Nyfiken på…. Philip Ljungström, seglingsfotograf

philip_1.jpg
Blåste upp mot 14 m/s och hade gjort det i någon dag. Det var rejäl sjö utanför Lerkil när Lerums Seglargymnasium hade träningsläger. Vågorna slog över och in i riben vi var ute i och det var tämligen blött…

Senaste året har vi sett många bra bilder från unge Philip Ljungström. Nu senast var det lättklädda Laser-seglare som stod på agendan. Jättekul med Philips nytänkande och vision kring hur segelsporten skall ta upp mediafighten med andra actionsporter.

Vi lär få återkomma!

Hur började du fota kappsegling?
Jag började segla när jag var 6-7 år och började lära mig en manuell systemkamera något år efter det. I och med att jag har kappseglat mycket har det varit svårt att fota samtidigt men jag har alltid haft med mig kameran (kanske inte alltid på banan dock…). Nu är det nästan bara foto som gäller och då får man förmedla den grymma känslan av rock n’ roll på banan!

Bild du är mest nöjd med?
Oj, det ändras hela tiden! Jag försöker alltid att titta framåt och försöka att ta bilder som jag blir ännu mer nöjd med!

philip_2.jpg
VOR Stopover Marstrand när båtarna rörde sig söderut. Vinden dippade ju precis i starten men kom tillbaka när det rörde sig söder ut. Det seglar så fort att det nästan var svårt att hänga på med riben. Detta var strax innan konkurrenten myntade drinken “Telefonica Blue on the rocks”

Roligaste regattan att fota?
Den då det blåser mycket, är soligt och hög nivå på seglarna.

Värsta regattan att fota?
Den då det inte blåser någonting på, oavsett var det är någonstans…

Vem inspirerar dig (andra fotografer eller andra)?
Jag inspireras av allt möjligt, allt från olika platser till fotografer i olika genres såsom mode, skid/snowboard etc. Carlo Borlenghi inspireras jag mycket av.

Vilken utrustning arbetar du helst med (kamera/objektiv)?
Nikon D3x med ett 400mm eller en vidvinkel (14-24mm, 2,8) skulle jag helst fota med…

philip_5.jpg
Vindar upp emot kuling, gråmulen dag men minst sagt action på banan! Bilden är plåtad med ISO 200 och en 1/1000 sek, f:2,8.

Tips till den som vill bli bättre på att fota kappsegling
Titta på MÄNGDER av bilder! Jag har lärt mig mycket genom att granska bilder, inte bara segling. Försök att fundera på vad du gillar och inspireras av det du ser. Ett bra tips är också att försöka hänga med ut i olika funktionärsbåtar eller coachbåtar på tävling eller träning. Ofta vill man komma så nära som möjligt och det är inte alltid som ens utrustning klarar stora avstånd så då är det bra att åka med en båt som “får” vara nära. Att hålla fotandet vid liv är dock viktigast, fota mycket (och helst lite till…)!! Man lär sig saker varje gång. Jag brukar alltid försöka tänka igenom min fotodag och skriva ner mina tankar och reflektioner och försöka lära mig av det.

philip_6.jpg
Även denna är plåtad utanför Lerkil. Man såg fler centerbord än master under denna dagen… Dock perfekta förhållanden för att plåta segling! 1/1000sek, ISO 100

Hur ser du att seglings-fotografin utvecklas framöver?
Seglingsfotografin och även film har ju blivit mer tillgänglig och även mer utbredd de senaste åren. Internationellt händer det mycket (och även här i Norden) – det bloggas, skickas filmer och bilder till höger och vänster. Jag tycker att seglingen kan inspireras ytterligare av skid/snowboard/skatekulturen/surf-kulturen där bilder och filmer med hög kvalité är väldigt utbredd och en mycket viktig del i kulturen. Vi borde använda bilder och filmer mer som inspirationskällor, speciellt här med vår “korta” säsong.

Jag skulle gärna se att seglingen får ökat publikt intresse, även här i Norden. Segling är verkligen action och vi måste kunna få fram detta och förmedla det på ett nära och lätt sätt. Film och stillbild är en enormt viktig del i detta!!

philip_3.jpg
12mR som tuggar väster ut på kryssen. Det blåste på rätt bra med stampig sjö och var väldigt dåligt ljus. Dessutom regnade det när denna bilden togs.

philip_4.jpg
12mR under Höstsol summer edition på Marstrand i somras. Martin Krite är på fördäck, nyss hemkommen efter avslutade VOR. Det blev några riktigt tajta matcher den dagen med dessa gamla underbara båtar.