Nyheter inom shorthandedsegling

I samband med helgens shorthandedforum på Allt för Sjön dök det upp några saker som kan vara bra att känna till.

Shorthanded-SRS/SweLYS

Det kommer att bli ok att ha en så kallad shorthandedkonfiguration på sin båt. Detta blir ett mätbrev (eller en separat del på ett befintligt) där man då kan välja en annan segelkonfiguration än normalt. Detta finns ju i IRC, och har tidigare debatterats i samband med mitt inlägg för drygt ett år sedan om just Shorthanded SRS. Officiell info kommer i dagarna.

Lyhört av SSF och TK att dra igenom detta!

Observera att man bara får använda detta tal i utlysta shorthanded-klasser eller -race. Så ligg på era klubbar att utlysa en sådan klass.

Själv har jag ju svårt att se varför inte shorthandedbåtar skulle kunna tävla med detta mätetal i vilka klasser som helst? Eftersom det endast är segelkonfigurationen som regleras, så kan det ju inte finnas några fördelar med att segla shorthanded? Det uppenbara exemplet är ju 40-fotaren som har ett SRS/SweLYS-tal för de stora racen med besättning, men som kanske vill köra shorthanded på kvällseglingarna hemma i viken med bara fock och gennaker. Men formellt måste det då finnas en shorthandedklass?

Shorthanded på Gotland Runt

Det har ju pratats en del om att man kan köra Gotland Runt doublehanded. Tyvärr framgår det inte i NoR exakt vad det innebär, och på anmälningsformuläret så kan man bara välja ORCi i kombination med shorthanded (KSSS har öppnat för shorthanded i SRS/SweLYS, IRC och ORCi).

Jag har pratat kort med KSSS och man är öppna för en egen shorthandedklass om det bara blir tillräckling med båtar. Och alla seglare jag har pratat med avser då att köra i SRS/SweLYS vilket känns rimligt. I lördags fanns 5-6 båtar på plats som ville köra, men jag tänkte vi kunde kolla det genom en liten omröstning.

Hur vill man organisera sig?

Detta var en av de frågor som inte alls kom med i lördags, men som jag gärna skulle vilja ha input på.

SSF och ISAF organiserar ju formella klasser, medan shorthandedsegling är en disciplin. Så man skulle nog få svårt att hävda att man ville köra SM… I Norge har detta debatterats lite, då det är fler båtar organiserade inom shorthanded än son seglar NM totalt på ett år.

I Norge har man under ett par år varit en informell organisation, Shorthanded Sailing Norway, som har ordnat träffar för att utbyta kompetens. Många av racen har man organiserats tillsammans med SEILmagasinet som också instiftat en ranking. Först nyligen blev man en formell organisation med Simen Løvgren som ordförande.

I Storbritanien har länge Solo Offshore Racing Club (SORC, f d Petit Bateau) drivit dessa frågor, men då bara ur ett solo-perspektiv. deras mest kända arrangemang är väl Solo Racing Festival där man bjuder in alla de stora namnen inom brittisk solosegling. På Irland har man nyligen dragit igång Irish Double and Solo Racing Group med Olivier Prouveur som ledare. Andra exempel är Shorthanded Sailing Association of Australia, SSANZ – Short Handed Sailing Association of New Zealand och Short-handed Sailing Association i USA.

Det hade varit intressant att få er input kring om det finns ett reellt behov (det finns inget självändamål att organisera sig)?

25 Comments

 1. Richard Mar 15, 2010 Reply

  Diskuteras inte doublehanded IRC?

 2. Author
  Peter Gustafsson Mar 15, 2010 Reply

  Jag ställde frågan om det var någon som ville segla något annat än SRS/SweLYS… och det var det inte på mötet i alla fall. Initialt handlar det nog om att få ihop en shorthandedklass över huvud taget?

 3. Erik Barkefors Mar 15, 2010 Reply

  Men Peter – det behövs väl ingen organisation så länge blur.se finns ;-)

  Fast kanske ändå…

  Fördelar med organisation:

  Bygga upp erfarenhetsdatabas,
  Skapa tipsbank t ex Checklista för Cat3,
  Skapa kontaktnät för shorthandedseglare,
  Vara kontaktpunkt för andra länders Shorthandedorganisationer,
  Samordna t ex segelbeställningar,
  Inventera utbud och skapa shorthandedkalender
  Aktivt påverka/informera klubbar om vilka önskemål som finns,

  Jag är utan jobb just nu och kan tänka mig att hjälpa till en del från hemmaplan om det blir aktuellt.

  • Leino Mar 15, 2010 Reply

   Bara att få ihop en komplett maillista till alla shorthandedseglare skulle väl vara en bra grej. Så att man snabbt får ut ny info om race som kan vara aktuella.

 4. Steffo Mar 15, 2010 Reply

  SM i Matchracing finns ju…. således är väl det en disciplin och inte en klass…..

 5. Patrik Mar 15, 2010 Reply

  …Å jag som sålde Genuan och Spinnakern ifjol för att shorthandoptimera båten, där fick man för det.
  Måste ändå säga att det var ett välkommet besked och något som kommer gynna deltagande i speciellt shorthandklasser.

 6. Krister Gustafsson Mar 15, 2010 Reply

  Vi är ett gäng i Motala som har bildat ett forum, en blogg Vättern Shorthanded Sailing Club, http://vatternsailing.wordpress.com/, för att sprida information om shorthanded segling och uppmuntra till tävlingar. Vi kommer troligen, allt är inte klart ännu, tillsammans med klubbar i Vättern ordna en cup där vi kommer att utnyttja fyra fullbesättningstävlingar på Vättern med en egen shorthandedklass. Plus det kommer vi att ha en transportsegling enbart shorthanded mellan två av racen. Vi siktar på en gemensam double/solo klass. Vi testar att ge solo 0,03 i handikapp. Alltsammans kommer det här att bli fem deltävlingar. Ge oss gärna återmatning på vårt resonmang och bloggen.

  På tal om rekordrace så har jag lagt in tre banor på Vättern under vintern på seglingsrekord som man kan åka om man känner för det.
  Jag är också mkt intresserad av att t ex köra ett längre solorace på Östersjön i < 10m klassen för ett rekord.

  Jag kan som Erik tänka mig att engagera mig i ngn typ av förbund.

 7. MiniMe Mar 16, 2010 Reply

  0,03 för single-handed är mycket och det finns inget stöd i SRS-reglerna…

  • Krister Gustafsson Mar 16, 2010 Reply

   För mig känns det här som att man måste börja någonstans och kanonbra att jag får återmatning! Jag vet inte riktigt hur formellt allting måste vara men jag kanske kan skriva en motion för att förbättra SRS-reglerna. Om vi inte kommer fram denna säsong så kan man förstås stryka handikappet om man vill följa reglerna?
   Vi har väl resonerat så här att vi vill uppmuntra den som seglar solo när det gäller beloppet. Det kunde också vara intressant att höra mer i detalj varför 0,03 är för mycket. Har du några scenarion du kan beskriva där vi kan estimera tidsskillanden mellan double/solo t ex som startmomentet, hissning och nedtagning av undanvindssegling, byte försegel, navigering, matlagning, vila osv?

   • MiniMe Mar 16, 2010 Reply

    jag personligen tycker att på sanktionerade seglingar bör arrangören håller sig till regelerna.
    Angående generella avdrag vill jag säga att de är alltid orättvisa hur man vrider och vänder på det. Det kommer även vara svårt att bedöma hur pass mycket prestanda av en båttyp påverkas av short besättning. Troligen påverkas t.ex. en Mini 650 mindre av en solobesättning än en Mumm 30. Jag tror nog att delade klasser kan vara ett bättre alternativ om man kan få ihop lagom stora startfält.

    • Patrik Mar 16, 2010 Reply

     Man får väl hoppas att shorthand sker enligt reglerna på sanktionerade seglingar, men på lokala kvällsseglingar får man prova allt för att öka deltagarantalet.
     I Arvika kör vi 2pinnars avdrag om du är solo ombord och det fungerar bra på rundbana dvs. innehållande alla bogar (som vi alltid kör) , skulle det bara vara halvvindsben går det naturligtvis inte.
     Små sportbåtar såsom CB66 och Melges24 går som skållade troll i lättvind utan besättning då de gör noll motstånd igenom vattnet, någon som har liknande erfarenheter ?

 8. Gustav Mar 16, 2010 Reply

  Stöd i reglerna kan man ju strunta i om alla som ställer upp i den här klassen är överens om att det är det som gäller. Om sedan tävlingsledingen inte godtar så må det vara hänt, då kan man ju räkna eget resultat i shorthandedklassen och göra sitt bästa i den totala tävlingen.

 9. Author
  Peter Gustafsson Mar 16, 2010 Reply

  28 som tänker segla doublehanded i Gotland Runt. Några av dem säkert tillsammans, men det råder väl ingen tvekan om att det blir en klass i alla fall!?

  Jag tippar på 40 båtar som vill köra doublehanded!

  Har inte KSSS något gammalt pris som man vill återanvända, så sätter jag upp en buckla!

 10. Author
  Peter Gustafsson Mar 18, 2010 Reply

  Just nu 54 som angett att man vill köra doublehanded!

  Dags för KSSS att ändra på sitt anmälningsformulär? Det är ingen som vill segla “ORC Doublehanded” ;-)

  http://www.ksss.se/sv/Kappseglingar/Regattor-20101/Eurocard-Gotland-Runt/Test-Anmalan-havskappsegling/

  • ClaesE Mar 19, 2010 Reply

   KSSS måtte läsa Blur. Nu finns “SRS Doublehanded” som alternativ på anmälningablanketten.

   Det blir snärjigt att hinna från Smögen till Sandhamn om man skall köra Bohusracet först. Och det skall man. Lastbilstransport Smögen-Stockholm blir nog litet väl dyrbart…

 11. Hans Mar 19, 2010 Reply

  Snart sveriges näst största Shorthanded regatta efter Bohusracet…? :)

 12. Marcus Sylvin Mar 22, 2010 Reply

  Är de rätt att man ska få avdrag om man seglar med shorthanded crew?
  Eller att man bör få sänkt SRS tal om man väljer att ha en annan segelsättning?
  Man seglar ju inte i samma klass som båtarna med full besättning endå, kan man väl ha kvar sitt SRS tal som vanligt, väljer man sen att segla på 2 personer och inte vill använde sin fulla segelgardirob så är det väl upp till var och en. Men att man bör få sänkt SRS tal bara för att man inte orkar försöka få ut max prestanda ur sin båt även om man skulle vara en mindre besättning anser jag inte att det är tillräckligt med anledning.

 13. MiniMe Mar 22, 2010 Reply

  Marcus, SRS-reglerna har ändrats så att det kommer att vara möjligt att ha en annan segelkonfiguration om man segla i en shorthanded-klass eller renodlat shorthanded-tävling. Båten blir en mätbrevsbåt med standardmått i det vanliga mätbrevet och angiven shorthandkonfiguration i mätbrevsdelen för shorthanded. I respective del kommer det finnas var sitt respittal. Respittalen kommer baseras på den konfigurationen som är angiven. Mao. Kan man få olika respittal, ett för normal mätbrev och ett för shorthanded.
  Jag vill även påpekar att det handla endast om en annan kofiguration. Det ges ingen kompensation för inverkan av en kort besättning.

  Vill man segla med standardkonfiguration i en shorthanded-klass eller en shorthanded-tävling går det bra och gäller samma som för vanlig tävling.

  Vi vill ger en möjlighet för de som vill välja av olika anledningar en annan konfiguration på just shorthanded-tävlingar/- klasser.

 14. Author
  Peter Gustafsson Mar 22, 2010 Reply

  Marcus, det handlar bara om konfigurationen (och tar inte hänsyn till att man är färre ombord). Detta är precis på samma sätt som det fungerar i IRC och missgynnar egentligen ingen.

  När vi ställde frågan här för ett år sedan så tyckte nästan 80% att det var en bra idé att erbjuda möjligheten till en shorthanded-konfiguration. http://www.blur.se/2009/02/11/shorthanded-srs/

 15. Patrick Mar 23, 2010 Reply

  Hej,

  Om det är flera som tänker starta shorthanded i GR.

  Vi tänker göra
  men
  skulle det inte vara bra om vi anmäler oss till samma klass?
  ORC / IRC / SRS spelar väl ingen större roll eller?

  • HenrikA Mar 23, 2010 Reply

   Hej,

   SRS har nog den lägsta instegströskeln för att få många deltagare och dessutom talar det för SRS genom att W2S och flera andra shorthandseglingar går under det enklare respitsystmet.

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 25, 2010 Reply

   Som jag skrev ovan så skall alla jag har pratat med segla SRS Doublehanded. Det var också det “omröstningen” handlade om.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.