Provsegling X4⁶
X-yachts verkar ha koll på att teamet är utan båt. Och att vi inte skulle vara så svårflörtade om de bjöd in oss för en provsegling i Vedbæk.
Och så klart hade de rätt.
Vi har ju sett flera serier från X-yachts för att möte olika kundgrupper; Xp-serien, eller “performance”, för de som vill åt lite sportigare segling och Xc-serien, eller “cruising”, för de som skall segla lite längre.
I praktiken har kanske skillnaden inte varit så stor, och den typiske X-yachtskunden är nog fortfarande ute efter både och? Därför kändes det naturlig när man lanserade XRange. Eller “pure”.
Our new range of contemporary performance cruisers.
Sleek, agile, versatile: The perfect family cruiser
Då blir nya X43, X4⁶ naturliga uppföljare till omåttligt populära X-43 och X-46, som i sin tur var efterföljare till X-412 och X-442.
Detta satte lite grann ramarna för mina förväntningar.

The facts
Båten som vi seglar är nummer 22 och tillhör Ib Kunøe, X-yachts ägare. Han hade tidigare en X43 och det är kul att han seglar de båtar som bäst representerar varvet, snarare än de allra största modellerna. Som en parantes kan man nämna att han har en ambitiös agenda med varvet, där man skall gå från 300 miljoned DKK till 500. Och nyligen köpte man ju HOC för att ge sig in i motorbåtssegmentet.
Båten är i stort sett standard, med Axxon kolfibermast (något ungefär hälften av kunderna väljer), V-Furlerboom i kol och North Sails 3Di med 105% jib. Självslående fock är standard.
Length Overall | 14.08 m |
---|---|
Längd över allt | 13.50 m |
Waterline Length | 12.33 m |
Bredd (max) | 4.27 m |
Djupgående – Djup | 2.50 m |
Air Draft (not including Windex) | 21.65 m |
Ballast – Standard | 4500 kg |
Displacement | 10900 kg |
Motor (Diesel) | 41.9 kW |
Bränsletank | 280 ltr |
Vattentank | 360 ltr |
Vikt är ju alltid en fråga när det gäller nya båtar. X-yachts menar att det dels är byggregler som över tid har drivit upp byggvikterna, men också att dagens båtar innehåller mycket mer extrautrustning. Tittar man på de båtar som är inmätta i ORC så ligger de mellan 11 och 12 ton, vilket är 10% högre än snittet förX-46:orna.
I övrigt så vet man vad man får från X-yachts. När man började producera i Polen så hade man en del kvalitetsproblem (drabbade väl framförallt Xp-38), men nu har man listat ut hur man bäst fördelar arbetet mellan de olika fabrikerna.

The balance
Detta är ett svårt segment. Att leverera en båt som både seglar bra och är en praktisk cruiser är inte helt lätt. Antingen blir båten för stor, tung och tråkig att segla. Eller för livlig, och man måste sitta och köra storskotet hela semestern.
Har man fått ihop det?
Låt oss börja med cruisingaspekten.
Det som direkt slår mig är hur enkel båten är. Man undrar lite om alla linor verkligen är trädda… Däcket är rent och snyggt och det känns som en liten “superyacht” där trenden har gått mot att allt skall vara flush. Detta är ju ganska mycket enklare att göra bra i den här storleken, jämfört med en 40-fotare.
Men jag gillar det.
Jag skulle inte ha något emot att komma in i vilken hamn som helst med den här båten.
Och seglingen blir superenkel. Mer både stor och fock på rulle så hanterar man den enkelt på två. Oavsett om man väljer den självslående focken eller en på 105%, som blir ganska enkel att skota hem.
Interiört så är det som vanligt enkelt, snyggt och danskt. Konventionell layout men bra genomfört. Visst hittar man mer innovation i Frankrike, och mer lackad mahogny på Orust, men för de allra flesta av oss är detta spot on.
Vill man spana in inredningen så tar man en virtuell tur här. Visserligen i storasystern, men inredningen är i stort sett identisk. Jag har också med en snutt i filmen ovan.
Så kryss i rutan för de som vill cruisa i stil med familjen.
Men vad säger den kräsne seglaren?

Precis när vi lämnar bryggan så börjar det regna. Prognosen var att regnet inte skulle komma längre söderut än Kullen, men jag måste erkänna att jag inte gjorde hela hemläxan.
Det positiva är att vinden kommer att öka. Vi har 6-7 m/s när vi hissar på, och under eftermiddagen kommer vi att se 10 m/s i byarna. Med andra ord är det perfekta förhållanden för att känna på den här båten.
Efter att ha rullat ut kan vi skota hem och segla bidevind söderut. Seglen är jättefina, och vi kan göra vårta vanliga justeringar: hårdare i allt 💪😃. Det är två saker som jag kan tipsa varv om inför provsegling:
- Se till att det sitter bra segel på båten.
- Se till att de går att trimma.
Men här är det inga problem. Saker sitter på rätt ställe, är av bra kvalitet och det är enkelt att få det som man vill. Det enda som man skulle kunna klura på är utväxlingen till travarna på storen, men jag inser att denna nog oftast sitter i mitten…

Det krävs lite trim, men plötsligt löper båten iväg. Shorthanded-target enligt ORC är 7.5 knop och det är inte svårt att nå. Sedan rullar det på. Det är ju egentligen det här man är ute efter i en cruiser; att det är lätt att få båten i sitt “groove” och att den sedan löper på utan särskilt mycket ansträngning?
Vi gör ett par slag, och så klart tar det en stund för att accelerera efter slaget. Men med mer segel hade jag behövt passa storen på ett helt annat sätt.

Vi faller av för att segla halvvind med fock ett tag. Här blir det ännu tydligare att man skulle kunna segla långt utan att bli trött. På en sportigare båt, som Blur, så är halvvind i 8-9 m/s jobbigt. På riktigt. Här vill man gå ner och laga middag och utan ansträngning göra 200 distans på ett dygn.
När vi pressar båten så blir den lite tung på rodret, och i vissa byar så behöver man ta i. Vi är osäkra på om detta handlar om obalans, utväxling eller något annat… men hade det varit min båt så hade jag tagit mig en titt på det.
Fick jag välja helt fritt så hade jag också flyttat ratten 10 cm inåt, så att man hade kunnat sitta med den mellan benen. Och kanske hasa fram på däck för att nå storskotet. Nu behöver jag gå upp på däck eller emellan rattarna för att komma fram. Men nu är jag också väldigt petig…
Vi faller lite till och rullar ut coden. Den sitter en liten bit ut på peket och hanteras med en vanlig rulle. Även här är det enkelt att nå target på 9.5 knop, där vi i byarna touchar 10 knop. I dessa vinklar kommer man att äta rejäla distanser på ett bekvämt sätt.

The verdict
Det är helt klart att X-yachts kan sin målgrupp, och att det det här som är deras sweetspot.
Det märks om inte annat på antal båtar man har sålt.
Det kommer alltid att finnas de som vill ha en lättare båt med mer hästkrafter, och de som vill vara mer traditionella, men just i det här fallet så får X-yachts till balansen.
May 10, 2020 @ 15:23
Vad är det för material på däcket? Kan nån förklara varför alla båtar nuförtiden måste ha mörka kanonportar på friborden? Förstår grejen med ljusinsläpp men varför fyrkantiga, kunde ju vara eliptiska t.ex.
May 10, 2020 @ 15:42
Teak-alternativet heter Flexiteek. Jag har ju ingen egentligt behov av trälooken över huvud taget, men det verkar poppis.
May 11, 2020 @ 09:48
Men Flexiteek blir rart når de blir lagt med så brede planker. liker Vindømarin sin deal på flexiteek hvor de deler hvert bord i to… ble veldig fint og så nesten ut som gammelt klassisk teak…
May 11, 2020 @ 07:21
Om man ändå hade råd. Fast man kan ju alltid läsa om andras fina båtar….
May 11, 2020 @ 13:48
En X-båt med Allegro-fönster och fast bord i sittbrunnen trodde man aldrig skulle ske :-) skämtåsido. Kul att varvet tar fram nya båtar för dual-purpose igen. Det verkar populärt med fasta bord och stora (fula) fönster i skrovsidorna och jag antar att det är vad marknaden vill ha – personligen har jag svårt för det tycker det stör både linjer och rörelsemönstret ombord.
May 11, 2020 @ 19:52
Hur funkar det med rullbom? provade ni att reva?
May 11, 2020 @ 20:59
Vi provade inte att reva, men tanken var att man kunde rulla ner det till respektive latta.
Jag har ju seglat med lite olika rullbommar, och det har alltid varit lite struligt.
Detta var första gången det kändes “straight forward”.
May 12, 2020 @ 20:37
Blir frustrerad över att coden sitter så nära focken. På kryssen kan man ju ta bort coden då den sabbar flödet runt focken. Min båt dör fullständigt om coden sitter uppe. På samma sätt tappar coden massor av power av den inrullade focken.
May 12, 2020 @ 20:47
Så klart skall coden bort om man seglar “på riktigt”.
Att ha ett rent flöde vid fockens förlik gör stor skillnad. Att ha rullar på insidan av en större gennaker eller code gör inte alls lika stor skillnad då de inte direkt påverkar flödet över seglen (men skapar turbulens i slotten mellan seglen). Men det är så klart snabbare att ta ner allt som inte bidrar till fart framåt.
Nu ville vi testa bägge seglen på ett par timmar, och X-yachts var snälla och satte upp allt i hamnen😃
Arcona 465 Carbon | testsegling - BLUR
Nov 10, 2020 @ 21:00
[…] naturlig jämförelse är så klart X4⁶ som vi provseglade i Danmark i våras. Den båten visar sig i DH väga 12,35 ton, vilket är 30% mer än Blådåren […]