Nya kappseglingsformat

I morgon drar SM-veckan i segling igång i Malmö. Då provas nya format där man inte räknar bort några seglingar, och till slut kör de tre bästa om medaljerna i en medaljfinal där inga tidigare resultat räknas.

For Laser Std and Laser R are 5 races + 1 medal race scheduled.
For Kona, 470, F18 and CB66 are 8 races + 1 medal race scheduled.

The races will be arranged as a qualifying series for the medal race.

Qualified for the medal race are the top three boats in the qualifying series.

The results 4, 5, 6 and so on in the qualifying series get those places in the championship.

Detta har ju diskuterats tidigare, men nu är det skarpt läge. Upplägget verkar ju inte gå hem hos alla, och ryktet säger att CB-66 SWE68 (Rikard Svanberg/David Elmlund/Börje Englund) har hoppat av. Så hur går snacket i Malmö? Och i resten av Seglarsverige?

Här är förresten direktiven till de aktiva…

SM veckan Segling
Det vi försöker med denna tävling är ett försök att skapa ett paket av ”vanlig” fleetracing som går att sälja. Men produkten vi har behöver fixas till och ni behöver hjälpa till. Därför har jag skrivit ner några punkter nedan till er att arbeta på.

Paketering av seglare genom teamkläder som utstrålar idrott
Det är viktigt hur vi ser ut allra helst då vi kommer att jämföras med ex friidrott. Framför allt på sjön där vi kommer ta både rörliga bilder och stillbilder. Därför vill jag att ni i möjligaste mån försöker ha teamkläder och kläder som utstrålar idrott. Gärna med logo på den klubb ni representerar.

Har ni inget idag drar ni enklast över en lycratröja över allt annat. Då ser det både sportigt och snyggt ut.

Svart är snyggt på land men extremt svårt att ta bra bilder på då kontrasten mot det vita seglet blir stor. De bästa färgerna är gult, svenskblå och rött.

Allt på överkroppen (keps, flytväst, smock) i olika färger på besättningen är inte ok.

Logos på skrov och material
Logos och färger på skrov och material är snyggt men bara om de är hela. Ta därför bort alla logos som inte ser bra ut på skrov, segel, mast och bom och sätt dit nya om möjlighet finns.

Det skall vara show
Att det är show behöver inte betyda att det är en jippotävling eller oseriöst. Det vi menar är att vi vill att ni utstrålar glädje om ni vinner ett race eller gör något bra. Låt det höras och synas. Tänk er en fotbollsmatch utan målgester…

Under medaljfinalen skall ni som inte seglar vara med och köra hejaklack för de som kör.

Obligatorisk närvaro vid invigning, after sail, prisutdelning
För inramningen av tävlingen är kringarrangemangen extremt viktiga och på matchracingtävlingar kallar man det obligatorisk närvaro. Vi kommer inte att gå så långt men övertygade om att ni förstått budskapet och kommer på dessa tillställningar.

Hälsar

Stefan, Pekko och Anders
SVENSKA SEGLARFÖRBUNDET