Nyfiken på… Oskar Kihlborg, seglingsfotograf


“Ett experiment ute på Atlanten. Sätt fast kameran och spring runt på däck med några blixtar under en halv minut. Ola Åstradsson var förste kamera assistant och ska ha credit för den här bilden. Tagen under världsrekordet över Atlanten 1997. Dagarna innan slog jag mitt personliga rekord: Att segla i 85 knops vind (det står sig fortfarande).”

Hur började du fota kappsegling?
Började 1993 med Nicorette projektet i Nynäshamn. Whitbread båten Charles Jourdan byggdes om på brandstationen i Nynäshamn. Därefter följde flera år´av spännande uppdrag. Bla Gotland Runt, Sardinia Cup, Fastnet Race, Cape to Rio Race och Världsrekordet över Atlanten med nya Nicorette, 80-fots Grand Mistralen.

Bild du är mest nöjd med?
De bilder jag tog utanför Melbourne efter starten i Volvo Ocean Race. Solen hade gått ner så till slut tog jag bilder på 1/25 dels sekund från helikoptern, men piloten var grym så han lyckades hålla exakt samma fart som båtarna.


“Första Americas Cup regattan i Valencia för min del. Den här bilden har väl något gemensamt med den nedan från Sandhamn. Man behöver väl inte visa en båt för att man ska förstå att det handlar om segling? Americas Cup båtarna är så fulländade i sig, att det är svårt att misslyckas med en sån här bild.”


“Volvo Ocean Race start från Melbourne till Wellington. (2006) Det var bra vågor och vind när båtarna kom ut i Bass Strait, Australiens sydkust. Matthew Connor, en av världens mesta seglings filmare och jag delade helikopter. När solen gick ner och månen gick upp kunde han inte filma längre, men jag ändrade ISO till 400 och tog bilder på 1/40 sekund. Jag tycker det är en rätt stämningsfull bild.”

Tips till den som vill bli bättre på att fota kappsegling
(teknik, komposition, prylar eller andra trix)?

Tänk annorlunda.

Hur ser du att seglings-fotografin utvecklas framöver?
Det finns jättemycket att göra. Tänk om sportfotograferna fick springa runt på planen och ta bilder under en fotbollsmatch…det får man inte. Men i segling går det. Man kan vara bredvid, under, ovanför eller ombord på båten. Det kommer att hända mycket.


“Mästarnas mästare i Sandhamn. Jag älskar svartvitt. Det lämnar så mycket mer till fantasin. “

Roligaste regattan att fota?
Volvo Ocean Race och Americas Cup

Värsta regattan att fota?
Volvo Ocean Race och Americas Cup

Vem inspirerar dig (andra fotografer eller andra)?
Carlo Borlenghi och Thierry Martinez bland andra. Uppskattar nyhetsbilder av Paul Hansen och Björn Larsson Ask.

Vilken utrustning arbetar du helst med (kamera/objektiv)?
Canon EOS Ds1 mk2. Favoritobjektiv är 500/4, 70-200/2.8 och 14/2.8

http://www.kihlborg.se