Hanse 400

1:a oktober och man seglar i t-shirt!!!

Anders, som normalt gastar på Blur, är på båtjakt. Söndagens provsegling gällde Hanse 400, som skulle rastas i 3-5 m/s i ett soligt Marstrand.

Hanse400
Full-lattad stor, lazyjacks och självslående fock. Mycket bekvämt, även om det blir lite för lite power i lättvind. Lite klurig däckslayout med både stor- och fockskot i avlastare framme under sprayhooden. Ur vägen men otympligt om man har för vana att trimma. Skall säkert sitta på nåt bättre sätt? Annars sjysst sittbrunn och bra kvalitet på däcksutrustningen.

Hanse400
Claes Amnäs gamla X-332 var ute samtidigt. De hade inga problem att köra om oss på kryssen ut mot Marstrandsfjorden. Segelyta per ton på Hansen är nästan exakt som Novan med 110% fock, men det här kändes trögt. Har säkert en del med segel att göra också.

Hanse400
Inredningen gillade jag skarpt. Ljust och modernt. Kanonbra utrymmen för att leva ombord. Inte Orust-kvalité, men det kan man inte begära för 1.3 Mkr för en 40-fotare. Vid segling saknade man grabbräcken och navbord, men på den här typen av båt skulle jag kunna leva utan det.

Hanse400
Just den här modellen hade två toaletter och två stora hytter akterut. Man kan dock få alla möjliga inredningsvarianter.

Sammanfattning: för att vara en budgetbåt så ser hon snygg ut och är coolt inredd, men det behöver blåsa lite om man skall gå igång på seglingen. Denna båt hade gått 300 timmar motor första säsongen… men det kanske är normalt för hyrbåtar?