planerna, men det bar sig inte bättre än att originalmasten trillade ner under Stora Oset Race förra våren. Det var ganska dramatiskt, för det blåste hårt och sjön gick grov och det var inte långt till land. Utan Sjöräddningens snabba insats hade det nog inte blivit mycket kvar av Nano – och hur det hade kunnat gå för hennes unga besättning vill man helst inte tänka på.
David hade en bra försäkring och Pantaenius reglerade skadan snabbt och enkelt, så redan innan sommaren stod det en ny Seldénmast på Nanos däck. Seldén säljer inte direkt till privatpersoner så affären gick via oss på North Sails och Henrik hjälpte även till med att ta fram specifikationerna för den nya masten.
Det blev faktiskt ett rejält lyft. Den stora skillnaden är att den nya masten är styvare än originalet. ”Den har en helt annan stabilitet”, säger David, ”så nu får vi mycket bättre förstagsspänst”. Och det gör skillnad, framför allt på tunga kryssar med största genuan.
I samband med mastbytet flyttades röstjärnen in någon decimeter och sitter nu på rufftaket istället för i relingen. Därmed kan genuans skotas längre in mot centrum, vilket gör gott för höjdtagningen.
Om seglen finns egentligen inte så mycket att säga. Garderoben består av storsegel, genua och fock (alla i 3DL-konstruktion) plus spinnaker. Någon tycker kanske att de är onödigt avancerade. Och visst, på en så här liten båt hade en bra dacronduk kunnat vara ett alternativ till storseglet och focken. Men det är en styv båt som seglas med fulla ställ högt upp i vindregistret och det sliter hårt på seglen. För genuan är en bra laminatduk – eller som i det här fallet 3DL – i princip ett måste.
Idel toppresultat
Tanken från början var ju att båten även skulle användas för semestersegling. Så blev det nu inte. Det är helt enkelt inte någon bra cruisingbåt, märkte David. Det är trångt inombords, mysfaktorn är obefintlig och båten är dessutom blöt. Så förra året började han titta efter en mer cruisingorienterad båt att alternera med – och valet föll på en Maxi Racer.
Det är ett val som nog säger en del om Davids inställning. Det finns ju mer komfortabla alternativ på marknaden, men han vill ha kul även under avslappnad semestersegling.
Nano är alltså princip en ren kappseglingsmaskin. Som sådan sköter den sig med den äran. Förutom David består teamet av kompisen David Kinberger, storebror Johan (som under några år tillhörde Sverigeeliten i Laser) och pappa Ulf, och vid det här laget har de fått ihop en rejäl samling pallplatser. Förra året spikade de lilla klassen på Öckerö Shorthanded Race, på Tjörn Runt var de tvåa i sin startgrupp (och elva totalt) och på Höstknalten kom de tvåa. Och nu i våras blev de andra båt totalt på Stora Oset Race.
Ett av årets stora mål är Bohusracet, med David och David i besättningen. De var anmälda även förra året men mastbrottet satte stopp för de planerna. Shorthanded-segling är överhuvud taget något som lockar, och killarna har ju lite att försvara efter framgången i Öckerö Shorthanded Race förra året.
Dags att summera
Det här var från början tänkt som ett femårsprojekt, med syfte att utveckla både båt och besättning. Nu har de fem åren gått och man får nog säga att de flesta målen har kunnat bockas av.
Någonstans i bakhuvudet finns väl tanken på att kanske skaffa en lite större båt så småningom. Men det är inte bråttom. Nano kan gott få hänga kvar ett tag till.
Är det bara kappsegling det handlar om finns ingen anledning att byta. De har ju själva bevisat att man inte behöver en stor och dyr båt för att vara med i toppen – och att man kommer långt på hårt arbete och ungdomlig entusiasm.
Det är väl därför det är så inspirerande att följa David och hans besättning. Nu hoppas vi bara att fler unga seglare tar sig ut på kappseglingsbanorna. Det är precis det som svensk segling behöver just nu.
Jun 10, 2016 @ 08:24
Kul läsning. Det börjar bli en del äldre båtar som uppdaterats för att vara roligare att segla. Idag får man ju mycket för pengarna om man tittar på äldre båtar och då kan man kanske lägga lite extra på bra segel och utrustning. Ofta måste man dock kunna fixa lite själv för äldre byggen är sällan i perfekt skick. Själv försöker jag åtgärda något varje år så blir det inte något jätteprojekt. 707 är en kanonbåt och man slipper släpa fötterna i vattnet när man kränger som på t.ex. J70.
Jun 10, 2016 @ 08:28
Det är lite kul att det finns en mot-trend mot att “ingen vill äga och mecka sina båtar i framtiden”.
Jag träffar massor av unga killar och tjejer som tycker det är hur kul som helst att renovera och modifiera gamla båtar. Och idag kan man ju i stort sett få en Maxi, IF eller Vega bara man tar hand om den.
Jag skall jaga lite fler sådana här case i sommar.
Jun 10, 2016 @ 11:37
Trend? det fans väl alltid folk som mekat med sina båtar. tycker dock det är bra initiative att belysa det.
Jun 10, 2016 @ 10:14
Vi har en klass i finland Finn Express 83 som egentligen går ut på att mecka + kappsegla båten. Jag blir varje år överraskad över mängden arbete folk sätter på sina båtar. Ett bra exempel från totalsunkig till finska vikens pärla är s/y Melissa;
http://www.fe83.org/gallery/view_album.php?set_albumName=album561
Jun 10, 2016 @ 11:22
En upphottad 707:a med mätetal runt 1,08-1,09 är rena SRS-raketen.
Jun 10, 2016 @ 11:24
Kul! Glädjen över att fixa till en båt med sin farsa och sen vinna race måste vara oslagbar och kanske värt alla kr och timmar som investerats. Fast begränsad budget kan man väl tolka lite som man vill 3 DL-ställ, nytt roder, nya beslag, ny mast…;-)
Jun 10, 2016 @ 11:40
I förbundets båtlista, http://matbrev.svensksegling.se/home/approvedList?SrsGrid-sort=B%C3%A5ttyp-asc&SrsGrid-group=&SrsGrid-filter= finns åtta 707-or med mätetal mellan 1,074 (som Davids) och 1,102. Duktigt jobbat att kunna hålla ner mätetalet. Kan man gissa att det styvare skrovet och masten inte har påverkat?
Jun 10, 2016 @ 11:47
I båtlistan finns åtta 707-or med mätetal mellan 1,074 (som Davids) och 1,102. Duktigt att kunna hålla ner talet med så omfattande förbättringar. Gissar att styvare skrov och mast inte har påverkat.
Jun 10, 2016 @ 13:15
det är mest vikten som skiljer mellan båtarna . De gamla broschyrvikter har väl aldrig stämt på någon båttyp och det är ingen hemlighet att man kan få ner sitt SRS-tal genom vägning.
det man inte behöver ange I mätbrevsansökan kan logiskt inte vara en factor I respittal. annorlunda mast och styvare båt blir då Inga faktorer. PelleL har väl för ett antal år nämnt att SRS förutsätter bra konstruktion. jag utgår att det gäller även den delen av faktorer, dvs. styv skrov och optimal rig. plastering av röstjärn blir ju också fritt för mätbrevsbåtar. Tabellbåtar är jag osäker vad som gäller idag men det är ju ingen fråga för 707:orna.
Jun 10, 2016 @ 13:06
Inspirerande!
Och Edwardssons båtar var mer banbrytande än man förstod “back in the Days”.
Bra objekt att fixa till.
Jun 10, 2016 @ 13:16
Ju 707:orna var fore sin tid och presterar än idag.
Jun 10, 2016 @ 19:57
Way to go!
Har själv gjort samma resa med SWE-69 Bismarck, fast för en sisådär 20 år sedan. Motivet till valet av 707 är samma nu som då, en snabb lätt billig båt som är kul att segla. Det är klart att den har en sweetspot i hård akterlig vind men den går att segla snabbt på kryss i 3-5m/s också.
Jämför jag dom 707or med mätbrev så är det ju bara en båt som mäter in på konstruktionsvikten 900kg och den båten får sonika högst mätetal. Båten i artikeln mäter in 1.2 vilket verkar vara tyngst i fältet, men dom har också ett av de lägsta talen. Sedan är det lite skillnader i segelarean men helt klart är det vikten som gör mest skillnad på mätetalet.
Lycka till på Bohus Race! Just där har ju 707an varit väldigt lyckosam med 3st inteckningar.
Jun 11, 2016 @ 02:25
Kul att de tar steget upp till en Maxi Racer !
Jag är inne på min andra Racer, var runt 2000-talet delägare i SWE 13 som härjade i resultatlistorna även nere på västkusten (vi hade båten i Vättern och trailade ner). Nu Har Jag SWE 63 som jag shorthandedoptimerat och pimpat med ett peke och en genacker från J 80, fiol istället för backstag och en hel del finurliga lösningar, men nöjer mig numera med att sopa hem klubbens onsdagsseglingar de senaste två åren och är i toppen även i år. Har lagt ut väldigt moderata pengar för att få snurr på den. Båten köpte jag för 30 000 och den knappt begagnade Grangennackern kostade 8000, hemsnickrat peke och fiol för 800 spänn, en begagnad Ottossonstor i dacron för 800 spänn även den, samt en beggad tapedrivegenua för 1500 och en riktigt fin babyblå Northfock för 4000. Bilder finns för den intresserade.
Med focken, bra trim och lite brall har jag utan att ge avkall på höjden fått upp båten i 6.5 knop på kryssen (normal target är 5.8-5.9 knop). På undanvinden susar det på som attan och numera kör vi väldigt lågt med släpp i både fall och tackline, väldigt vägvinnande och resultatgivande.
På 2000-talet brukade vi säga att det räckte att 4 ungdomar sålde sina E-jollar för att få ihop till en bra Racer, numera räcker det med en E-jolle….
Maxi Racer, slaget före !
Jun 11, 2016 @ 10:30
707:ans tillkomst var en Solingseglare som önskade ngt som var snabbare en Solingen och som kunde övernattas i, kanske inte blev så snabb ?
Men som konstaterats svårslagen i kombon fart,övernattning och pris.
Dom flesta byggdes i föreningen Volvo fritid där många av 707 byggarna arbetade.
En form hamnade i Stockholm där det gjordes några få båtar vilket medförde att dessa inte hade segelnummer från början men som Edwardsson`s var överseende nog att ordna i efterhand, tror det finns/fanns två båtar med samma nr ?
Lite kul att 707:an även finns omnämnd på Sailboatdata en UK baserad sight bredvid i deras synvinkel mer kända Hunter 707.
http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=7736
Vore intressant med mer info om den nya masten motsvarande Express mast eller styvare?
Jun 11, 2016 @ 21:50
Intressant info! Jo vi är mycket nöjda med den nya masten. Det är en rejäl pjäs. Går inte att jämföra med original masten. En modern Selden mastprofil med konadtopp. Skall dock till rejält med drag i häcken för att plana ut storseglet( som är anpassat för orginalmasten). Ja man kan säkert jämföra det med Expressen modern master.
Jun 12, 2016 @ 06:55
Wow! RIktigt kul att se att “min” gamla båt lever och är väl omhändertagen. Jag byggde den när jag var 16 år i mitten av 70-talet. Vi var 5 båtar som byggdes samtidigt och vi gick ihop o köpte materal för att få ner kostnaderna. Jag seglade många gånger solo o den var mycket enkel att hantera med självskotande fock. Med ett gummiband uppspänt o virat några varv runt rorkulten kunde båten styra sig själv många gånger, framförallt på kryssen. I min ägo kappseglades det inte så mycket med den hör båten. Fokuset var mer på att kunna leva o bo i båten, ibland flera veckor i sträck. Köket fanns i en låda som rullades in under sittbrunnen. Även om båten bara är ca 7 m lång så brukade jag segla jämt med båtar som var ca 9 – 9,5 m som norm.
Lycka till med seglingen!
Jun 15, 2016 @ 22:51
Kul att höra lite historia Anders och att just du var med från början.
Häsningar David Christofferson
Jun 12, 2016 @ 11:43
Riktigt intressant artikel! Extra intressant för mig som är inne på min 3:dje 707:a SWE-127. Har också en familjelåda parallellt, dock lite större än Maxi Racern men det beror på stor familj. Känns befriande att ha en familjebåt parallellt som man kan fylla med bekvämilgheter utan att tänka på vikten, när vi hade Dehler 33:an blev frun trött på att komma ner till en tom båt inför varje helgsegling ;-)..
David & Co har verkligen gjort ett seriöst projekt, tänk om fler av de yngre hade haft samma driv. Kanske hade kunnat hända om alla läsplattor och mobiler imploderat !?
Min 707:a köptes in för att seglas ihop med mina söner, skola och träning på annat håll gjorde att jag fick tänka om och sälja alla nya segel och göra om båt och mätbrev för solosegling. Kör bankappsegling ensam med ST fock, gennaker och autopilot. Har fortfarande ont i hela kroppen sedan i onsdags, men det fungerar och är kul. En rejäl utmaning att vara helt ensam. Till nästa år skall masten göras om till 9/10 dels med framflyttat förstag. Att segla med ST-fock på en 707:a är givetvis inte optimalt men är man ensam så blir manöverbarheten och enkelheten viktig.
Har samma basmodul som Nano invändigt. 2 oberoende kranförare har vid olika tillfällen meddelat att den väger minst 1200 kg +/- 50 kg och då vägdes den helt tom utan mast. Satte därför 1150 kg som vikt för att vara helt på säkra sidan. Skall väga med kalibrerad korrekt våg i höst eller vår och är säker på att både Nano och min (TOY) väger minst 1200 kg. Den som anges till broschyr vikt 900 kg seglar med för högt SRS.
Som artikeln säger är 707:an svårslagen gällande seglingsglädje per krona, är inne på min 44:e båt nu och har haft minst ett exemplar av alla Edwarsson skapelser utom 105:an. Varje gång jag sätter mig i en “ny” 707:a undrar jag varför jag sålde den förra, den har verkligen en go känsla.
Tror det finns en hel del projekt ute i landet, dock inte alla så seriösa som Davids Nano. Jättetrevlig läsning! Om du hittar fler sådana projekt att skriva om Peter så tror jag många tycker det är kul och inspirerande att läsa om.
Mvh/Dan
Jun 17, 2016 @ 10:47
Väldigt kul o intressant artikel. All heder till killarna att de skall köra Bohusracet i “en ruffad vindsurfingbräda” :)
Feb 3, 2017 @ 10:43
707 för 10 lakan:
https://www.blocket.se/goteborg/707_Nr_65_71448743.htm?ca=11&w=3
http://www.blur.se/2016/06/09/fran-renoveringsobjekt-till-regattavinnare/
Aug 18, 2017 @ 20:44
Snart kommer 707 v2.0 ombyggd stäv, nytt profil på köl och roder
Aug 21, 2017 @ 09:07
Finns det nån blog el liknande att följa med bilder?
mvh
Christofer
May 28, 2019 @ 16:36
det vill jag se, det är något jag också hade velat göra
Segla med 707 – S E N Z E
Jul 30, 2020 @ 19:34
[…] segelbåtar i Sverige är så kallade självbyggen och det är fallet även med 707. När efterfrågan började öka byggde bröderna flera båtar i samma modell men det finns […]