Nyheter inom shorthandedsegling

I samband med helgens shorthandedforum på Allt för Sjön dök det upp några saker som kan vara bra att känna till.

Shorthanded-SRS/SweLYS

Det kommer att bli ok att ha en så kallad shorthandedkonfiguration på sin båt. Detta blir ett mätbrev (eller en separat del på ett befintligt) där man då kan välja en annan segelkonfiguration än normalt. Detta finns ju i IRC, och har tidigare debatterats i samband med mitt inlägg för drygt ett år sedan om just Shorthanded SRS. Officiell info kommer i dagarna.

Lyhört av SSF och TK att dra igenom detta!

Observera att man bara får använda detta tal i utlysta shorthanded-klasser eller -race. Så ligg på era klubbar att utlysa en sådan klass.

Själv har jag ju svårt att se varför inte shorthandedbåtar skulle kunna tävla med detta mätetal i vilka klasser som helst? Eftersom det endast är segelkonfigurationen som regleras, så kan det ju inte finnas några fördelar med att segla shorthanded? Det uppenbara exemplet är ju 40-fotaren som har ett SRS/SweLYS-tal för de stora racen med besättning, men som kanske vill köra shorthanded på kvällseglingarna hemma i viken med bara fock och gennaker. Men formellt måste det då finnas en shorthandedklass?

Shorthanded på Gotland Runt

Det har ju pratats en del om att man kan köra Gotland Runt doublehanded. Tyvärr framgår det inte i NoR exakt vad det innebär, och på anmälningsformuläret så kan man bara välja ORCi i kombination med shorthanded (KSSS har öppnat för shorthanded i SRS/SweLYS, IRC och ORCi).

Jag har pratat kort med KSSS och man är öppna för en egen shorthandedklass om det bara blir tillräckling med båtar. Och alla seglare jag har pratat med avser då att köra i SRS/SweLYS vilket känns rimligt. I lördags fanns 5-6 båtar på plats som ville köra, men jag tänkte vi kunde kolla det genom en liten omröstning.

Hur vill man organisera sig?

Detta var en av de frågor som inte alls kom med i lördags, men som jag gärna skulle vilja ha input på.

SSF och ISAF organiserar ju formella klasser, medan shorthandedsegling är en disciplin. Så man skulle nog få svårt att hävda att man ville köra SM… I Norge har detta debatterats lite, då det är fler båtar organiserade inom shorthanded än son seglar NM totalt på ett år.

I Norge har man under ett par år varit en informell organisation, Shorthanded Sailing Norway, som har ordnat träffar för att utbyta kompetens. Många av racen har man organiserats tillsammans med SEILmagasinet som också instiftat en ranking. Först nyligen blev man en formell organisation med Simen Løvgren som ordförande.

I Storbritanien har länge Solo Offshore Racing Club (SORC, f d Petit Bateau) drivit dessa frågor, men då bara ur ett solo-perspektiv. deras mest kända arrangemang är väl Solo Racing Festival där man bjuder in alla de stora namnen inom brittisk solosegling. På Irland har man nyligen dragit igång Irish Double and Solo Racing Group med Olivier Prouveur som ledare. Andra exempel är Shorthanded Sailing Association of Australia, SSANZ – Short Handed Sailing Association of New Zealand och Short-handed Sailing Association i USA.

Det hade varit intressant att få er input kring om det finns ett reellt behov (det finns inget självändamål att organisera sig)?