Skip to content

6 Comments

 1. freddan
  Aug 13, 2021 @ 14:31

  Vad är det för vitt konstigt segel som SWE 10070 har? Ser ut som en fock satt på en spinnbom???

  Reply

 2. Magnus W
  Aug 13, 2021 @ 18:42

  Klyvare, hiss eller diss? Jag är ju part i målet men det har visat sig vara ett förvånansvärt effektivt segel. Syftet är att fylla en lucka i lättvind mellan TWA 70-115. Farr 30 har ju redan både topp och fraktionshissade gennackrar men samtidigt är båten så vek att det inte går att nyttja dem i branta vinklar, särskilt inte shorthand. Idén från Lundh Sails är att utnyttja den befintliga focken för att fylla spalten och eftersom vi inte har ett långt peke är tanken att nyttja topphissning och spinnbommen för att skapa distans till focken. Seglet gör också toppen på storen effektivare och vi kan skota den hårdare och lasta upp båten utan att stalla storen helt. Mer segel längre fram gör att rodret blir ganska balanserat ändå. Enkelt och billigt segel som inte kräver någon extra utrustning. Dessutom är det kul att lära sig något nytt. Inte minst besättningen får en del att tänka på vid byte till spinnacker. Prata med Rasmus Lundh om du vill veta mer.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 13, 2021 @ 20:58

   Det är väl fortfarande upp till bevis om det lönar sig eller inte.

   Vi har ju sett några varianter på “flying jibs” (framförallt från de segelmakare som inte gör “cableless”-coder) men när man tittar på båtar som placerar sig så verkar det fortfarande vara code som gäller.

   Men det ser festligt ut.

   Har du koll på hur mycket det påverkade mätetalet?

   Reply

   • Magnus W
    Aug 14, 2021 @ 09:49

    Bevis återstår så klart, men vi gör en halv knop extra (10%) i de vinklar den är tänkt för och mätetalet påverkas inte alls, så beviskraven är låga ;). Shorthand kostar den 0,002. Vet inte varför det blir så, mer segel brukar ju ge mer nytta med mer vikt på kanten, men jag killgissar bara.

    Reply

  • Jonas Dyberg
   Aug 13, 2021 @ 23:02

   Psyka oss konkurrenter lyckas ni med helt klart… ;)
   Riktigt skoj med nya koncept!! :)

   Reply

 3. Dan
  Aug 14, 2021 @ 14:03

  Kul läsning! Och jäkligt bra seglat (utom tävlan) med tanke på att ni knappt seglat den innan racet. Sedan är det dessutom en vinst i sig att sonen hängde med.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.