J/111 Blur³ | detaljer

Jag har fått en del frågor om små “fix och trix” som vi har på J/111. Så jag tänkte det kanske kunde vara intressant för fler.


Den här gången valde vi T-rings till fockskoten. Det finns många fördelar då man slipper knopar som fastnar och är i vägen, men de är lite bökiga när man skall byta försegel (man kan inte få loss lovartsskotet och det är bökigt att få på en loop till – någon som har bra tips?).

Skotringen är samma som på J/109, en specialdesignad variant signerad Jesper Ott.


Vi har också lagt lite krut på märkning så man enkelt kan dokumentera var man är. 1:an är ungefär 6 graders skotvinkel. Utgångsläget är 2.5 vilket motsvara lite drygt 7 graders skotvinkel. J/111 är extremt känslig när det gäller infuckern så vi har inte markerat några standardlägen. För focken har vi också märkningar på spridarna som brukar vara bra att kommunicera kring.


Den näst viktigaste justeringen efter infuckern är häckstaget. Storskotstrimmern kör det från piedestalen och alla kan enkelt se hur hårt vi dragit det. Normalt går vi från 2 till 6 i ungefär samma vindstyrkor (i knop) lite beroende på förhållanden. Men vi blir snabbt “powered up” med häcken i botten.


Alla trimdekalerna kommer från ett Deck Graphics One Design Pack, som tydligen är standard på bland annat Farr 30. Lite dyrt men myvket bra kvalitet.


Förutom de vanliga skotpunkterna så vill man kunna skota ut focken i railen när det öppnar upp. På J/109 hade vi kastblock, men nu har vi i stället kört fasta ringar som alltid finns på plats. Lite extra vikt, men det här går snabbare och vi slipper massa meckande i lä.


Längre akterut sitter skotpunkt för stagsegel (Harkenblock) och en ring för sugga till spinnskotet.


Med full besätting när det är mycket action så kör vi spinnskotet på rufftaket. Men offshore, framförallt doublehanded, vill vi ofta köra på lovarts fockwinsch, som dels är större men också gör att trimmern kan sitta bra i lovart men ändå se gennakern. Vi har då lagt en bit PROtect Chafe för att skydda plasten och få skotet att löpa lätttare.


På samma sätt kör vi PROtect Chafe på ruffhönet där man drar tackline och på massor av andra ställen…


…till exempel på framsidan av masten.


En av de saker som vållade mycket huvudbry var monteringen av plottern, i vårt fall en Raymarine e7. Nu sitter den i en bygel precis framför ratten vilket funkar mycket bra. Kanske hade det varit snyggare med en pod, men nu är den ur vägen men ändå lätt tillgänglig. Och går enkelt att plocka av.


En annan sak där vi har haft en del inkörningsproblem är vår NKE Gyropilot. Det var ju själva processorn jag ville åt, och den får vind och fart via NMEA från Nexus-systemet men har sin egen gyrokompass. Drivenhet är en Raymarine T2 elektromekanisk drivenhet för att minimera motstånd när dehn inte är inkopplad.

Själva monteringen gick kanonbra, och under Spi Ouest så fick fransoserna från NKE fason på det mesta. Kompass funkade fint, likaså att styra på relativ vind. Men av någon anledning fick jag den inte att styra på sann vindvinkel, vilket ju var en av anledningarna till att jag valde NKE. Efter många mail visade det sig att man skulle dra ut en liten kabel för att initiera. Så klart, varför skulle menyn “NMEA Init” göra det :-) Sedan har den funkat perfekt. Det är väl mest jag som inte vågat låta den styra på hård undanvind ännu. Men nästa säsong…


En sak som jag tycker är lite bökigt är högtalare. De är tunga och helst skall man montera dem infällt vilket kräver att man borrar stora hål i sin nya båt. Sedan skall det dras sladdar kors och tvärs. Nu väntade jag med att sätta i en stereo utan skaffade en Big Jambox. Den går på batteri och är trådlös, så musik/radio kommer från besättningens mobiler eller datorn. Och så kan man flytta runt partyt. Hittills har det funkat mycket bra.

Disclaimer: jag är engagerad i Happy Yachting som kan ha
intresse av produkter eller koncept som nämns i artikeln.

31 Comments

 1. D Dec 10, 2012 Reply

  Angående fockskotet, Kör med två lopar, då kan man få bort det ena skotet när de andra är under belastning.

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

   Är det inte 50% chans att den ena loopen är låst under den andra?

   • Anders Dahlsjö Dec 10, 2012 Reply

    50% att man får använda ett 3e skot då (reservskotet). På större båtar kan det vara bra med två loopar.
    1. Vid override kapas loopen istället för skotet.
    2. brister loopen kan man ju slå och segla vidare.
    På Victorychallenge använde vi alltid dubbla loopar. Kanske kan du gå ner i dimension på looparna, eller är du orolig att det skall skära av skotet? Personligen tycker jag T-rings är lite mycket järn på småbåtar.

   • Daniel Dec 10, 2012 Reply

    Varför kör ni inte bara Equiplite? Eller liknande typ Loop?

   • Author
    Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

    Equplite (osäker på vilken av deras modeller du menar) eller soft-schackel tar utrymme mellan ring och segel, precis som när man knyter. T-rings är standardförfarande på lite större båtar och det funkar kanon här också (förutom när man skall byta).

    Sedan bilden togs har vi satt på skydd på sidorna så nu är ringen “gömd” inuti seglet. Supersnyggt.

   • D Dec 10, 2012 Reply

    50 % är bättre än 100%,

    håller med Dahlsjö,
    Man kan ju i vissa fall räkna ut på viken bog som man troligast kommer att göra ett segelskifte på.

 2. Anders Dec 10, 2012 Reply

  Hur råddigt är det att smälla fast hållarna i däck för outhaulers och suggor? Fick du det direkt från fabrik på 111an?

  På vår J/105 finns ju liksom som på din båt ingen toerail att fästa grejor i och det blir nog till att borra i däcket i vår. Däcksstöttorna ska man tydligen inte använda har jag läst?!

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

   På J/109 skruvade vi dit dem själva.

   På J/111 så visste jag vad jag villa ha så då fick varvet det stora nöjet att skruva fast dem. Som standard har man pad-eyes för att skota ut focken, men min bedömning var att de som orginal satt för långt bak. Våra sitter framför 2:a stöttan, precis bakom fotlisten vilket har funkat fint både på 109 och 111.

   • Anders Dec 10, 2012 Reply

    Tack för input, jag får mäta lite mer i vår innan borren kommer fram. Tror framför stöttan blir bra även på J/105 men vill gärna dubbel- och trippelkolla. Alltid läskigt att borra nya hål i båten! :-)

    • Pelle P Dec 10, 2012 Reply

     Anders, om du inte är 100% säker så vänta tills du har börjat segla!

     • Anders Dec 10, 2012

      Hahah jorå jag väntar tills det går att mäta med segel uppe! Jag har kollat och mätt nu under årets säsong men inte vågat börja borra riktigt än… Men vafan hur fel kan det bli, ingen minns en fegis :-) (sa han, sköt upp borrandet och tog en öl istället)

    • Author
     Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

     Det brukar alltid vara gnäll på min besättning när jag spänner upp Dyneema-linor med små loopar på för att testa positionerna innan det skall borras.

     Vadå, vi vill ju testa 5 olika positioner för att halsa stagseglet innan vi bestämmer oss :-)

     • Pelle P Dec 10, 2012

      J-la martyr!:) Så mycket gnäller vi inte, allt som gör oss snabbare är bra! + att det är kul och experimentera…

 3. Johan O Dec 10, 2012 Reply

  Varför har du en Raymarine T2 istället för T1?

  11 klarar 11-tons båt och så tung är inte J111
  Enda skillnaden är rudder torque som är högre på T2 än T1.

  • Johan O Dec 10, 2012 Reply

   T1 klarar 11-tons båt och så tung är inte J111
   Ett tecken fel i förra inlägget…

  • srsseglaren Dec 10, 2012 Reply

   Undrar om Ray. klarar jobbet på halvvind och undanvind med Gennacker uppe ?

   • srsseglaren Dec 10, 2012 Reply

    My bad, tankarna låg nog på en annan Ray. som tidigare gick under helmut.(har nu uppdaterat Ray. datan : ) )

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

   Vet inte :-)

   Jag gick helt och hållet på fransmännens rekommendationer, och lät dem designa hela systemet.

 4. Peter A Dec 10, 2012 Reply

  Hej Peter!
  Många snygga lösningar. En fundering jag har gäller era olika lösningar med Antal-ringarna och hur ni lyckats fästa dem så tight och snyggt i padeys? Är även nyfiken på hur ni fäst Antal-ringen för tackline.

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 10, 2012 Reply

   Ringarna är fastknutna (“lashade”) med tunn Dyneema.

   Antal-ringen för tackline passar i den rostfria bygeln. Alltså, man har trätt bygeln öäven en ring så att denna kläms fast. Svårt att förklara, men jag kan ta en bild?

   • Peter A Dec 11, 2012 Reply

    Jag tror jag förstår men en bild hade ju varit fint förstås.

 5. Jonas K Dec 11, 2012 Reply

  Lite svårt att se på bilden men utväxlingen för fockinhal, hur har du gjort där ?
  Endast handkraft ?

 6. Andreas Dec 11, 2012 Reply

  Peter, skotar ni fockinhalet från lovart eller lä? Vad finns det för för och nackdelar med resp. alternativ?

  Själv resonerar jag att focktrimmaren borde kunna trimma inhalet vid vinschen, dvs i lä. Eller är det viktigare för båtfarten att kunna parera byar från kanten i lovart?

  • Pelle P Dec 11, 2012 Reply

   Alltid mecka/trimma i lovart…

   • SilverSurfer Dec 11, 2012 Reply

    Men i og for sig er det jo ikke noget problem at koble f.eks. indhalet op på en sådan måde at det kan justere fra både luvart og læ…..

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 11, 2012 Reply

   Normalt kommer dessa på läsidan, just för att trimmern skall kunna köra skot, skotpunkt och infucker från ett och samma ställe.

   Men vi vill behålla vikt på railen samtidigt som vi jobbar med infuckern. Därför sitter den på en PXR-swivel, så att man kan justera den både från lovart eller ta med den ner i lä. Funkar kanon.

 7. Simon Rådahl Jul 13, 2016 Reply

  Nån som provat button soft shackles? De är tydligen kortare än vanliga soft shackles.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.