North Sails J/70 Clinic | Halmstad

Otroligt skönt att vara igång.

I helgen körde vi J/70 Clinic i Halmstad med Staffan Lindberg och Matt Hodgson som coacher. Kanske inte de bästa väderförhållanden, men extremt nyttigt ändå.

Vi ville framförallt testa en del nya metoder kring strategi/taktik och kommunikation ombord, men det blir mycket på en gång på korta banor.

Stora lärdomarna var väl att arbeta ännu mer med besättningsplacering och att använda kroppsvikten ordentligt vid manövrar. Vi brukar vara noga med detta i J/111, men det finns alltid en nivå till.

Starterna var väl så där, men båtfarten satt där – framför allt på undanvindarna. Oftast topp 3, och på söndagen så kändes det riktigt bra. Det var lite synd att ingen av de Svenska toppbåtarna var på plats, för då hade man kunnat få ett riktigt benchmark.

Och när det gäller vår egen kommunikation mellan taktiker, navigatör och rorsman är vi på väg mot något riktigt bra. Det är ju alltid så med förändringar; att det känns sämre innan det blir bättre, men till Marstrand Big Boat borde vi vara i mål.

Tack till Pelle & Mattias som var med. Och till Stefan Gottfridsson som ryckte in som 4:e man.

Foto och film av Daniel Stenholm.

I helgen var det så dags för North Sails J/70 Clinic, med Staffan Lindberg och Matt Hodgson som coacher. Även Hellekant och Gröndahl var med i sina CB 66:or och fick lite extra träning inför deras Nordiska Mästerskap som arrangeras av Halmstads Segelsällskap i oktober.

Totalt var det sju taggade J/70-besättningar och alltså två CB 66:or som var med och tränade under coachernas överinseende. Under lördagen började det fint med vind på 3-4 m/s men tyvärr kom dimman in och gjorde det omöjligt att segla, då man till slut inte såg mer än max 50 meter framför sig, och med andra ord inte kunde se varken varandra eller rundningsmärkena. Under eftermiddagen efter en lysande lunch ihopsatt av Pelle, Stellan, Svante och gänget, blev det istället videogenomgång som filmats under förmiddagens pass. Under genomgången fick seglarna en massa handfasta tips på hur man blir snabbare på banan, och hur båten hanteras bättre. Det resulterade i att det blev allmän båtmeckarstund där skot och tampar mättes upp och markerades för att få referenser för enkel hantering.

På lördagskvällen var det allmän förbrödring med både After Sail och seglarmiddag.

Söndagen började fint utan dimma och med några sekundmeters vind, men tyvärr dog vinden ut helt strax innan banan var utlagd och redo för action. Det blev inbogsering till land istället och ytterligare videogenomgång.

Vädret kan vi tyvärr inte göra så mycket åt, men trots detta fick besättningarna med sig mycket ny kunskap som det nu ”bara” är att omsätta i realiteten på tävlingsbanorna ?

Foto och film av Daniel Stenholm.