Skip to content

5 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Sep 4, 2016 @ 19:38

  Cape Crow vann Allsvenskan Segling

  Allsvenskan Segling 2016 är avgjord. Nykomlingarna Cape Crow Yacht Club från Hönö utanför Göteborg lyckades hålla undan i toppen och seglade hem titeln före fjolårsmästaren KSSS.

  För Cape Crow är det verkligen en lagseger. De har använt 13 seglare i säsongens fyra deltävlingarna och inför helgen i Långedrag hade de en trygg ledning. Och vid rodret hade de tagit in Anna Östling som just nu är rankad etta i världen på damernas matchracingtour.
  – Jag är glad att jag fick chansen här. Dom andra i laget hade lagt upp det så bra för oss inför sista deltävlingen med en bra ledning, så för mig var det bara jättekul att få vara en del av det här grymma teamet, sade Anna efter segern.
  Det har varit en spännande helg på vattnet utanför Långedrag med stundom mycket vind och stundom ingen vind alls.
  KSSS, som låg tvåa i tabellen, kom dit med en förhoppning att kunna utmana om slutsegern. Och de har seglat bra hela helgen och vann helgens delsegling. Men bra har även Cape Crow seglat och de slutade tvåa i denna delsegling – där de hela tiden höll ett vakande öga på KSSS.
  – Det har varit väldigt jämnt och väldigt kul att möta KSSS. De har ju också blandat och gett med olika människor i laget, precis som vi, sade Cape Crow-seglarna efter racet.
  KSSS skeppare Mikael Lindqvist var nöjd med helgen även om han hoppats på slutsegern.
  – Vi är nöjda med vårt resultat, att vinna fjärde delseglingen och på de sätt vi vann regattan i medaljracet. Vi gjorde det vi skulle göra, men det räckte inte till totalsegern denna gång så vi lyfter på hatten för “kråkorna”, sade ”Micke”.
  Tredjeplatsen i Allsvenskan togs av Ekolns Segelklubb från Uppsala – dvs. en placering sämre än i fjol då de var tvåa, oerhört tätt bakom KSSS.
  I botten av tabellen så blir det Värmdö, Oxelösund och Stockholms 606-klubb som nu får kvala i Båstad 7-9 oktober för att försöka hålla sig kvar i allsvenskan.

  Reply

 2. Olle
  Sep 5, 2016 @ 01:22

  Grattis Cape Crow och Hönö som skolat så många duktiga seglare! Imponerande!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 5, 2016 @ 08:02

   Alla vet ju att GKSS och KSSS skolar alla bra seglare i Sverige.
   Någon av dessa klubbar borde så klart ha vunnit.

   Reply

   • Olle
    Sep 5, 2016 @ 08:57

    Det där med klubbtillhörighet är ju inte så viktigt längre mer än som stöd för sin satsning i en OS-klass.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Sep 5, 2016 @ 09:25

    Jag tror klubbtillhörigheten är jätteviktig för många. Det märktes inte minst på piren i Långedrag i helgen.

    Men jag tror seglare har lite olika drivkrafter när man skall representera en klubb.

    Så klart har man en väldigt speciell relation till den klubb där man började segla, men jag förstår definitivt de som sedan seglar för den klubb som ger de bästa förutsättningarna för att utvecklas vidare (och det innefattar väl både ekonomi, coaching och kritisk massa på hög nivå i en viss klass).

    Och på samma sätt som de kungliga klubbarna har tagit en position kring OS-klasserna (och i GKSS fall matchracing) så gör Cape Crow/Aston Harald otroligt mycket för de som vill vidare mot flerskrov eller AC. Och inte bara på vattnet – utan i alla delar som krävs om man skall bli professionell seglare och försöka leva på sin sport.

    Jag tror det är bra för svensk segling att vi rör runt lite i grytan.

    Den “klassiska modellen” har funkat mycket bra, men vi ser tecken på att många klubbar inte riktigt utvecklas i takt med tiden. Stort fokus på OS-klasser ger ett ganska klent resultat. Många har svårt med nyrekrytering, breddsegling (eller andra aktiviteter för sina medlemmar) men också den kommersiella sidan av segling.

    Jag kan definitivt se att mina klubbar; GKSS, SSVÄ, CCYC och ytterligare ett par, fyller helt olika funktioner både för mig och för Seglarsverige.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.