Sweet… Aspect 40

Aspect 40
Vi var säkert några som i samband med Gotland Runt undrade vad Aspect 40 var för något. Här har vi svaret. Onekligen lite kul proportioner: 12.00 x 3.20 x 2.00 m, 4200 kg, 85 m² krysställ och 132 m² gennaker.

Aspect 40 hade sin jungfrusegling på fredagen före Gotland Runt så vi är naturligtvis också väldigt nöjda med insatsen. Tyvärr fastnade ett gennakerfall strax före Knolls Grund i masttoppen och vi hade en kille, Johan Säwensten, sittande högst upp under en knapp halvtimme för att manuellt lossa gennakern och arrangera för ett nytt fallsystem med band och lösblock. Det i kombination med en inte perfekt genomförd kryss upp till Visby direkt efteråt gjorde att vi tappade ledningen. Med tanke på att vi inte tidigare seglat tillsammans och att båten var helt ny är vi ändå mer än nöjda. De 361 sjömilen avverkade vi på 53 timmar i en helt nybakad och oprövad fyrtiofots segelbåt. Besättning ombord var proffsseglarna Martin Angsell (rorsman), Per Johansson och Johan Säwensten samt Rolf Tannergård (Skeppare), Mats Feldtmann (Navigatör), Christer Holgersson och Håkan Karlsson.

Idén bakom Aspect 40 är att återuppväcka den traditionella skandinaviska båttraditionen i modern tappning. En segelbåt som prioriterar segling i högre grad än de båtar som är vanligast på marknaden just nu. Aspect 40 är därför relativt smal med sina 3,2 meter, har liten våt yta och lågt deplacement på ca 4300 kg, och samtidigt god förmåga att bära segel. Vi har lagt stor möda på att hydrodynamiskt optimera undervattenskroppen och på att använt moderna byggmetoder med kevlar- och kolfibersandwich. Samtidigt har vi försökt åstadkomma en snygg båt med tilltalande formspråk och inredning. Båten visade sig under Gotland Runt vara bra allround, enastående i lätta vindar och halvplanar lätt vid undanvindssegling. Under bidevindsegling från Visby till Alma i ca 8 sekundmeter snittade vi 8-8,5 knop vilket även det känns som godkänt.

Första båten saknar ännu ventiler på ruffsidorna och en del andra saker innan den är färdig, vilket framgår av de bifogade bilderna. Nu när första båten testats och visat sig så välseglande och rolig planerar vi nu för en kommande serieproduktion. Det är redan klart att minst tre båtar kommer att byggas under året. Om tillräckligt intresse finns funderar vi också på en entypsklass. Mer information om framtida planer kommer efter sommaren men redan nu går det bra att ställa frågor och anmäla intresse på mats.feldtmann@aspect40.se.

Aspect 40

Aspect 40

Aspect 40

4 Comments

 1. David Aug 12, 2007 Reply

  Jag var klart imponerad av Aspecens fart under GR.
  Hade nöjet (?) att bli ifatthunnen och omseglad i den lätta vinden ner mot Hoburgen.
  Ett par designdetaljer skulle dock må bra av en övesyn tycker jag.
  Peket är måhända en prototyp. Nog borde man kunna bygga en lite snyggare modell?
  I mina ögon är det snyggare med en påtaglig knäck där för möter botten. Idag vandrar mina tankar år Sveakryssare, Muränor etc.

  Kul med nya och båtar som inte liknar alla andra!
  Lycka till med tillverkningen.

 2. Tobbe Aug 13, 2007 Reply

  Hej Peter, kul att du uppmärksammar Aspecten.
  Grundidén att bygga en modern skärgårdskryssare tycker jag är riktigt kul. Med tanke på att alla nya segelbåtar mer eller mindre är stöpta i samma “bussform” , inte J då förståss, så känns det extra spännade med lite nya grepp. Att de sedan inte gör avkall på material och innovativa lösningar gör ju inte saken sämre precis.
  Det är bara att önska dem lycka till med satsningen!

  Tobbe

 3. Håkan Aug 13, 2007 Reply

  Snygg båt! :-)
  Vad kostar en sån tro?
  Lys?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.