Rolex Middle Sea Race | Trash Talk

Jag är ju i Valletta för att spana in Rolex Middle Sea Race. Dels för att det är ett kul event, men också för att göra lite research inför 2018 då både vi och Elliot 44 Matador är sugna på att göra racet.

Det är inget fel ppå stämningen i Valletta i alla fall. Rejält “crew party” i går kväll och idag febril aktivitet på bryggorna. Kommer precis från en lunch med RORC med bra diskussioner om offshoresegling och steget från OS-segling till professionell offshoresegling. Det fiunns flera initiativ kring detta, och RORC skulle kunna vara en bra fokalpunkt för detta. I en värld där många klubbar funderar över sin verksamhet, så har RORC en tydliug idåe kring varför man finns till.

Seglingsmöässigt då?

Snackisen är hur mycket vind som skall komma in måndag. Fram tills dess ser det lätt ut, men sedan finns det modeller som pekar på 40+ knops vind. Verkar i vilket fall bli ett snabbt race som ställer lite krav på sjömanskao. Att kunna hålla besättningen fräsch och våga gasa på hemvägen.

Mina beräkningar poekar på 3.5 dygn för en J/111 för 650 distans på vattnet.

IRC1 är tajt. Står nog mellan några olika grupper av riktigt bra båtar. IMOCA Hogo Boss vs någon av minimaxisarna Momo & Proteus vs Rambler 88 vs Maverick & Varuna. VM i kolfiber. Mina pengar är på Rambler som borde ha bäst förutsättningar vädermässigt.

IRC2. Svårt. Snackade med killarna på Elliott 35 Crusader, som inte kan bestämma sig för om de gillar prognosen eller ej. I vi8lket fall kommer det att gå undan av bara helsicke när det blir undanvind. favoriter på handikapp är nog någon av Cookson 50:orna; Endlessgame & Kuka 3. Nya Teasing Machine står i listan, men verkar ibnte vara här. Tydligen gick båten söndert på väg till fastnet och sedan har det varit locket på.

IRC3. Borde passa gamla Ker 46 Tomnerre?

IRC4. Många båtar. Från Akilaria 950 till Swan 57. Omöjligt att tippa någon här. I så fall skulle det vara några av Xp44:orna som är på charter – men med extrem rutinerade seglare ombord.

IRC5. Ingen aning. Men J/122 Otra Vez har varit i topp tidigare.

IRC6. JPK 10.80 Sunnrise är 5:a på RORC Season’s Point Championship och är här för att ta en plats på topp 3.

FLEET FOCUSES ON FINAL PREPARATIONS
The Royal Malta Yacht Club is a hive of activity today, as the 110-boat international fleet taking part in the 38th Rolex Middle Sea Race, continue their preparations ahead of the start on Saturday. Light winds are expected for the first part of the race, with a significant northwesterly arriving by the third day.

According to the latest weather forecasts, the start is forecast to have a moderate easterly breeze, which is due to fade on the first night. Light winds should then affect the majority of the fleet throughout Sunday. By dawn on Monday, a fresh Mistral is expected to arrive in the vicinity of Favignana and these strong winds from the northwest are forecast across the race course for around 48 hours.

Fourteen teams from Russia will be taking part this year, including Yuri Fadeev’s Reflex 38 Kabestan Intuition, which has only one non-Russian in the crew, Patrice Ernandez from France. “We are out practising today, and especially looking at our downwind trim.” commented Fadeev. “The boat is provisioned, and we are ready to race. It looks like we might have light winds for the first couple of days, then we are expecting a lot more wind, and we are hoping to get past Stromboli before it arrives, or it could turn into a tough beat to round the famous volcano.”

Ross Applebey, skipper of British First 45 Scarlet Sailplane, knows all too well how the weather can change in the Rolex Middle Sea Race. “Racing Scarlet Oyster in 2014, we experienced a full-blown gale, and we snapped our rudder, and retired from the race.” explained Applebey. “I think it is important to reduce sail early if you are expecting bad weather, and make sure everyone has had a good meal before it arrives. In 2014, the skies became very overcast, and a mist descended before the front arrived, so I would say that would be a good sign to look for!”

The northwesterly wind, known as the Mistral or majjistral in Maltese, emanates from the Rhone Valley. After a period of settled weather, there is change afoot in the Alps with snow forecast. The cooler air flow down the mountains will funnel through the valley and out onto the warm waters of the Mediterranean, where the winds will be energized produce high speeds as far south as Malta.

The 38th Rolex Middle Sea Race starts from Grand Harbour, Valletta at 11.00 CEST on Saturday, 21 October. For more information about the iconic 606-mile offshore race visit: www.rolexmiddlesearace.com