Lärdomar | Fastnet Race

Detta är del 8 i serien “Vad lär man sig på 10 år?”

Vi seglade ju Fastnet Race 2015, och det var så klart ett jätteprojekt för vårt team. Både att få dit båten, och känns att vi var redo när starten gick. Hela storyn här.

Så klart lärde vi oss massor. Här är de viktigaste sakerna:


Fastnet Race 2015 

Vi visste sedan tidigare att vi som besättning var den svagaste länken. Vi hade haft svårt att prestera på de längre och tuffare racen då vår energi och motivation tog slut. Vi körde slut på besättningen, blev sjösjuka och fick bryta.

Därför blev ett bra vaktschema en av de absolut viktigaste frågorna, och vi kom fram till att köra tre vakter som roterade med tvåtimmarsintervall. Vaktschema2015v11

1. On = ansvar för att driva båten till 100%, med fokus bara på speed och ha koll på behov av eventuella segelbyten ellar andra justeringar. Typiskt är detta en rorsman och en trimmer som kör storen löpande och trimmar om focken när det behövs på kryss, eller trimmar gennakern på undanvind.

2. Standby = man är på däck eller sköter navigation, näring, håller ordning eller gör allt annat som behövs göras. Man är också redo att rycka in om det behövs byta segel eller om någon roll behövs roteras oftare. Men man bör också kunna slappna av efter att ha fokat hårt.

3. Off = innebär sömn i koj under däck. Av med sjöstället och bra sömn på rätt ställe i båten.

Detta kom att funka mycket bra, och precis när man kände att man började tappa fokus så kom det alltid upp nya utvilade personer på däck som kunde köra hårt i ytterligare två timmar. Det kändes som att vi hade blivit ett maskineri, och vi hade kunnat köra ett varv till efter målgång.

Den andra stora lärdomen var att göra sin egen hemläxa. Och inte lite för mycket på lokala “sanningar” eller rock-stars som vet hur det “brukar vara”

Vi lade två dagar på att kartlägga tidvatten, strömmar, kusteffekter och liknande. Då gjorde vi en fiktiv start från startlinje, the Squadron Line, i Cowes då tidvattnet hade samma status som vid vår start på söndagen (det ändras ju lite varje dag). Vi försökte hitta de områden som gav mest medström, och skapa en bild av vad som hände kring uddar och i sund. Det finns ju ganska mycket att läsa i frågan, och vi hade också skaffat oss bra ström-modeller från Tidetech, men vi ville skapa oss en egen bild.

Detta visade sig mycket framgångsrikt då vi hanterade strömmen på ett bättre sätt än många lokala hot-shots, och ledde vår klass vid the Needles. Bra och metodiskt jobb av navigatör/taktiker som gav resultat. 

En bieffekt av dessa träningar var också att vi var vana vid sträckan, och kunde segla mer avslappnat under själva racet.

  

Enjoy the moment!

När man gör så här stora projekt så kan man inte bara fokusera på själja racet. Kanske är det once-in-a-lifetime för några, och då vill man upplava allt runtomkring. Så vi var på plats några dagar innan, och hade ett ganska relaxat program. Kanske finns det de som vill ta med familjen, då måste man få till ett program som passar alla.