Skip to content

2 Comments

 1. Jocke
  Jul 28, 2016 @ 18:42

  Så det var träningsläger trots allt!

  Kör vägfärjorna där och sa till kollegan att det måste vara träningsläger. Kul! :)

  Alltid underhållande på jobbet när 32orna är ute.

  /Jocke

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Jul 29, 2016 @ 23:44

  Stort grattis, Rasmus och resten av gänget!

  Rasmus Rosengren uttagen som skipper och rorsman till Youth Americas Cup 2017 på Bermuda.

  Det blev Rasmus Rosengren som drog det längsta strået om att ”pinna” den svenska båten Artemis Racing Swedish Youth Challenge. Tävlingen som går av stapeln på Bermuda veckan efter Luis Vuitton Cup 2017. Det trodde jag aldrig skulle bli sant, även om drömmen fanns där, men efter gårdagen träningssegling kändes det riktig bra. Detta trots att jag inte seglat så mycket stor katamaran förut, säger Rasmus.

  Jag har gjort en gedigen satsning i Nacraklassen som gast med Ida Svensson som också var en av konkurrenterna om platsen. Vi nådde topp 20 på mästerskap och missade OS nationsplatsen precis.Jag har seglat GC32 några gånger men inte så intensivt som dessa tre dagarna i M32 an. Jag har precis skaffat mig en Moth för att lära mig ”flyga” och det gick rätt bra på första Europacupen förra veckan i Tyskland. Där låg jag topp tre i alla racen innan bommen gick av, så det är jag rätt nöjd med försätter Rasmus.

  Övriga konkurrenter om ”styrhytten” var Gustav Pettersson, Fritiof Hedström och Måns Holmberg men Rasmus visade upp en ”piggheten” , det offensiva seglandet och det fällde det avgörande utslaget oavsett vilken besättning han hade ombord.

  Besättningsmedlemmarna var svårare att ”pinpointa” då denna upplaga var extrem bra förberedda både fysiskt och mentalt. Vi hade som utgång att nominera sju övriga besättningsmedlemmar, men vi utökade med en till åtta. Fysiken och samarbetsförmågan var direkt avgörande i vår bedömning.

  Tre- fyra killar utkristalliserade sig relativt snabbt som har stor fysisk förmåga och passande vikt. Både i båten och på de fysiska testerna. Eftersom vi valde Rasmus som rorsman kom Gustav Pettersson in som tvåa,

  Marcus Anjemark, Julius Hallström. Fritiof Hedström och Axel Munkby som självklara val. Fem av dessa sitter just nu på flygplan till Palma de Mallorca för att kastas in i hetluften direkt och ingå i Team Gunvor på GC 32 touren ihop med andra svenska seglare som Kalle Torlén, Andreas Axelsson, Nisse Åkervall och Fredrik Lööf. Spännande uppdrag för dessa unga seglare och även för undertecknad som coach.

  Därefter blev det knivigare med nomineringarna. De tre övriga platserna hade vi åtta seglare som vi valde emellan på tre platser. Eddie Klemets klev in i vårt förstaval med sin otroliga fysiska förmåga, Pontus Dackhammar med ett nytt go och framåt inställning och Marcus Höglander med sitt lugn och goda strategiska styrka och bra förmåga att skapa gott samarbeta ombord med de övriga oavsett besättning.

  Andra som låg nära var Albin Boman och Albin Gippert, men där vi tyckte att de andra avgjorde hårfint till sin fördel.

  Det var en av dem tuffaste uppgifter jag har varit med om , säger Fredrik Lööf, men jag tycker att vi fått ett gott gäng på de nio vi valt, Björn och jag, avslutar Fredrik.

  Tävlingen på Bermuda kommer att segla i AC45 F där vi skall vara sex ombord och en matchvikt på 480 starka kilon.

  Efter GC 32 sejouren på Mallorca kommer det ytterligare en GC tävling i Portugal i slutet av september.
  Dessutom skall vi deltaga i Skandinavien M32 touren i Stockholm i början på september och träna vidare med M32 i Saltsjöbaden så långt vädret tillåter på hemmaplan. Vi kommer också att köra kortare träningsläger på Grötö och få sparring av flerbåtar på Aston Haralds Sailing Academy på Hönö och Cape Crow YC.

  Vi vill tacka för denna otroliga möjlighet som Artemis Racing och Torbjörn Törnqvist ger dessa svenska ungdomar, och verkligen ge Artemis Racing, Sverige och KSSS en seger som motprestation på Youth America Cup 2017.

  Vi vill också tacka Aston Harald med Håkan Svensson i spetsen med Lasse Linger, Jacob och ”Holger” för insatsen och för lånet av båtarna på Cape Crow Academy på Hönö. Boendet på Västerhavet på Grötö, Mästerkocken Henrik med personal för maten. Fantastiskt!
  Björn Johansson

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.