Skip to content

138 Comments

  1. Christer Östman
    Feb 22, 2019 @ 23:53

    Reply

    • Pelle Lindell
      Feb 23, 2019 @ 08:02

      Samma visa varje år…har man sparat direktlänken finns där en tabell men den är inte officiellt publicerad och kan ( med största sannolikhet) innehålla fel.

      Reply

      • Christer Östman
        Feb 23, 2019 @ 12:28

        Absolut är det så men ända till torsdag förmiddag var den i princip tom på SRS-tal. Bara en handfull. Strax före lunch kollade jag igen och då hade nästan alla båtar fått ett tal. Jag tycker att det tyder på att listan nog ligger nära sanningen. IF saknades på torsdagen men fanns där på fredag morgon. Upp 0,003 sen förra året.

        Reply

        • Pelle Lindell
          Feb 23, 2019 @ 12:39

          Men snälla Christer vad är det som är svårt att förstå. Listan finns där men vi jobbar fortfarande med att rätta fel som tyvärr uppstår när vi flyttar data från utvecklingsmiljön till den skarpa servern. När SSF meddelar på hemsidan och SRS-facebooksidan och länkarna från SSFs hemsida och mätbrevsportalen funkar då är listan publicerad….det finns fortfarande fel i den så snälla sprid inte länken för folk är nyfikna och vi en massa arga mail och telefonsamtal i onödan…..

          Pelle Lindell, Ordförande i SSF TK

          Reply

          • Z
            Feb 25, 2019 @ 13:58

            Men snälla Pelle, varför tar ni inte bara bort listan under den tid då den utarbetas och ni inte vill att någon ska läsa den?

  2. srsseglaren
    Feb 22, 2019 @ 23:55

    Kommer man att kunna ha två olika spinnfallshöjder “ISP värden” ett för vanlig segling SRS mätetal samt ett annat för shorthand mätetalet ?
    Gick inte tidigare och går det inte 2019 kan det bli ett problem med regel A 6.1 f) ii).
    Dvs om man seglar med högt spinnfall ISP i vanliga fall, samt lågt spinnfall på shorthand så uppstår det en avvikelse mellan mätbrev och båt vilken enligt nämnd regel gör att mätbrevet upphör att gälla ?

    Reply

  3. Seglaren
    Feb 23, 2019 @ 21:17

    Den nya avgiftstrukturen blir naturligtvis förmånligt för de som redan finns i systemet. Blir det inte för stor tröskel för nya?

    Reply

    • Leif Jägerbrand (Sunkini)
      Feb 24, 2019 @ 09:16

      Med tanke på hur mycket segling kostar även med en “billig” båt tror jag knappast 850 kronor är det som hindrar gemene man från att börja kappsegla :-)

      Reply

      • Patrik Andersson
        Feb 24, 2019 @ 15:54

        Det kan man ju tycka, men 300kr extra för att jag skurit ur ett stängande akterlik i genuan och vill ha in rätt mått..
        Tycker det var bättre förr;-)

        Reply

        • Pelle Pedersen
          Feb 25, 2019 @ 08:23

          Men i ärlighetens namn Patrik så gäller väl detta i alla mätregler; vill du ha korrekta mått i IRC e ORC så blir det nytt mätbrev e dyl = en kostnad?! Eller har jag fel?

          Reply

          • Patrik Andersson
            Feb 25, 2019 @ 09:29

            Som vän av ordning får man väl gilla läget, kommer bli många 300ingar om man ska fortsätta med denna hobby. 😕
            Får se det positivt att det kanske ger en tusendel sänkt😋.

          • Jimmy
            Feb 25, 2019 @ 22:16

            SRS är ett förhållandevis billigt respitsystem. Att bara förnya ett IRC-mäbrev kostar 1600kr för en 40-fotare, ett provmätbrev kostar 875kr, en ändring kostar 730kr, vill man ha ett shorthandtal får man lägga till ytterligare 915kr. Alla varianter tar upp till 20 dagar att få, vill man ha det snabbare är det dubbla avgiften som gäller och då får man det inom 5 dagar.

          • Seglaren
            Feb 26, 2019 @ 07:33

            SRS är kanske förhållandevis billigt jämfört med IRC men så skall SRS vara en regel för breddsegling och jämfört med andra system avsett för breddsegling har SRS blivit dyrt. Därmed följer frågan vad är målgruppen för SRS?

          • Anders Dahlsjö
            Feb 26, 2019 @ 07:54

            Vill man komma undan gratis. Segla en tabellbåt. Att betala 220 kr för att administrera ett unikt mätbrev är väl fullt rimligt och mycket billigt om man ser till det utförda arbetet. Tack.

          • Seglaren
            Feb 26, 2019 @ 20:11

            Ja, Anders, den som vill prova kappsegla någon gång skaffar sig naturligvis en tabellbåt….. :-)
            Den som funderar att prova på kappsegling någon gång blir naturligvis mycket taggad att utöver anmälningsavgift och mycket annat även betala 850 kr. Till det kommer eventuella mätavgifter då man kanske varken ha vana eller känner sig inte kunnigt att mäta in båten. Tröskeln är högt ändå och borde hållas så lågt som möjligt i en breddregel. Finns länder som erbjuder t.ex. gratis för första gångs seglare, sänkta avgifter för de som bara delta bara på en kappsegling mm. Visst kan man argumentera att arbetsbördan är samma men så får man även fundera vad man vill uppnå.

          • Anders Dahlsjö
            Feb 26, 2019 @ 22:04

            Många kappseglingar idag har en tur klass där man kan ställa upp utan srs tal. Tex Tjörn runt. Då behöver man bara betala anmälningsavgiften och slipper kostnaden för att ta ut ett mätbrev. Förhoppningsvis gör man det till nästa gång för det var så roligt att kappsegla.

      • Seglaren
        Feb 24, 2019 @ 16:30

        Det är många bäckar små, vill man locka nya seglare till kappsgling finns en del andra faktorer som naturligtvis påverkar. Finns båten inte med i tabellen så är det ju mätning t.ex. även för att prova på behövs ett mätbrev och då är det 850 extra. Det är en saftig ökning mot ifjol.

        Reply

        • Martin
          Feb 26, 2019 @ 08:51

          Det är fortfarande billigare än en hink bottenfärg

          Reply

  4. Lasse Bergkvist SWE 550 GEP Communication Group
    Feb 25, 2019 @ 21:23

    Hatten av för er som lägger ner så otroligt mycket tid och energi på att år efter år förbättra SRS-systemet! Idag kan man ju köpa vilken typ av båt som helst ( långkölad, cruiser, TP 52, sportbåt, entyp mfl, mfl) och känna att det som kommer att ha betydelse för placeringen i kappseglingen är hur många timmar man har i båten och i vilket skick båt och segel är.
    Fortsätt erat kanonjobb – vi förstår att det läggs många, många timmar på detta från er! Tack Jimmy, Pelle, Jocke och Patrik – vi ses på banorna i vår, men en nymätt, V-mätt båt! Snart är det dags!

    Reply

    • Anders Svensson
      Feb 26, 2019 @ 09:46

      Att ha synpunkter på prisbilden är väl inte samma sak som att inte uppskatta allt arbete som har lagts ner?

      Reply

    • SWE 42 Calluna
      Feb 26, 2019 @ 11:35

      Jag håller med om det fantastiska arbetet STS-komitte’n lägger ner varje år. Såvitt jag har förstått dessutom oavlönat. Vad gället intäkterna från avgifterna misstänker jag att de till största del hamnar i annan verksamhet än som har med just SRS-segling att göra. Det vore spännande att se hur mycket som går tillbaka till att främja just SRS-segling av de avgifter vi betalar. F ö är nu första mätbrevet för enskrovare 2019 publicerat i form av Orest Farr 31:a Sarah.

      Reply

  5. Johan W
    Feb 25, 2019 @ 21:34

    Enig, hatten av för allt jobb som läggs ned på att utveckla SRS-systemet. Men jag tycker det är fel att höja ribban för att ta ut mätbrev. Vi vill ju ha ökad rättvisa och fler som seglar efter ’rätt’ respittal med mätbrev. Inga stora belopp men likväl en tröskel.

    Reply

  6. Anders
    Feb 26, 2019 @ 10:06

    Det ör ju ingen slump att telefonbolagen kör “första tre månaderna 99 kr”. Eller att tidningarna ger bort gratis prenumrationer till nya kunder men inte till de gamla lojala.

    Vill man att fler ska segla så måste man sänka trösklarna. Alla avgifter är av ondo. Då får man försöka ta in pengarna på andra sätt. Eller skära ner verksamheten.

    Reply

  7. Peter Gustafsson
    Feb 26, 2019 @ 16:51

    Jag tror inte att kostnaden är en “showstopper” i sig, men vi har tidigare konstaterat att det finns ganska många hinder innan det unga paret kan komma till start i Bohusracet i sin nyinköpta (men begagnade) Dehler 34.

    Det räcker att några olika kommittéer lägger till några småsaker, så blir snart tröskeln orimligt hög. Från klubbmedlemskap, licenser, anmälan, mätbrev, säkerhetsregler, inbjudan, osv, osv

    Jag tror payoffen på ett “förenklingsprojekt” skulle vara ganska stor?

    Reply

    • Jimmy
      Feb 26, 2019 @ 22:12

      Ja, hoppas att SSFs styrelse läser denna tråd, funderar och agerar. Även om jag inte tror att just detta med breddsegling egentligen står så högt på agendan. Det blir liksom inte fler OS-medaljer bara för att någon tar sin båt och är med på nåt race runt nån ö, i alla fall inte i ett kortsiktigt perspektiv.

      Jag har inte koll på hur stora intäkterna från SRS-systemet är och vad de går till. Mig veterligen så redovisas aldrig det. Jag vet heller inte vad SRS-systemet kostar att drifta från kansliets håll. Man hör aldrig hur det går till när tex prislistan bestäms, hur snacket går i styrelsen, på kansliet, etc och vad eventuellt överskott går till. De går inte till medlemmarna i SRS-kommittén iaf. Det är många hundratals timmar som plöjs ner varje år på att utveckla och kvalitetssäkra SRS, helt ideellt, eller väldigt nära då medlemmarna i TK fick en SFF-jacka av SSF, för sju år sen. Faktum är att jag tror inte ens SFFs styrelse vet hur många timmar SRS-kommittén lägger ner och vad som egentligen görs. Det vet iaf inte vilka alla är. En del av intäkterna går såklart till SSFs kansli, Patrik som jobbar där lägger många timmar av sin tid på administrationen av SRS och en del går till att koda om webinterfacet, dvs att driftsätta de förändringar som SRS-kommittén har klurat på under hösten och vintern. Lite på skoj har det spånats några gånger om att lägga ner det ideella arbetet och starta ett eget respitsystem så man får nått för mödan… ;)

      Hoppas alla här får en fin seglingssäsong iaf och att ni inte är allt för besvikna över er båts SRS-tal.
      Vi ses på havet!

      Reply

      • Andreas
        Feb 28, 2019 @ 21:45

        Jag förstår nog bara bråkdelar av allt slit och jobb. Men även dessa bråkdelar av det verkliga slitet övertygar mig ni gör ett grymt jobb. Jag är mycket tacksam för ideella arbetet ni alla lägger ner.
        Keep up the good work👊
        Rättvis racing och sista åren har det upplevts på de bryggor jag är på att det inte finns favoritiserade båttyper eller stora fel i SRS, utan olika båtar som har olika sweetspots och då avgör väder o besättning mer hur det går.
        Kan det bli bättre😉?

        Peters otaliga försök oxå att visualisera med fakta att det är ganska stora variationer på segrare i olika race övertygar mig på ett positivt sätt att SRs är Da shit
        Bara SM kvar att ordna i SRs så vore det perfekt

        Hoppas vi ses på vattnet Jimmy o alla andra i SRS kommittén

        Reply

  8. Carl Svensson
    Feb 27, 2019 @ 18:17

    SRS-Kommitten skriver.

    “Bedömningsmetoden har justerats på några punkter.

    Bedömningen av flygande segel har justerats så att båtar med små flygande segel kommer att få något höjt respittal och båtar med stora flygande segel något sänkt.

    Inverkan av vattenballast har reducerats, speciellt för talet för full besättning.”

    Vad kan anledningen till den förändringen vara?

    Reply

    • Carl Fjällman
      Feb 28, 2019 @ 10:56

      När man optimerade våra First 35 för shorthanded och valde “lilla” spinnen 80m2 istället för den stora 100m2 så fick man ca 2-hundradelar lägre mätetal(Det fanns ju 6st 35:or på västkusten så man såg ju snabbt vilka ändringar som var fördelaktiga). 2% är ganska mycket och speglade inte resultatet med 20 kvadrat mindre spinn, lite långsammare blev det men inte två 2% enligt min ovetenskapliga uppskattning.
      Så enligt mig är det att bra beslut, effekten kan säkert bli annorlunda på en planande båt.

      Reply

      • srsseglaren
        Feb 28, 2019 @ 11:08

        Fast var sänkningen 2 % bara mindre spinnaker ?
        I shorthand saknas besättning på reilen, kanske ger en reducering pga mindre stabilitet ?

        Reply

      • Peter Gustafsson
        Feb 28, 2019 @ 15:10

        Njae… tittar jag på ditt shorthanded-SRS (eftersom det är det enda jämförbara)

        2015 E4812sh = 1,269 103,64 m2 (2 spinnakers + 3 jib, max 30,75 m2)
        2016 S4812 = 1,265 83,17 m2 (1 spinnaker + 1 75% code + 3 jib max 28,22 m2).

        Enligt dessa är ditt mätetel 0,32% högre med stor spinn (och utan code).

        Ganska rimlig diff. Tror nästan jag hade valt den från 2015.

        2017 så var du också tillbaka med stora spinnakern.
        Så det kanske inte var en no-brainer :-)

        Reply

        • Carl Fjällman
          Feb 28, 2019 @ 15:35

          Peter, tror inte E4812 stämmer skall var 1,284 enligt min pdf från 2014.
          2016 så fick spinnakern för sig att det var dags för pension, den nya blev lite större 2017.
          Så jag står fast vid mitt antagande.

          Reply

          • Carl Fjällman
            Feb 28, 2019 @ 15:37

            Glöm vad jag skrev. Råkade jämföra mot fullcrew.

  9. Patrik Andersson
    Feb 28, 2019 @ 06:42

    Förmodligen för att skillnaden i fart inte varit så stor som skillnaden i mätetal.. Inget konstigt alls!

    Reply

  10. Carl Svensson
    Feb 28, 2019 @ 17:37

    Anledningen till att jag ställer frågan är att slutet av förra säsongen publicerar en av medlemmarna i SRS-kommitten bild på sin nyköpta extra stora gennaker med maxmått till  sin ena båt och nu kommer en sänkning i SRS för båtar som har stort flygande segel.

    Personens andra båt har stora vattenbarlasttankar som också ska få sänkt SRS-tal nu i år. Antalet båtar med vattenbarlasttankar är väl ca 1% av svenska kappseglingsflottan. Det innebär att hans och en handfull andra båtar får sänkt SRS-tal.

    I mina öron ringer varningsklockor.

    Reply

    • Pelle Lindell
      Feb 28, 2019 @ 18:52

      Ja, så kan man ju också se det men jag tror nog att de flesta inser att om vi som är engagerade i utvecklingen och driften av SRS-systemet skulle vilja ge oss själva för låga SRS-tal finns det både subtilare (och effektivare) sätt att göra det än att skriva om det i officiella uttalanden samtidigt som man postar bilder på facebook på sina nya segel. Ni förtjänar det bästa systemet vi kan åstadkomma och om vi ser tidtagare misstag och skevheter är den enda rimliga vägen att försöka rätta till dom.

      Man kan givetvis hävda att vi inte borde få segla SRS men det hade blivit en tuff uppgift att rekrytera ideella krafter till verksamheten under de förutsättningarna…….

      Reply

      • Carl Svensson
        Feb 28, 2019 @ 22:38

        Som medlem i SRS-kommitten bör man kanske fundera på vilken signal man vill ge.

        Om personen ifråga publicerar uppgifter på sin båts prestanda på sociala medier så är det ju inte helt otänkbart att andra seglare jämför siffrorna med sin egen båt. Om man då har ett lika högt SRS-tal och märker att det saknas flera knop i båtfart även fast kölen och skrovet har fin finish så är det lätt hänt att misstycke infinner sig och misstro för systemet. Nu pratar vi om 9 knops fartskillnad på hård undanvind, 2.5 knop på halvvind och 3.5 knop skiljer på lättare undanvind.

        Sen är det ju en viss skillnad på att vara med på tävling och att mer eller mindre vinna allt man ställer upp i.

        Om man som medlem i SRS-kommiten ger intrycket av att allt annat än en förstaplats är förkastligt och slänger sig med ord som SRS-optimering så bör man kanske fundera på om det är rätt person för uppgiften.

        Jag tror att många SRS-seglare gärna drar sig för att uttrycka sitt missnöje med systemet för att man känner att man befinner sig i en beroendesittuation.

        Jag skriver inte det här för att smutskasta någon utan för att ge en bild av hur det ser ut i mina ögon och att det kan påverka systemets trovärdighet.

        Reply

        • Jimmy
          Mar 1, 2019 @ 01:18

          På senaste ÅFOR blåste det rätt bra initialt och det gick fort för många båtar ned till Hoburgen i den hårda undanvnden. Rent teoretiskt borde ju moderna båtar med förmåga att plana eller iaf halvplana ha stor fördel i sådana förhållanden, även på respit, speciellt om man jämför med en IOR-båt från slutet av 60-talet. Sistnämnda är liksom kända för att bara gräva en grop i havet med sina ihopsnörpta akterskepp. De blir direkt elaka på hård undanvind och broachen är normalt ett faktum snarare än en eventualitet.

          Men redan på Kanholmsfjärden visade en besättning att de var i en annan liga jämfört mot röset, tämligen ensamma var de om att hissa sitt röda mastoppshissade nylon. Det var scampin Boj-Boj med Peter Forslund vid rodret tillsammans med ett gäng lika rutinerade som hårda gastar. En del andra besättningar försökte sig också på konststycket med omedelbar broach och nedtagning som följd.

          När Boj-Boj passerat Sandhamn var det liksom inget snack om att spinnakern skulle upp igen, även fast det mest liknade ett slagfält ute på havet. 46st båtar bröt och en välte för gott. Många broachade så många ggr att de tappade räkningen och åtskilliga skörade mer än ett segel.

          Men Scampin Boj-Boj seglade med full stor och mastoppshissad spin hela vägen ner till Hoburgen, utan att vurpa en enda gång.

          Väl där ledde hon såklart klass C, tämligen ohotad, men något mycket mer imponerade var att hon var snabbare (på beräknad tid) än samtliga i klass A och B också. Endast 6st båtar i hela startfältet på 248 båtar, kunde matcha Boj-Bojs tid vid Hoburgen. Det var många sportiga båtar så som Farr 30, Farr 40, Farr 400, Aspect 40, Elliot 44, J/111, mfl som fick se sig slagna!

          Även fast utvecklingen har gått fort framåt och moderna sportiga båtar kan ha imponerande fartpotential och teoretiskt är ”untouchable” på respit när det blir sådana förhållanden som det var ner till Hoburgen på ÅFOR 2018, så får man inte glömma att båtarna seglar inte sig själva. Ofta handlar det inte om segelval eller bottenfinnish och ibland handlar det inte ens om skrovform och deplacement. Gänget på Boj-Boj är ett levande bevis på detta.

          Reply

          • SWE 42 Calluna
            Mar 1, 2019 @ 08:54

            Ja jag vill verkligen göra ”hatten av” för hur Forslundarna seglar sin Boj Boj. För ett par år sedan gastade jag på ÅF Race på en Wasa 31 R i samma grupp som Boj Boj. Vi var snabbare på pappret men varje gång vi lyckades gå ifrån och separerades så möttes vi sedan vid olika rundningspunkter. På en lätt läns gick de oerhört snabbt genom att luta fram masten likt en Stare, all besättningsvikt i lovart (för att exponera så mycket spinn som möjligt?) samt vikten i fören (för att minska våtytan?) Vi gjorde ett försök att härma deras trim och ökade direkt 0.5 knop. På målrakan in från Almagrundet hade Boj Boj en stenhård kamp med en annan Scampi seglad av ytterligare en Forslundare (?). Det var häftigt att se då de på den branta halvvinden hissade allt de hade för att klå släkten. Tror t o m att förstaget demolerades den gången. F ö hoppas vi att få se Pac-man och Airbender på årets svenska kappseglingar!

          • Hum
            Mar 1, 2019 @ 13:22

            Det hade varit ännu mer imponerande om Boj Boj hade hissat spinnakern fraktion :-)

    • SWE 42 Calluna
      Feb 28, 2019 @ 19:12

      Jag skulle vilja tillföra att den båt du syftar på med vattenbarlaster fått kraftigt höjt SRS-tal under ett antal år så en sänkning inför 2019 är nog helt skälig.’

      Reply

      • Seglaren
        Feb 28, 2019 @ 19:50

        Det beror ju på… Åratal höjningar tyder ju att man låg skev och rättningar innebär ju inte automatiskt att det behöver följa en sänkning.

        Reply

    • Jimmy
      Feb 28, 2019 @ 20:53

      Det är ju lite kul att folk fortfarande oroar sig för mina båtar när jag i princip bara kappseglat utomlands och på andras båtar de senaste två säsongerna. Om allt går enligt plan så blir det inte många kappseglingar i Sverige för min del i år heller så förhoppningsvis behöver ingen känna oro över att få stryk av någon av mina båtar…

      Den stora genakern till Airbender som det hänvisas till togs fram för silverrodret där man inte seglar på respit överhuvudtaget. Den är rätt svårmanövrerad och har ett litet register, inget man normalt seglar respit med men med det sagt så har jag ändå funderat på att använda den, den var ju liksom inte gratis att köpa och mycket segel ger ofta mer seglingsglädje och man kan ju ha tur att pricka in en kappsegling nån gång med mycket lätt undanvind. Men i övrigt så tror jag inte att den kommer att vara någon vinnarkonfuguration. Den kommer heller inte att få lägre respittal inför 2019 då den inte hamnar i kategorin för flygande segel som får sänkt tal. Formuleringen för årets förändringar går ju inte in på några detaljer men det är egentligen stora flygande segel med lågt sidoförhållande som får lite lägre påverkan på respittalet. Och för att förtydliga detta med hisshöjd som många som jag har pratat med har missförstått så är det så att har man ett litet flygande segel som är avsett att fraktionshissas men man i stället hissar det i masttoppen så kommer detta att speglas i respittalet. Systemet jämför alltså liklängderna med hisshöjden. Därav kan man också få en höjning om man har onormalt litet flygande segel för båttypen, även om man hissar det precis ovanför förstagsinfästningen. Summa summarum, de allra flesta båtar kommer alltså inte att påverkas av ovanstående, Airbender inräknat.

      När det gäller min andra båt, Pac-Man som har relativt stora vattenballasttankar så hittade jag ett, än så länge, outnyttjat hål i SRS-systemet som jag analyserade en hel del, bla med VPP-körningar. Om man skulle plugga igen vattenballasttankarna och segla med 9 mans besättning istället så skulle båten få ett antal hundradelar sänkt respittal och därmed bli konkurrenskraftig på riktigt. Dels blir hävarmen större med manskap jämfört med vattenballast samt att man kan trimma båten mycket effektivare i längdled med besättningsvikt kontra vattenballast, en viktig aspekt inte minst i lättvind på lätta båtar med stor våt yta. Detta gör att vinsten med att kunna tömma ur 750 liter vatten i lättvind blir försumbar då segelyta/våt yta är mycket viktigare för prestanda än segelyta/deplacement. Short handed gör vattenballasten mycket större effekt då den nästan ger samma rätande moment som besättningsvikt och därmed bör skillnaden vara liten mellan SRS- och SRSs-talen för en båt med stora vattenballasttankar. Detta betyder dock inte att just min båt kommer att få ett lägre tal kommande säsong. Hennes prestanda är väl dokumenterad vid detta laget. Det enda förändringen betyder för min del är att jag inte längre kommer få sänkt respittal om jag tar ut ett mätbrev utan vattenballast. Och nej jag är inte inblandad i administrationen av mina egna båtars respittal. Hade jag varit det så hade ju inte talet höjts över åren som jag ägt båten. 😉
      Jag är precis lika sur på våren som alla andra som får höjt tal.

      Reply

      • Pelle Pedersen
        Mar 1, 2019 @ 08:53

        Hoppas Carl Svensson är nöjd med svaret fr Jimmy.
        Själv kommer jag sakna Jimmy på banorna…
        Ska man bli slagen så ska det vara av bra seglare!
        Insinueringen att medlemmar i SRS kommitten inte ska få segla SRS gör mig direkt förbannad rent ut sagt…

        Reply

        • srsseglaren
          Mar 1, 2019 @ 09:23

          Det är alltid kul att se bra båthantering.
          ÅFOR 2018 tror jag besättningen på Boj Boj hade dominerat till Hoburgen på respit jämfört med en Scampi om dom seglat en Banner 30, dessutom haft glädjen av att vara före på vattnet jmf merparten av klasserna A och B ?

          Vi måste kunna ha en debatt om hur man hanterar SRS på bästa sätt ?
          annars kommer missförhållanden att uppstå, mer en fråga om när ?

          Reply

        • Carl Fjällman
          Mar 1, 2019 @ 10:34

          +1 @Pelle P

          Reply

      • Carl Peter Carlssaon
        Mar 1, 2019 @ 12:38

        Man bör vara försiktig med att påstå att de som “är inblandade i administrationen av SRS” använder det för att gynna sina egna båtar. Jag vet att det inte är sant då jag seglar med en av dem och det SRS talet har också justerats i takt med andra båtar.

        Reply

        • srsseglaren
          Mar 1, 2019 @ 16:15

          Som oftast så finns det olika perspektiv vi människor är inte bra patt se andras en sitt och sina kompisar perspektiv, lägg till att vi ibland missar i tolkningen av vad som är lojalitet ? alt. byter ut lika hantering mot lojalitet.

          Uppfattar det som Carl S. försökte framföra sportbåts problemet sett från en mer cruising orienterad båt?
          (Jmf. tidigare diskussion om J/99)

          Sitter man i tex Arcona 400 så är SRS-tal ganska lika med tex Farr 30 men båtarnas egenskaper skiljer sig väsentlig i hård undanvind samt i lättvind ?
          Om det är bakgrunden till att man upplever orättvis hantering av mätetalen så kanske uttryck om att man blir förbannad samt utdela varningar om försiktighet inte är så bra lösningar ?

          Kan det finnas en väg med mer information om varför man blir från åkt med flera knops fart skillnad fast man har likvärdiga mätetal ?

          Reply

          • Peter Gustafsson
            Mar 1, 2019 @ 16:28

            Med tanke på att jag skrivit ungefär 100 sakliga inlägg om VARFÖR inte alla vinner alla race :-) så är jag lite osäker på om “mer information” är vägen framåt.

            Min uppfattning är att ett antal personer bestämt sig för att det är på ett visst sätt, och att det är en bekväm förklaringsmodell (jämfört med att “vi har faktiskt inte tränat med full besättning en enda gång”). Attityden att “vi ser inga problem just nu – men det dyker nog upp när som helst” hjälper inte heller…

            Detta är inte unikt för SRS, utan exakt dessa diskussioner finns i ORC, IRC, DH, NorRating, Americas Cup, Starbåt, Express eller på vilken annan brygga som helst.

          • Gurra
            Mar 1, 2019 @ 16:48

            srsseglaren, du kanske blir från åkt med flera knops fart för att du/ni är sämre än de andra? Eller för att ni helt enkelt tränar för lite, vilket är lite samma sak.

          • Peter Gustafsson
            Mar 1, 2019 @ 16:52

            Eller för att en båt som väger 4 gånger så mycket inte planar lika lätt, och att man kanske tjänar in den där distransen när det är 100 distans kryss i 10 m/s innan man går i mål (fast då beror det så klart på båtägarens skicklighet bakom ratten) :-)

            Om någon skriver artikeln så publicerar jag gärna.

          • srsseglaren
            Mar 1, 2019 @ 17:09

            Tror du har rätt om att det är svårt att nå fram till alla berörda med rätt information vid rätt tillfälle, ofta behövs självupplevda erfarenheter för att relatera till och ta till sig infon.
            Vet inte hur aktivt Carl S. följer kan inte påminna mig om inlägg ?

            Vad gäller Attityden “vi ser inga problem just nu – men det dyker nog upp när som helst” så är det inget jag skrivit ?

            Alla kommer inte att nå topp 10 i resultaten vilket det finns många orsaker till många av dessa går att finna mycket info om, om man hänger på Blur.
            Att några missat/inte tagit till sig en del info om tex hur sportbåtar hanteras i SRS kanske inte är konstigt ?

            @Gurra denna gång var det inte min bra eller dåliga båthantering det handlade om utan varför Carl S. upplever det som att SRS talen inte fungerar.
            (Räknar med att klanta till min båthantering vid flera tillfällen i sommar.)

          • Jimmy
            Mar 1, 2019 @ 19:21

            Jag kan förstå att det sticker i ögonen att någon som är med och hugger på tätplaceringarna mer ofta än sällan (det är ju lättare att uppmärksamma, och irritera sig på en sådan båt, än en i kön) också utvecklar SRS-systemet, som dessutom inte är särskilt transparent.

            När jag började min kappseglingskarriär (visserligen i vindsurfing) så var jag otroligt frustrerad. De bästa varvade mig och jag förstod inte vad jag gjorde för fel, eller hur de kunde vara så snabba. Jag försökte titta på hur de gjorde manövrar, hur det stod, hur de trimmade, etc, etc. Men jag med mitt otränade öga kunde inte direkt se någon skillnad och ändå seglade de bästa DUBBELT så fort som mig. Otroligt frustrerande!! Nu fans där inte något respittal att skylla på och heller inte någon SRS-kommitté som man kunde konspirera emot men de bästa hade spons så det blev rätt naturligt att skylla på prylarna. Å visst hade de med spons lite bättre brädor, fenor och segel, men inte i närheten så pass att det skulle halvera tiden det tog att segla två varv runt en kryss/länsbana!

            Åren gick och jag gnetade på, timmarna på vattnet gav sakta resultat, oftast inte samma säsong utan snarare till nästa. Det var som att jag var tvungen att ”sova” en hel vintervila på det jag tränat så hårt på säsongen innan för att det på riktigt skulle bära frukt. Jag var otroligt engagerad, läste, studerade filmer, och analyserade både material och trim mer än någon annan innanför Sveriges gränser. Jag seglade minst 4 timmar per session och minst 4 dagar i veckan. På vattnet testade jag allt jag kunde komma på att testa och jag var oerhört systematisk. De kallade mig tillslut Jimmy-trimmy. Det tog mig 6 år innan jag vann mitt första SM och först då, när jag själv tillhörde de som varvade nybörjarna på kappseglingsbanorna så förstod jag vad skillnaden var och varför jag inte kunnat varken se eller förstå det tidigare. Skillnaden låg i många, många små subtila saker. Saker ett otränat öga inte kan se och saker ett otränat sinne inte kan uppfatta. De bästa har bättre känsla, lite bättre trim, lite bättre stance, lite bättre balans, lite bättre kondition, lite bättre gippar, lite bättre slag, lite bättre laylines, lite bättre starter, lite bättre taktik, lite bättre strategi och lite bättre prylar (såkart). Listan kan göras lång, för segling oavsett form är oerhört komplext och det finns hundratals saker som gör skillnad och tillsammans gör de att en seglare kan halvera tiden runt en bana jämfört med en annan.

            När jag senare börja segla kölbåt så upprepades ovanstående igen men det tog nästa dubbelt så lång tid, 11år, trots bibehållen fanatisk inställning till seglingen innan jag vann mitt första Gotland Runt som skeppare med egen båt.

            Den gångna säsongen seglade jag i England på en Fast 40+ (otroliga båtar btw) och nu upprepas ovanstående igen… Vi är en helsvensk besättning, 5st har proffsstatus så det är inga blåbär ombord. Men vi är nya i klassen och det är tufft, och den där frustrationen som jag så väl känner igen genomsyrar ofta vårt team och då är det svårt att finna glädjen i seglingen, det är en rejäl mind-fuck! En bra dag kan vi ändå vara mid-fleet och slåss. På engelska mästerskapen lyckades vi till och med knipa en pallplats. Men överlag är det en shit-fight. Speciellt sedan Nicklas Zennström sjösatte sin kartongnya Fast 40+, Rán. Inte nog med att den ser sju resor fräckare ut än alla konkurrenter, de spikade race från dag ett och bara det är ju sjukt irriterande! Inte ens när vi lyckas få till en superstrategi som gör att vi rundar kryssmärket 5min(!!!) före hela fleeten och vi får segla i fri vind hela racet så lyckas vi hålla undan för Rán. Hon slår oss ändå men en minut i mål efter två timmars segling. HUR FAN ÄR DET MÖJLIGT!?! Frustrationen är total. Initialt gör vi som alla andra, vi skyller på båten och på respitsystemet, Rán borde egentligen förbjudas blir tongångarna från ägarna på bryggan. Det känns igen, eller hur? Visst, Rán är ett vapen, en fantastisk konstruktion som säkert har lite edge, men hon seglar inte sig själv. Egentligen är det besättningen som är grym, bortom vår förståelse. De har ett core-team på fem man som seglat på högsta nivå i hela sina liv och tillsammans i snart ett decennium på mestadels TP52:or och MiniMaxis. Övriga sex ombord är unga, hungriga och kompetenta killar och tjejer i 20-års åldern som blir skolade av detta fenomenala core-team (den absolut bästa kölbåtsskolan i värden skulle jag säga, och snyggt gjort dessutom). Teamet med Steve Hayles i spetsen är otroligt kompetenta och förstår sig verkligen på denna typ av båtar. De har varit helt ledande i konstruktionen, från första strecket på ritbordet. Steve har coachat oss vid ett par tillfällen och vi lär oss då mer på ett par dagar än på en hel säsong, det är helt galet. Steve som är en av världens bästa navigatörer, dessutom uppväxt på the Solent där vi seglar, navigerar inte ens själv, han kör istället backstagen, den stora växellådan och samtidigt coachar han en ung rookie på nav. Det är lika svårt som tungt att för sig själv medge att dessa killar är många nivåer bättre seglare än vi. Och det är tillika svårt att förstå att det finns så otroligt mycket mer att lära om segling. Man inser inte att det finns en nästa och nästa och en nästa nivå förens man nått dit.

            För att citera en mycket klok vän, segling är en väldigt frustrerande sport och det är mycket lättare att skylla på allt annat än sina egna tillkortakommanden.

            Önskar er alla en trevlig helg, för egen del blir det båtmässan i helgen och möta våren!

      • Hum
        Mar 1, 2019 @ 16:00

        Jimmy!

        Du skriver:
        “så hittade jag ett, än så länge, outnyttjat hål i SRS-systemet som jag analyserade en hel del, bla med VPP-körningar”.

        Kan det vara som så att seglare som inte har samma tillgång till SRS-systemet som t.ex. du har, inte kan optimera sina SRS tal lika mycket, och där av känner sig missgynnade?

        Kanske är detta dom ger sura kommentarer? Bara en tanke.

        Reply

      • Seglaren
        Mar 2, 2019 @ 22:36

        Jimmy, kan du förklara varför våt yta inte skulle minska när man tömmer vattenbarlasttankar? Båten bli ju lättare och flyter högre.

        Reply

        • Jimmy
          Mar 5, 2019 @ 14:36

          @Seglaren (aka Peter), som jag skrev så är fördelen med besättningsvikt att man kan trimma båten mycket effektivt, alltså flytläget.

          Trimmar man ned fören och med lälut (besättningen långt fram i lä, typiskt under däck) så lyfter aktern vilket minskar våt yta, och båten kränger vilket också minskar våt yta (beror dock lite på skrovform) samt får seglen att anta en mer korrekt form tack vare gravitationen. Dess två faktorer uppväger nästa helt eller övertäffar (beroende på vindstyrka) effekten av att göra båten 750kg lättare, dvs att kunna tömma ut vattenballast/alt slänga besättningen överbord.
          Självklart vill man alltid ha en så lätt båt som möjligt men väldig sällan på bekostnad av flyttbar vikt, dvs besättningsvikt.

          Tekniken är detsamma som som flitigt används i jolle och skiffsegling, kallas för ”the fourth mode” och beskrivs mycket väl i boken High Performance Sailing av Frank Bethwaite. Kapitel 20.11.

          Reply

          • Jimmy
            Mar 5, 2019 @ 14:48

            Du har dock rätt i båten flyter högre och får mindre våt yta utan vattenballast (eller besättningsvikt) men man kan få nästan lika liten våt yta av att flytta motsvarande vikt förut och i lä, och då med fördelen att segelformen blir mycket effektivare. Därav bättre eller nästa lika bra prestanda beroende på vindstyrka.

  11. Carl Svensson
    Mar 2, 2019 @ 00:24

    Mina inlägg handlar inte om att SRS är orättvist. Tävla båtar byggda i början av 1900-talet mot båtar byggda med dagens kunskap och allt där emellan… Det är inte svårt att förstå att det är en stor utmaning för SRS-kommitten.

    Jag ska försöka måla upp en bild av vad jag menar.

    En kille drömmer dag och natt om framgång. Han har bestämt sig att han ska vinna! Han suger åt sig all information han kan hitta, han jobbar hårt, tränar mycket, finjusterar, ser till att hans redskap är i toppskick! Att vinna betyder allt för den här killen!

    Att en person med dom egenskaperna går med i en grupp som tar alla beslut hur en sport ska utövas utan att ha eget vinstintresse är bara han som vet.

    Mitt budskap är rätt person för uppdraget!

    Det är ganska uppenbart att medlemmarna i SRS-kommitten bör vara aktiva kappseglare för att ha koll på läget. Men att en så kallad  “vinnarskalle” sitter med kan ge en del frågetecken.

    Jag ber om ursäkt om någon känner obehag i det jag skriver. Syftet är att stärka SRS trovärdighet.

    Reply

    • Jimmy
      Mar 2, 2019 @ 02:42

      Suck… Det är sjukt tråkigt att bli dömd av människor som inte känner en och jag inser att det inte finns något sätt att ändra på Carl Svennsons syn på min personlighet tillika lämplighet som ledamot i SRS-kommittén.

      Men jag anser att det är stor skillnad på att vilja vinna till varje pris och på att vilja utvecklas och vara hungrig på kunskap. Och personligen tycker jag att det är roligt så länge jag lär och att kappsegla anser jag är det effektivaste sättet att utvecklas. Det är därför jag och några till startade no-crew från första början, för att samla likasinnade som ville kappsegla och utvecklas som shorthandseglare, det var nämligen brist på den typen av seglingar för ett antal år sedan. Och ju fler man är desto roligare blir det anser jag och det är därför jag håller kurser och coachar andra som också vill kappsegla och utvecklas. Personer som vill vinna till varje pris har jag viss erfarenhet av, de delar sällan med sig av sina kunskaper, och jag kan bara gissa att de väldigt ofta blir besvikna. Det går nämligen inte att vinna jämt. Dock sticker jag inte under stol med att jag blir glad när det går bra och jag firar alltid en seger. En seger för mig behöver dock inte innebära att jag står högst upp på prispallen. Vilken placering som helst kan vara en seger beroende på omständigheterna. Jag seglade Laser sent i höstas och jolle har jag i princip aldrig seglat. Det blåste som fan och jag kände att här måste jag ev kasta in handduken. Det var liksom inget vidare nybörjarväder. Men jag gillar inte ge upp, så jag kämpade som fan och lyckades ta mig igenom regattan. Visserligen vurpade jag i nästan varje race och självklart var jag inte i närheten av tätplaceringarna, men jag var riktigt nöjd med vad jag lyckades åstadkomma utifrån de förutsättningarna jag hade för dagen och jag lärde mig massor. Det var en seger för mig!

      Men om Carl Svensson och majoriteten av SRS-utövarna anser att SRS-systemets ”trovärdighet” blir bättre utan mig i SRS-kommittén så avgår jag såklart.

      Ps. Om Carl Svennson också vill bli coachad så kan han klicka på mitt namn här i tråden så kommer han till min sajt där han kan boka in en privatlektion.

      Reply

      • srsseglaren
        Mar 2, 2019 @ 03:54

        Kan bara instämma med vad Jimmy skriver, sjukt tråkigt att peka ut en viss sorts människor.

        Min syn kan behöva vidarutvecklas, upplever det som att alla människor är ofullständiga varelser det är mest en fråga om med vilket perspektiv man tillämpar bedömningen?
        Most of us find away to fuck up to some extend.
        Därför är det kul med kappsegling det händer att dom som ser ut att lyckas med allting livet har svårt att få till resultat ?

        Om det är hur väl SRS fungerar som är Fokus så upplever jag att ett effektivt kontrollsystem är en avgörande faktor ?
        En kontroll funktion som återspeglar på vad man gör, You cheat you pay.
        Jmf. hur det ser ut i dag som är: man gör som man vill och låter andra ta konsekvenserna.
        Det senare gäller i övriga samhället därför även i SRS kappsegling.
        Först då blir det intressant för den enskilde att få en bra funktion för alla.

        Reply

        • srsseglaren
          Mar 7, 2019 @ 10:00

          En idé för att det ska vara kännbart (läs korrigerande) med en överträdelser kunde vara en Etisk tavla som tillägg.
          När en regelöverträdelse skett hamnar man på den Etiska tavlan utöver den vanliga åtgärden som kappseglings kommitén kommit fram till ifall det gällde en seglare.

          Regel överträdelser sker på tre olika nivåer och för varje högre nivå är inverkan större, nivåerna är: 1.Seglarna 2.Arrangören(klubben) 3. Seglarförbundet oftast TK.

          Om en seglare har begått en överträdelse hamnar namnet på den Etiska tavlan en månad.
          För den andra nivån tre månader och den tredje nivån ett år.
          Upprepade överträdelser innebär förlängd tid på tavlan.
          Spontana reaktioner bättre förslag ?

          Eller så kör man på som tidigare utan att gnälla på överträdelser.

          Reply

          • Peter Gustafsson
            Mar 7, 2019 @ 10:14

            Vilket problem är det du vill lösa?

            Exeplifiera gärna med konkreta exempel från de senaste åren.

          • srsseglaren
            Mar 7, 2019 @ 10:38

            Främst verkar det som tonen mot felande seglare håller på att höjas.
            Samtidigt som att det som har större påverkan, nivåerna ovan seglarna får inte diskuteras.

            Då blir budskapet till seglarna inge fusk det skall vi se till, att det fuskas på på klubb och förbundsnivå har ni inget med att göra.

            Bör även minska på diskusionen om TK´s hantering av egna båtar ?

          • Göran
            Mar 7, 2019 @ 10:56

            Klassisk konsultstrategi – “vi gör dina problem större”.

          • Peter Gustafsson
            Mar 7, 2019 @ 12:31

            Inga konkreta fall?

            Känns som det är svårt att avgöra hur angeläget det här på skalan från “konspirationsteori” till “ett konkret problem för de flesta breddseglare”…

          • srsseglaren
            Mar 7, 2019 @ 12:54

            Visar kanske på problemen av dagens samhälle.
            Hur kan det bli i mer pengar och för vem?

            Idag har man ingen koppling kvar till att få verksamheten att fungera väl.

          • srsseglaren
            Mar 7, 2019 @ 12:58

          • Peter Gustafsson
            Mar 7, 2019 @ 13:03

            Perfekt. Då vet vi :-)

          • srsseglaren
            Mar 8, 2019 @ 10:12

            Tavlan blir som en grundkänning vi vet att alla kommer hamnar där ngn gång.

            Om inte dagens bemaning kan höja nivån så kan ingen.
            We can´t change the world but we can make this part of it better !
            Step up.

            Citat Nike “JUST DO IT” :)

      • Jonny Petersson
        Mar 2, 2019 @ 07:52

        För mig har du fullt förtroende Jimmy..kör på.

        Fjantar finns tyvärr lite överallt…..

        Reply

      • Lasse Bergkvist SWE 550 GEP Communication Group
        Mar 2, 2019 @ 09:10

        Jimmy! Ni ska vara mycket stolta över det som ni har skapat med SRS! Med alla de förfiningar som ni under åren har arbetat fram så är systemet kanon- bra jobbat. SRS är ju ett entalssystem med de självklara tillkortakommanden det innebär- men det är enkelt och billigt för alla att deltaga och de som är duktiga på att segla hamnar ofta högt upp i listan, även när de byter båt. Eftersom vi bytte köl på GS 42:an förra året så mätte vi in båten i tre regler. SRS var överlägset billigast och dyrast blev ORCi- med transport, lyft, mätman och certifikat så blev det drygt 18000kr, och då fanns alla gundmått inne i ORCi- systemet från en tidigare lasermätning! Fortsätt kämpa Jimmy, Pelle och Jocke!!

        Reply

      • Seglaren
        Mar 2, 2019 @ 23:28

        Är väl inte första gången misstankar diskuterades… Det är väl bara Jimmy som vet hur mycket sanning ligger i det, om ens det. Misstankar luftes väl även när Jimmy byggde om sin båt (köl och dylikt vill jag minnas). Jag har ingen aning om eller hur pass han använder sina kunskaper för att få en liten fördel. Misstankar uppstår väl då han är en av få som är väl insatta i ett hemligt system. Jag vill även hävda att just hans kunskap om SRS och intresse med att meka på sina båtar medför en del misstankar.

        Reply

        • KåreL
          Mar 3, 2019 @ 08:47

          Hej Pacmans ombyggnad var en återställning till original. Båten hade blivit modifierad av tidigare ägare. Jag blev kontaktad av Jimmy inför ombyggnaden eftersom jag jobbade på B&R när båten togs fram.

          Reply

          • Anders Svensson
            Mar 3, 2019 @ 17:27

            En ombyggnad är väl en ombyggnad oavsett om det är att återställa till original eller inte?
            Troligen är argumentet för en ombyggnad är att man tror båten kommer prestera bättre, antigen i förhållande till en regel eller helt absolut prestanda.

            Att du sedan blivet kontaktad ger ju varken merit eller trovärdighet till ombyggnaden från ett SRS perspektiv.

          • Seglaren
            Mar 3, 2019 @ 19:37

            Just frågorna kring ombyggnad/återställning gav en del reaktioner. Jimmy själv nämnde att båten var för styv. Det borde ju SRS tar hänsyn till. Efter ombyggnaden blev båten även utrustad med större genacker. Båten blev lättare och snabbare. SRS-talet röde sig dock knappt. Inte så konstigt att det blir misstankar att Jimmy använde sig av sin kunskap i SRS-systemet. Nu behöver det inte vara så men det är också svårt att agumentera emot.
            Jimmy borde inte behöva försvara sig utan det borde finnas inbyggd en säkerhet att enskilda medlemmar kan utnyttja systemet. OBS! Jag hävda inte att de gör det!!! Som jag har hört som fanns ett sådant skydd redan när Gunnar skogby höll i LYS. Tydligen skanas det i dagens SRS.

          • KåreL
            Mar 3, 2019 @ 21:07

            Det är intressant och lite roligt att följa hur uppfattningen om B&R 38ans prestanda har ändrats genom åren. När båten var ny och i princip samma konfiguration som idag så ansågs det att B&R 38 inte kunde prestera i närheten av sitt handikapp. Båten byggdes om för att öka prestandan men ingen verkade få fart på båten. När Jimmy köpte och tog tillbaka Pacman till Sverige samt återställde den, så var den allmänna uppfattningen att den inte skulle kunna segla upp till sitt nya lystal. (vilket var betydligt lägre än idag). Jag ansågs nog lite galen när jag sa att om båten kom i rätta händer så skulle borde det inte vara några problem att segla upp till LYStalet (SRS) . Jimmy la ner mycket tid på båten och lärde sig segla båten på rätt sätt samt seglade i tävlingar som passade båten. Detta ledde till att han började vinna och att en del rykten startade.
            Båten är svårbedömd för olika handikappsystem p.g.a att den är så annorlunda. Den har väldigt bra prestanda i shothanded seglingar med långa öppna bogar men betydligt sämre i en krysslänsbana.
            Ryktet om båten har gått ifrån att den inte kan prestera till att den är nästintill oslagbar trots att handikappettalet har höjts rejält.
            Jag har fått den uppfattningen att SRS kommittén trodde att de hade satt för högt LYS/SRS-tal på Pacman i början men när Jimmy började vinna så fick de börja höja LYS/SRS-talet år efter år.

          • Pelle Lindell
            Mar 3, 2019 @ 21:19

            Nä det saknas inte i dagens SRS heller….det finns ingen som handlägger sin egen båt. Att delta i SRS-arbetet är givetvis ett förtroendeuppdrag och min uppfattning är att vi alla som är inblandade är noggranna med med att inte utnyttja systemet. Förövrigt är idén om att vi känner till hål i systemet som kan utnyttjas rätt befängd eftersom om vi kände till sådant så vore det vår förbannade skyldighet att täppa till dom vilket vi också gjort ett antal gånger, senast i år.

            Jag tycker påhopppen på Jimmy är trista eftersom jag vet att dom är helt ogrundade och hans bidrag till systemets utveckling har varit mycket värdefullt. Jag har dock förståelse för att man kan ha åsikter och önskemål om hur ett respitsystem för breddkappsegling kan drivas men den diskussionen kan skötas utan påhopp på engagerade personer som ger hundratals timmar av sin tid varje år för att ni skall kunna kappsegla.
            Om ni har seriösa förslag på hur systemet skall bli bättre så är dom alltid välkomna på srs@ssf.se

          • Peter Gustafsson
            Mar 3, 2019 @ 21:39

            Jag får känslan av att påhoppen inte kommer från de som faktiskt seglar i samma klass som Jimmy, och som kört båt mot båt mot Pacman på relativt lika villkor?

            Det är en sjuk båt med en skev prestandakurva. På en lätt kryss-läns så har han ingen chans mot en J/111, men blir det som när vi seglade ÅFOR för några år sedan, så kan inget respitsystem i världen fånga upp prestandan. Pacman skulle behövt mäta >3.5% högre för att SunFast 3600 Groovie skulle slå dem. Dvs som en Farr 40 eller Sydney 40. Inte helt rimligt kanske?

            Minnet är säkert kort – men det var ett jävla gnäll om LYS-kommitténs båtar på den gamla goda tiden? Hur kunde den där förbannade ScanKap-99:am vinna klassen varje år på Tjörn Runt :-)

          • Seglaren
            Mar 4, 2019 @ 00:06

            Vet ej hur det var med ScanKapp-99 men tabellen bereddes av LYS-gruppen och granskades och godkändes av TK. LYS-tal för mätbrevsbåtar som rörde medlemmar i LYS-gruppen bestämdes också av TK. Enligt info som fått.
            Idag är dock förutsättningar annorlunda.

    • Magnus W
      Mar 2, 2019 @ 13:23

      Vänner. Vi behöver hålla isär vad SRS mäter och vad det inte mäter. Eftersom SRS talet skall spegla båtens -prestanda i mellanvind (8-12 TWS) på en rundbana- så innebär det att ni kan sluta noja för att vissa är överlägsna i lättvind och andra i hårdvind. Ni kan också sluta noja för att ni är långsamma på kryss/länsbanor, eftersom regeln förutsätter att banan är rund och att ni spenderat 10 sekunder i varje grad (av 365)
      Regeln tar alltså inte hänsyn till det som faller utanför.
      Det är en nackdel MEN med tanke på hur ofta det blir fel när proffsfuntionärer försöker hantera mer komplexa regler, som ORCi. Så är SRS en vettig kompromiss mellan noggrannhet, kostnad och hanterbarhet.
      Med det sagt finns det bara två sätt att SRS optimera. 1. Tror du på lättvind, skaffa en båt med kort vattenlinje, liten våt yta och massor av segel. 2 Tror du på hårdvind, satsa på en båt med lång vattenlinje och massor av rätande moment.

      Reply

      • Jimmy
        Mar 2, 2019 @ 14:38

        Japp, så är det! :)

        Reply

  12. Skoglund
    Mar 2, 2019 @ 10:02

    Låt oss fokusera på tabellen som nu är publicerad….
    Är det inte så att alla långsmala båtar har fått sänkt? 😀

    Reply

  13. Mats V
    Mar 5, 2019 @ 16:27

    Såå tråkig läsning med ogrundad och djupt orättvis kritik.
    Och så intressant och väl beskrivet av Jimmy om den “klassiska” resan – som man gör gång på gång när man byter redskap (båt). Exakt så är det.
    SRS bygger nästan helt på ideellt arbete och enorma arbetsinsatser av ett litet fåtal hjältar – Jimme är en. Han är en riktigt kompetent och extremt nogrann kappseglare. Han är dessutom oerhört generös till alla – vänner som okända – med både kunnande och praktisk hjälp. Drivet av en genuin vilja att få fler entusiastiska seglare ut på banan.
    Om man verkligen har starka synpunkter och klara idéer om hur saker skall förbättras så bör man ta initiativ till att själv aktivt bidra i arbetet.
    Vi andra är bara tacksamma att det finns några som tagit på sig detta mastodontarbete och gör det så bra!

    Reply

  14. Sillstryparn
    Mar 5, 2019 @ 17:29

    Kan någon förklara för en oinsatt hur SRS talet sätts:
    Är det som tidigare LYS mer eller mindre empiriskt baserat på tidigare resultat?
    Är det mer måttstyrt (Längd//bredd/djup/depl/SA)?
    Hur hanteras uddabåtar eller modifierade båtar?
    Självklart måste den mest rättvisa regeln vara baserad på inmätning av varje båt med en transparent regel.
    Men som jag förstått det är SRS lite mindre objektiv och då missgynnas troligtvis båttyper som kappseglas flitigt av duktiga seglare (även om de absolut bästa ändå kan konkurrera).
    Drögar som sällan kappseglas kan på samma sätt gynnas: kanske är det ffa här man hittar sin potentiella SRS vinnare.
    Frågan är hur uddabåtar hanteras: här skulle kanske transparens vara att föredra så alla har samma info.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Mar 5, 2019 @ 17:36

      Ett tips är att läsa intron i klassreglerna.

      1-minutersversionen:

      LYS var empirisk baserat på statistik & tidigare resultat. Plus bra bedömningar av de som arbetade med LYS.

      SRS baserat på ett “lite mer avancerat” excelark där en båts SRS-tal kommer ur mätta data i kombination med empiriska och subjektiva element. Dvs det finns liten skillnad på en hårt kappseglad klass eller en uddabåt med exakt samma mått. Och alla modifieringar hanteras på ett konsistent och rättvist sätt som det går, dvs man får ungefär den prestanda som man betalar för i mätetalet.

      Den mest rättvisa regeln är inte en transparent regel, då den kraftigt gynnar de som investerar tid, pengar och expertis på att optiomera båtar för regeln, och missgynnar den som bara vill ha ett hyfsat fair mätetal på sin befintliga båt.

      Det är därför vi oftast ser transparenta regler riktade mot mer avancerade seglare (ORC, TP52, R12 eller Starbåt) där man är ok med att stora budgetar ger en edge, och “hemliga regler” är mer riktade mot breddseglare där man inte vill att båtar designas för regeln.

      Reply

      • Seglaren
        Mar 5, 2019 @ 20:57

        Peter’s svar finns ju en hel del personliga åsikter som inte finns i SRS-klassreglerna.
        Jag tänker nu på IRC och seglingar om Sydney-Hobart, Fastnet och även VM som nuförtiden seglas i både IRC och ORCi. IRC som hemlig regel – är den mer rättvis? Optimeras inte även inom IRC? Är den mer riktad mot breddseglare? Sen tänker jag på ORCi som är transparent, visst förekommer det en hel del lyckade och mindre lyckade optimeringar men stor del av flottan är mer eller mindre standard, inte att glömma NOR-Rating som basera på ORC.
        Det finns en del olika synsätt. Jag undrar här även breddsegling definieras.

        Reply

  15. Hasse B
    Mar 7, 2019 @ 21:00

    Som båtdesigner skulle jag gärna se att alla mätregler är transparenta, men det kommer öka kostnaderna mycket. SRS är i mitt tycke väldigt lyckad så här långt.

    Reply

    • Anders Svensson
      Mar 8, 2019 @ 12:09

      Vilka kostnader är det som ökar med transparens ?

      Reply

      • srsseglaren
        Mar 8, 2019 @ 12:26

        Läs Peter G´s tre inlägg ovanför igen kortfattat men mycket bra.

        Reply

  16. SWE 42 Calluna
    Mar 8, 2019 @ 07:21

    Nu börjar en hel del mätbrev bli klara tack vare digert arbete från SRS kommittén. Kan vi dra några slutsatser från dessa? Lyser 😀 de ansatser om förändringar mellan 2018 och 2019 igenom även på mätbreven?

    Reply

    • Lyman
      Mar 8, 2019 @ 10:55

      Ser inte E6723 /1.222 misstänkt lågt ut för en så snabb båt ;-)

      Reply

      • SWE 42 Calluna
        Mar 8, 2019 @ 14:30

        Nej 6723 hamnar nog rätt i år med sina 1.122, en sänkning från 1.132 förra året. Inga ändringar är gjorda vad gäller indatat. Förutom våra medelmåttiga (inget fel i det då vi hade det mkt trevligt på sjön) så tror jag sänkningen beror på att båten, en J-120, har en stor A2:a på 165 kvm inmätt samt att segelplanet är lågt och brett i övrigt. Vi skall fortfarande segla snabbare än bl a nya X4:an och Mum 36:orna vilket inte är lätt…

        Reply

    • Skoglund
      Mar 8, 2019 @ 17:41

      Jenny har blivit 1 promille snabbare i vinter. Kul! 😀

      Reply

      • SWE 42 Calluna
        Mar 8, 2019 @ 19:53

        Jag kan ha fel men visst verkar det som om vintervilan gjort X-332:orna ännu något snabbare?

        Reply

      • D35 Aurora
        Mar 8, 2019 @ 23:51

        Samma här, vi måste ha vilat oss i form vilket syns på 1 resp 2 promillen, gött att både vi o båten blir starkare med åren :-)

        Reply

        • D35 Aurora
          Mar 9, 2019 @ 00:17

          Alltså inte för att det har någon som helst praktisk betydelse. Det har det däremot om vi slutar snurra SB/BB spinnfallen runt varandra efter 2 sättningar, minst 20% potential där.

          Reply

  17. Pelle Pedersen
    Mar 8, 2019 @ 11:23

    Efter midsommar ser det ut som att ni också slipper J111 Blur under ett par år minst…
    Kappsegling (entyp/SRS/DH/IRC mfl) är underbar!! Så enkelt är det; det som är tråkigt är först och främst fusk, sedan kommer de som inte kan klara av att segla sin båt fort och rätt riktning och klagar på mätetalet istället…
    Tänker på JSM i längdskidor som håller på nu; Linn Svahn var 2:a efter vår nya fantom Frida Karlsson med ca 3,5 minuter på 10km (eller vad det nu var…)!!! Tror inte Linn klagar på det resultatet! Måste vara helt underbart för Linn att VETA att hon är ca 3-4 minuter fr världstoppen!!

    Reply

    • Sebastian Christenson
      Mar 8, 2019 @ 14:31

      Jag tror att Frida Karlsson har fel längd på både skidor och stavar. Sedan var det nog bakhalt och en närgången supporter som störde. Måste vara där skillnaden ligger :)
      Riktigt tråkigt att ni inte kommer ha båten hemma, men då får vi istället läsa om andra utmaningar, och det är ju det som är det roliga. Att hela tiden utmana sig själv, lära sig mer och bli bättre. Man kan inte gå runt och hela tiden leta fel. Träna, analysera, träna mer osv. Det är det som ger resultat och det är det som är vitsen tycker jag. När man slutar utvecklas är det inget roligt längre.

      Reply

  18. Hasse B
    Mar 9, 2019 @ 16:57

    Borde inte alla sportbåtar få lägre mätetal då SRS talet är baserat på 8-12TWS? Svagaste vindregistret. Lättvind bra = segelyta/våt yta. hårdvind bra= planar på undanvind , mellanvind kass = vattenlinjelängd & normalt hög prismatisk kofficient.👍🏻👍🏻😀

    Reply

    • Jens
      Mar 9, 2019 @ 21:09

      Rejäl tankevurpa!
      TWS 8-14knots=4-7m/s
      Dvs.mellanvind, alltså vattenlinje åka.
      Får man sitt tal satt efter sitt sämsta register så är alla andra vindregister bättre. 😕

      Reply

  19. srsseglaren
    Mar 10, 2019 @ 04:03

    Precis så är det.
    Om TK har rätt fingerspetzgefuhl så görs rätt avvägning för att det skall fungera över en säsong.

    När bra allroundbåtarna lätt klår dom sportiga i mellanvind så upplever dom att det är deras segling som är orsaken.
    Blåser det mer eller mindre så har sportbåtarna för lågt SRS-tal.
    Funny :-)

    Eller som Peter G. uttryckte det den 1:a Mars ovan:
    -“Eller för att en båt som väger 4 gånger så mycket inte planar lika lätt, och att man kanske tjänar in den där distransen när det är 100 distans kryss i 10 m/s innan man går i mål (fast då beror det så klart på båtägarens skicklighet bakom ratten) :-)”

    Det gör också att båtar med långvattenlinje långsmala båtar har en fördel jmf allroundbåtar om det är öppna bogar i högre vindstyrkor.
    Eller stora tunga cruisingbåtar som väljer bort spinnaker, när det blir mycket öppna bogar i det högre vindregistret, då har dom fördel pga lågt SRS-tal i förhållande till vattenlijen.

    Segling :-)

    Reply

  20. Hasse B
    Mar 10, 2019 @ 22:19

    Jag hoppas att alla förstår att mitt inlägg har en humoristisk och satirisk sida. Alla mätregler är orättvisa. Till och med entyp( transparenta ) Låt oss vara glada över vi har SRS höga kvalitet. I slutändan är tid i båten det som gör utslag. Ju mer jag tränar ju mer tur har jag

    Reply

  21. Hasse B
    Mar 10, 2019 @ 22:27

    Jimmy, är Pacman DaveOvingtons gamla B&R 38? I så fall har jag seglat henne med Dave (bless him) snabb som attans ibland och helt kass veckan efter. Vi förstog oss aldrig riktig på båten, utom att om vi tog oss tid så fanns det otrolig pontential

    Reply

  22. Hasse B
    Mar 10, 2019 @ 22:39

    Jens, var ligger min tankevurpa? SRS ger mätetal på båtens prestanda i vindstyrkan 8-12TWS vid olika vindvinklar. Inget annat.

    Reply

    • Jens
      Mar 11, 2019 @ 11:44

      Du skrev att sportbåtarna borde ha lägre SRStal…? Du kanske skrev med ironi, som inte gick att läsa.
      Skulle de få ett medelvärdestal skulle de ha rejält höjt.
      I övrigt var det du skrev rätt.

      Reply

  23. Peter Gustafsson
    Mar 13, 2019 @ 12:49

    Reply

    • Pelle Pedersen
      Mar 13, 2019 @ 14:06

      Otroligt vad folk ser det dom vill se och INGET ANNAT…
      Ett transparent system (ex ORC club m fl) öppnar självklart för optimeringar.
      Säg att du och din båtgranne har varsin likadan båt, PÅ PRICKEN!!
      Genom att läsa regeln kommer du själv fram till att öka E-måttet x cm (bomliket på storen) ger dig 0% i ökning. Visst kommer du att göra det!?! Sy om (eller ny) storen och nytt mätbrev. Årliga mätbrevskostnaden åker du på oavsett förresten…
      Sedan är karusellen igång.
      Sedan finns dom där fantastiska kommentarerna som “bara inte den och den båten är med!! innebär det att vederbörande VET med sig att hen vinner då?…
      Men allt detta verkar vara en ickefråga då “alla” har så mycket intresse i detta att sparka ett gäng i SRS-kommiten inte är något problem = påfyllnaden av kompetent folk är obegränsad och viljan att lägga ner x antal timmar finns att ösa av i oceaner… + att vi ALLA ska in i ett tranparent (läs dyrare) system. Undrar hur finansieringen ser ut?

      Reply

    • Peter Gustafsson
      Mar 13, 2019 @ 14:52

      Fler borde segla utomlands för att höra hur snacket går på bryggorna när det körs ORC Club, NOR Rating eller DH. Mina erfarenheter är att det gnälls minst lika mycket i de länder som har transparenta regler…

      Det folk också verkar glömma är att idéelt arbete brukar hänga ihop med möjligheten att påverka.

      Man kan inte gåt tilll en halvbra internationell regel OCH hoppas på att Pelle, Jimmy och andra fortsätter att engagera sig. I det läget skall arbetet utföras av avlönade personer och SHF (eller någon ny organisation) behöver engageras som seglarnas forum i detta. Jag ser inte att detta engagemang finns idag, annat än för mästerskapssegling.

      Återigen – om ingen kan formulera problemet på ett vettigt sätt – så tycker jag inte att det behöver fixas. Risken är att man har sönder det som funkar ganska bra för breddseglarna. Det har vi ju sett tidigare, både när det gäller klasser och enskilda event.

      Reply

  24. Johan Strömbäck
    Mar 13, 2019 @ 19:44

    Man kan se (kapp-)seglingens utmaningar från två perspektiv.

    Det ena är – hur får vi rättvisa prestigeseglingar? SRS är inte 100% rättvist men det är ingen annan (kostnadsmässigt rimlig) regel heller. Samtidigt – är detta (kapp-)seglingens största bekymmer?

    Det andra är – hur får fler att vara med på kappseglingar. det VAR enklare (jag skrev INTE BÄTTRE) förr. LYS rätt och slätt. Då kunde vem som helst vara med utan föregående insats med mätbrev etc. Nästan i alla fall… Idag är det för de flesta en insats att få ett SRS-cert, men jag kan av egen färsk erfarenhet ändå säga att det är överkomligt.. sannolikt lite på gränsen för de som vill va med på tisdagsseglingar på Baggen och motsvarande nivå. Nybörjare alltså.

    Är det det ena eller det andra som är kappseglingens största utmaning? Ja inte tror jag det är avsaknaden av transparens.. För mig var det alltför mycket fix för att komma igång med tisdagsseglingar. Båten låg redan i sjön när inspiration för race dök upp och SRS kräver foto av undervattenskroppen. Nu är det aktuellt med en “riktig” regatta i min race-comeback (efter 30 års paus) så nu fanns det motivering och möjlighet (båt på land) att ta bilder..

    Min åsikt – viktigare att sänka insteget än att träta om rättvisan i toppen.. Det ger mer för seglingssporten totalt sett.

    Eller – är det nåt jag missat??

    Reply

  25. srsseglaren
    Mar 15, 2019 @ 17:05

    Bra inlägg många fler vore intressant,
    Att ge fritt utrymme till self servant leaders är kanske den enskilt största orsaken till oro som människan bidragit till ?
    Vi skrattar åt fake news vilket eg.är oss själva vi skrattar åt.
    No mainstream media,history,science knowledge can possible be fake ?

    Chemtrail does not exist HAARP is fore research only, nothing about it is in anyway destructive.
    There are only this third dimension we are living in.
    There is no moonbase or black ancient octavian buildings in antartica.
    MT-3B is not a antigravity vehicle because there are no such thing.
    Bigfoot does not exist.
    All Cropcircles are made by people with wooden head oh sorry wooden boards.
    Scalar weapon is just sci fi.
    AI is fore your own benefit only.
    Never listen to whistleblowers.
    Don´t start training your own critical thinking.
    Go back to sleep
    zzzzzzz.

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Mar 15, 2019 @ 18:32

      Vem är det du pratar om här?

      “self servant leaders” vet jag inte vad det är, men menar du “Self-Serving Leaders” så måste man ju fråga sig om det är IOK, World Sailing eller ORC som är i skottgluggen? För det kan ju knappast vara alla vi som engagerar oss i seglingen för att skapa respitsystem, regattor och andra event för att vi skall få ännu bättre segling själva. Eftersom det vare sig finns makt, pengar, berömmelse eller något annat som kommer av 100-tals timmar av hårt arbete – så får man nog anta att i stort sett alla på svensk nivå är “servant leaders”?

      Sedan skulle jag kunna komma på drygt 1000 saker som hamnar högre på listan över “enskilt största orsaken till oro som människan bidragit till”. Slå på nyheterna en gång, så kanske du slutar oroa dig för om SRS-kommittén är korrupt eller inte :-)

      Reply

  26. srsseglaren
    Mar 15, 2019 @ 19:20

    Ingen nivå är ointressant om man vill att det skall fungera bra d:o var ett försök att visa på att den ledande nivån i samhället har tappat kontakten med övriga samhället pga obefintlig/otillräcklig kontroll av ledarna.
    Det händer överallt där människor tillåts agera fritt.

    Därför nodvändigt även i seglingen.
    Vad händer när dagens bemanning behöver tid till annat och vi får ny bemanning med nya ideer tex som att sportbåtar skall ha mycket högre SRS-tal och därmed bara kan placera sig vid kulingvindar.
    Eller att någon återinför synen på hur nya båtar ska hanteras med en extra skyddsmarginal ?

    Eller vilka ideer som helst som gör att det inte blir samma mix av båtar som får topp placeringar som vi har idag ?
    Kanske är naivt att tro att ngn genomför en ökad kontroll på hur dom själva agerar bara för att det är bättre på längre sikt när andra tar över ?

    Men att det är nödvändigt visar som sagt nyheterna.

    Reply

    • Magnus W
      Mar 16, 2019 @ 12:27

      Även om man skulle hålla med om att vi tappat kontrollen över våra ledare (trots fria medier, självständigt domstolsväsen och fria val) så är ju analogin till varför detta skulle vara tillämpligt på SRS segling riktigt ansträngd. SRS segling är visserligen är viktigt, men kanske inte i paritet med landets styrelseskick? Sen påstår du att vi tappat kontrollen över tekniska kommittén. Har vi det? Det är väl i sista hand klubbarna som kontrollerar SSF? Vem är du föresten? Vilken båt seglar du? Hur går det för dig?
      MVH
      Magnus Witting
      Farrgo

      Reply

      • Seglaren
        Mar 16, 2019 @ 16:10

        Det är väl varken klubbarna eller någon annan som styr TK. Det som fungerar idag behöver inte fungera imorgon. Det är ju därför viktigt att ha en motpol. Inom ORC är det andra som styr vad som skall ändras än de som gör själva ändringen. Inom SRS är det samma personer/organisation och båda delar är hemliga….

        Reply

        • Pelle Lindell
          Mar 16, 2019 @ 16:57

          Hur SRS-systemets styrs är varken dolt eller särskilt märkligt. TK’s ordförande dvs. jag tillsätts av SSF’s styrelse som väljs av seglardagen. Normalt föreslår kommittéernas ordförande medlemmar i respektive kommitté som sedan bekräftats av styrelsen. TK har styrelsens uppdrag att förvalta SRS-systemet och utser inom och utom sig de som jobbar med SRS. Den dag SSF’s styrelse (som är er styrelse) inte har förtroende för oss åker vi ut…..så enkelt är det. Vill man ändra sakernas tillstånd är nog det effektivaste sättet att anmäla sitt intresse att delta i arbetet till mig eller till SSF’s styrelse men det går ju också att övertyga sin klubb, klassförbund eller distrikt att motionera till Seglardagen om organisatoriska förändringar eller för den delen att skriva till styrelsen och förklara varför dom inte borde ha förtroende för oss.

          Reply

      • Peter Gustafsson
        Mar 16, 2019 @ 16:27

        “Det som fungerar idag behöver inte fungera imorgon.”
        Skall vi gissa att Seglaren är från Örebro :-)

        Om vårt sport har ett antal saker som inte funkar idag, så skulle man ju kunna börja med det? Vi har problem med nyrekrytering, jämställdhet, entypsklasser, motionssegling som begrepp, svårigheter att rekrytera till styrelser, att attrahera funktionärer och nästan ingen har lust att jobba med den kommersiella sidan av sporten.

        Ökad kontroll av TK eller av mig som arrangör kommer inte att lösa något existerande problem – och med stor sannolikhet skapa nya. Jag skulle aldrig ta ett uppdrag om min uppdragsgivare hade denna inställning.

        Reply

        • Seglaren
          Mar 17, 2019 @ 15:39

          Måste vara världens viktigaste fråga i sammanhanget, kommer Seglaren från Örebro eller ej…. :-)

          Nyrekrytering kopplar jag ihop med just breddseglingen. SRS har höjt tröskeln, det är än idag mycket fokus på de som är aktiva men det är i princip obefintligt intresse för merparten av de som faktikst betalar medlemsavgift via sin klubb men inte får någonting tillbaka från SSF. På sätt och vis hänger mycket ihop och TK är i allra högsta involverad. Men visst, nu blir det känsligt då några av de är dina kompisar, PeterG.
          Och ja, även TK har kasstat ut en några av e som engagerade sig.

          Fick nu även info om varför du antydde Scancap99. Är väl ett förtäckt sätt att angripa en av de mest engerade medlemmar i dåvarande LYS-grupp. Uppmuntras det på så sätt att engarera sig? Tyvärr förekommer det en hel del skit bakom stängda dörrar.

          Reply

          • Peter Gustafsson
            Mar 17, 2019 @ 17:55

            Jag angriper ingen. Försökte bara visa på att det inte var någon skillnad på “den gamla goda tiden”, då bryggsnacket handlade om LYS-kommitténs båtar. På samma sätt snackar seglarna på VM skit om de italienska ORC-ledamöterna eller om mätchefen i IRC. Inget nytt. Och med lite perspektiv så tror jag alla håller med om att vi har det ganska väl förspänt.

            Respitsystem är så klart en komponent för nyrekrytering, men jag träffar få som framhåller det som det största hindret. Säkert 80% av svenska båtar kan segla på sitt tabelltal, precis som på LYS-tiden. I alla fall de först 3-4 åren, tills man börjar ta sin segling på allvar.

            Som vi diskuterat 100 gånger, så finns det ingen koppling mellan att LYS blev SRS och att antalet sällankappseglare gick ner. Det har varit ett konstant tapp under ganska många år. Dessutom har Sverige klarat sig mycket bättre än våra grannländer.

            Och SRS har klarat sig bättre än entyp.

            Vilket du så klart kan beskylla TK för :-)

          • Seglaren
            Mar 17, 2019 @ 18:42

            Det var ju det du djorde. Du valde ut en båttyp som ägdes av en engagerad person. Skillnad är trots allt att det fanns säkerheter inbyggd i organisationen, t.ex. att TK godkände LYS-gruppens förslag till tabellen. LYS-gruppen hanterade inte heller mätebrev av medlemmar i gruppen. Det gjorde också TK. Inte ovanligt att medlemmar i LYS-gruppen belönades med högre LYS-tal. Kompis till mig fick segla länge med 0,03 högre LYS-tal.
            Som jag förstått så var dock LYS-gruppen och TK rent av dåliga i kommunikationen.
            Att det förekommer snack ändå visar bara vikten att kunna visa upp ett arbetssätt som motverka missbruk. Det har egentligen mycket lite att göra om missbruk sker eller inte.

            Intressant att ändringen från LYS till SRS inte medförde ennökning av kappseglandet. VArför gjordes ändringarna?
            Nej jag tänker inte bara på de lite större kappseglingar utan seglingar inom klubben, två kompisar emellan. Just där kommer vikten in rörande enkelheten. Här tycker jag dagens SRS har blivit en högre tröskel. Jag tycker även att just där gräsrötterna finns är viktiga.

          • Seglaren
            Mar 17, 2019 @ 18:45

            LYS byte namnet till SRS 2009 men systemet ändrades 2011 till dagens sätt att bedömer båtar. Vet ej om det har någon betydelse men kan vara bra att veta när man håller på med några slutsatser.

  27. srsseglaren
    Mar 16, 2019 @ 16:31

    Läs igenom ovanför igen finns det ett påstående att TK idag har tappat kontrollen ?

    Synen på hur verklighet ser ut förefaller beroende på hur varje individ föredrar att se den ?
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-mest-korrupta-landet-i-skandinavien
    Kanske inte är ngt att var stolt över ?

    Läste för en tid sedan en rapport från en professor som forskat i samhällsstudier i sverige ska försöka finna den igen.

    Om du har problem med att inlägg skrivs under signatur ta upp det med Peter.
    Om du har synpunkter på vad jag skriver så besvarar jag gärna på dom.

    Minnet är kort men en TK har blivit utbytt för att funktionen inte motsvarade förväntningarna, av vilken anledningen kan det inte ske igen ?

    Reply

    • Magnus W
      Mar 16, 2019 @ 18:01

      OK @Peter Gustavsson, snälla, blocka det här trollet!

      Reply

      • srsseglaren
        Mar 16, 2019 @ 18:07

        Magnus W. uppfattar inlägget som att du är kompis med vem Peter G. Pelle L.? vem mer ?
        Och blir upprörd av tonen mot dina kompisar ?
        Det i sig visar på att människor har svårt att skilja på profession och relation.

        Mina inlägg skrivs för att dom som administerar seglingen inte ska kunna påverkas i sin hantering av sina relationer med andra oavsett vilka andra är och om deras påverkan sedan är positiv eller negativ.
        Gör dom det skall dom avgå.

        Precis som Peter G. tidigare skrev att dagens bemaning har visat att dom kan sköta uppgiften annars byter man ut dom.

        Mitt förslag är att ge dom feedback på vad som inte fungerar tex en “Etisk tavla” och möjlighet till förändring innan dom byts ut ?
        Blir man upprörd av det så ?

        Dagens TK går inte att förbättra genom att byta personal den kan inte bli bättre.
        Det är förutsättningarna som skall förbättras.

        Tur att inte du sitter i TK.

        Reply

        • Anders Svensson
          Mar 16, 2019 @ 21:12

          Vilka är förutsättningarna som du anser måste förbättras?

          Reply

  28. srsseglaren
    Mar 16, 2019 @ 19:04

    Nu när vi fått en praktiskt demonstration hur stort behovet verkligen är, tack för det.
    Hur löser man det ?

    Reply

  29. Peter Gustafsson
    Mar 21, 2019 @ 21:33

    Reply

    • Rikard I
      Mar 22, 2019 @ 15:08

      Jag har försökt att hålla mig utanför denna fråga, men vad jag vet så gick Arne (regatta.nu) över till Entyp och har framgångsrikt tävlat där sedan 2007. Och frågan istället att ställa sig vore varför så lite hänt på 12 år. Så pass att de rekommenderade inläggen lika väl kan spegla vissa delar av nutiden och då inte riktigt utgör en lösning.
      Jag kan fortfarande se att tröskeln är klart högre än på 80/90-talet för de som vill vara med ibland eller bara 1 gång om året. Det är färre och färre som har “tabellbåtar” i och med att den skaran inte ökar i samma grad som nya båttyper tillkommer. Jag tycker personligen att mer kan göras för att stärka sporten både genom föryngring, men lika väl genom att fler med lite mer erfarenhet kommer tillbaka till seglingen för att det är det roligaste som man kan göra. “No crew” har gjort väldigt mycket för att åstadkomma en ändring med att förenkla tävlandet och höja trivselfaktorn. Det finns liknande exempel på västkusten med, men det ska inte behöva stanna där. SRS är trots alla brister och egenheter den regel som skulle kunna utgöra en bas för en förändring. Samma sak gäller att vidareutveckla tävlingskoncept som lyckats fånga intresse. Men det är endast verktygen för förändring och kommer behöva en bättre och mer öppen process för att skapa en positiv förändring. Den talas det alldeles för lite om.

      Reply

      • Jimmy
        Mar 22, 2019 @ 18:01

        Jo Richard, SRS har vissa egenheter. Att vi har en tabell överhuvudtaget är en av dem. Jag är dock nyfiken på vilka ”alla brister” är? För mig är det inte svart eller vitt. Det är en balansgång och det handlar alltid om en rad val man måste göra med för och nackdelar. Man kan liksom inte både ha kakan och äta den. Inte helt ovanligt att något som vid första anblick kan ses som en brist, egentligen är en styrka i ett större perspektiv.

        Jag anser inte heller att tröskeln är ”klart högre” i dag än på 80/90-talet. Tabellen finns som sagt fortfarande. Att fler dock inte kappseglar med tabellbåtar beror på flera faktorer. SRS har absolut banat vägen för den utvecklingen och det kan ju anses som dåligt men alternativen hade inte varit bättre, det kan våra grannländer vittna om.

        Det finns i dag inte längre hundratals båtar av samma typ som kappseglar, som tex Scampi, Ballad, etc, som det var “back in the days”. Nuförtiden kommer det nya modeller löpande, dessutom ofta med olika val på kölar, riggar, segelval, och diverse andra utrustningsalternativ, allt efter tycke och smak. Detta gör att det är svårt att fastställa en lämplig grundstandard för nya båttyper så att de kan bli tabellbåtar. Detta är ursprungsskälet till att andelen mätbrevsbåtar ökar.

        Allt en importör eller tillverkare behöver göra är att höra av sig till SSFs kansli med en fastställd grundstandard för att båttypen i fråga skall hamna i tabellen (finns det ett klassförbund så äger de grundstandarden). Men detta händer tyvärr väldigt sällan och även om de skulle göra det så säljs det normalt inte tillräckligt många båtar av en viss modell med en viss specifikation för att tabellen skall kunna underlätta för någon större massa av nya seglare. Det funkar dock hyfsat ok där det blir lite större entypsklasser som tex, J/70 och Fareast 28R.

        Möjligheten till att (hyfsat enkelt) ta ut ett mätbrev i SRS tillsammans med medvetenheten hos seglarna är en annan orsak som också driver utvecklingen mot fler mätbrev och färre tabellbåtar. Många är det som har en tabellbåt men vet att de har stoppat i mer utrusning och eller har tex färre och eller mindre segel än grundstandard och då vill man ha respit för det och då tar man ut mätbrev.

        På LYS-tiden tvingades man, mer eller mindre, att segla enligt grundstandard då det i praktiken inte var någon idé att ta ut mätbrev eftersom dessa sattes med viss säkerhetsmaginal. När nya båttyper introducerades i allt snabbare takt så ledde detta tillslut också till systemets kollaps och lösningen då blev att formalisera systemet för att råda bot på säkerhetsmarginaler och ohållbar arbetsbelastning på LYS-kommittén. SRS föddes.

        Dock är det fortfarande ca 700 av 2000 kappseglande kölbåtar som är tabellbåtar. Sistnämnda siffra har varit hyfsat konstant de senaste 20 åren, kanske mycket tack vare att tabellen finns kvar så att det fortsatt har varit superenkelt och gratis, för främst äldre båtar som det finns gott om, att kunna deltaga på kappseglingar. Denna siffra har inte alls varit lika konstant i våra grannländer. I Norge tex där man alltid har varit tvungen att ha mätbrev, både innan och efter man införde ORC Club så hade man som bäst 1690st kappseglande båtar 2009, i dag efter övergången till ORC Club har man 1200st. ORC Club är säkerligen inte ensam skyldig till denna nedgång, då återigen flera faktorer påverkar, men oavsett så har svensk respitsegling klarat sig förhållandevis mycket bra.

        Något som dock sett en nedgång i Sverige är deltagandet på kvällskappseglingar i klubben och på samma sätt som att det är flera faktorer som påverkat att det är färre som seglar med tabellbåtar så är det en rad faktorer, inte minst sociala, som lett till denna lite tråkiga utveckling.

        Reply

        • Seglaren
          Mar 22, 2019 @ 22:44

          Just för klubbseglingar och sällan kappseglare är det ju viktigt att det finns en stor enkelhet. Tabellen utan att behöver mäta, väga och dylikt är en viktig faktor. På klubbnivå kunde det också förekomma att man seglade på gamla mätetal om båten någon gång hade haft ett mätbrev. Det har ju aldrig varit efter reglerna men enkelt och dök gått och väl även om båten skulle ha någon pinne upp eller ner. Det är ändå på den nivå peanuts mot det mer ovana seglare förlora pga misstag.
          TK gjorde ju allt för att döda det med blan annat införandet av 3:de decimalen.
          Tabellen ligger inte heller längre i fokus utan det är mätbreven. Det i kombinationen med prisstrukturen är ju en tröskel. Finns en hel del annat smått och gått som gör insteg svårare eller vad som kanske är mer avgörande att stget upplevs som större hinder idag. Frågan om hur SRS upplevs bör ställas till de som idag inte kappsegla. Det skulle vara intressant att se vad svaren blir.
          Jag har varit i kontakt med en del personer som har varit aktivt när LYS-talen sattes. Jag ville veta hur det jobbades. Nej, dåvarande LYS-systemet var långtifrån perfekt men bilden som målas upp stämmer inte. Bland PeterG’s länkar ovan kan man läsa om exemplet Eliot som fick sitt LYS-tal sänkt och kunde vara med på kappseglingar. Express är då väl ett annat exempel där resan gick åt andra håll. Personligen tycker jag att här kunde LYS varit mer förlåtande och inte börja för tufft. Men det var då och hjälper ju inte idag. Noggrannheten med respittalen och hur båtar placera sig på de större kappseglingar är troligtvis en mindre faktor för de som börjar med kappsegling då och då.
          Ungdommar som sgelade jolle har en viss vana från jolle. Många ungdommar tycker att kölbåtssegling är tråkigt. Där finns uymaningar som inte alls hänger ihop med respitsystem. Där finns dock många olika faktorwr hur vi använder segelbåt och insteg till kappsegling kan också skilja sig mycket. Långtifrån alla som kappsegla kölbåt har seglat jolle aktivt i sin barndom (även om det är många….)

          Reply

  30. Seglaren
    Mar 22, 2019 @ 00:38

    Tack för påminnelsen…. Fanns en del sanning i det som skrevs men det finns alltid flera vägar att gå…Gillar särskilt den här bland kommentarerna:

    Halloj, ni kan prata LYS ända tills ni ramlar av pinnen! Se er omkring, kaltoppar och silverrävar börjar bli en norm, snarare än undnatag. Och visst är det underbart med segling som man kan hålla på med tills man dör! Men ni måste tänka på rekryteringen, för vem skall köpa era båtar, vilka gastar skall sitta på er rail om 15 år? Jag pratar naturligtvis om de något yngre seglarna. Ni måste se hela kedjan, om ni håller på i er låda och inte blickar framåt då har vi ett gigantiskt bekymmer om några år! Jag föreslår att vi ordnar ett generellt möte där vi tar en riktig diskussion om seglingen som helhet.

    Det går inte att bota cancer med att medicinera bort symtomen, hela tumören måste bort, annars är allt förgäves!

    Lyft blicken, se er omkring, vem seglar LYS med er de kommande säsongerna? Jag säger er, det finns knappt 400 aktiva juniorer i Sverige. Hur många begagnade kölbåtar finns det om 10 – 15 år?

    Och ni trodde att ni hade problem!

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Mar 22, 2019 @ 06:30

      +1

      Min uppfattning är att detta har blivit bättre på dessa 12 år.

      Jag tycker att jag ser fler unga seglare både på BigBoat och inom shorthanded, och senast förra veckan mailade jag med en av Sveriges mest begåvade jolleseglare som undrade vad han behövde göra för att kunna segla Marstrand Big Boat med en av GKSS Far East 28:or.

      Och det beror inte på vilket respitsystem man kör, utan bara på hur intressanta eventen är.

      Det finns hopp!

      Reply

      • D35 Aurora
        Mar 22, 2019 @ 11:52

        Jag tänkte färga håret i år (nån som har ett kulörtips?) och hoppas på att få vara med ;-)
        Skämt åsido, +1 för detta är ett jätteviktigt ämne, det blir nog lite geriatriskt därute annars, så småningom.
        /Mats

        Reply

      • Jimmy
        Mar 22, 2019 @ 14:04

        Eller så är det tack vare SRS som “en av Sveriges mest begåvade jolleseglare” vill vara med på MBBR med en Fareast 28R. Det är ju en sportbåt, och ska man tro några av föregående talare så är dessa numer gynnade i SRS… ;)

        (Fast kanske mer troligt är att det är en mix av att MBBR är en ball regatta, och att moderna sportbåtar är roliga att segla och därför faller den yngre generationen i smaken).

        Reply

        • Classe
          Mar 22, 2019 @ 14:47

          Håller med dig Jimmy. Att GKSS har flera coola båtar som man kan tävla med samt att 49:er fleeten inte har några regattor i Juni bidrar till intresset för MBBR.

          Reply

        • Seglaren
          Mar 22, 2019 @ 21:31

          Det är ju inte sant sänkningar av sportbåtarna respit påbörjades redan innan 2011, inna du kom in.

          Vi får glädja oss att juniorer kommer in och får väl hoppas att de stannar. Det är många faktofer som spelar in.

          Reply

  31. Björn Sandberg
    Mar 22, 2019 @ 20:52

    Jag orkar inte läsa alla kommentarer, men heja Jimmy och kul att någon lägger ner så mycket tid på att utveckla SRS. Om gnällspikarna lade ner samma tid på att gå med i SRS kommittén och hjälpa till kanske det skulle kunna bli ännu bättre. Men det kräver engagemang och tid, tiden kanske inte räcker till mer än att skriva en massa gnäll här. Engagera er istället för att hoppa på dem som verkligen försöker utveckla SRS!

    Det bästa sättet att ta död på SRS segling är väl att få alla som är engagerade kring utvecklingen av SRS att lägga av, så har vi INGEN som tar ansvar och försöker driva det framåt!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.