Skip to content

9 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Jun 26, 2007 @ 21:05

  Killarna på SA är ganska tydliga med vad de tycker:

  “Bungleworth

  One of the most interesting America’s Cup races ever today goes to ETNZ, but the Idiot of the Day award, for the second consecutive race goes to Alinghi tactician Brad Butterworth. What the fuck is this guy thinking? After NZ pissed away a huge lead, Alinghi gets the lead back and what does Butterworth do on the final run? He let’s NZ split, not a little, but a huge amount, and of course NZ gets a little better breeze and a shift and POOF! there goes the lead and the race to NZ. And all because Butterworth gave it to them.

  Sure, we’re all tactical geniuses watching on TV, but for christ’s sake, why would you let them split on the run? Of course you wouldn’t get any answers from the mumbly logic of Pedro “Indeed” Isler, but almost any hack knows you cover your competition, especially on the final run. ETNZ must be very glad that Bungleworth is so bloated with his own sense of “genius” that he apparently thinks he is now god on the race course. After two blown races, both due to tactical stupidity, Bungleworth ain’t no god, but he is our Idiot of the Day award. Nice job, mate!

  06/26/07″

  Reply

 2. Stig-Helmer
  Jun 26, 2007 @ 21:30

  Grym första kryss av ETNZ, nästan Lerkilsnivå.

  Reply

 3. Emil Wiberg
  Jun 26, 2007 @ 22:27

  Ett sånt räjs!!
  “Sure, we’re all tactical geniuses watching on TV”
  Jo. Visst såg det lite märkligt ut men skulle jag se en säsong av mina egna beslut på TV skulle jag nog undra över hur jag själv är funtad och förmodligen övervägt att satsa på kubb istället.

  En sak är dock svår att säga något emot, det såg ut/var svårseglat “indeed”…
  Jobbigt hög igänkänningsnivå på andra kryssen, superskiftigt och puffigt på banan, ett fuck up (nertagningen) och plötsligt är man i obalans, rundningen blir kass, motståndaren får innerspår och rätt som det är slåss man mot skiften istället för med dem. uääh.

  Trots total avsaknad av rationella argument och ett TNZ som ser väldigt starka ut med megakiwianskt självförtroende håller jag dock fortfarande Alinghi som favoriter… Kanske mest för att jag tror det är bra med en cup i europa…

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jun 27, 2007 @ 06:44

  Patrik Hanssons observationer från Valencia:

  “Marknadsföringstrick?

  Jag var där och jag såg allt men jag förstår inte varför det blev som det blev. Det kan inte vara möjligt att dessa proffs gör misstag efter misstag på detta sätt. Eller?

  Alinghi fick vänster i starten och verkade nöjda med det. Däremot tror jag inte att Barker ville ha höger. Planerat eller inte var höger rätt sida. Bättre tryck och några rejäla privatare gav en ledning med över minuten vid kryssmärket. Det var avgjort och det borde inte finnas något mer intressant att skriva om angående denna match.

  Strax innan länsrundningen fick ETNZ ett högervrid som tvingade dem till en dubbelgipp inne i zonen samtidigt som de rev spinnakern. Nedtagningen blev riktigt dålig med fördäckaren hängande i vattnet och spinnakern inskotad i genuatravaren. Vänstervinden kom tillbaka lagom till Alinghis rundning. Jag gissar att ETNZ inte kunde slå p g a strulet för de gjorde inget för att försvara sig utan de fortsatte åt höger och Alinghi kunde segla 15 grader högre. Större delen av försprånget var plötsligt inhämtat. När sedan Terri Hutchinsons valde att inte täcka efter nästa möte var Alinghi strax förbi. Vid rundningen var de två längder före.

  På sista undanvinden släppte Alinghi iväg ETNZ för sig själva två gånger. Första gången mot mitten gjorde ingen större skilnad. Andra gången måste Murray Jones uppe i riggen ha sett något speciellt för separationen mellan båtarna tilläts bli så stor att det var svårt att urskilja olika färger på båten på andra kanten. Vi följer alltid båten till vänster, i det här fallet Alinghi. De hade bra tryck men gick 20 grader högre än ETNZ. Trots det kändes det som om de hade grepp i det läget då de skull ha bra vinkel när gippen kom. Det blev inte så för vinden ETNZ hade seglat i nådde Alinghi och de blev tvugna att gippa in i ett stort medvrid. Matchen var avgjord.

  Starten var uppskjuten två timmar i väntan på att vinden skulle stabilisera sig tillräckligt. Det finns delade meningar angående om den gjorde det eller inte. Alinghi är i alla fall inte glada över att det blev start. De vill ha stabil vind så att den snabbaste båten kan vinna. Idag var det slumpen som avgjorde. Båda gjorde lika stora misstag.”

  Reply

 5. Patrik H
  Jun 27, 2007 @ 10:11

  Alinghi skickade Rodney Arden och Dean Phipps till presskonferensen. Vissa journalister ser det som en förolämpning när inte skeppare eller rorsman är med.

  Reply

 6. ihgl
  Jun 27, 2007 @ 11:17

  Enligt Adam Beashel, – Windspotter on Emirates Team New Zealand – var de mycket angelägna om att få högersidan och gjorde gärna en halvdålig start för att få den kanten:

  “Deano did a good job of winning that right-hand side. It was a little down speed, and it would have nice to be a little quicker but we were hopeful that the right was going to come, and it came as we expected so it all turned well for us.”

  Reply

 7. Patrik H
  Jun 27, 2007 @ 12:09

  Idag har vi mulet, drygt 20 grader och ca 10-12 knops vind från NO. Just nu inga tecken på att solen skall bryta igenom så sjöbris verkar inte troligt. Om det blir segling idag så lär det bli i ganska lätta förhållanden igen. Förhoppningsvis är det inte lika skvalpigt idag. Det ulkades från en och annan åskådar- och mediabåt under väntan på stabil vind igår.

  Reply

 8. Patrik H
  Jun 27, 2007 @ 17:40

  Ordningen återställd idag men det lär bli en protest från mätkommitten mot Alinghi. De kunde inte släppa ned storen med “quick release” när mätkommiten begärde att de skulle göra det efter målgång. Vi hade till uppgift att kolla ETNZ och de hade inga problem men Alinghi fick skicka upp en kille. Frågan är vad det blir för straff. Det påverkade inte utgången av dagens race. Därför kan det bli bötesstraff och glasspengar till ACM. Å andra sidan kan ju ETNZ i så fall skippa låset i övermorgon och betala böter istället. Vi får se om det blir juryförhandling ikväll eller imorgon. Är det rimligt med poängavdrag? Det är en säkerhetsdetalj men å andra sidan kan man ju spara vikt om man har en icke fungerande enhet.

  Racet var annars ett bevis på Alinghis styrka. De lade sig i lovart ut från linjen som de brukade göra med SUI-75. Under ACT:erna kunde de köra över nästan vem som helst på det sättet. Nu hängde de kvar där ut förbi layline trots att de blev skitade en stor del av vägen. De hade också lärt läxan från igår och täckte tätare. Dock inte helt tätt. Mitt på sista länsen släppte de ut ETNZ för sig själva en stund. Ingen fara dock även om vi var lite förvånade. De andra gångerna de splittade var mer naturliga.

  Reply

 9. Patrik H
  Jun 27, 2007 @ 18:16

  Inte säkert det blir protest. Alinghi hävdar att de fick tillåtelse att fästa fallet innan de släppte storen. Lite underligt men vi får se…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.