Tjörn Runt 2012

tr2012c-2.jpg
Lite mycket power innan Rönnäng. Foto: Martin Börjesson.

tr2012-4.jpg
Dagen började så där. Hällregn och riktigt grått när vi meckade det sista, justerade riggen och kollade strömmen.

tr2012-5.jpg
Som vanligt är det en konst att välja rätt segel på förstasträckan. Det är lätt att bli sittande med för lite power men långa stunder låg den ändå på 12-14 knop. Vi körde medium/heavy-focken vilket visade sig vara rätt och vi kom bra iväg en tredjedel ner från den östra änden av linjen. Egentligen bara en Asso 99 och First 40 Teknova i lovart, och Bengt lyckades vi sega oss förbi så att de slog. De valde Källösund medan vi siktade på östra halvan av Tjörnbron.

tr2012-6.jpg
Den stora klungan låg i lä där de initialt gick mycket bra. In under bron var det dock sämre tryck på högern och gänget tappade en del och många fick slå.

tr2012-7.jpg
Glada miner efter bron.

Vi hade inte bestämt oss innan, men nu såg det ut att stå bättre tryck väster om Brattön jämfört med ute i fjorden. Och vi hade en riktigt bra bog genom nästan hela sundet. Ett par bra slag och sedan var vi igenom och i fatt några av trimisarna.

tr2012c-3.jpg
Det stod klart att vi hade tjänat massor på Teknova, Progressiva och de andra som gått österut. Men trycket försvann helt inne vid Tjörn samtidigt som det fyllde på på “Sverigesidan”. Bara att kliva över.

Vi slog tillbaka när vi trodde att vi skulle kunna sträcka söderut, och jag tror vi timade det slaget bättre än de flesta. GP42 AlCapone slog tidigare och när de kom ut för styrbord igen så var vi före dem (!). Karukera hade vi 100 meter bakom i lä och jag tror de tröttnade på det läget. Teknova och Asso 99 var långt bakom i lovart, så här var vi definitivt på topp.

tr2012-8.jpg
Men med lite släpp i skoten så går det inte att stoppa en First 40. I alla fall inte med en liten 36 fotare. De rann långsamt ifatt och förbi. Vi lyckades åka på deras häckvåg ett tag men när det motade igen så blev det för mycket skitvind.

tr2012c-1.jpg
Vid Rönnäng var de säkert 100 meter före och även Karukera hade segat sig ikapp och förbi. Jaja, nu blir det snart undanvind… Foto: Martin Börjesson.

tr2012-9.jpg
David kopplar gennakern. Han slet som ett djur som vanligt. Vi bestämde oss ganska sent för vilken väg vi skulle ta. Några prognoser pekade på att vinden skulle ligga lite ost om syd, och då lönar det sig för oss att gå på utsidan. Nu hade det vridit fortare än prognoserna och vinden låg redan på 190. Så det var bara att hänga på Teknova och Karukera in vid Klädesholmen.

tr2012-11.jpg
Vi satte stora gennakern strax innan Klädesholmen. En rejäl broach (bara för att roa publiken) innan vi kunde dåna norrut. Vi hade två killar ombord som aldrig hade seglat Tjörn Runt och de såg väl lite frågande ut när vi kom farande i 15 knop rakt in bland massa små skär.

tr2012-10.jpg
Ett sammanbitet gäng inför banans största utmaning.

tr2012-12.jpg
Vi valde att gå väster om djävulsthålet. Det är ett par båtlängder längre, men det finns lite mer manöverutrymme och marginal om något skulle skita sig. De andra tvp valde att gå ner runt kumlet och vi tjänade väl de 10 båtlängder som teorin säger. Upp mot Flatholmen blev det väl brant och viu broachade 2-3 gånger och tappade lite till Karukera.

Det är svårt att köra 157 kvardar gennaker på en lätt båt i gruset. Helst vill man köra “sin vinkel” och jobba sig upp och ner lite grann beroende på vinden. Men för att ta sig igenom här är det ömsom brant slör och plattläns. Svårt.

Vi plockade ner innan Flatholmen och passerade igenom utan större dramatik.

tr2012-13.jpg
Sedan tog det lite tid att få upp den igen och vi tappade kontakten med Karukera som var en bit före när vi kom in i Kyrkesund.

tr2012-14.jpg
Xp44 Too Bonita var lite giriga i Kyrkesund och fastnade i leran. De kom dock tillbaka och var nästan i kapp oss vid mål.

Efter Kyrkesund var det dags för målrakan. Är det inte alldeles för kort? Målet var så klart att jaga ikapp de två Firstarna, och vi körde så offensivt vi kunde. Nu hade vinden lagt sig lite och det var svårt att få igång planingen. Men efter ett par gippar lyckades vi i alla fall ta oss förbi Karukera. Men de slog oss med minuten på korrigerat och Teknova var 4 minuter före.

Vi hämtade in 2:39 (korr) på Teknova på Stigfjorden, så kanske man kan hoppas på en längre läns när de vänder på banan nästa år :-)

tr2012-15.jpg
Trimis med trassel efter målgång.

Klassen
1 Teknova/Albatross First 40 Bengt Falkenberg 04:49:01
2 Karukera First 40 Ola Sandell 04:52:01
3 Blur J/111 Peter Gustafsson 04:53:12
4 Flash V First 40 Erik Krister 04:54:17
5 Al Capone GP42 Christian von Trepka 04:54:51
6 La Veuve Noire Pär Larsson 04:59:18
7 stockmaritime ASSO 99 Hans Genthe 05:02:05
8 BlueS XP-38 Hans Johansson 05:06:07
9 TOO Bonita Xp – 44 Knut G Heje 05:09:18
10 Breezin XP-38 Morten Gaarud 05:10:26

Alla resultat här.

Totalt
1) Bengt Falkenberg, First 40, GKSS
2) Ola Sandell, First 40, CRSS
3) Peter Gustafsson, J/111, SSVA
4) Hans Christian Hols, 11 metre, KNS
5) Erik Krister, First 40, Sandefjord
6) Christian vion Trepka, GP 42, Gundefjorden
7) Halvor Seilöe Smith, 11-metre, KNS
8) Magnus Rassy, Hallberg-Rassy 412, BJK
9) Pär Larsson, First 40, TJSS
10) Hans Genthe, ASSO 99, Blankenese

Så klart är vi jättenöjda. Vi skall inte kunna rå på First 40 i dessa förhållanden, så en 3:e-plats i klassen är ju grymt. Jag brukar ju hävda att totalen är lite av ett lotteri, och i år var de stora båtarna gynnade. Men det är ändå kul att vara med i topp och det var ju bästa placeringen med egen båt.

37 Comments

 1. Christian Aug 20, 2012 Reply

  Tack til STSS for en herlig TjR i år! Vi var med 3 gangen med vår GP 42 Al Capone. Erfaring er viktig i dette racet… Som alla andre.. Tacket være vår fasta navigatør Niklas tør vi nå seile alle ruter. ( vi testet Djavelhålet fredag..)
  Etter en vanskelig kryss ut av broene (der traff dere bra Peter!) kom vi oss i et god spor ut mot Åstol. Al Cap er krevende å trimme med noen stikk ut på skjøten, men vi fikk farten etterhvert. Med bare Progressiva og Hyundai foran oss var vi rett happy når vi kom til Åstol.
  Vi valgte å gå ut nors om Äggskjær for å få mer vind og betre vinkler på vår asym. Det ble perfekt. Med 16-19 kn boatspeed jibbet vi perfekt inn mot Kyrksund. TWA 180 gjennom der med asym er ikke perfekt, men når leden vrir litt babord kom farten tilbake.
  Stigefjorden ga oss perfekte vinkler, to jibber var nok og vi gikk imål ca 13 min bak Progressiva som båt 2(av enskrog..)
  Bak oss så vi Bengt og kompani og vi forstod at det ble tøft å slå dere på korrigert tid. Dog er vi meget fornøyd med vår 5 i klassen og ikke minst 6 over-all. Vi gleder oss til neste år!
  Grattis til Bengt First 40 gjenget og Blur som slo oss!
  Og stor takk til Niklas Strandberg for nok en perfekt navigatørjobb.

  Efterpå tenker jeg på om vi også skulle gått utenfor Kyrkesund for å få betre vinkler og speed. Hva tycker dere?

  • Pelle P Aug 20, 2012 Reply

   Vi hade samma diskusion Christian; vi kom fram till Klädesholmen något senare och då hade det redan vridit för mycket mot S och SSV. Så utanför Härön blev aldrig ett option.

  • F424 Aug 20, 2012 Reply

   Till att börja med Grattis Bengt o gänget på Teknova. Imponerande segling! Grym start av BLUR-gänget. Frustrerade att det skulle ta nästan till Soa o Galten innan vi kunde få se vackraste sidan av J/111.an (stäven).
   Tack till Christian o gänget på ALCap för förtroendet, i år lyckades vi som tur var utan “touch of Sweden”. Årets adrenalinkick att i 17-18 knop plana ut mellan kobbarna väst om Skärhamn. Valfriheten vilka vinklar man kan gå på undanvind med en GP42 när det brallar är inte så stor så en massa grus i vägen är inte idealiskt. Ser fram emot lite bredare pist (Hakefjorden)att kana utför när STSS vänder varvet 2013.
   Liite synd att vi aldrig fick äntra Djävulshålet. Tur att ingen såg på när vi i fredags testkörde med Faurbyn för maskin i 8 knop+ för att “få in rätt känsla”. Kul kille den där Christian:-)

 2. niclas Aug 20, 2012 Reply

  Grattis till framskjuten placering Peter & Crew! Hur hinner ni med att fota och filma så mycket, vi har fan fullt upp på riktigt, imponerande.

  Ang innanför eller utanför Härön så tror jag inte att det var stor skillnad i år, vi såg J/92s Ninja gå utanför oss och vi hade ungefär samma avstånd när vi gippade upp mot Vannholmarna.

  • niclas Aug 20, 2012 Reply

   -oss +Härön

 3. Author
  Peter Gustafsson Aug 20, 2012 Reply

  Såg att vi tog hem det åtråvärda kombinationspriset för Færdern & Tjörn Runt. Det är väl första gången som någon annan än Bent Falkenberg tar med den pokalen hem?

  • Anders Averdal Aug 20, 2012 Reply

   Grattis!

  • F424 Aug 20, 2012 Reply

   Nice! Grattis!!

  • Pelle P Aug 20, 2012 Reply

   Det va som f-n!

  • Sture Smith Aug 21, 2012 Reply

   Vi hade priset i fickan 2005 med min Wasa 38 “Intuition” tills 500 m från mål strax utanför Stigfjorden (banan kortartes) då tiden gick ut och Lördags kvällen gick över i natt, vad säger man. Shit happens…….

   Sture Smith
   Dehler 39 SQ
   “Sjöglans”

   • Bjørn V Aug 21, 2012 Reply

    Sture Smith.
    Tack för god fight inn Stigfjorden. Riktigt kul var det:-)
    Vi ska lära oss alla grund tills nästa år….så vi inter seglar för långt.
    En fråga dock: Vart tog alla vägen efter seglingen? Vi gick bort till Stenungsbaden för at lysna på Hr. Lööf. och ta ett par öl. Vi var väl ca 30 pers der, varav minst hälften hade seglat med NOR i seglet. Lite tunt när vi var ungefär 2000 pers som hade varit ute på sjöen.

    • Sture Smith Aug 22, 2012 Reply

     Tack själv.
     Jo ni seglade lite väl långt vid Eggskär. I år förlorade Ni inte så mkt. Hade det varit förra året så hade ni varit “weck von tisch”. TJ är en utmaning jag lär mig fortfarande från år till år. Nästa år blir TJ nr 35 !!
     Helt riktig notering efter seglingen, var är festen?? Nästa år fösöker arrangören att ändra på detta, med ett riktig hejdundrade party i Stenungssund. Då hoppasvi det kommer många Norska båtar.

  • Ulf Aug 20, 2012 Reply

   Några båtar skulle ha tracking. Någon som vet var jag hittar detta?

   • Johan SWE256 Aug 20, 2012 Reply

    Oskarsson hade en vet jag, men jag har inte sett var man kan se den eller kunde följa den. Var gick ni Ulf? Vi missade starten med flera grova minuter, vi var tydligen ensamma att göra det. Jag kan inte förstå hur jag kunnat ta fel på fem minuter. Jag är tvärsäker på att jag läste 9:55 när jag väl kollade starttiden. Antingen såg jag verkligen fel (verkar troligast) eller så låg det ute fel någonstans vid något tillfälle. Jag har ingen aning. Läste aldrig starttiden i seglingsföreskrifterna, allt annat det läste jag i dem. Var för första gången på rorsmansmötet. Harald Treutiger lärde oss en ny användbar knop! Har redan använt den – fantastiskt användbar!!! :)
    I år så var tävlingsledningen tydlig med att båtar som gått i mål skulle hålla sig undan får båtar som fortfarande tävlade i Stigfjorden och Kyrkesund. Tidigare i år har vi blivitstörda av båtar som redan gått i mål. Det är inte roligt när det sker, skedde senast i PNR!

    Vårt vägval var det nog inget fel på – vinnaren i startgrupp 12 gick i häcken på oss i stort sett hela kryssen ut till Åstol från Tjörnbron. Vi höll oss mycket ute i fjorden.

    • Johan SWE256 Aug 20, 2012 Reply

     * vi var tydligen INTE ensamma om att göra detta….

   • niclas Aug 20, 2012 Reply

    Här är vår tracker på endomondo.. Vi kör en app i en telefon som ligger under däck, och vi har haft bra mottagning på GPS signalen hela vägen.

    Så, the cat is out the bag, här är alla våra osminkade misstag.
    http://www.endomondo.com/workouts/jH9h72dYGo8
    Taktiken, eftersom vi var en av dom större båtarna i startgrupp 5, att verkligen gå i fri vind, inte bråka med någon och hålla oss undan strömmen på väg ner. Några bra slag, några dåliga.

    • jonas w Aug 20, 2012 Reply

     Kul att se trackern!

     Någon som har koll på hur pass strömt det var egentligen? Uppfattade det som det var lite eller ingen motström till en början iaf.

     • niclas Aug 20, 2012

      Jag uppfattade det som att det var en del på morgonen, på något ställe upp mot en knop, men att det gav sig rätt fort.

   • Fredriksson Aug 20, 2012 Reply

    Följande båtar hade transponders. Vi ville ha en spridning mellan stora och små och tidiga och sena stargrupper.

    103 Strömberg
    XXX Lööf/Salminen
    205 Al Capone
    210 Falkenberg
    301 Farr 30 Peter L
    309 Bavaria Wilson
    419 Sten Bergkvist
    437 Eva Thorsson
    506 Anders Dalsjö
    535 Johan Davidsson
    638 Johan Söderberg
    821 Mats Johansson
    847 Jan Nilsson
    911 Michael Collberg
    1030 Clara Svensdotter
    1011 Gunnar Sedén
    1113 Karolina Berglund
    1125 Hans Osakrsson
    1213 Goksöyr
    1239 Pontus Göransson

    • Fredriksson Aug 20, 2012 Reply

     Hehe, startgrupper ska det vara, det var bara en stare.

    • Johan SWE256 Aug 20, 2012 Reply

     Går det att se hur de gick i efterhand?

     • Sir Aug 21, 2012

      Verkar inte vara någon som laddat ner appen.

 4. Johan SWE256 Aug 20, 2012 Reply
  • Börje Aug 20, 2012 Reply

   Saknar länk för att kunna se dom som hade trackers, hade varit kul att se i efterhand.

   • Ulf Aug 20, 2012 Reply

    Någon som vet hur man kollar trackingen??

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 20, 2012 Reply

   Det verkar som man måste ladda ner en app för att titta på någonting. Hoppas man fick bra betalt av Garmin ;-)

   • Johan SWE256 Aug 20, 2012 Reply

    Vad är bra betalt i detta sammanhanget?

    • Sir Aug 21, 2012 Reply

     Ett par kronor per nedladdning…?

 5. Gussa Aug 20, 2012 Reply

  Expresserna startar själva igen! Någon som vet varför?

  • Sir Aug 21, 2012 Reply

   Kan det vara för att locka tillbaka Expresserna till Tjörn Runt? Lloyden och Regatta var inte med i år.

 6. Stefan A Aug 20, 2012 Reply

  Mycket bra reportage. Kul att få en så bra sammanfattning av racet.

  Ett tips till gänget bakom Tjörn Runt (som givetvis lägger ner en jädrans massa gratisjobb och ska ha en stor eloge för det) är att ta lite hjälp av Peter G, Gustav Morin, Hamnen, Solidtango, Micke på Cheetah, Johan Granath och ett gäng andra människor som är riktigt bra på att producera läs/sevärda och spännande reportage från tävlingar. Då kanske man inte missar att filma händelser som århundradets vurpa av Sveriges enda guldmedaljör från OS 2012…

  Den båten borde ju haft minst fyra GoPros live plus en kamerabåt konstant i kölvattnet.

 7. Jonas Caspersson Aug 22, 2012 Reply

  Ja, det var en rolig segling (som vanligt) med massor av utmaningar. När vi kommit ut strax söder om L. Brattön så kom det ju ett par regnmoln som skadade synnerligen trivial förhållanden… Men efter ett tag fick vi känslan för hur vriden kom o gick och då plockade vi massor med placeringar :) Undanvindsåkat från Hakesundet och in i mål var enbart en fråga om att hålla oss i fri vind från större och långsammare (!) båtar. Vi låg faktiskt och bråkade med en Linjett 37:a hela vägen från Kyrkesund… Undrar vad som satt fast i den botten… Utan det tjafset hade vi nog seglat några minuter fortare, men det hade förmodligen inte tagit oss hela vägen fram till den åtrovärda förstaplatsen….
  /Jonas Caspersson på Omega 30:an Lova Swe 78

  En liten filmsnutt på vår sättning i Hakesundet

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.