Code 0 vs jib 0?
Saker som man kan ligga vaken och fundera på så här års; vad är egentligen en optimal segelgarderob? Framförallt på fockbåtar som behöver lite extra tryck när man faller av och vill sträcka ut i lite lättare väder.
Och alternativen blir allt fler; från en Jib 0 (stor fock som halsas på peket) via jib-top (en djupare variant med högt skothorn) till olika storlekar och bredder på coder.
Här är veckans läsarfråga:
Hej Peter!
Har med intresse läst vad du skrivit om J0 vs Code 0.
Jag har en RM 1050 som ju är en lite annorlunda båt än din.
Den är relativt trög i lättvind med all sin våta yta (dessutom med två kölar).
Båten används mest för cruising, men jag tycker om känslan när den går som bäst 😃
Årets MSC var perfekt för båten då den är styv och jag mestadels hade 260 ltr (färskvatten) i lovart.
Jag har samma utgångspunkt som du hade, att få bättre fart på bidevind i lätt vind. Min båt ”dör” under ca 4,5 m/s på kryss.
Står i valet och kvalet mellan en Code 0 alt J0.
Båten har ju en skojig ”katedral”-rigg där det finns möjlighet att skota mellan toppvanten och undervanten.
J0 är, som du skriver, ett dyrt segel, om det ska hålla formen.
Vad tänker du gör mest nytta?
Mest yta för att kränga ner båten (Code 0), alt J0 för bättre höjdtagningsförmåga och ca 25-30% mer yta än kryssfocken?
Jag har en ”Code 2” 65 m2 (typisk fransk design) i dacron som funkar bra på halvvind och till 120 TWA. Gennaker på 100 m2. I övrigt stor från North 3di 760 (en begagnad som är cruising-konverterad med fullattor) samt fock från UK, X-drive-carbon.
Tack för allt intressant och kul material från Blur!
Oct 19, 2020 @ 01:18
Lite funderingar runt jib 0 och code 0.
Frågan ovan gällde cruising då blir det enklare, så stort code 0 som det är möjligt att skota innanför toppvanten, eftersom båten är styv samt ngt tung driven (dubbla kölar stor skrovbredd).
Vilket stärks av att båten dör under 4,5 m/s trots en relativt stor fock 35 kvm ?
Samt det finns redan en Code 2.
Det finns uppgifter om 27,8 kvm samt 38 kvm storsegel ?
På bilden ovan ser det ut som ett akterstag gissar därför att båten har det mindre storseglet ?
Vilket i så fall kan bidra till att den är död i lätta vindar under 4,5 m/s ?
Peket är ngt kort vilket tillsammans med övre spridaren begränsar ytan på en code 0.
För racing vill man få ut så mycket fart som möjligt med så lågt mätetal som möjligt samt antalet i besättningen spelar in i avgörandet ser det antagligen annorlunda ut ?
Oct 19, 2020 @ 11:06
Egentligen är detta en ickefråga då problemställningen är kryss och då fungerar inte C0.
Tullar man nu lite på “kryss” så kan förstås en C0 (nerskalad så att den går in under toppvantet) fungera, inte minst med den roliga riggen RM 1050 har!!
Oavsett val så bör man välja dyra material tyvärr; det blir “ladd i grejorna”
Oct 23, 2020 @ 13:11
Hej Pelle och alla andra som kommit med nyttiga synpunkter!
Tänker att du är ngt på spåret då det inte riktigt blir en Jib0 pga det ngt korta peket och heller inte en Code0 att skota utanför toppvanten (med dess mkt breda spridare).
Ett segel att skota mellan toppvant och undervant blir förmodligen mer lik en G1 i form och funktion. Tänker att ett sådant segel bör ge lite mer hk på kryss, bättre tryck när man faller av ett tiotal grader samt möjlighet till skotning utanför toppvant när det öppnar upp, även vid lite tryck i vinden. Hanterbarheten med rulle är ju bra SH oavsett cruising/race (förutom vid slag, fast en G1 är ju inte helt enkelt SH med en kutterriggad båt i a f :-)
För mig handlar det mer om att slippa starta motor och njuta av segling så länge det går.
Men, återkommer gärna till MSC med verktyg också för lättare vindar!
Oct 26, 2020 @ 07:59
Hej Mats, tittade nu lite mer noggrant på bilden och ser att peket är ordentligt stagat plus att det finns gott om plats att få en ganska rejäl “G1” mellan vanten! Du slipper lattor bla!!
Nu landar allt i en viktig sak; hur löser du förliksspänningen? Två vägar att gå, antingen ett rejält fall och/eller utväxlat eller så tittar man på det senaste som kommit från dom etablerade segelmakarna; North kallar det Helix osv. Principen är enkel; första delen av seglet (förliket + lite till) är så pass starkt att det i sig agerar förstag, har man den på rulle finns det inget insytt stag. Fördelen med detta är att man inte behöver att lika mycket ladd i fallet; seglet står där ändå!!
Oct 19, 2020 @ 22:24
Är det höjdtagning du vill vässa eller är det lättvindskryss generellt?
SJälv seglar jag en något underriggad Sun Fast 40.3 med kryssfock (sålt genuan för att ha lättskotat) och till detta en code0 sydd med form som en lätt genua (halvbredd050% av underlik) i duk så stark att seglet håller så länge båten bär (CZ60). För mig är det en optimal kombo.
Du skriver att din båt är styv. Det talar väl också för att öka på ytan… och svårt se hur mycket du missar i höjdtagning med en bra code0? Lockas bara inte att göra den i för tunn duk eller i djupare form… Mitt J-mått är 422 och underlik 804… så har du nån referens…
Ska erkänna att min segelgarderob är optimerad för skojig cruising-segling med liten eller lat besättning! Men den känns lika rätt på SH-race..
Oct 20, 2020 @ 11:04
Du är inte ensam om dessa funderingar…lättvind är svårt.
Om man nu (som ev medelgod seglare) seglar sin tunga 35-ish fots fockbåt på cruising, SH-race på kryss/läns och rundbana och kryddar med solorace, så kom jag fram till att rullfock ändå är bra som grund. Softhanks och horisontella lattor förstås bättre när focken väl är uppe, men säker hantering med spinnsätt/nertag på SH race med korta banor och även solo är så mkt lättare med rulle. Men i lättvind 1-3 m/s eller så, alltför vanligt detta år, är vanliga mellanfocken inte tillräcklig och code 0 inget bra för kryss som utretts här tidigare (Jimmy H).
Jib 0, då?
Fint segel, men solo är väl slagen inte så kul.
Inga problem att ta ner en Jib 0-rulle om vinden ökar så vanliga focken ska dra effektivt.
Däremot kanske inte så bra för race att ha decimetertjock inrullad fock på lovartsidan bakom Jib 0 i lättvinden? Då hamnar man i att mellanfocken ändå måste tas ner och hanteras i lättvinden.
Jag kom ihop med segelmakaren fram till att maxad lättvindsfock ändå var rätt i mitt fall. Man får satsa rätt på morgonen för dagsrace eller ta besväret att skifta inkl vertikala lattor under långt race.
Ev i kunde man tänkt i kombo med revbarhet, men lurigt att seglet gärna hänger tungt i 1-2 m/s och revförstärkningen inte är bra då. Bra duk desto viktigare så att seglet inte skadas om man måste hänga i en stund med mer vind.
Får se till våren om strategin var rätt :-)
/Mats
Oct 22, 2020 @ 08:37
Lite “off topic” men kan inte låta bli att ställa frågan när jag ser RM1050 som på sätt och vis är en däcksalongbåt, men ändå inte riktigt har fördelarna…Dubbelköl tilltalar inte heller.
Är det nån som kan tipsa om en båt med följande egenskaper:
Välseglande prestandabåt (ej Nauticat, Egeyat, Nordship o liknande)
DÄCKSALONG med upphöjd sittplats. Sitter man vid matbordet i salongen skall man ha utsikt runt om! Känns jättetråkigt att sitta i källaren och jag vill slippa krångliga sittbrunnskapell. Dessutom kan det vara väldigt lyxigt att kunna gå in och värma sig under seglingen och ändå ha uppsikt framåt.
Storleken skall vara ca 10 meter. (40 fotare och uppåt finns det några stycken att välja på).
Oct 24, 2020 @ 09:44
Kanske marknaden inte har varit mogen för sportiga däcksalongs båtar ?
Finns kanske några one off av tex van de stadt ?
Det närmaste kanske är Slotta 34 cc:
http://jachty-zaglowe.pl/slotta-34-cc.html
Bild på kölen från den större 38 cc antar att 34:an har liknande köl och roder?
38:an byggdes både med hög och låg sittgrupp i salongen.
https://www.devalk.nl/en/yachtbrokerage/203507/SLOTTA-38-CCS.html
Elan GT5 är för stor, tillräcklig sportig?
Den och Moody 41 ds är hyfsat snygga designer?
Ett alternativ kunde vara Mojito 1088 och 8.88 om salongskojerna monterades lite högre?
Vore kul med en överbyggnad typ Elan Gt5 på Diva 34 SC skrovet, något för Bernt L.?
Oct 24, 2020 @ 10:22
Marknaden finns säkert, men det är ju fysiskt omöjligt 😃
Inte ens på GT5 försöker man använda utrymmet, då man vet att det skulle bli trångt. Och Slotta ger väl knappast någon vill-ha-känsla?
Bästa exemplet hittills tycker jag är Farr Pilot House, men då krävdes det 50 fot för att få middagsbord med utsikt i en båt som seglade riktgt bra.
Oct 26, 2020 @ 11:25
Håller med det fysiska utgör en begränsning på hur liten en välseglande båt kan göras med en fungerande däckssalong innehållande hög sittgrupp, styrplats och kök med sikt utåt tror måtten ligger mycket nära 9.90×4.40?
Om man bortser utseendet, utförandet(mtrl val&design)och segling så är Sirius 310 ds mycket nära minimåtten med 9.30×3.38
https://www.youtube.com/watch?v=7kyY2caUIEw
Nauticat 32 med måtten 9.80×3.24 valde att flytta ned köksdelen för att skapa rymd i salongen.
https://www.youtube.com/watch?v=tQ73853WsCg
Bernt Lindqvist designade en snygg däcksalong 41 fotare, fanns med i båttidskrifter 1992, lågkonjukturen satte antagligen stopp för den ?
En Diva 34 SC kortad till 9.99×4.48 kunde vara en mycket bra utgång för en välseglande däckssalong då båten seglar riktigt bra SRS 1,06 om båtlängd och segling prioriteras ?
Ett annat alternativ kunde vara en liten performance inriktad catamaran ?
Catamaraner är också begränsade till fysiska mått blir därför runt 40 fot för att få ståhöjd i salongen.
Men om man flyttar köket till skrovet och accepterar en salong utan ståhöjd kan man rent fysiskt få plats i en 33 fotare.
Den storleken på Catamaran blir mycket mer hanterlig och ger mer fart vid segling ?
Jmf. Raku 32:
Jmf Dazcat 1095:
https://www.raku32.com/raku32-cruising/
https://se.yachtworld.com/baatar/2020/dazcat-1095-3168697/
Oct 28, 2020 @ 11:35
Meningen jag egentligen ville kommentera med att jag inte håller med var “Marknaden finns säkert, men det är ju fysiskt omöjligt 😃”. . Kommentaren hamnade fel…Beklagar om du känner dig förolämpad och därför drar till med badbollar osv…
Jag inser att det inte går att kasta ur sig en fråga hur som helst. I en så här konservativ miljö, ifrågasätts då själva frågan…
Oct 26, 2020 @ 17:01
Håller inte med… En 30-fotare är en 30-fotare och då måste man acceptera att det blir ett annat utrymme än i en 50-fotare. Det är bara själva sittplatsen med salongsbord som behöver vara upphöjd. Jag tror även att man skall placera sittplatsen längre akterut än vad man gör i t.ex. Mojito för att ta vara på ruffens höjd och bredd. Kanske kan man även acceptera att man tar en del av utrymmet i sittbrunnen. Man seglar ju ändå oftast SH…
Eftersom det inte finns någon bra båt att ta som exempel är det svårt att förklara och man blir lätt missförstådd, men dispositionen i Egeyat 30 tycker jag visar att det går. https://www.egeyat.com/eng/30ds.html.
Att man sen har haft ett helt annat fokus när det gäller seglingsegenskaper, har nog mer att göra med traditioner än fysiska begränsningar… Tänk liknande längd bredd, men 1,5 ton lättare, 2 meter köl och mkt segel.
Oct 27, 2020 @ 14:57
Fast nu var utgången en välseglande 10meters båt (kanske underförstått vara fungerande för en familj på fyra pers) enmansbåt fanns inte med i frågan ovan ?
Montera en transparent badboll på en optimistjolle och kalla den för däckssalong :-)
Sätt bollen på en Laser jolle så blev den välseglande ?
Oct 26, 2020 @ 14:30
Låg bredvid en Schweizisk (!) Sirius 35 för ngt år sedan. Mycket välgjord och klart obillig, men det ryckte inte riktigt i vill-ha-tarmen ändå…kändes ihoptryckt, det hela.
http://www.sirius-werft.de/wpsirius/en/yachten/35ds/
/Mats
Oct 26, 2020 @ 10:26
Detta låter som flerskrov… medveten om att det inte är målet. Kölbåt som seglar väl och har riktigt däckssalon verkar svårt under 10 m, som andra är inne på.
Oct 23, 2020 @ 09:27
Jag tror det fiunns en anledning till att du inte kan hitta en välseglande däckssalongsbåt poå 10 meter. Du får välja två av de tre egenskaperna 😃
Det är ju två olika koncept. På de franska båtarna är man i däckssalongen vid segling. Dvs navplats & pentry ligger högt. På cruisingbåtarna skall man sitta i däckssalongen i hamn och äta middag.
Min uppfattning är att bra däckssalongsbåtar är från 45 fot och uppåt.
Oct 30, 2020 @ 13:49
Det här är vad vi som har en RM kallar “RM-view” :-)
(Skagens rev nordvart en fin sommardag)
Oct 23, 2020 @ 10:34
Detta tror jag kommer att bli en väldigt trevlig båt.
https://heymanyachts.com/news/2020/06/02/pph-41-moving-closer/
Oct 23, 2020 @ 11:21
Däckssalongs båt som antagligen seglar ok.
306 graders vy om frukosten intas från navigationsplatsen.
https://www.yachtingworld.com/reviews/boat-tests/bente-39-boat-test-german-yacht
Oct 23, 2020 @ 13:28
Två bra exempel på varför det är svårt i en 40-fotare?
Gabriels båt är ju perfekt för en gentleman som vill glida omkring i skärgården, men kanske inget man seglar Bohusracet i 12 m/s med?
På Benten får jag fart och en fantastisk navplats, men måste äta middag i “källaren”.
Oct 23, 2020 @ 11:28
Min erfarenhet från JibZero är att när jag sedermera köpte en mer uttalad lättvindsfock (lite större, lite lättare och lite bukigare) så försvann behovet av JibZero. Vettigast, om man inte är uttalad tävlingsseglare som skall täcka varenda vit fläck för vindvinkel-vindstyrka, vore den nog som segel mellan en självslående tung fock och en gennaker. Då får man lättvinds-kryss-möjligheterna och halvvinden ner till att gennakern tar över.
Oct 23, 2020 @ 20:13
Som vi konstaterat ovan så är det inte helt lätt.
Som jag tänker så har vi en ga ska stor lucka i lätt vind från TWA 90 då code 2 funkar fint. det är i stort sett 180 grader av “horisonten” som skall hanteras. Med breda spridare och en rilktigt plan code 0 kanske jag täcker registret TWA 70-90. Dvs 20 grader på varje bog. Kvar blir 140 grader (från TWA 70 på ena bogen till samma riktning på andra).
Känns som ett dyrt segel med litet register?
Hade man inte haft en code 2 utan bara en gennaker så hade det sett lite annorlunda ut.
Ett lite mindre segel som kan skotas lite tajtare, man kan ju kalla det Jib 0, skulle definitivt få mer användning, framförallt om man vill segla lite längre när vinden mojnar.
En tyngre båt kräver bättre material, framförallt om jag upptäcker hur kul det är att ha seglet uppe när det blåser 5 m/s. Jag funderar dock på om det finns en variant som kan skotas som en fock, men kanske inte räcker att kryssa med.
Att kunna gå fort på TWA 60 i lätt vind är helt ok? Framförallt om man seglar på havet eller cruisar och “bara” behöver ta sig i någorlunda rätt riktning” jämfört med att ligga helt still. Då kanske man skulle kunna komma undan med ett lite billigare material? Framförallt om ytan blir mindre än en code.
Svåra bedömningar. Men jag hade antagligen försökt få till ett bra segel för TWA 60 i 0-4 m/s och vara noga med att rulla in det i tid.
Med ett extra skothorn för reaching skulle det också göra nytta på TWA 70-90 i lite mer vind.
Oct 24, 2020 @ 06:02
Lite medskyldig till Mats båtval. Själva har vi gått till nästa generation, RM1060. Hqr i alla år letat vettiga däcksalongbåtar. Närmast kom nog vår Olsen 38P från 1995. Mycket före sin tid. Bara 10 byggda. Tyvärr brann den invändigt.
Alla båtar kompromisser, dubbla kölarna ger ju enbart 160cm djupgående normalt men helt vertikal köl med ca 180cm på kryss. Sen skall ju båtar ha plats för dinge på häcken, stuv för cyklar m.m. m.m.
Som Peter är inne på är dock problemet på däcksalongbåtar under 40 fot att sittgruppen med utsikt blir väldigt liten eftersom man inte kan sitta under däcket som på vanliga båtar, samt pentryt ofta nere i fören och hur roligt är det att stå där och kocka och diska utan utsikt..ö
Oct 25, 2020 @ 21:00
Sirius 310 er vel et ganske godt forsøg ?
Sejler sikkert ikke som en Farr 50-fotare, men endda ?
Nov 1, 2020 @ 20:57
Vi letade ds i 3 år.
Ville ha kvar många egenskaper som var positiva på HP1030.
Men med 360graders sikt vid matlagning,ätande,navigerande.
Längre säsong.
Vi pratade med Bente yachs om att göra Bente 39 till en ds. De var inte så intresserade.
Men Elliott har alltid tillverkat snygga båtar så när en av dessa var till salu var det klart.
Snabb så vi är nöjda, epoxi o kevlar i skrov. Generator , watermaker, ankare o kätting (450kg) stora tankar gör att den blir lite tung. Men
Vi hoppas med nya litiumbatterier o nytt segelställ blir den lite piggare.
Vi har fockbåt o beställde en Code 0/1 i laminat, så blir luckan tilltäppt i öppnare vindar o lätta förhållanden.
Trotts vi är i 2020 så designas många båtar med kantig överbygge.
Det faller oss inte helt i smaken.
Jag håller med Peter att bra DS hamnar bortåt 50 fot.
Mvh Andreas i Elliott Tourer
Nov 3, 2020 @ 08:44
jag ser att det blivit 3 st inlägg och Peter du kan ta bort 2 av dem….det tog alltså 2 dygn att få dem att synas. Beklagar detta.
Vet inte vad som var orsaken…men det brukade vara snabbare förr…
Nov 3, 2020 @ 11:08
Tjena. I den senaste stora uppgraderingen så verkar cache-inställningarna ha ändrats, så nytt content syns inte alltid när det kommer. Skumt. Felsökning pågår.
Nov 3, 2020 @ 18:14
Bente 39 finns, något längre än 10m men cool.
https://www.youtube.com/watch?v=TQ-S_uufnms
Nov 5, 2020 @ 11:04
Finns bara 2 stycken. Demoex och en såld. Massor med problem med den sålda. Bente 39 var spiken i kistan för Bente. Märket såldes till nån företag på bodensjön. Bente 24 produceras, bente 29 kommer kanske. Men det 39an är inställt. För krångligt, för dyrt.
Synd, tycker att 39an ser bra ut. Ingen racer men säkert en trevligt långfärdscruiser. Och billigare än jämförbara JPK.
//Fabian
Nov 5, 2020 @ 11:28
Precis så blev resonemanget till slut. Det blir en jib0 från Albatross.
Seglet blir väl mer likt en lättvindsfock på maxmått, då båten har masthead och ett kort peke. Jag väljer att ha den på rulle på peket, då det är för krångligt att ta ner befintlig rullfock med vertikala lattor själv. Då kommer seglet också mer till användning, lätt är kul.
Återkommer såklart med en utvärdering. Taggad! Det är alltid kul med nya segel :-)
Nov 5, 2020 @ 15:32
Kul Mats! När du säger J0 menar du då ett segel med vertikala lattor och inget överlapp?
Material i J0?
Nov 11, 2020 @ 15:45
Inga lattor, ingen uv-duk, så lätt som möjligt. CZ30 laminatduk, ngt överlapp för att maximera ytan som kommer att hamna på ca 25% större (får inte plats med större segel än så). Kommer att skotas på befintliga skenor, alt med sugga för öppnare vinklar.
Om den kommer att göra jobbet återstår att se, jag tror det blir skillnad.
Återkommer som sagt när ljuset är tillbaka :-)
Nov 8, 2020 @ 02:07
Med förstaget nästan i topp och kort peke, hur stor blir en J0 40 kvm ?
Stämmer info om fockens yta på 35 kvm blir det 14% ökning, i läsarfrågan ovan nämns 25 till 30 % som ett mål?
30% blir 10,5 kvm extra är båten tungdriven och har mycket stabilitet gör 10 kvm önskad skillnad ?
Nov 8, 2020 @ 10:51
Jag tror att shape är en stor fakttor också, jämfört med en rullfock som skall klara allt från lättvind till 15 m/s.