Provsegling X4⁶

X-yachts verkar ha koll på att teamet är utan båt. Och att vi inte skulle vara så svårflörtade om de bjöd in oss för en provsegling i Vedbæk.

Och så klart hade de rätt.

Vi har ju sett flera serier från X-yachts för att möte olika kundgrupper; Xp-serien, eller “performance”, för de som vill åt lite sportigare segling och Xc-serien, eller “cruising”, för de som skall segla lite längre.

I praktiken har kanske skillnaden inte varit så stor, och den typiske X-yachtskunden är nog fortfarande ute efter både och? Därför kändes det naturlig när man lanserade XRange. Eller “pure”.

Our new range of contemporary performance cruisers.
Sleek, agile, versatile: The perfect family cruiser

Då blir nya X43, X4⁶ naturliga uppföljare till omåttligt populära X-43 och X-46, som i sin tur var efterföljare till X-412 och X-442.

Detta satte lite grann ramarna för mina förväntningar.

The facts

Båten som vi seglar är nummer 22 och tillhör Ib Kunøe, X-yachts ägare. Han hade tidigare en X43 och det är kul att han seglar de båtar som bäst representerar varvet, snarare än de allra största modellerna. Som en parantes kan man nämna att han har en ambitiös agenda med varvet, där man skall gå från 300 miljoned DKK till 500. Och nyligen köpte man ju HOC för att ge sig in i motorbåtssegmentet.

Båten är i stort sett standard, med Axxon kolfibermast (något ungefär hälften av kunderna väljer), V-Furlerboom i kol och North Sails 3Di med 105% jib. Självslående fock är standard.

Length Overall14.08 m
Längd över allt13.50 m
Waterline Length12.33 m
Bredd (max)4.27 m
Djupgående – Djup2.50 m
Air Draft (not including Windex)21.65 m
Ballast – Standard4500 kg
Displacement10900 kg
Motor (Diesel)41.9 kW
Bränsletank280 ltr
Vattentank360 ltr

Här finns X-yachts spec.

Vikt är ju alltid en fråga när det gäller nya båtar. X-yachts menar att det dels är byggregler som över tid har drivit upp byggvikterna, men också att dagens båtar innehåller mycket mer extrautrustning. Tittar man på de båtar som är inmätta i ORC så ligger de mellan 11 och 12 ton, vilket är 10% högre än snittet förX-46:orna.

I övrigt så vet man vad man får från X-yachts. När man började producera i Polen så hade man en del kvalitetsproblem (drabbade väl framförallt Xp-38), men nu har man listat ut hur man bäst fördelar arbetet mellan de olika fabrikerna.

The balance

Detta är ett svårt segment. Att leverera en båt som både seglar bra och är en praktisk cruiser är inte helt lätt. Antingen blir båten för stor, tung och tråkig att segla. Eller för livlig, och man måste sitta och köra storskotet hela semestern.

Har man fått ihop det?

Låt oss börja med cruisingaspekten.

Det som direkt slår mig är hur enkel båten är. Man undrar lite om alla linor verkligen är trädda… Däcket är rent och snyggt och det känns som en liten “superyacht” där trenden har gått mot att allt skall vara flush. Detta är ju ganska mycket enklare att göra bra i den här storleken, jämfört med en 40-fotare.

Men jag gillar det.

Jag skulle inte ha något emot att komma in i vilken hamn som helst med den här båten.

Och seglingen blir superenkel. Mer både stor och fock på rulle så hanterar man den enkelt på två. Oavsett om man väljer den självslående focken eller en på 105%, som blir ganska enkel att skota hem.

Interiört så är det som vanligt enkelt, snyggt och danskt. Konventionell layout men bra genomfört. Visst hittar man mer innovation i Frankrike, och mer lackad mahogny på Orust, men för de allra flesta av oss är detta spot on.

Vill man spana in inredningen så tar man en virtuell tur här. Visserligen i storasystern, men inredningen är i stort sett identisk. Jag har också med en snutt i filmen ovan.

Så kryss i rutan för de som vill cruisa i stil med familjen.

Men vad säger den kräsne seglaren?

Precis när vi lämnar bryggan så börjar det regna. Prognosen var att regnet inte skulle komma längre söderut än Kullen, men jag måste erkänna att jag inte gjorde hela hemläxan.

Det positiva är att vinden kommer att öka. Vi har 6-7 m/s när vi hissar på, och under eftermiddagen kommer vi att se 10 m/s i byarna. Med andra ord är det perfekta förhållanden för att känna på den här båten.

Efter att ha rullat ut kan vi skota hem och segla bidevind söderut. Seglen är jättefina, och vi kan göra vårta vanliga justeringar: hårdare i allt 💪😃. Det är två saker som jag kan tipsa varv om inför provsegling:

  1. Se till att det sitter bra segel på båten.
  2. Se till att de går att trimma.

Men här är det inga problem. Saker sitter på rätt ställe, är av bra kvalitet och det är enkelt att få det som man vill. Det enda som man skulle kunna klura på är utväxlingen till travarna på storen, men jag inser att denna nog oftast sitter i mitten…

Det krävs lite trim, men plötsligt löper båten iväg. Shorthanded-target enligt ORC är 7.5 knop och det är inte svårt att nå. Sedan rullar det på. Det är ju egentligen det här man är ute efter i en cruiser; att det är lätt att få båten i sitt “groove” och att den sedan löper på utan särskilt mycket ansträngning?

Vi gör ett par slag, och så klart tar det en stund för att accelerera efter slaget. Men med mer segel hade jag behövt passa storen på ett helt annat sätt.

Vi faller av för att segla halvvind med fock ett tag. Här blir det ännu tydligare att man skulle kunna segla långt utan att bli trött. På en sportigare båt, som Blur, så är halvvind i 8-9 m/s jobbigt. På riktigt. Här vill man gå ner och laga middag och utan ansträngning göra 200 distans på ett dygn.

När vi pressar båten så blir den lite tung på rodret, och i vissa byar så behöver man ta i. Vi är osäkra på om detta handlar om obalans, utväxling eller något annat… men hade det varit min båt så hade jag tagit mig en titt på det.

Fick jag välja helt fritt så hade jag också flyttat ratten 10 cm inåt, så att man hade kunnat sitta med den mellan benen. Och kanske hasa fram på däck för att nå storskotet. Nu behöver jag gå upp på däck eller emellan rattarna för att komma fram. Men nu är jag också väldigt petig…

Vi faller lite till och rullar ut coden. Den sitter en liten bit ut på peket och hanteras med en vanlig rulle. Även här är det enkelt att nå target på 9.5 knop, där vi i byarna touchar 10 knop. I dessa vinklar kommer man att äta rejäla distanser på ett bekvämt sätt.

The verdict

Det är helt klart att X-yachts kan sin målgrupp, och att det det här som är deras sweetspot.

Det märks om inte annat på antal båtar man har sålt.

Det kommer alltid att finnas de som vill ha en lättare båt med mer hästkrafter, och de som vill vara mer traditionella, men just i det här fallet så får X-yachts till balansen.