Nyfiken på… Johan Granath & skota.se

Gänget på skota.se har bra koll på läget och i Johan Granath så har man också en kille som vet hur man hanterar en kamera. I sin julkalender har han samlat några riktigt bra bilder och jag fick honom att välja tre andra favoriter nedan!

Hur började det?
Jag och skota.se red. Allan Förberg var ute vid Sandhamn och kollade in R6m VM 2005 för skota.se och självklart behövdes det bilder till reportaget. Jag hade en sikta-och-tryck HP kamera som jag knäppte ett gäng bilder med. På kvällen hade vi äran att få besöka Claes Ahlin’s garden party där det visades bilder från seglingarna på ett lakan via en proja. Dom var väldigt bra och jag längtade hem för att kolla in det som jag knäppt. Stor besvikelse infann sig och jag tror att det var där som jag bestämde mig för att försöka ta bilder som jag är nöjd med.


Det är väl ingen spektakulär bild men det finns nått vemodigt i den som jag gillar. Dom svartklädda proffsen som står upp och seglar ser lite för stora ut för båten som seglar rakt ut i intet under tillsynes perfekt kontroll på vad som är en dag på kontoret för denna besättning. Seglen blir nästa ett med den gråa himlen och kontrasten mot dom svarta kläderna och det blåa havet funkar för mig.


Bilden är tagen under Louis Vitton Cup i Malmö – alla på fotobåten hade börjat få ont om plats på minneskorten alternativt hade sett alla båtar länsa efter rundningen ett antal gånger vid det här laget. Just denna undanvind blev dock lite speciell då båtarna radade upp sig på ett väldigt snyggt sätt – jag knäppte ett antal bilder och jag tror att jag blev ensam om det på vår båt. Bilder som ger en känsla av skala är intressanta att försöka fånga – denna tycker jag blev bra.

Roligaste regattan att fota?
Malmö Louis Vuitton för den var den första regattan där jag var ackrediterad och fick åka “riktig” fotobåt. Att fota matchrace på Gåshaga är kul för man kommer nära båtarna och det händer grejer hela tiden.

Värsta regattan att fota?
Att sitta på en brygga på Lördagen under årets KSSS Olympiska i hällregn – ush. Men jag klagar inte – är man icke-proffesionell kan man ju bara åka hem till stugvärmen när det inte passar. Skulle gärna byta mitt jobb mot seglingsfotografering, det är ju kul trots regn, men jag har största respekt för utmaningen i att försörja sig på seglingsfotografering.

Vem inspirerar dig (andra fotografer eller andra)?
Jag vill helst återspegla verkligheten – inte för distorderade eller konstlade perspektiv etc. Mina egna seglings upplevelser och syn på segelbåtars design och hur dom rör sig i vatten formar väl vilka bilder som jag tycker är bra och vill förmedla. De bilder jag fångar samt vilka jag väljer vid “lucköppningen” i datorn är en väldigt spontan process och går snabbt. Jag har oftast inte någon ide innan jag börjar fota.


Bilden är tagen under Lidingö Runt -06 där vi nästan mastade av M30-114 så vi var på väg hemåt. I byar över 20m/s mötte vi ett gäng Folkbåtar som med ett beundransvärt lugn forsade fram trots elementens försök att ställa till oreda. En bra bild levererar en känsla som man som seglare kan identifiera sig med. Jag kan i alla fall förnimma känslorna som rorsmannen och gastarna hade på Folkbåtarna på bilden. Det skall smaka segling i munnen – det är i alla fall målet. Mina favoriter lägger jag upp på på www.persept.se som är mitt eget “låtsas/dröm” företag.

Vilken utrustning arbetar du helst med (kamera/objektiv)?
Det blev Canon pga av objektivutbudet. 300/4L IS, 70-200/4L och 10-22 räcker gott och väl för mig men jag skulle vilja byta till ett 1dMkIIN hus då autofokusen verkar avsevärt bättre än på 30D/350D – borde ge fler “keepers”.

Tips till den som vill bli bättre på att fota kappsegling?
Antiskak (typ IS/VR) är verkligen effektivt. Efterbehandling av digitala bilder från systemkameror – utsnitt, ljus, kontrast, färg och skärpa måste justeras annars kan man lika gärna köpa en point-and-shoot kamera. Vilket det inte är nåt fel på – viktigaste är ju att man tar bilder. Komponera spontant från hjärtat!!

Hur ser du att seglings-fotografin utvecklas framöver?
Vi får ser mer segling bilder från mer skiftande omständigheter då tillgång och kvalitet på “medtagbara” kameror kommer att öka stadigt – och det kommer att bli kul!