Summer Work List 2019

Meckandet tar ju aldrig slut, och det är hundra små saker som skall fixas.

Här är det som sysselsätter mig just nu.

Nu funkar ju både B&G & Expedition mycket bra, men jag har inte riktigt fått ordning på mina MOB-knappar. Jag har ju två vid ratten och en i navstationen (se bilden ovan). Tidigare har jag försökt få dem att trigga MOB-funktionerna i både Expedition och H5000, men det har inte funkat riktigt. Så nu går alla tre till Expedition och så får man trycka separat på Zeus-plottern. Kanske bra med två separata system.

Man löser detta genom något som heter “Expedition event protocol”. Man kortsluter pin 4 och pin 8 (Event 1) på en DB9 seriekontakt (via USB). COM-porten dyker upp under “Instruments” i Expedition, och man anger att det skall vara “Expedition event protocol”. Sätt “Event 1” till MOB.

Expedition event
Uses a serial port to send events to Expedition.

Each serial port may have up to 4 event functions from this list.
MOB
Sync gun
Kill gun
Gun plus 1 min
Gun 5 min
Gun 4 min
Gun 1 min
Set port end
Set starboard end
Previous mark
Next mark

Using a DB9 connector, an event is triggered by briefly connecting
Pin 4 to
Pin 8 : Event 1
Pin 6 : Event 2
Pin 1 : Event 3
Pin 9 : Event 4

Något som verkligen skall funka offshore är toaletten. 9 man i 4 dygn… Så i stället för att byta packningsats fick det bli en helt ny toalett. Enkelt byte.

Nästan lika viktigt som toa är mobilladdning? Skall lösa det på något snyggt sätt för alla ombord…

När man seglar som vi blir det alltid lite småskador. Hade några små gelcoatskador på däck och nedgångstrappan behövde lagas.

Löpande rigg slits ju en del. I år är det dags att byta storfall, primärt spinnfall och tackline. Tidigare har jag kört Liros Racer Pro rakt av, men nu lägger vi på ett par meter Dyneema Grip där linorna sitter i avlastaren. Borde öka livslängden (framförallt där vi har keramiska insatser). Martin på Happy Yachting hjälper oss med detta.

När man byter segel offshore så tar ju winscharna slut :-) Framför allt mellan fockar eller mellan fock och code. Och vi vill ofta skota i lovart på längre halvvindsbogar. Nu har vi provat oss fram till att vi vill ha små brytblock framför winscharna. Det gör att vi enkelt kan köra fockskotet både till lovarts fall- eller fockwinch, och på samma sätt med undanvindsskoten.

Jag har fått en ny vindgivare för test från B&G. Den heter WS710, och kan anslutas antingen via NMEA2000 eller via servern. Man har lagt ganska mycket krut på att förbättra egenskaperna, även om den jag har är helt fantastisk. Återkommer i frågan.

Efter en del soloseglande, så är det också dags att uppdatera/dokumentera settings för autopiloten. Planen är att dokumentera de justeringar jag gör för att bättre förstå de olika funktionerna.

Plus hundra saker till…