Skip to content

55 Comments

 1. Ragnar
  Apr 2, 2013 @ 02:16

  Hvordan skal de nye tallene brukes for å beregne korrigert tid?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 2, 2013 @ 07:23

   På samma sätt som i SRS eller NorLYS, “Time-on-time”, dvs seglad tid * NOR Rating = korrigerad tid.

   Reply

   • Ragnar
    Apr 2, 2013 @ 17:23

    Tidligere var det hundredeler som skilte, nå er det mer tusendeler. Da blir tiden man gir eller tar andre båter mindre. Det vil jo i mange tilfeller slå ut mer enn selve endringen i måltallet? Og endringer i seilføring eller rigg vil også gi andre utslag, mens en code 0 tidligere kunne gjøre at man måtte seile et minutt fortere per time, kan det nå være snakk om 15 sekunder? Interessant.

    Reply

 2. Olav
  Apr 2, 2013 @ 17:40

  Mange interessante utslag i det nye systemet. Bavaria 33 cr (Spleis) går kraftig opp (NOR Rating 0,927 tilsvarer om lag lys 1,17 fra gammelt lys 1,14) mens en båt som Dufour 34 LR (Blaa) går kraftig ned (NOR rating 0,945 tilsvarer om lag lys 1,20 fra gammelt lys 1,23).

  Reply

  • Eivind
   Apr 3, 2013 @ 11:54

   Dette er ett godt eksempel på at båter som Bavaria har fått et lavt LYS-tall fordi mange nok av disse båtene har seilt rundt med dårlige seil, finish på bunnstoff og kjøl, og dermed gitt et statistisk grunnlag for ett lavt LYS-tall sammenlignet med båtens teoretiske fartspotensiale som det nye ORC baserte systemet har beregnet.
   Så det er en god utvikling at man ikke får “kreditt” på ratingen for å ikke ha båten i orden.

   Reply

  • keno
   Apr 3, 2013 @ 14:56

   Bavaria 46C får NOR rating 1.058, går opp fra 1.28 til 1,34, og vi har nytt bunnstoff, og ok seil. Men å konkurere med det tallet er håpløst i mine øyner.

   Reply

 3. Tormod
  Apr 3, 2013 @ 14:42

  Dufour 34- Blaa, har de siste årene seilt med litt forskjellig oppsett.
  hvilket oppsett som denne beregningen har brukt er sikkert ikke standard båt,
  og jeg vil gjette på Kryssfokk, genakker og eventuelt en Code- som de har “lurt” inn som gennaker i Lystallet.

  Andre båter som vinner i denne visningen: First 40, A35, Swedstar370.
  Tapere: A31, Wasa55, Compis 36.

  Blir sikkert mye leven når alle nye tall kommer på plass :)

  Reply

  • Eivind
   Apr 3, 2013 @ 16:04

   Wasa 55 og de andre langsmale båtene vil nok oppleve at de også får ett mye mindre fradrag i rating når de skal seile shorthanded. Disse båtene har jo under LYS fått samme fradraget som moderne lette og brede båter som f.eks. Melges 24, Elan 350 og X-35 når de seiler shorthanded.
   Så det blir interessant å se endringene i shorthanded regattaene også.

   Reply

 4. keno
  Apr 3, 2013 @ 14:53

  Farr 30 får NOR rating 0.993 som blir ca i NORLYS 1.26, så da har denne gått ned fra 1.36 til 1,26 på tre år. Så dette må bli den nye NOR rating båten.

  Reply

 5. reo
  Apr 3, 2013 @ 15:24

  Reply

 6. srsseglaren
  Apr 3, 2013 @ 15:46

  Vad betyder USP ?
  Kan det vara att Farr 30 ratingen gäller utan undanvindsegel ?
  Kan det vara samma för tex Nessy 94 Mardoll ?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 3, 2013 @ 16:06

   Utan Spinnaker. Låter vettigt, men ändå lågt. Men seglar man en Farr 30 utan spinn så lär det bli långa länsar :-)

   Reply

   • Freiknall
    Apr 3, 2013 @ 19:16

    Stemmer det. Båten er meldt inn med bare fokk og Stor :-s

    Reply

 7. Erik Barkefors
  Apr 3, 2013 @ 16:26

  Väntar med spänning på vad First 30 JK får!

  Reply

  • srsseglaren
   Apr 3, 2013 @ 17:07

   Den First 30 10- som nämns i listan nedan, med ratingen 9,520 verkar stämma bättre för en First 300 spirit ?
   http://adm.seiling.org/ (klicka på “Norsk LYS Std. Tabell”)
   10- kunde vara 9/10-dels rigg ?

   Reply

   • srsseglaren
    Apr 3, 2013 @ 18:03

    Var nog helt fel :/
    Får invänta rätt info.

    Reply

   • Rikard I
    Apr 3, 2013 @ 19:37

    Nja, i de brev som finns på First 30 -10 (designad 2010) så ligger OSN 2012 mellan 0.9518 och 0.9709. Så det kan stämma med en norsk båt som har lite mindre segel.
    Det verkliga nya i NORRating är båtarna som idag inte har haft ORC-mätbrev. Deras relativa värdering med ett VPP-baserat mätetal blir högintressant ur ett rent akademiskt perspektiv.

    Reply

    • 1
     Apr 3, 2013 @ 20:38

     1,21-1,23 om nån inte orka att räknar om till LYS.

     Reply

 8. Ludvig Daae
  Apr 3, 2013 @ 18:39

  Det vi har sett så langt er etter min mening lovende og et kvantesprang i riktig retning. “Regatta”båter ble nesten alltid straffet for hardt i LYS da de ble seilt av gode seilere som hentet ut mye av potensialet i båtene. “Turbåter” derimot ble det sjelden rigget opp med seil og utstyr som mulig gjorde å hente ut deres riktige fartspotensial. Dette førte jo til at man fikk noen “pussige” vinnere av og til.
  Det blir nok tøffere å vinne uten å gjøre som de beste gjør……nemlig hi-tech seil og ikke minst…….trene MYE!!!!

  Reply

  • reo
   Apr 4, 2013 @ 00:29

   Flott det! inngangsporten til seilsporten er hinsides med trening, grisedyre hi-tech seil og regatta joller, blir stor bredde av det….

   Reply

  • Henrik Engelsviken
   Apr 18, 2013 @ 01:25

   Hele den opprinnelige meningen med lyssystemet var at vanlige turbåter som ikke var optimaliserte med high tech alt mulig skulle kunne konkurrere sammen uavhengig av båttype og fartspotensial. Klasseinndelig skulle i tillegg motvirke at ekstremt forskjellige båter konkurrerte sammen, noe lyssystmet aldri kunne kompensere for. Erfaring gjennom innmelding av resultater skulle gi statistikk som kunne forandre lystallet. Og nå til mitt viktige poeng: Det skulle ikke lønne seg å delta med en ny udokumentert båt eller en high tech regattabåt. At en Melges 24 konkurrerer i samme regatta som en H Rassy 34 for eks er jo helt meningsløst. Det var heller aldri meningen da lyssystemet ble etablert. Ønsker man at vanlige mennesker med seilinteresse skal komme tilbake til regattaene er det å premiere dem som kjøper det dyreste og siste nye av ekstreme båter og utstyr ikke veien å gå. De gode seilerne som herr Dåe snakker om ville etter mitt syn uansett aldri klart å vinne Ferderseilasen over all år etter år med en Maxi 77 med gamle dacronseil. Det skal jo i mest mulig grad være mannen og ikke båten som vinner regattaen ikke sant?

   Reply

   • Kjetil Kragset
    Apr 18, 2013 @ 11:39

    Nå er det en kjennsgjerning at enkelte typiske turbåter alt har utrustet seg med high tech seil for lenge siden. Hvis du hadde studert resultatlisten fra f.eks. Færdern, vil du nok oppdage at klassevinnerne i de vanlige LYS-klassene (ikke R-klassen) i mange år har seilt med high tech seil. Kun i enkelte klasser er det klasseregler som sier at seilet skal være av Dacron. Jeg synes det var en svakhet med gamle LYS at disse ble premiert fordi LYS-tallet var satt på bakgrunn av båter som stort sett seilte med Dacron.

    Så til de som er i tvil: Vinnerne har seilt med high tech i mange år.

    Har man utstyr som tilsier at man ikke kan vinne, får man heller sette seg andre mål. F.eks. slå naboen i båthavne, eller han fra den andre seilforeningen med noenlunde likt utstyr.

    Er forøvrig helt enig i din betraktning vedr. Melges 24. Etter min mening har den båten ikke noe å gjøre i en NOR-rating (LYS) regatta. Har forståelse for at det kan være vanskelig å sette grense – hva er NOR-Ratingen til en Laser? Melges er heldigvis en aktiv og vital klasse som stort sett konkurrerer mot hverandre. Så dette er ikke et stort problem.

    Reply

 9. Tom O. - Frøken Fryd
  Apr 3, 2013 @ 20:40

  Helt klart at det blir både vinnere og tapere med den ratingen. Om den nye modellen får flere båter til å kappseile, er jeg litt mer tvilende til.

  X-34, First 36.7 og Elan 37 ser også ut til å komme godt ut av den nye beregningen. Det krever noe tilvenning å akseptere at flere båttyper som i mange år har vært ratet som raskere enn din egen, og som også har seilt opp til måltallet, plutselig viser seg å være langsommere. Jeg har mao seilt alt for langsomt………og må nå bare akseptere det?

  Reply

  • Ludvig Daae
   Apr 3, 2013 @ 20:47

   ja…:-))

   Reply

   • reo
    Apr 4, 2013 @ 00:29

    flink du er…

    Reply

  • John Bjordal
   Apr 5, 2013 @ 10:22

   Deler din bekymring Frøken Fryd, jeg lurer på om ikke det er satt litt høy vindstyrke i beregningene. Jeg syns først det var veldig liten forskjell mellom min Hanse 350 med genao 3 og en annan H350 med genoa 1. Men når jeg ser hvilke vindstyrker som er brukt så forstår jeg det jo. I opptil 4-5 ms vil det være en klar fordel med genoa 1 på min båt og jeg hadde håpt at det ble større forskjell når en ikke tar seg råd til ett slikt seil som er unødvendig for annet enn regatta.

   Forskjellen vil nok vise seg i svakere vinder som vi til og med på vestlandet ofte seiler i… (det er jo alltid holmer og skjær på en bane som gjør at vi får partiere med veldig lite vind og der tapet blir stort for tunge båter med for lite seil)

   Hvorfor en Hanse 370 skal seiler fortere enn en Elan 37 forstår jeg ikke og du kan jo se på en Jeanneau 39 DS, den skal altså gå like fort som en Elan 37, lykke til, spesielt der det er litt lett vind!

   Det jeg ser som positivt er at det blir mer rettferdig seiling mellom turbåter enn før, så TUR-klassen tror jeg må børstes støv av om dette skal bli moro!

   Sakset fra NORLYS sin FAQ:
   Vektingen er 8 knop 25%, 12 knop 50% og 16 knop 25%, Det er lagt vekt på kryss(40%) og lens(40%) i mindre vind, mer vekt på slør og seiling på rommere kurser i høyere vindhastigheter.

   Reply

 10. Nisse_R
  Apr 4, 2013 @ 08:47

  Lycka till med nya systemet!
  Håller ändå med Tom O att det kanske inte leder till ökat deltagande med mer cruisingorienterade båtar. IMS-VPP har ännu, tycker jag, vissa brister som gör att sådana straffas. T ex beaktar VPP inte en bred skotvinkel som medför att man i praktiken inte kan gå så högt på kryss som VPP anger. Montering av nya genuaskenor längre in är en jobbig modifikation som jag tror få vill göra. Det finns flere andra exempel där mer cruisingorienterade konstruktionslösningar påverkar båtens prestationsförmåga utan att det beaktas av IMS/ORCi, tyvärr.

  Reply

  • Eivind
   Apr 4, 2013 @ 10:19

   Kanskje arrangörene skal promotere TUR klasser i de større regattaene for de som ikke vil forholde seg til en “fair” rating, og gi alle en sjanse til å delta.
   Når det gjelder skjøtevinkler så inngår det mål for bredden på riggen og en hel del andre mål så en båt med en overlappende genoa med bred skotvinkel skal “teoretisk” få kompensasjon for dette. I IMS/ORC regelen ligger det også kompensasjonsfaktorer for båter med rullegenoa og rullestorseil, men jeg vet ikke om dette blir benyttet i den forenklede modellen som skal benyttes i Norge.
   Men jeg er helt sikker på at vi kommer til å få verdige vinnere av regattaene i år, men også mye tid vil bli brukt på klaging på systemet i stedet for trening.

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Apr 4, 2013 @ 10:22

    När man klagar mer än man tränar så vet man att något är fel :-)

    Reply

   • Nisse_R
    Apr 4, 2013 @ 11:15

    Mera klagan ;-)
    Det finns ett breddmått för riggen, CPW (bredden mellan röstjärnen) men det används så vitt jag vet inte av VPP och skotskenans vinkel mäts inte alls. Så jag kommer inte på varifrån VPP kunde göra någon kompensation för bredare än optimal skotvinkel (om inte det ändrats i senaste utgåvan). Det här påverkar alltså båtens de facto möjlighet att uppnå sin beräknade optimala kryss-VMG.

    En annan, relaterad grej är att IMS/ORCi inte beaktar konstruktionsbetingade “taktikmöjligheter”. T ex bättre höjdtagningsförmåga möjliggör ökade taktiska möjligheter att segla sig fri från eller störa vinden för en båt med sämre höjdtagningsförmåga. I ett system av typ LYS/SRS finns i alla fall teoretiskt möjligheten att kompensera detta.

    Det finns kanske andra ofullständigheter i IMS/ORCi som påverkar i motsatta riktningen… ett är säkert, träning och rent botten skadar aldrig ;-)

    Reply

    • Peter
     Apr 5, 2013 @ 08:09

     visserligen har SRS möjlighet till empiriska korrektioner samt att justera båtkategorier men frågan är i vilken utsträckning och på vilka underlag dessa används. Det finns indikationer att empiriska korrektioner är på väg bort och hur justering av en hel båtkategori slår vet ju egentligen endast SRS-tekniska och då lägger locket på. Svårt att diskutera då men jag fått intrycket att SRS är också mer eller mindre ett formelbaserat system med alla för- och nackdelar.
     Kan vara värd att tänka på i diskussionen just kritiken mot empiriska bedömningar gjorde ju att man gick över både i Sverige och i Norge till ett formelbaserat system (i sverige tillkommer väl även att man kunde förkorta beredningstid för mätbrev)

     Reply

    • Eivind
     Apr 5, 2013 @ 11:47

     Ettersom de fleste båter kan eftermontere både innhal og uthal/barberhaul på sine båter gir det ingen mening å måle skjøteskinnenes plassering. Jeg tror imidlertid at bredden på riggen i VPP beregningene både i forhold til luftmotstand og effektivitet av forseil som er større enn 110% i LPG og som behøver å skjøtes utenfor vantene.
     Men det kan kanskje noen gjøre en prøvekjøring på http://www.orc.org for å teste. Det er nok snakk om veldig marginale effekter.

     Reply

     • Nisse_R
      Apr 5, 2013 @ 12:54

      Anmäler avvikande åsikt ;-)
      Fockbåtar är det ju inga problem med, men kombinationen genua och bred ruff / bred stagning är besvärlig, pröva själv ;-) . Det är inte så enkelt att montera nya inre genuaskotskenor, och att flytta röstjärnen inåt eller kapa spridarna kortare kräver att man räknar på hållfastheten.
      Det här är ett område som ORC regelmakarna inte verkar bry sig om då dom flesta moderna konstruktioner undviker denna fallgrop i ORCi-regeln.

     • srsseglaren
      Apr 5, 2013 @ 13:12

      Det vore intressant att se om man jmf en Contrast 33 och en Nova med 105%fock och sedan begär nytt mätbrev på bägge med Genua om höjningen då blir olika ?

      Hur skulle då en smalare båt med vanten i sidan påverkas jmf.Omega 34 ?

      Med ett högt skothorn så kan man skota innanför toppvant men utanför undervant, vid sådan skotning så kan man ha ett större segel vid en spridarrigg jmf med tvåpridare ?
      Blir många parametrar att väga in ?

     • Eivind
      Apr 5, 2013 @ 13:19

      Nisse_R:
      For å forsøke og klargjøre. ORC/IMS har etter det jeg forstår en beregning av riggens effektivitet innbygd i sin VPP beregning. I denne beregningen inngår bredden på riggen og og båter med forsegel større enn 110% skal få kompensasjon for mindre effektiv kryssegenskaper. I tillegg vil det jo være så at man tilpasser sine seil til den riggen man har og seiler trolig lavere, men også raskere om man har en bred rigg med stor skjøtevinkel på sin genoa. Så netto tap i VMG er ikke nødvendigvis så stort?

      Men jeg er ingen ekspert på disse detaljene ORC, så det kan man kanskje få noen til å bekrefte.

     • Eivind
      Apr 5, 2013 @ 13:35

      http://orc.org/index.asp?id=21

      Her er en link som forklarer litt mer om basisen for VPP beregningen.

     • Nisse_R
      Apr 5, 2013 @ 15:03

      Hej igen ;-)
      Om VPP intresserar, kolla då hellre http://orc.org/rules/ORC%20VPP%20Documentation%202012.pdf som beskriver hela VPP.
      I pkt 5.2.2.3 finns visserligen en “rullgenuakompensation” > 110%*J, men den gäller inte om båten har fler än ett försegel (!) .
      Jag hittar ingenstans att riggens de facto bredd har någon som helst inverkan, vilket är helt naturligt eftersom CPW inte är ett obligatoriskt mått och inte heller spridarlängderna mäts.
      Problemet är alltså att VPP beräknar kryss-VMG som om båten vore flushdäckad med smal stagning som inte begränsar skotvinklarna. I det fall jag känner bäst till beräknade VPP en optimal kryssvinkel på 37-41 grader beroende på vindstyrkan, medan i verkligheten GPS-spåret visade en kryssvinkel på ca 43-46 grader i dessa vindar. Nu vet jag inte ifall dessa är direkt jämförbara (över grund / genom vattnet??) men redan en tre graders höjdförlust är i mitt tycke en rätt stor skillnad.
      Det är sant att en lägre kurs går lite fortare, men det beror på att seglen då får större anfallsvinkel och mera kraft. I detta fall däremot då skotvinkeln är bredare, måste man segla ännu lägre för att komma till den större anfallsvinkeln. Lite svårt att förklara men inverkan torde bli samma som om man roterar polarkurvan dom ca tre grader vi här talar om.
      Men istället för att teoretisera till döds så kanske ni i Norge vill följa upp under säsongen ifall det här problemet kan observeras. VPP förbättras varje år och det här kunde ju i så fall vara ett område ;-)

  • srsseglaren
   Apr 4, 2013 @ 10:43

   Undrar om ngn regel tar hänsyn till att en båt inte kan skota sina segel optimalt (jmf.vanten placerade i skrovsidan tex Nova) ?

   Oftast brukar det även behövas rätt form på segel, kan bli fel med äldre dacronsegel där buken flyttat sig akterut eller stänger i akterkant ?

   Om inga vant är i vägen så är det enkelt att flytta skotpunkten både in eller ut, jmf skotpunkten på denna Class 9.50 båt som här skotas i relingen:
   http://www.youtube.com/watch?v=ALfNdeeA4pg
   Kan skotas ovanför skenan eller över ruffen alt. i relingen utan fler skenor.

   Reply

   • Peter
    Apr 5, 2013 @ 13:46

    ju det är i alla fall empiriska regler som tar hänsyn till icke optimala förutsättning på det ena eller andra sättet…. ;-)

    Reply

 11. Eivind
  Apr 4, 2013 @ 10:36

  Bergen Seilforening har gjort en beregning av LYS vs NOR Rating resultater på Isbjørn seilasen deres. Interessant lesning, og resultatene burde ikke skremme noen fra å fortsette å seile.
  http://www.bergens-seilforening.no/?p=1960

  Reply

 12. Arild
  Apr 4, 2013 @ 14:56

  Både ORC og IRC er vpp baserte regler, men de vektlegger tydeligvis båters egenskap forskjellig. Er det noen som kan forklare meg forskjellen, om det er noe?

  Reply

  • Peter
   Apr 5, 2013 @ 09:37

   Är även IRC VPP-baserat? Jag trodde att det var endast ORC av de båda.

   Reply

 13. Karl Otto
  Apr 5, 2013 @ 22:42

  Det som i hvert fall er sikkert er at ratingseiling nok er et av de temaer som opptar mange av oss seilerne i stor grad… Det jeg ser av debattene som går rundt Nor rating er at de som mener mye ofte er profilerte seilere som er “vant med å vinne”? Håper jeg tar feil men jeg vil nok gjette på at mange allerede har gitt opp og kommer til å være turseilere fremover i turbåtene sine som uten tvil har kommet dårlig ut, Oceanis 311 skal f.eks. seile omtrent scratch med first 31.7 i nor rating og det er en haug med eksempler. Jeg er redd vi mister mangfoldet?

  For egen del så ser jeg frem til å gjøre krengemåling av min Wasa 55, og jeg ser for meg at 3 målebrev må kjøpes med ulike seiloppsett for å få det hele til å henge sammen med nye forutsetninger/regler. Jeg legger ikke skjul på at jeg tilhører den mer interesserte delen av oss seilere og jeg er sikker på at ratingtallet blir rimelig fornuftig. Hvis ikke så seiler jeg også melges og den har jo kommet ut med 0,936 som gir snaut 1,19 (med den omtalte konverteringsfaktoren på 1,27) forøvrig rimelig likt med de nevnte båtene i innledningen. Med det er det jo bare å hente pokalene… (For all del – båten skal brukes til entypeseiling men forteller noe om problemet)

  Mulig det allerede er under vurdering, men om noe kan gjøres med vektlegging av vindfaktorer, vinkel og styrke, for å jevne ut noe så tror jeg det kan være fornuftig. Strengt tatt er det vel bare de faktorene de er mulig å endre nasjonalt?

  Reply

  • 1
   Apr 6, 2013 @ 00:34

   Jag såg i mätbrevet för Melges 24 (Carrera) att LP-mått saknas. kan det hänger ihop med det låga NOR-talet?

   Reply

   • Karl Otto
    Apr 6, 2013 @ 00:49

    Kan jo håpe det er noe slikt som er galt. Jeg ser på den annen side at det er en annen (nor 804) som ligger inne med samme tall uten noen registrerte seilmål og tolket det dithen at det var klasseregelmål som ble brukt. Det blir sikkert en god del endringer nå i starten, barnesykdommer?

    Reply

  • Peter
   Apr 6, 2013 @ 00:58

   Oceanis 311 som finns med har både spinnaker och asymmetrisk spinnaker. Som jag förstått så räknas då att den asymmetriska spinnaker kan föras på bom dessutom. kan det ha en effekt på att Oceanis har samma NOR som First 31.7?

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 6, 2013 @ 08:30

   Det verkar vara en del felaktigheter. Tittar man i ORCs officiella databas så har en Melges 24 0.9922 (motsvarar 1.26).

   En båt som kommer att dominera är Expressen som 0.8556 (motsvarar 1.09) mot dagens 1.12.

   Reply

   • Karl Otto
    Apr 6, 2013 @ 10:10

    Det er sikkert noen innkjøringsproblemer og mye vil helt sikkert normalisere seg ettersom tiden går, så da kommer sikkert melgesen tilbake til noe fornuftig, rundt 0,9922.

    At båter seg i mellom får nye konkurransevilkår er jo helt åpenbart og det er på ingen måte noe galt i det. Systemet som var virket jo ikke lenger. Mitt største spørsmålstegn går til hva det nye systemet gjør med de brede og tunge (moderne turbåtene). Vi får håpe på stor deltagelse så det blir grunnlag for fornuftige klasseinndelinger men…

    Reply

   • Stefan Peterson
    Apr 8, 2013 @ 07:31

    Se där var inte det “original lys” på expressen.

    Reply

    • Peter
     Apr 8, 2013 @ 09:06

     IRC och YS bedömer Expressen väl också i samma nivå.

     Reply

    • Niklas/Tangosailing
     Apr 8, 2013 @ 10:03

     Expressen hade väl ännu lägre från början. 1.06 eller 1.07 …

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.