Raid is da shit


Det verkar vara raider som gäller. Så klart succen Archipelago Raid (bilden), men på kristi-himmelfärd blir det nystart för Västkustraiden (Westcoast raid 2009). Dags att prova på F18?

The Westcoast Raid seglas för första gången Kristi himmelfärdshelgen 2009 och kommer att seglas på den svenska västkusten från Kungälv till Strömstad, eller om man så vill mellan Marstrand och Koster. Fågelvägen rör det sej om ca 150 NM, vilket innebär att den seglade vägen kan vara mellan 200-300 NM, alltså mellan 70-100 NM dygn. Detta att jämföra med AR som seglade 550 NM på 5 dygn

Missa förresten inte After-Sail på Pannrummet nu på fredag!
Raid-seglarna Karin Almqvist och Johan Örtendahl pratar och visar häftiga bilder. Dessutom kan vi sammanfatta allt skvaller från mässan…

Vissa Hobieseglare tar det lite lugnare och kör kroigraid, och Corsair-seglarna kör sin Corsair Baltic Raid.

Även Laserseglarna har diskuterat liknande Raid-upplägg. Och Viktor Västernäs och hans kompisar skulle dra från Skagen till Göteborg mitt i vintern. Här har vi några galningar som skall segla OK-jolle 300 distans från Göteborg till Karlshamn till sommaren.

Fler tokiga projekt?

17 Comments

 1. Clifford Feb 2, 2009 Reply

  Det planeras även en raid med segelkanoter (troligtvis D-och E-kanot) där ett av kraven är att man måste sova ombord. Det funkar ju bra i en 6-meters Finnjolle;)

 2. johan Feb 2, 2009 Reply
 3. Claes H Feb 2, 2009 Reply

  Hej Peter, kul att träffas på mässan.
  Synd att jag hade lite on om tid och missade allt bus.

  Vi på GRAN har alltid högaktat Raidens seglare, stentufft fysiskt,
  ingen sömn, nästan ingen mat, måste vara kristallklara i knoppen när man planar in i ett sund med gennaker, är man rätt? Är det 2m eller är vi i sundet bredvid som har 18 grynnor…?
  Sen taktiken uppe i top five, inte släppa en tum utan att tappa en båt. Helt sanslös segling, navigation, väder, sanslöst duktiga VOR och AC seglare från utlandet, men de verkar ha otroligt roligt, vi har haft glädjen att få göra seglen, och har flera gånger hamnat på pallplats, första året för oss var när Clabbe och Mange (woxén) kokade ihop sin Raid på var sin V60 i La Rochelle 1998(lite osäker nu?2002?), de såg en massa Gran gennakrar i Frankrike och ringde oss då, så när de landade hemma i Juni så låg det en Ljusblå GRAN F18-Hobie och väntade i posten.
  De vann faktiskt då, sen nästa gång skulle de köra den röda fina men då blev Klabbe sjuk så Mange tog en annan V.Veteran med sig och vann med GRAN. Nu körde Martin Strandberg 2007 och tog Brons (bästa skandinav) med våra segel (stor, fock & Gennaker)samt Silver i fjol 2008 (bästa skandinav) med alla tre segel från oss på GRAN. Vi är stolta att få varit med ombord och ev. bidragit lite.
  Hälsningar
  Claes……………./)…../)…./)…/)..¤…………

 4. Baloo Feb 2, 2009 Reply

  Värsta raiden måste ändå vara vindsurfarnas raid. Gotland Runt-bansträckningen med sjunkbrädor. Surfa så långt du kan på 18h, ingen mat, den måste du jaga i land eller dra en trål efter Mistralen. Som om inte det räcker måste du sen måste sova minst 4h PÅ din bräda i vattnet.

  Nån som gjort en hårdare raid?

 5. Hans Feb 3, 2009 Reply

  Detta tycks vara framtidens segling. Jag vet att det är ännu mer och ännu fräckare grejor på gång…………………..

  Vänta får ni se………………

 6. SWE Feb 3, 2009 Reply

  Hans,

  Vad är det för fräckt på G, kan du ge oss en “teaser”?

 7. Pia Feb 3, 2009 Reply

  Multi23 gänget kommer definitivt att köra både lite annorlunda bankappseglingar och lite längre raider i år och en Baltic Tour till nästa år. Lite bekvämare än alla raider vi kört med Hobie sedan 1995. Tänk att på den tiden ville seglarförbundet absolut inte sanktionera en så farlig och konstig tävling som en extremraid. Vi körde ändå från Malmö till Sandhamn i juli 2000, med checkpoints och utan krav på att stanna och vila. Sajten ligger visst kvar: http://www.hobiecat.nu/h2k/noflash.html
  (Hobie Extreme Y2K) Även när Christine skulle starta Archipelago efter HEY2K, så talades det om att seglare som deltog riskerade att bli avstängda. Varför? Jo, för man fick ju inte paddla på en tävling. Våra raider som var inspirerade av fysiska och mentala utmaningen à la Raid Gauloise passade inte inom segling. Då. I bland är det svårt att få till utveckling i större skutt än mer av samma.

  • Author
   Peter Gustafsson Feb 3, 2009 Reply

   Precis som att de stora klubbarna och förbundet inte vill ta i shorthanded idag – det är ju alldeles för farligt, tänk om något händer!? Så sker moderniseringen av svensk segling på andra ställen än i de traditionella strukturerna… men det kanske måste vara så…

 8. Lite “guerilla development” har aldrig skadat. :-)

 9. martin Strandberg Feb 4, 2009 Reply

  Jag tror västkustraiden blir en höjdare. Första båt är nu anmäld, en skåning :-)
  Blir tyvärr ingen Västkustraid för mig och Johan. Vi vilar oss i form till Archipelago Raid!

 10. Hans Feb 8, 2009 Reply

  Synd Martin att du inte kan komma.

  Är din båt ledig?

 11. BenA Apr 15, 2009 Reply

  Westcoastraid blir ej av! Ligger för tätt inpå Archipelagoraid.. Trist men kanske nytt försök nästa säsong.

 12. Author
  Peter Gustafsson Apr 16, 2009 Reply

  West Coast Raid = 20-23 maj
  Archipelago Raid = 17-22 augusti

  På tre månader skall man väl hinna transportera en F-18 :-)

  Nåt annat i görningen?

 13. Calle P May 24, 2009 Reply

  Någon som set några resultat?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.