Shorthandedträning med Spirit


Jag skall ju segla Watski 2star Baltic tillsammans med Erik Lindgren på hans Baltic 50 Spirit, en av Sveriges sweetaste båtar. Eftersom jag aldrig seglat båten (eller med Erik) tidigare, så tyckte vi det var en bra idé att lägga några dagar på att gå igenom segel, träna lite manövrar och mecka lite.

Spirit är en grym båt och ganska nära idealet som cruiser/racer i den här storleken. Låg, snygg men ändå med alla bekvämligheter. Man har seglat ARC över Atlanten och både kappseglat och cruisat i västindien.

B50-008_TWO_STAR-1_Page_01.jpg
I vinter har vi bland annat arbetat med PG Johansson (legendarisk grundare av Baltic) och Anders Lewander på North för att få till ett ordentligt polardiagram och en sjysst segelvalstabell. Nu skall alltihop in i Expedition så att vi får till routingen på ett bra sätt. Med SRS 1.55 så kan vi inte segla på fältet utan måste driva oss själva runt banan.

B50-008_TWO_STAR-1_Page_02.jpg
Segelgaredroben är spikad inför Watski 2star, och vi kör två fockar (#1 och #3), två asymmetriska spinnaklers (A3 och A4) som bägge körs på spinnakerbom samt en Code 0.

Tungt och ganska bökigt, men det går ganska bra om man planerar väl och är metodisk. Att jobba sig igenom segelgarderoben med lite gippar och segel upp och ner tog rejält på krafterna. Det är ju inte så gott om plats inne vid Lidingö.

Men vi var jättenöjda med utfallet, och nu är det bara lite småfix kvar.

6 Comments

 1. Team Styrbord May 12, 2011 Reply

  Kul, håller med om att båten är riktigt sweet.
  Lycka till på racet, tyvärr missar jag det i år igen. Jobb Jobb.

 2. Stefan Almers May 12, 2011 Reply

  cool music

 3. Jebban May 13, 2011 Reply

  Ni kommer ju ha tillräckligt med kojplatser i alla fall… Fint med skötbord på främre toaletten för de små gastarna :-)

 4. Jesper Hoffstedt May 13, 2011 Reply

  Härlig film! Ni kommer få gott om utrymme ombord. Lycka till också!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.