Tjörn Runt 2005

Ja vad säger man. Ingen vind typ! Lätt nordostvind ledde till en klurig plattläns. De flesta valde (som vanligt) att hålla sig intill Tjörn-landet, vilket i år visade sig förödande.


Inte mycket skärning här inte :-) Vi som skar omkring med TWA på 130-140 (typ 90 grader mellan gipparna) verkade mest irritera alla andra. Foto: Rick Tomlinson

Vi valde tidigt (bra call av Patrik & Matts) att gå österut (tröstlöst ben som inte tog oss närmare mål) men det verkade helt klart vara mer vind på ostsidan. Mycket riktigt lyckades vi segla runt de flesta båtarna i vår klass som låg västerut. Tyvärr var vi lite fega, och vågade inte ta ett rejält kliv österut igen, utan smågippade i mitten ner mot Lilla Dyrön.


“The move” – från L Brattön gippade vi över till östra sidan av fjorden, där det faktiskt stog lite bättre vind. 80% av båtarna låg västerut, se förra bilden.

Allt fler båtar bröt, men vid 17-tiden var de flesta båtar runt omkring från tidigare starter. Från vår klass fanns ett par båtar med, men också First 40.7:or och andra stora båtar som kämpat på västsidan (där man fått ankra tidvis). Vi skulle aldrig klara maxtiden, dä behövdes minst 4 knop i snitt – vi gjorde 1.

Just när vi skulle bryta, så såg vi att båtarna framme vid Tjörnekalv hade fått bra tryck i nån typ av sjöbris? När det fyllde på var vi första båt med LYS under 1.20 som kunde börja gasa med fock i 6 knop ner runt Tjörenekalv. Sen dök det upp coola båtar bakifrån som legat fast i bleket: Norska Wildcard (1.47), Grand Soleil 44 och Mumm 36 Aero kom farandes förbi. Såg ju kanon ut för vår del. Och vi behövde ju bara snitta 4 knop för att klara maxgränsen. Inga problem!

När vi närmade oss Kyrkesund stod Sigma och ett par andra stora båtar på tvären där inne, vilket gjorde att vi (och de flesta andra just då) valde att gå på utsidan om Härön. Här blev vi omkörda av Claes Oleander i Dynamit och Emil Sandberg i Smaragden. Nice!

Men… 20:30, en halvtimme innan maxtid för delmålet vid Björholmen dog vinden ut igen. Alla blev liggande på havet runtomkring. Vi hade 1.5 distans kvar… så nära… även om det tydligen fanns de som hade 25 meter kvar till linjen, när målfartyget drog upp draggen och tutade iväg!

En tröst i besvikelsen var att vi gjorde en kanonbra läns och var först i klassen vid Klädesholmen (en kvart före nästa båt):

1. Albin Nova SWE-8 Blur Peter Gustafsson SKV 1,14 653,12
2. NF S-305 Attack Claes Amundin SG- 1,14 668,28
3. Comfort 32 S-281 Amie Bosse Broberg -GV 1,08 694,27
4. Omega 34 S-91 Mango Folke Ohlsson SGV 1,17 698,40
5. Aphrodite 34 S-12 Kaskad Ulf Dahlgren SGV 1,15 713,60
6. Dehler 34 S-188 Antares Lars Hageström SGV 1,17 719,77
7. Omega 34 S-79 Pyggadagg Mats Nyberg SKV 1,16 730,23