Et felles ratingsystem for Skandinavia?

Senaste inlägget i debatten om samarbete mellan LYS-systemen. Lite svårt att urskilja de finare nyanserna i diskussionen, men jag hoppas att man kan hitta samarbetsformer som gör det enkelt för folk att segla i olika länder.

Et felles ratingsystem for Skandinavia
Pressemelding 23.02.09

Seilas mellom båter av forskjellig konstruksjon er mulig gjennom forskjellige ratingsystemer tilpasset båtenes og eierenes ambisjonsnivå. I Skandinavia er LYS systemet det mest brukte og finnes i forskjellige varianter i alle de skandinaviske landene. I Norge er det omlag 1600 aktive LYS seilere, i Sverige et ikke kjent antall – men årlig løses 550 målebrev.

I Norge fungerer NORLYS etter forholdene svært bra og er tett koblet mot det svenske LYS systemet. Vinteren 2009 har Svensk Seglforbund gjort endringer på dette systemet på en måte som åpner for et økt samarbeid. Eksempelvis vil svenske båter nå, mot tidligere ikke, måtte ha målebrev. Dette gjør at tiden er moden for å få en felles løsning hvor LYS-tall kan brukes på tvers av landegrenser. NORLYS er av den oppfatning at seilerene i Skandinavia er tjent med en felles løsning som har et felles eierskap på tvers av landegrensene. Seilmiljøene er i hver nasjon så små at det vil være en felles styrke å samarbeide organsatorisk i stedet for å lage hver sin nasjonale versjon av et «breddeseilingstilbud» – hvor alle er tjent med en felles organisering.

NORLYS har gjennom vinteren vært i dialog med Sverige om et økt samarbeid, som en gjensidig synest å være interessert i. NORLYS ønsker å bidra til dette samarbeidet med å nå publisere nylig besluttede tabellbåter i sin løsning. Det til tross for at NORLYS ikke har vært med på å fastsette reviderte måltall, da Sverige ikke fant tiden moden for dette – selv om slikt samarbeid har vært vanlig praksis de siste år.

NORLYS er prinsippielt tilhenger av at seilere skal kunne forholde seg til en instans for å kunne få de ratingtilbudene som en trenger. Derav har NORLYS i samarbeid med Norwegian Offshore Racing Club (NORC) inngått et tettere samarbeid hvor norske båteiere kan bestille både LYS-målebrev, ORC målebrev og etter planen også IRC målebrev. En slik løsning vil NORLYS gjerne være med på å kunne tilby de andre landene i Skandiavia og ser frem til å møte SSF for å presentere dagens løsning.

Håvard Ravn Ottesen
Leder NORLYS
+47 901 39 430

3 Comments

 1. Patrik Feb 23, 2009 Reply

  Vi som seglar på gränsen håller tummarna för ett samarbete som skulle kunna öka deltagarantal i såväl Faerdern som Tjörn Runt.

 2. MiniMe Feb 24, 2009 Reply

  …och vår region finns det problem att får seglare gå över distriktsgränserna…. ;-)

 3. Thomas Nilsson Feb 24, 2009 Reply

  De siste ukers skriverier har gjort at interessen for årets Skagerrak Cup er stor i Norge, og dette betyr at vi med stor sannsynlighet vil se flere norske båter i både Tjörn Runt og GOR som ikke har seilt disse regattaene tidligere. Dette betyr at det ser ut som om vi har lykkes i intensjonen bak årets Skagerrak Cup som er å stimulere til å få flere norske båter til å delta i svenske regattaer og vise versa.
  Thomas Nilsson / Norwegian Offshore Racing Club

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.