Seglardagen 2019

Idag har det varit seglardag i Göteborg.

Någon med insikt kan säkert rapportera om det hände något spännande? Jag lyssnmade på livesändningen ett tag, men valde att gå och träna i stället.

Jag läste dock igenom Verksamhetsberättelsen, och då slog det mig att man inte alls berörde bredd-kappsegling eller segling som motionsform. Och SRS nämns endast för att beskriva vad Tekniska Kommittén arbetar med.

Är väl inte förvånad egenligen, men jag trodde att den mer inkluderande idén att SSf var till för “all typ av segling som sker i organiserad form” skulle synas lite mer…


Så här mycket skriver man om olika saker.

Jag tycker ju är att jag är en ganska aktiv seglare. Jag kappseglar, både här hemma och internationellt, arrangerar regattor och jobbar med den kommersiella sidan av sporten. Men det finns ingenting här som är riktat mot mig. Jag förstår ju att distrikten och klubbarna är den primära målgruppen, men även de måste ju ha ett värderbjudande till sina medlemmar för att motivera avgiften till SSF?

Om man har visionen ”Svensk segling – tillgänglig för alla”, så måste man ju fråga sig vem alla är. När jag funderar på om jag ingår i målgruppen, så kan vi vara säkra på att tveksamheten är ännu större hos den nyblivna seglarfamiljen eller en tjej som just seglat sin första onsdagssegling i en IF.

SSF vill utvecklas i linje med Riksidrottsförbundets ”Strategi 2025”, och det borde så klart synas i kommunikationen.

Man har ju haft Gymnastikförbundet som inspiration på Träffen, då de växer med 20% om året. Läsaer man deras beskrivning av sin verksamhet så har de en betydligt bredare ansats. Kan det kanske hänga ihop?