Skip to content

5 Comments

  1. Anders
    Dec 20, 2019 @ 17:50

    Låter som ett väldigt bra initiativ!
    Ett bra exempel på seglarskola som arbetar på liknande sätt är Boviks Seglarskola. Alla är välkomna och fokus är på Äventyr, Segling & Gemenskap, snarare än att bli elitseglare.
    http://www.usfvast.se/

    Reply

  2. Sillstryparn
    Dec 21, 2019 @ 21:33

    Hedervärt initiativ från Spårvägen sim, men det finns en baksida:
    Simningen är full av ungdomar som vill klättra i gruppstrukturerna och satsa.
    Om platserna i dessa högre grupper hålls av simmare som har sina kompisar där, men tappat gnistan, stoppas motiverade simmare från avancemang och kanske slutar av denna anledning: Hur man än vänder sig……

    Reply

  3. Andreas
    Dec 22, 2019 @ 08:01

    Kul, men frågan som vi i hockeyn brottandes med var att då börjar föräldrar oxå kräva att utifrån antalet aktiva skall pengarna då gå tillbaka i samma utsträckning till alla grupper. Här framkommer inget som förklarar deras policys osv för detta.

    Spårvägen är väl utifrån elitism, en av de största klubbarna i Sverige.simmare har en enkel packning, baddräkten o glasögon o handduken…det går inte vara många simmare på varje bana om inte alla har ungefär samma nivå. Då stoppar det upp.
    Så det kommer finnas gruppindeöningar, olika förutsättningar osv. Skillnaden är att nu är alla välkomna betala o träna. Men i vilka förhållanden/tider ?

    Mm blir utmanande när GKSS som får väl jämnföras med Spårvägen med seglare hemma o utomlands, skall husera med alla som vill segla på den lilla ytan.

    Sedan lång tid har väl småklubbarna redan satsat på att få seglare överhuvudtaget, och man pratar väldigt lite elitism på deras nivå. De som är/blir duktiga går sedan seglargymnasiet osv.

    Skall kraven på seglargymn då bli enbart betyg? Det är ju oxå en viss typ av elitism, att de som har bra betyg ska få välja. Men det är en väldigt stor annan fråga…

    Blir lite nyfiken om o hur det skulle kunna funka i gkss.
    Tänk alla föräldrar som vill att deras unge bör segla för gkss direkt. Lite som Frölunda i hockeyn…alla kan inte få plats. Hur gör man då utgallringen?
    När börjar den?

    Jag är väldigt nyfiken på mer info. Låter spännande men oxå hur logistiken, gruppindeöningen osv hanteras

    Reply

    • Peter Gustafsson
      Dec 22, 2019 @ 19:19

      Som i alla andra sammanhang så finns det alltid en lösning när man väl har bestämt sig för att saker och ting behöver förändras.

      Man kan ju vända på frågan. Är det vettigt att ha en så stor anläggning som GKSS har, när bara några få procent av medlemmarna är aktiva? Hur skulle det se ut om man ville få 25% (750) av medlemmarna att kappsegla regelbundet? Hur skulle ett bra erbjudande för 200 seglare 18-25 se ut? Hur får man ut 10% av båtarna i hamnen ett par gånger per år?

      Det är ju inte heller så att Sverige genom en snabbt “avsmalnande pyramid” producerar fler OS- eller America’s Cup-stjärnor än nationer som har en bredare syn på vår sport.

      Menar vi allvar med att Svensk Segling skall vara “tillgänglig för alla” eller att GKSS skall vara “ledande klubben inom segling” så måste man nog ha ett erbjudande både för mig som ambitiös breddseglare eller min dotter som vill segla på kul. Eller de seglare

      Tills vi ser konkreta actions är det bara fina ord i en årsredovisning.

      Reply

  4. Samuell
    Dec 23, 2019 @ 11:05

    Kan tipsa om att läsa detta
    https://www.rf.se/RFarbetarmed/Barn-ochungdomsidrott/riktlinjerforbarn-ochungdomsidrott/

    Då barnkonventionen blir lag 1 Januari.

    Som i allt förändringsarbete så handlar det om att förändra attityder, och för barnidrotten bästa lyssna på barnen inte föräldrar.
    Spårvägen är förövrigt likt nästan alla simklubbar i landet baserade på bredd och inte elit med stor del ideell kraft.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.