Wrap Up 2016

Dags att sammanfatta ännu ett år.

Vi kom fram till att det har gått 10 år sedan vi fick J/109 och började köra lite mer seriöst, och även om 2016 var lite av ett mellanår för oss så har det forfarande hänt massa bra saker.

Årets hällregn var det på OneStar.

Årets repa måste vara vår beta-test av Scandinavian 500. Det är något visst att köra 500 distans non-stop…

Årets vågdal och årets aldrig mer var Göteborg Open Sea Race. 20 m/s på Marstrandsfjorden kan man vara utan. Dock kul att ta hem racet trots att vi vara var två ombord (tack Simon).

Årets halvvind blev ÅF Offshore Race.

Årets mest saknade. Paul Elvstrøm. Årets uppmaning. Om vi alla var lite mer som Paul så skulle fler tycka det var kul med kappsegling.

Årets mysterium. Singlehanded-DH. Ingen lyckades förklara hur man räknade. Och ingen förstod resultatlistan. Väldigt danskt :-)

Årets ”hur svårt kan det vara”. Resultaträkningen på bland annat Sandhamn Open.
http://www.blur.se/2016/06/13/sandhamn-open-felraknat/

Årets ”hur svårt kan det vara” 2. Att läsa sin egen inbjudan. Vissa arrangörer hamnar oftare än andra i överklaganden hos SSF…

Årets spik var nog Tjörn Runt. Tillsammans med Marstrand Big Boat så var det enda racet vi körde med hela gänget. Kul att få slå alla duktiga lokala båtar då och då,

Årets trevligaste race? Nordic Yachts Open.

Årets äntligen. West Side Cup.

Årets prestation. Thomas Coville i Sodebo. Solo runt jorden på 49 dygn. Helt osannolikt.

Årets fight: Banque Populaire och Hugo Boss. Just nu.

Årets längsta förspel: America’s Cup. Segla nu på riktigt.

Årets lyft. ÅF Offshore Race, där alla kände sig välkomna och tillochmed säkerhetskontrollen var rolig. Way to go.

Årets antiklimax. OS. Allt var sämre än förra gången. TV-sändningarna, formatet och resultaten… är det verkligen rätt att World Sailing och alla förbund lägger 80% av sitt fokus på OS-segling?

Melges 40

Årets leveranser. Att få hämta ut nycklarna till en ny ClubSwan 50 eller Melges 40 måste kännas bra?

Årets inte lika bra leverans. MAT 11.80 Datacom hade väl så mycket oflyt man kan ha? Parkerade på VM och sedan tappade man masten. Nytt försök 2017?

Årets gäspning. De flesta nya båtar som seglar fantastiskt men ändå har otroliga innerutrymme. Ja, vi vet att de är annonsköpare och utställare på era mässor, men lite konsumentinfo borde vi kunna få?

Årets platta fall. Re-branding av World Sailing. Är det verkligen den här presentationen som skall locka nya seglare?

Årets tröttsammaste trend. Att ta en video som är postad 20 gånger på Facebook, lägga den på sin sajt med en underfundig kommentar och sedan posta en länk på Facebook; “…ni kan aldrig ana vad som händer sedan”. Vi fattar att ni behöver trafiken, men ibland blir det bara tramsigt.

Årets debatt. Havskappsegling – vad är det egentligen. Är det när man seglar på havet eller runt bojar inne på Värtan? I alla andra länder heter det ORCi-mästerskap, men i Sverige envisas vi med att kalla det SM i Havskappsegling, trots att en majoritet av ORC-seglarna helst seglar bana. Make up your mind!

Årets aktivitet för att minska kappseglandet: licenser.

Årets Wow!!! Match Cup Sweden på Marstrand i M32 var ju helt magiskt. Bättre än många kunde drömma om. Men vad händer 2017? Någon som har koll? Årets ”vad händer nu då”?

Årets varför? Nybyggda IF-båtar.

Årets schabbel. I lilla Sverige. Hur svårt kan det vara att få fason på mässorna. Är det inte mässor utan båtar, så är det världskrig kring Öppna Varv. Sweboat, HR & segelbåtstillverkarna – lös problemet.

Elliot 44 Matador

Årets Bucket-list-segling: Matador tog sig an Sydney Hobart.