Freakshow

Nu är klasserna klara för GOR? Två LYS-klasser där den största samlar ett antal udda farkoster. Någon som vill gissa vad Elida kommer att få för LYS-tal?

  • Klabbe Nylöf, Formula 60 Trimaran, HiQ, 3.38
  • Roger Edin, oneoff, Progressiva, 1.66
  • Bertil Söderberg, Maxi 100, Hyundai, 2.10
  • Stefan Abrahamsson, Megayacht, Elida V, ?.??

Nya Elida är inte en skuta. Hon är vad man kallar en “performance megayacht” – alltså en mycket stor och snabbgående segelyacht. Det är mer modernt än klassiskt, det är nytänkande, det är banbrytande – det är framtiden!

Elida kommer att bli världens första glasfiberfartyg som får segla med många passagerare på alla världens hav. Glasfibern valde vi på grund av dess styrka i förhållande till dess vikt. Nya Elida är något större än Elida IV, men väger bara ungefär hälften och det är här vi ska leta efter den fart vi har lovat alla.

Inspirationen är inte helt överraskande hämtad från de många Volvo Ocean Race-projekt vi har varit med om att assistera under årens lopp.

Skrovet har allt det ett modernt skrov ska och bör ha med avsikt på prestanda och lättmanövrerbarhet. Fartyget är faktiskt ultramodernt i hela sitt tänkande. Det är och blir en pärla. Som arkitekt skulle jag vilja visa detta för min omgivning.

/Jacob Vierø, Naval Architect