Stagsegeltrim
Jag har tidigare skrivit om “Staysail on the J/111”. Där resonerade jag ganska mycket om skillnaderna mellan J/109 och J/111, och hur vi hade exeprimenterat ganska mycket med var vi halsade seglet.
Under 2021 bytte vi till ett nytt större stagsegel, som vi nu har hunnit segla med. Baserat på våra erfarenheter, tänkte jag försöka reda ut begreppen när det gäller trim.

Målsättningen är så klart att få ut mer speed. Men ett rätt trimmat stagesgel brukar ofta leda till att man går några grader lägre, så det är bättre att mäta VMG. Vi brukar segla några minuter, notera VMG, rulla in stagseglet, segla några minuter, notera VMG, rulla ut… Efter 5-10 noteringar av varje sort så brukar man kunna göra en bra jämförelse.
Under optimala förhållanden, i vårt fall VMG-segling med A2 i 5-8 m/s så får vi ut ca 2% extra VMG. Låter inte mycket, men på 4 timmar så är det en distansminut extra.
Halspunkt
Detta är det absolut svåraste. De flesta andra segel ombord har ju en fast punkt där man halsar seglet (förstaget sitter där det sitter), men ett stagsegel kan jag i princip sätta var jag vill.
Det första man behöver reda ut är vad reglerna säger. I vissa regler kan jag halsa det i lovart, men i andra måste det sitta i centrumlinjen. Eftersom vi seglar i massa olika regler så har vi kört det på centrumlinjen.
I längsled så vill man passa in i geometrin mellan en gennaker/spinnaker och storen. Det är här det blir svårt. I något läge kan man tycka att det borde sitta mitt i utrymmet, men med tidet har vi upptäckt att vi får bättre effekt när det ansluter till storen på ett bättre sätt. Dvs jag vill inte “bara” få upp mer segelyta i spalten, utan jag vill verkligen öka flödet på storens läsida.
Bästa sättet här är väl att spänna en duneemalina med massa öglor mellan masten och förstaget, och helt enkelt prova sig fram. Det vanligaste är dock att man hamnar strax bakom ankarboxen.
Fall
Ingen raketvetenskap, utan fockfallet funkar kanon. Eftersom vi har foil, ochj seglar mest på havet, så väljer vi att återanvända det fall som focken hissades i. Det gör det enklare när det är mörkt, och man slipper rulla in det andra fallet när man furlar stagseglet.
Generellt så vill man ju hissa på lite hårdare för att få ett stabilt förlik som gör det enklare att trimma.
Skotpunkt
Denna hamnar ofta i relingen, en bit akter om vanten. Rent generellt brukar man säga att man skall ha ganska mycket wist, och det är bättre att toppen är för öppen än att man skapar turbulens bakom storen. Tycker det ser ganska sjysst ut på bilderna?

Trim
Det är viktigt att någon trimmar stagseglet, så att man inte bara lägger fast skotet. Det kan i vissa lägen kännas meningslöst i relation till gennakertrimmet, men det gör skillnad.
Så tipset är att se till att detta går att göra på ett enkelt sätt från den plats där man kan sitta och se seglet på ett bra sätt.
Och som vanligt på undanvind; “when in doubt – ease”.
Några andra bra tips?
Mer läsning här: Staysails: 5 tips on using them to turbocharge your boat speed.
Jan 31, 2022 @ 12:50
Hade fundering på att komplettera med ett stagsegel till Terraπ inför denna säsongen, men fastnade i osäkerhet om det helt enkelt blir för mycket att trassla in sig i som primärt soloseglare. Finns risk att det man tjänar i speed förlorar man på extra meck. Hade isf fundering på att rigga så jag kan ha en lösning med stormfock i samma fästpunkt. Vi får se. Insiktsfullt och bra inlägg Peter! Och när jag ändå skriver till dig – du har mail från mig i det där andra ärendet vi diskuterade.
Jan 31, 2022 @ 12:56
Ja, min erferanhet är att stagseglet aldrig kommer upp när man är solo 😀
Doublehanded då och då. Det kräver ju trim, så det är lätt att det blir en grej gör mycket.
Feb 3, 2022 @ 14:03
En fantastisk bild på BLUR!