Vendee Globe | starten

Många har förberett sig i fyra år för just den här dagen. För andra så är det en dröm som går i uppfyllelse. Har man tur så väntar 90 dagar av stenhård fight runt jorden. Har man lite mindre tur kan det vara slut i eftermiddag eller om en månad i södra oceanen.

vendeestart-2.jpg
Man förstår att det är ett känslomässigt avsked från familj, supportrar och shore-team, men alla är ändå angelägna att komma iväg. Båtarna paraderar ut genom den smala hamnen, där supportrar fyller kajer och pirar på bägge sidor.

vendeestart-4.jpg
Man tror att det på startdagen var över 300.000 personer i land, 15.000 på havet, över 1.200 mediapersoner och ytterligare 120.000 uppkopplade på websajten!

Folk sjunger, skanderar sina idolers namn (vilken upplevelse för Samantha Davis när 10.000 fans skriker “Sam! Sam! Sam!”). Det är bengaliska eldar, tutor och flaggor. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jo förresten, när Milan tog emot Inter på San Siro inför 85.000 tokiga italienare. Men inom segelsporten måste detta ju vara helt unikt!!!

vendeestart-3.jpg
Här ser man hur bred Pindar är.

vendeestart-1.jpg
Alla i Les Sables d’Olonne engegerar sig. De gamla klassiska fiskebåtarna tas fram och görs fina. Och när de passerar apploderar folk. Tänk er det hemmavid, att Tjörnfiskarna skulle paradera under Tjörnbron medan publiken jublade…

vendeestart-7.jpg
Folk står tillochmed på stranden för att få en skymt av båtarna.

vendeestart-8.jpg
Vinden hade lagt sig från nattens 12-15 m/s och pendlade nu mellan 5 och 10. Men vågorna som hade byggts upp var fortfarande stora. Det var ganska många som var sjösjuka på de turbåtar som begav sig ut.

vendeestart-9.jpg
Här har vi en typisk 10 meters fotobåt med flybridge :-)

vendeestart-10.jpg
Båtarna provade lite olika segelsättningar innan start i den varierande vinden. Man har medhjälpare, sk “préparateurs”, med som ser till att allt kommer i ordning, innan de hoppar över i en RIB. Det är svårt nog ändå att komma iväg i en IMOCA-60.

vendeestart-11.jpg
Folk var heta på gröten i starten. Ecover var 4 sekunder för tidig och fick starta om. Förutom honom var det bara Pakea Bizkai, och senare Roxy, som valde vänsterkanten. Konsesus var att starta babord för att få ett långt ben ut i havet.

vendeestart-12.jpg
PRB, Paprec-Virbac och Gitana med i tätklungan.

vendeestart-13.jpg
BT med Seb Josse i ledning i de första rapporterna. Aviva med Dee Caffari bra med.

vendeestart-14.jpg
DCNS och Generali. Hamnade i skitvind i starten, men hängde på bra ändå. Förresten, har inte DCNS coolaste grafiken i seglen?

vendeestart-15.jpg
Pindar i en vindby. Det var väl 50/50 om man skulle ha rev eller inte, men den här besten gör sig nog bäst med. Man var sena i starten men seglade sedan upp sig.

vendeestart-16.jpg
Groupe Bel med bra tryck. I lovart Foncia med Mich Des.

Håll koll på deras web + positioner 4 gånger om dygnet.

Dags att åka hem!

Update: här kan man följa båtarna (snygg tracker).

18 Comments

 1. Erik Nov 9, 2008 Reply

  Har de ingen karta med båtarnas positioner?

 2. required Nov 9, 2008 Reply
 3. Richard Nov 9, 2008 Reply

  Tack för ett super reportage!!

 4. Dennis K Nov 9, 2008 Reply

  Karta med båtarnas position finns tydligen bara på den franska versionen av Vendee globe´s hemsida, klicka på “cartographie” så kommer trackingen upp. Klickar man på “Map” den engelska versionen kommer bara en karta över rutten fram, ingen tracking.. kanske kommer senare.

 5. Sture Smith Nov 10, 2008 Reply

  Fantastsikt kul och bra repotage. Ett mkt bra initiativ. VendeeGlobe kan vara ett bra tema för en seglarpub.

 6. Bamse Nov 10, 2008 Reply

  Tjena P!

  Underbart att vara på plats i Le sables, eller hur?!

  ännu underbarare är fransosernas inställning till segling, racet & havet. Ingen build-up eller falsk hype infõr tävlingen, utan bara seglarna, teamen och som du skrev alla engagerade människor runt omkring. Det finns en härlig õdmjukhet därnere!

  Tänk om de andra stora sk “tuffa” ocean-racen kunde ha lite mer av den franska själen……..

 7. Arthur Nov 10, 2008 Reply

  Vad heter Pindar på Tracking? Jag hittar den inte.

 8. Author
  Peter Gustafsson Nov 10, 2008 Reply

  En bättre tracker har ni här:
  http://gitana-team.geovoile.com/vendeeglobe2008/?lg=en

  Intressanta strategier. Safran, Ecover och Roxy kör högt men rakt in i de starkare sydvästvindar som väntas. Resten av gänget verkar gasa på WNW mot NW-skiftet.

  Pindar heter “Bahrain Team Pindar“. Man verkar ha hamnat i trubbel, eftersom besättningsmännen lämnade båten några sekunder för sent (tror att de skall vara av på 5-minutersskottet). Vi får se vad det leder till.

  Cheminees Poujoulat krockade med en fiskebåt:

  At around 20:00 french time today, Bernard Stamm had a collision with a fisherman boat while he was working inside the boat. The bowsprit of Cheminees Poujoulat is broken and after assessment by the skipper cannot be repaired at sea. 72 miles after the start skipper turned around to head back to Les Sables d’Olonne. He should arrive at around 2 or 3 o’clock early Monday morning.

  Och Temenos ligger i land för att fixa elen.

 9. PN Nov 10, 2008 Reply

  Härligt, kul reportage, tackar!

 10. Author
  Peter Gustafsson Nov 10, 2008 Reply

  Också favorittippade Mich Des har problem. Verkar ha varit en tuff nat på flera håll.

  At 9h19 (French time) this morning, while around 200 nautical miles from Les Sables d’Olonne, Michel Desjoyeaux – the skipper of FONCIA – informed his team that he had decided to turn back to port. A small leak in one of the ballast tanks caused an electrical problem making it impossible to start the engine to recharge his batteries.

  The shore team is preparing for his return this evening to Les Sables d’Olonne, in order to carry out repairs and set off again, as quickly as possible

  http://www.vendeeglobe.org/en/news/5427/michel-desjoyeaux-to-return.html

 11. Fredrik Nov 10, 2008 Reply

  Härliga reportage Peter och underbara bilder. Lättar upp när man sitter förkyld och eländig på kontoret och regnet plaskar ner utanför.

 12. Leino Nov 10, 2008 Reply

  Jag är född i fel land! Tur du finns Peter, så jag iallafall får direktrapport på svenska. TACK!

 13. Author
  Peter Gustafsson Nov 10, 2008 Reply

  Ja, det går ju inte upp emot att sitta våt och kall i en fotobåt när regnet plaskar ner i kameraväskan, 3 meter vågor och fransosen som kör inte kan hitta bra positioner :-)

 14. Erik B Nov 10, 2008 Reply

  Kul att fotboll samlar så många entusiaster som 85.000. Det trodde jag inte, för 22 man som springer och jagar en boll i 90 minuter och sen blir det “kanske” ett eller två mål är inte så upphetsande. Nä, tacka vet jag segling där 30 utövare jagar varandra i tre månader. Det samlar 300.000 åskådare !!!

 15. Håkan Nov 11, 2008 Reply

  Vilket lysande reportage från starten av denna fantastiska tävling. Synd att man aldrig får läsa sådant i våra båttidningar, inklusive seglarförbundets tidning Segling, som ägnar mycket utrymme åt kappseglingar. Också Kryssarklubben borde kunna uppmärsamma detta. Heja på Peter, du har gjort ett fantastiskt jobb!!!

  Vendée Globe är nog den tuffaste kappseglingen i världen just nu. Tyvärr alltför fransk för att intressera oss i Norden där vi ju mest talar engelska som utländskt språk och därför aldrig kan ta till oss det spännande som händer i södra Europa, som just Vendée Glode t.ex.

  Själv var jag närvarande i Sables d’Olonnes vid starten för 1966/1977 års race. Det var oförglömligt. Det racet blev ett av det värsta. En seglare , Gerry Roufs, försvann söder om Cap Horn och rapporterades sedan omkommen. Isabelle Autissier, en framståene kvinnlig seglare, råkade ut för roderhaveri och fick bryta söder om Afrika. Men den mest fantastiska storyn handlar om Toni Bullimore. en då 55-årig engelsman vars båt slog runt sydost om Australienen i “the rowing forties”. I FEM dygn låg han utan mat och vatten ihopkrypen i en luftficka i sin uppochnervända båten sinnan den siktades av en australiensisk helikopter som sjösatte en gummiflotte som tog sig fram till Bullimores havererade båt, knackade på skrovet för att höra om det fanns liv där inne. Bullimore svarade och dök sedan ner och tog sig simmande under vatten ut till räddningen!!! Vilken bragd, vilken tävling. Så långt man komma från Champangebratsen i Sandhamn vid Gotland Runt. Peter, fortsätt din rapportering från Vendée Globe. Svensk kappsegling behöver det!!!

 16. Håkan Nov 11, 2008 Reply

  Slarvade med årtalen. Det jag 1996/1997 års race jag avsåg. Ber om ursäkt för detta.

 17. Erik B Nov 11, 2008 Reply

  Jag tycker att 12 skeppare av 30 som inte kommer från Frankrike är en fantastisk utveckling. Kanske är det det som gjort att de för första gången har en engelskspråkig variant av Vendée´s hemsida. Har sett fler fransoser som verkar ha insett att inte hela världen pratar franska t ex: “The English language version of Groupama.com will be available online in a few days.”. Även Thomas Coville med S´Odebo har översatt hemsidan. Saker är på “rätt” väg ;-)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.