Skip to content

26 Comments

 1. Stefan S
  Aug 22, 2018 @ 20:15

  Detta borde ju gå att iaf testa för större klubbar med resurser, eller för klubbarna som har några kreativa.

  Allt som kanske behövs är en webbplats/app där man lägger upp sin båt som kommer till start och hur många platser man har ombord. Sedan anmäler sig gastar den vägen. Då kan man marknadsföra dessa portaler också till nya att signa upp sig i en pool eller direkt på en båt.

  I curlingsporten vet jag att det finns arrangemang där man lottar lag till exempel. Det är ett utmärkt sätt att få nya personer att komma in och lära känna människor. Kanske segelsporten kan ha samma sak där vissa tävlingar lottas gastarna ut på båtarna och i webbplatsen/appen får man då bara dyka upp på båten man hamnade på.

  Jag som är relativt ung (33) jämfört med många kappseglare äger visserligen en båt men tävlar inte jättemycket kan tycka det är ganska “skrämmande” att delta på vissa tävlingar.. Det är inte allid så öppet och inkluderande som tex ofta kvällsseglingar/informella tävlingar är där folk på bryggan blir inbjudna att segla.

  Jag har svårt att se att den formen av seriösitet som finns på tävlingar får folk att spontant bjuda mig sig folk som bara dykt upp oinbjuden på skeppermötet. Utan man måste nog skapa en helt ny dimension på tävlingarna för att få folk att öppna upp sig lite. Och att begära att nybörjare ska bjuda in sig själv till främmande människor kommer nog inte dra många nya.

  Men kanske bara ge kvällsseglingar lite marknadsföring precis som klubbregattorna och tydligt skriva att det är bara att dyka upp på bryggan så får man hänga på är allt som behövs. Men i dagens värld tror jag en webbplats/app kan ge en knuff åt att det hållet.

  En enklare variant kan vara att man på klubbsidan får skriva upp sin båt som en kontaktannons och skriva upp vilka tävlingar man ska vara med på och man kan maila/ringa om man vill vara med.
  För det är defintivt vi med båtar som måste sträcka ut handen.

  Allt detta förutsätter att de som äger båtarna är intresserade av att ha med sig nybörjare samt ta sig tid att förklara, att det kanske inte är så viktigt att vinna utan man ska tillsammans ha kul på sjön tillsammans,

  Om jag utvecklade sailarena eller någon annan större seglingssite är det nog att bjuda in nybörjare som vore prio, för om 30 år är det inga seglare kvar annars. Läget är rätt dystert om man tittar på antalet båtar som är kvar på land varje år jämfört med de i vattnet.

  Reply

 2. Mikael Vesala
  Aug 22, 2018 @ 20:25

  När jag fick lust att kappsegla så var mitt största hinder faktiskt att hitta kappseglingar. Tror faktiskt att tjörn runt blev mitt första race -99 just för att det var den enda seglingen jag kände till. Men då får man ta i beaktande att jag totalt saknade referenser inom segling före -96. Men det är verkligen svårt att hitta info om seglingar som oinvigd. Mins även att jag upplevde det som mycket omständigt att ta ut mätbrev.

  Förslag på “så börjar du kappsegla” mallen: 1. Köp en båt med tabellbåt så man slipper ta ut mätbrev. ” sök upp och gå med i ett segelsällskap 3. Leta upp Västkustkalendern och leta upp någon trevlig segling och anmäl dig. Skit i allt va prylar och bottenfinish och bara segla o ha kul med det du har!
  Finns inget som dödar nybörjarintresse som besserwisser typer som en massa krav på prylar och massivt båtfix.

  Komlettera gärna om jag glömt nåt…

  Reply

 3. Christian Sjöström
  Aug 22, 2018 @ 23:26

  Jag hade bara seglat Jolle förut och lärde mig kölbåt och kappsegling i Chalmers segelsällskap https://chalmerssailing.wordpress.com/ men där ska man helst vara Chalmersstudent

  Reply

 4. Mats B
  Aug 22, 2018 @ 23:29

  Kan varmt rekommendera dig som har båt och vill segla mer att våga ta med lite rookies och börja kappsegla. Jag seglar i vanliga fall med Peter på BLUR men var sugen på att använda familjebåten, en Diva 35, mer så för ett par år sedan la jag ut en blänkare på Gastbanken och klubbens (KMS Nordöns) FB sida och fick lätt ihop ett trevligt gäng gastar som ville prova på kappsegling och nu kör vi tisdagsseglingarna på Nordön. Med lite instruktioner och tålamod går det allt bättre och vi har riktigt kul ihop. Det gäller bara att inte ta det på blodigt allvar och tycka det är kul att lära ut och se andra utvecklas som seglare. På köpet får man ett gäng nya vänner?
  Ett sätt att hjälpa intresserade att komma igång kan vara att i början av säsongen ordna en helg där nybörjare både med och utan egen båt kan få hjälp av rutinerade seglare med grunderna och båtägare att hitta en besättning.

  Reply

 5. Joakim
  Aug 23, 2018 @ 10:18

  Vilka klubbar har kvällsseglingar nära Göteborg för kölbåtar, 606 osv? Gastbank?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 23, 2018 @ 10:37

   Slören på måndagar: http://sloren.se/skepparkannan/. Det är kanon om man har båt i närheten (har aldrig kört men skulle vilja).

   LSS för vissa entypsklasser (3 båtar av samma sort) http://www2.ldss.se/Kappsegling/Tisdagssegling2018/

   Gastbank: http://www.vksf.org/Kappseglingar/Gastbanken/

   Reply

   • Fabian Tillig
    Aug 23, 2018 @ 11:31

    Slören sammlar faktiskt riktikt stora fält varje måndag, typ upp till 20 – 25 båtar på linjen. Och vi har ju tex. Bohusrace vinnaren med på nästan alla race. Så det finns tuff konkurens. Och det kunde inte vara enklare, bara dyker upp senast kl 1815. 1 Provsegling är gratis utan tidigare anmällan.

    Vi borde nog kollar hur vi kan fördelar seglare somn vill vara besättning poå ett bra vis.

    //Fabian

    Reply

    • Ulf Palm
     Aug 23, 2018 @ 14:04

     Skepparkannan saknar dag en bra gastbank. Vi har ett informellt uppropsförfarande via vår facebookgrupp men jag vet faktiskt inte hur bra det fungerar i praktiken.

     Under de senaste säsongerna har vi ändå fått ett par förfrågningar till kappseglingskommittén som vi försökt förmedla vidare till seglarna med varierande framgång.

     Helt klart är att detta är något vi behöver bli bättre på. Idag är det ganska lätt att vara med om man har egen båt och är nöjd med sin befintliga besättning men svårt om man saknar båt eller besättning, utom för dig då Fabian ;).

     Hangripliga tips på hur Slören kan bli bättre på detta mottages tacksamt!

     Reply

     • Erik
      Aug 23, 2018 @ 16:55

      För de som inte har Facebook (och det är faktiskt fler än man tror även om jag själv har det), så funkar det inte så bra. Det kan jag garantera :-) Annars är Skepparkannan kanon. faktiskt kul att bara titta på. Från klipporna i Hinsholmen har man rätt bra utsikt.

   • Fabian Tillig
    Aug 23, 2018 @ 11:33

    Bkss kör på torsdager. bkss.se

    Reply

 6. Bertil Rohlén
  Aug 23, 2018 @ 14:38

  Vi på BKSS körde Nybörjarkurs för kappseglare ( en kväll ) med inriktning på hur man gör för att anmäla sig och hitta lämpliga tävlingar, enklare regler etc. jag körde kursen 2 säsonger ( 2015, 2016 ) och samlade c:a 5 – 8 personer var gång, några av dessa är aktiva idag antingen som gastar eller i egen båt,
  problemet är nog att nå ut till båtägarna, försökte med artikel i Roderbladet Nr.1 som ges ut till alla Grefab kunder, lappar på bryggor etc. känns märkligt att vi bara är 10 – 15 båt på Torsdagar med tanke hur många segelbåtar som ligger i Björlanda ( c:a 1500 )
  att vara med en Torsdag i BKSS är bara att droppa in och anmäla sig, prova på kostar inget, men vill man segla en hel serie ( 12 race ) så betalar man en blygsam summa per gång

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Aug 27, 2018 @ 07:52

  Jag tycker fortfarande att det är för krångligt.

  Om jag nu flyttat till Göteborg och är sugen på att prova på kappsegling; skall jag då anmäla mig till gastbanken på VKSF, vänta på att det går en kappseglingskurs eller åka ut och ställa mig på bryggan i Hinsholmen?

  Kanske det räcker att sammanställa möjligheterna på ett bra sätt – så att man kan få koll via en enkel googling?

  Reply

  • Jocke Cordaly
   Aug 27, 2018 @ 09:24

   Har suttit och funderat på samma om att någon form av enkel sammanställning behövs för att öka intresset/deltagandet. Men sitter väl lite och väntar på att någon annan ska knacka ihop en sådan sammanställning på hemsida som kanske har mer tid.

   Efter att nyligen gått igenom att börja kappsegla i Göteborg så tycker jag det är komplicerat här. De ställen utomlands där jag seglat (flera städer i NZ, Karibien, Spanien och USA) har det funnits en “tydlig” yachtklubb, där det bara har varit att gå och prata med någon och direkt funnits båtar lediga att segla med. I Sverige (enligt min erfarenhet) så är det inte riktigt så. Exempelvis gick jag till XSS och frågade men där verkade det som jag var den första någonsin som försökt göra på det sättet, som är det normala sättet på många ställen.
   Min lösning var att köpa en båt, och sedan försöka knyta kontakter med andra när tillfällen uppenbarade sig. För alla är inte det ett alternativ och då blir det återigen komplicerat…

   Reply

   • Carl Fjällman
    Aug 27, 2018 @ 10:43

    +1 så fick jag också börja, köpa båt. Känns ju inte som det är båtbrist tyvärr utan mer gastbrist. Det borde ju gå att hitta ett bra “system” alla klubbar som kör veckoseglingar(Xss, Bkss Hinsholmen mfl) borde kunna ha en kontaktperson som hjälper folk som vill följa med.

    Reply

    • Mats B
     Aug 27, 2018 @ 21:42

     Det finns ju gott om båtar som aldrig är med och kappseglar och det är väl troligt att det finns ett antal båtägare som är intresserade men kanske inte vågar prova av olika skäl. Med coachning och hjälp att förmedla gastar går det säkert att få ut fler båtar på banorna. När jag har testat att söka gastar på gastbanken på FB har jag fått svar från betydligt fler intresserade gastar än jag har kunnat ta ombord så intresset finns. Om bara fler båtägare tar tag i saken och söker besättning går det säkert att vända trenden.

     Reply

   • Peter
    Aug 27, 2018 @ 12:34

    varför känner jag igen det? När jag i mina unga år ville kappsegla på kölbåt var jag med på ett klubbmöte och i slutet av avrje möte fanns punkten om någon besättning ha behov av gastar kommande säsong. Kontakt etablerades i anslutning till mötet. jag tycker att det fungerade bra för att bygga upp en mer bestående besättning. Inställning i klubben var att säsongen börjar med arbetet under vintern.

    Jakten på besättning ligger helt utanför klubben idag.

    Gäller det kvällsegling så är det i V-ås att man anmäla sig via länets SF helst kvällen innan (endast första gången när man vill delta). Tidigare var det möjligt att bara komma (går kanske än idag). Det medförde dock problem för funktionärer som knappt hade underlag mer än segelnummer vid starten. Det medförde inte så sällan att den slutliga resultatlistan fördröjdes (det är inte sagt att alla funktionärer har bra koll hur de olika båttyper ser ut). Idag startar 10-15 båtar varje tisdag. Båtar med låga SRS-tal är dock sällsynda.

    Reply

 8. N N
  Aug 27, 2018 @ 10:50

  Det är bara att ösa på och informera på Facebook, Instagram och Twitter. Prata med vänner och grannen på bryggan.

  Ser sällan eller aldrig inbjudan till tävlingar hos segelmakaren, båtaffären, klubbens eller hamnens anslagstavla. Går jag t ex in i en fisktillbehörsbutik så finns det ofta affischer och inbjudningar till fisketävlingar.

  Slören gör det väldigt bra. Det är enkelt, tydlig hemsida och så seglar de när det blir gott väder och långa ljusa kvällar i juni.

  De seglar inte när grejerna riskerar att gå sönder. Kör reservdag i stället.
  Gillar Nordöns och XSS modeller med jaktstart. Ökar intresset för båtar med låga SRS-tal då vinden ofta mojnar på kvällarna. XSS är smarta och ser till att startavgiften ingår medlemsavgiften.

  Reply

 9. Peter Gustafsson
  Aug 28, 2018 @ 14:12

  Push…

  Bra om GKSS trycker ut det i sina andra kanaler, typ hemsida, mail, Facebook och via sina vanliga PRE-kanaler ;-)

  Reply

 10. JS
  Aug 30, 2018 @ 08:04

  Kappsegling i stora båtar i all ära, men finns det ens något för en medelålders nybörjare eller gammal avdankad jolleseglare som vill vara själv i båten, kunna dra upp den på land efteråt och inte behöva bli varken varvad av sverigeeliten eller upptäcka att de enda jämnåriga är de som står med kikare på piren?

  Reply

  • Tobbe
   Aug 30, 2018 @ 09:03

   Prova att segla 2,4mR. Svårt, roligt och bra startfält.

   Reply

  • Pelle Lindell
   Aug 30, 2018 @ 12:49

   Det finns nog rätt gott om vuxna som seglar jolle på olika ställen om man letar;
   Laser Master i Kullavik
   OK är fortfarande en aktiv klass som jag tror har lokal aktivitet i Gottskär och Tjuvkil
   2.4 får man nog åka till Ljungskile om man vill segla lokalt
   505-gänget i Björlanda verkar vara väldigt aktivt och trevligt men det är ju förvisso 2-mansbåt
   Finnjolle är ju också en klass för vuxna men verkar vara mest aktiva i Karlstad och Uppsala

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.